Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

Цирк Дьо БСП! Свиленски издига Нинова за трети мандат, защото имала право

Драмата в БСП зави рязко към пълен фарс, защото...

Само оставката на Борисов като депутат и лидер на ГЕРБ може да реши тупика в парламента

Борисов да подаде оставка и да остави партията си...
НачалоСветътКакви са разликите между сунити и шиити?

Какви са разликите между сунити и шиити?

Възможно е напрежението в мюсюлманския свят да се покачи още повече, след като Саудитска Арабия екзекутира шиитския духовних Нимр ал- Нимр. Според върховния лидер на шиитската ислямска република Иран Аятолах Хаменей ръководената от сунитска кралска династия Саудитска Арабия я очаква „божия гняв“ заради убийството на духовника. 
 
 
ЕКЗЕКУЦИЯ В РИЯД РАЗПАЛВА НОВ ШИИТСКО-СУНИТСКИ КОНФЛИКТ
 
Екзекутираният шиитски духовник шейх Нимр защитаваше политическите права на шиитите в Саудитска Арабия и страните от региона. Риад го обвини в подбуждане към насилие. Това несъмнено е поредния сблъсък между суити и шиити, които са и двете основни групи в исляма. 
 
Кое предизвиква разцеплението?
 
След смъртта на пророка Мохамед през 632 година, мюсюлманите се разделят на две групи- сунити и шиити. Причината е, че той не посочил свой наследник, който да предвожда мюсюлманската общност. След смъртта на великия пророк започнали спорове за това кой е най-добре да наследи неговото място и да застане начело на младата и бързо развиваща се религия. Според някои това можело да се случи, чрез постигането на консенсус, ала други смятали, че наследниците могат да бъдат халифи. 
 
Така властта преминала в ръцете на Абу Бакр, който бил и близък сподвижник на пророка. Според някои, обаче мястото било предопределено за братовчеда на пророка и негов зет Али. След като двама наследници на Абу Бакар били убити, той все пак станал халиф. Историята по-нататък разказва, че по-късно и Али бил посечен в Куфа (на територията на днешния Ирак). Неговите синове – Хасан и Хюсеин претендирали да наследят титлата. Това нямало как да бъде допуснато от привържениците на другия лагер, в следствие на което Хюсеин и голям брой негови роднини били избити в Кербала през 680 година. 
 
 
Мъченичеството на Хюсеин се превръща в центално събитие за тези, които вярвали в правото на Али да наследи пророка. Последователите им започнали да се наричат шиити (от Шиат Али- последователи на Али). Сунитите приемат първите трима халифи преди Али. Според тях именно те са следвали традицията на пророка. 
Сунитските владетели предприемат завоевания, които разширяват халифата до Северна Африка и Европа. Последният халифат изчезва с разпадането на Османската империя след Първата световна война.
 
Какви са религиозните разлики?
 
Сунитската и шиитската секти в исляма имат своите вярвания, доктрини и духовни школи.  И при сунити, и при шиити има както светски настроени, така и фундаменталисти. Шиитите приемат Али и следващите водачи за имами. Те вярват в 12-те имама, последният от които е изчезнал през девети век в Ирак. Някои от шиитите очакват неговото завръщане като Махди, т.е. месия. Шиитите също така имат духовна йерархия.
 
Сунитите обаче приемат себе си за ортодоксалния и традиционен клон на исляма. Названието им идва от „суна“ – традиция. Те славят всички пророци, споменати в Корана, особено Мохамед. Всички следващи мюсюлмански водачи обаче не са признати от сунитите. 
 
Сунитите признават властта на Бога и в материалния свят, което при някои включва дори и обществената и политическата сфера. Шиитите пък ценят мъченичеството и саможертвата.
 
Кои са повече и къде са?
 
Над 85% от всичките милиард и половина мюсюлмани по света са сунити. Те живеят в Арабския свят, както и в Турция, Пакистан, Индия, Бангладеш, Малайзия и Индонезия. Шиитите са мнозинство само в Иран, Ирак, Бахрейн и Азербайджан. Саудитското кралско семейство, което следва строгата и консервативна сунитска школа Уахабизъм, контролира светите места за сунитите – Мека и Медина. Светите места за шиитите са Кербала, Куфа и Наджаф в Ирак.
 
Саудитска Арабия и Иран, които са доминиращите сунитска и шиитска сила в Близкия Изток, често са на противоположни позиции в регионалните конфликти. В Йемен шиитските бунтовници от север Хути свалиха доминираното от сунити правителство. Това доведе до военна намеса на водената от Саудитска Арабия коалиция. В Сирия мнозинството са сунити, но шиитската секта алауити на президента Башар Асад доминира правителството. А в Ирак разногласията между воденото от шиити правителство и сунитските общности подпомогнаха настъплението на т.нар. „Ислямска държава“.

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Радев звучи намахано, но Пеевски го държи за шлифера с компромати!

Радев е тежко зависим от грешките, които направи със...

Европа, вместо САЩ, ще плаща за Украйна 50 милиарда!

Украйна не получи кредит от 50 милиарда, защото Вашингтон...

Не пропускай

Радев звучи намахано, но Пеевски го държи за шлифера с компромати!

Радев е тежко зависим от грешките, които направи със...

Европа, вместо САЩ, ще плаща за Украйна 50 милиарда!

Украйна не получи кредит от 50 милиарда, защото Вашингтон...

“Величие” на Полковника няма да участва в кабинета на ГЕРБ и ДПС

Попитана дали "Величие" няма да ни изненадат и да...

ПП и ДБ с ново неприлично предложение от ГЕРБ – Асен Василев пак финансов министър!

И настана една тишина… Всички се изпокриха… Боя се,...

Прочетете още

Радев звучи намахано, но Пеевски го държи за шлифера с компромати!

Радев е тежко зависим от грешките, които направи със служебните си кабинети. Калина Андролова пред Бгнес: – Има воля за сформиране на кабинет, но не...

Европа, вместо САЩ, ще плаща за Украйна 50 милиарда!

Украйна не получи кредит от 50 милиарда, защото Вашингтон отново се опита да прекара Европа. ЕС не хареса американския план, който предполага изплащането на процентите...

“Говорить Москва!” Лидер на ДПС и заместник шеф на ПГ на Либералите се отказаха, за да стане кремълското прокси Елена Йончева пак евродепутат!

Късно снощи ЦИК обяви окончателно мандатите за евровота, след като Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Джевдет Чакъров и Искра Михайлова от ДПС, които се...
Verified by MonsterInsights