Ексклузивно:

Съветът на ЕС одобри въвеждането на Истанбулската конвенция

Съветът на ЕС съобщи, че е приел решение за...

Ердоган печели изборите в Турция, ще управлява трето десетилетие (ОБЗОР)

Президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели президентските избори в Турция , побеждавайки...

НЕЧОВЕЦИ! Лекарите към почернения съпруг на починалата родилка: Изтеглихте късата клечка

Жена ми става, за да повика спящата сестра, защото...
НачалоСветътКакви са методите за пречистване на вода?

Какви са методите за пречистване на вода?

Достъпът до чиста вода е ключов за нормалното функциониране на човека. Без наличието на изчистена от микроби течност, хората са много по-предразположени както към различни видове заболявания, свързани с лоша хигиена, така и към болести, причинени от попадането на вредни микроорганизми или паразити в тялото. Именно затова процесът по дезинфекция на питейна вода е толкова важен за всеки един човек. В днешно време съществуват няколко основни технологии за дезинфекция, чиято основна цел е изцяло да премахнат болестотворните организми и да предоставят напълно чист краен продукт. 

Загряване

Загряването на водата до кипене е един от най-безопасните и същевременно лесни начини за дезинфекция. Течността, която преминава през водоснабдителната система, невинаги е с необходимото качество, или не е напълно изчистена от опасни за здравето вещества, които същевременно не могат да бъдат забелязани. Паразитите и микробите са организми, които може да не видите с просто око, но тяхното попадане във вашето тяло може да има доста неприятни последствия. При този метод за дезинфекция, течността трябва да достигне точката си на кипене и да се остави да заври за 1-3 минути. За хора, живеещи в райони с голяма надморска височина, се препоръчва да варят за по-дълъг период от време, защото при такива условия, тя кипи при по-ниски температури. Преварената течност трябва да се покрие и да се охлади, преди да бъде консумирана. Ако е извлечена от кладенци, е необходимо първо да я оставите да се утаи, преди да я сложите да се загрява за дезинфекция.

Филтриране

Филтрирането е един от ефективните начини за дезинфекция на течности. Този метод използва химични и физични процеси за премахване на микроби. Филтрацията елиминира чрез прост и бърз процес на работа както големи съединения, така и малки, опасни бактерии, които причиняват редица заболявания. Тъй като филтрирането не премахва всички минерални соли, течността, която е била филтрирана, се счита за по-здравословна, в сравнение с пречистената с други методи. Процесът действа на базата на химическа абсорбция, който ефективно премахва нежеланите съединения от течността, правейки я годна за пиене. В сравнение с обратната осмоза, филтрирането се счита за ефективно, когато става въпрос за селективно елиминиране на много по-малки молекулни съединения, като хлор и пестициди. Освен това, при филтрирането се губи много по-малко количество спрямо други процеси, като дестилация и осмоза.

Дестилация

Дестилацията е метод за дезинфекция , който използва топлина за събиране на чиста вода под формата на пара. Ефективността на този подход се дължи на това, че водата има по-ниска точка на кипене от другите замърсители и болестотворни елементи, открити в нея. Тя се загрява върху източник на топлина, докато достигне точката си на кипене. След това се оставя да кипи, докато се изпари окончателно. Парата се насочва в кондензатор за охлаждане, като след това превръща в течност, която е чиста и безопасна за пиене. Останалите вещества се отделят под формата на утайка, тъй като техните температури на кипене са доста по-високи. Тази опция за пречистване е особено ефективна, когато става дума за премахване на бактерии, микроби, соли и различни видове тежки метали, като олово, живак и арсен, които са животозастрашаващи. Дестилацията е идеална за хора, които имат достъп до естествена и необработена вода. Въпреки това, този метод за дезинфекция има и някои недостатъци, като един такъв е, че е прекалено дълъг като времетраене, както и че изисква източник на топлина, за да може да бъде осъществен. Дори при използването на евтини източници на енергия, този начин може да бъде неефективен и скъп. Той може да се прилага само за сравнително малки количества, защото за обработване на големи по размер водоизточници, е почти неосъществим и прекалено нерентабилен.

Хлориране

Хлорът е мощен химикал, който се използва от десетилетия за дезинфекция на вода в големи резервоари. Хлорирането е ефективен метод за унищожаване на микроби, паразити и други болестотворни организми, намиращи се в подземната или чешмяна вода. Течността може да се пречиства с помощта на хлорни таблетки или течен хлор. Като готов продукт за директна употреба, хлорът е сравнително евтин и ефективен. Въпреки това, е препоръчително да внимавате при използването му, защото той може да доведе до редица здравословни проблеми, особено при хората, страдащи от заболявания, свързани с щитовидната жлеза. Когато използвате хлорни таблетки, важно е да ги поставяте в загрята вода, тъй като те се разтварят добре при температура от 21 градуса по Целзий или по-висока. Тези таблетки са способни да убият абсолютно всички бактерии и по този начин да спомогнат за повишаването на чистотата на течността, правейки я годна и безопасна за пиене.

Пречистване чрез UV филтри 

UV филтрите са вид съвременна система за филтриране, която разчита на ултравиолетова светлина за дезинфекция. Тези устройства обикновено се използват в домакинствата, както и в индустриални и търговски помещения, за отстраняване на вредни микроорганизми от водоснабдяването.

UV филтрите работят на принципа на преминаване на вода през камера, която съдържа UV лампа. Докато водата тече през камерата, UV светлината се насочва и убива всички налични микроорганизми, включително бактерии, вируси и протозои. В допълнение към премахването на микроорганизми, тази система може да премахне и други примеси, като хлор, хлорамини и други химикали, които могат да имат отрицателно въздействие върху вкуса и миризмата на течността. Използването на UV филтриране има няколко предимства за дезинфекцията. Една от основните положителни черти е, че това е начин за пречистване без употребата на химикали. За разлика от други видове системи за филтриране, които използват изкуствени елементи за убиване на микроорганизми, UV филтрите използват светлина, което ги прави по-екологичната опция за дезинфекция спрямо някои от другите варианти.

Важно е да се отбележи, че въпреки че всеки от тези методи може ефективно да извърши процеса на премахване на бактерии или частици, нивото им на ефективност може да варира в зависимост от вида на използвания метод и специфичните условия, при които се извършва. 

Информация, свързана с технологиите за води, можете да намерите в сайта Engineering-review.bg.

 

Последни

Бенатова: Дали някой не предупреди брат Галев седмица преди смъртта му

Двама журналисти сме взимали телевизионно интервю от Братя Галеви...

Брат Галев влязъл мъртъв в България и затова изненадал МВР

ДНК тест е потвърдил самоличността на Ангел Христов, утре...

Ицо Хазарта категоричен: Няма да дадем имунитета на Бойко

Рапърът Ицо Хазарта, чиято кариера се гради на песни...

Не пропускай

Бенатова: Дали някой не предупреди брат Галев седмица преди смъртта му

Двама журналисти сме взимали телевизионно интервю от Братя Галеви...

Брат Галев влязъл мъртъв в България и затова изненадал МВР

ДНК тест е потвърдил самоличността на Ангел Христов, утре...

Ицо Хазарта категоричен: Няма да дадем имунитета на Бойко

Рапърът Ицо Хазарта, чиято кариера се гради на песни...

ДПС ще чака оферта, за да подкрепи кабинета ГЕРБ – ПП

След известни спекулации, дали ДПС ще бъде част от...

Бивш депутат на Яне Янев смени скорострелно Пепи Еврото в съдебната система и службите

Изключително скандална политическа фигура парадира да е новото острие...

Алексей Петров пере Бойко най-добре и се надява да се пенсионира в ДАНС

Бившият съдружник на Борисов скочи с голи гърди на...

Ако единият Брат Галев умря, какво става с втория? (⚡️Разследване)

САМОУБИХА ЛИ И ЕДИНИЯ ОТ БРАТЯТА ГАЛЕВИ? Разследване на...

Гореща версия! Брат Галев убит заради мълчанието на Васил Божков – Черепа

Инценировка или убийство - двете скандални версии за смъртта...

Брат Галев се прибра зад гърба на МВР и умря пак зад гърба на МВР

Първата новина е, че осъденият Брат Галев се прибрал...

Прочетете още

Бенатова: Дали някой не предупреди брат Галев седмица преди смъртта му

Двама журналисти сме взимали телевизионно интервю от Братя Галеви в пика на силата им. Миролюба Бенатова и моя милост за БТВ (моето беше на...

Брат Галев влязъл мъртъв в България и затова изненадал МВР

ДНК тест е потвърдил самоличността на Ангел Христов, утре предстои да се извърши и аутопсия, която да установи причината за смъртта му. Това каза...

Гешев започва Операция Чисти ръце с на най-голямата сума пари, изнесена нелегално в историята на Европа

Утре Гешев ще мине Рубикон, от който връщане назад няма. Ще бъде обявена война в държавата.Още в понеделник Прокуратурата ще избухне с нова брутална...
Verified by MonsterInsights