Ексклузивно:

Съветът на ЕС одобри въвеждането на Истанбулската конвенция

Съветът на ЕС съобщи, че е приел решение за...

Ердоган печели изборите в Турция, ще управлява трето десетилетие (ОБЗОР)

Президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели президентските избори в Турция , побеждавайки...

НЕЧОВЕЦИ! Лекарите към почернения съпруг на починалата родилка: Изтеглихте късата клечка

Жена ми става, за да повика спящата сестра, защото...
НачалоБългарияКакви видове плотове за кухня има

Какви видове плотове за кухня има

Кухнята е сред най-важните помещения в дома на всеки човек. Там е мястото, където се приготвя храната и се извършват основните домакински задължения. За целта обаче, е необходимо обособено пространство, каквото се явява плота. 

В онлайн и физическите магазини ще откриете различни видове плотове за кухня, притежаващи своите предимства и недостатъци. За да изберете най-подходящата опция за вашия дом, е добре да се запознаете с особеностите на всеки тип. 

Стъклени

Този избор е често срещан в съвременните кухни, защото изглежда ефектно, елегантно, модерно и същевременно притежава отлична издръжливост и функционалност. Стъклените плотове са лесни за почистване, не абсорбират праховите частици и мръсотията и ги задържат на повърхността, което означава, че поддръжката е бърза и изисква минимални грижи. Най-често долният слой е плътен и притежава текстура, а горният е прозрачен. 

Сред най-големите предимства, които се открояват, е издръжливостта на нарушаване на външния облик, като надраскване и ожулване, както и устойчивостта на повишени температури. 

Като недостатък се окачествява възможността от счупване.

Камък

При този вид плотове се разграничават:

  • естествен – най-често се изработва от мрамор и гранит, като други възможни опции, са оникс, варовик. Плотовете от естествен камък са издръжливи, водоустойчиви и се характеризират като лесни за поддръжка. Като недостатъци могат да се откроят, че са чупливи и се оцветяват с напредване на времето;

  • техничен – за изработката му се използват най-често естествени компоненти, като кварц, мрамор гранит. Тяхното участие е почти цялостно. В малко съдържание участва специална смола, наречена полиестерна. Освен отлична функционалност, те притежават и декоративен облик. Техническият камък може да се пресъздава в различни форми, което е предпоставка за по-екстравагантно настроените домакини да придадат на своята кухня неповторим облик. Цената му е по-висока, но за сметка на това получавате безкомпромисно качество;

  • Dekton – наподобява техническият камък и има неговите свойства. Изработен е по-специална технология, наречена TSP, която позволява да се извличат само полезните свойства на материалите, получени от природните ресурси. Освен издръжливост и устойчивост на високи температури, Dekton предоставя и защита срещу UV лъчи, което е предпоставка за дълготрайността на придобивката за вашата кухня. Като единствен недостатък може да се открои по-високата цена, която държи на пазара.

Кварц

Тези изработки за кухненското помещение притежават отличителен и елегантен външен вид, който подобрява цялостния интериор. Притежават устойчивост на абразия, високи температури, влага и силен натиск. Държат по-високи цени на пазара, дължащи се на комбинираните си свойства и безкомпромисно качество. 

Стоманени

Неръждаемата стомана е известна със своите качества, като здравина, устойчивост във времето, издръжливост на различни външни влияния. Именно това прави този материал подходящ за направата на плотове за кухня. Основните предимства, които притежават стоманените кухненски модули, са:

  • издръжливост на висока температура;

  • за почистването не са необходими специални препарати;

  • петната по работните повърхности не си личат;

  • за разлика от другите метали, не се наблюдава окисляване.

Като недостатък се отбелязва, че е необходима солидна основа, защото в противен случай, може да се получи деформация. Освен това, по-лесно се получават драскотини.

Изработени от масив

Естествената дървесина е винаги на мода. Този класически вариант не просто предоставя красив облик на вашия плот за кухня, но и устойчивост на различни влияния, като надраскване, счупване, натиск. Имате възможност да заложите на различни цветове, както и в зависимост от вида на дървесината, да изберете по-твърди или стандартни текстури. Като недостатък се откроява необходимостта от честа поддръжка, както и възможността за напукване на повърхностния слой. 

Термоплотове

За изработката на термоплотове се използват най-често МДФ и ПДЧ, които са с доказано качество на пазара. Тези плоскости са подкрепени с ламинирана повърхност. Основно предимство е възможността сами да избирате степента на устойчивост, която се определя от класа на самия материал, използван за изработката на плота. Ценовите диапазони също са разнообразни и отново имате право на избор. Можете да избирате според интериора на кухнята какъв цвят искате да бъде модула, както и какъв материал искате да имитира. Термоплотовете имат устойчивост на високи температури, но не и на огън. Те са лесни за поддръжка и почистване.

Като недостатък се откроява, че възможността за надраскването им е по-висока, повишените шансове за развитие на бактерии, както и понижената издръжливост на влага.

Всеки вид притежава своите позитивни и негативни страни. За да изберете най-подходящия вариант за вашия дом можете да се посъветвате със специалист, както и да следвате собствените си впечатления и критерии.

 

Последни

Бенатова: Дали някой не предупреди брат Галев седмица преди смъртта му

Двама журналисти сме взимали телевизионно интервю от Братя Галеви...

Брат Галев влязъл мъртъв в България и затова изненадал МВР

ДНК тест е потвърдил самоличността на Ангел Христов, утре...

Ицо Хазарта категоричен: Няма да дадем имунитета на Бойко

Рапърът Ицо Хазарта, чиято кариера се гради на песни...

Не пропускай

Бенатова: Дали някой не предупреди брат Галев седмица преди смъртта му

Двама журналисти сме взимали телевизионно интервю от Братя Галеви...

Брат Галев влязъл мъртъв в България и затова изненадал МВР

ДНК тест е потвърдил самоличността на Ангел Христов, утре...

Ицо Хазарта категоричен: Няма да дадем имунитета на Бойко

Рапърът Ицо Хазарта, чиято кариера се гради на песни...

ДПС ще чака оферта, за да подкрепи кабинета ГЕРБ – ПП

След известни спекулации, дали ДПС ще бъде част от...

Бивш депутат на Яне Янев смени скорострелно Пепи Еврото в съдебната система и службите

Изключително скандална политическа фигура парадира да е новото острие...

Алексей Петров пере Бойко най-добре и се надява да се пенсионира в ДАНС

Бившият съдружник на Борисов скочи с голи гърди на...

Ако единият Брат Галев умря, какво става с втория? (⚡️Разследване)

САМОУБИХА ЛИ И ЕДИНИЯ ОТ БРАТЯТА ГАЛЕВИ? Разследване на...

Гореща версия! Брат Галев убит заради мълчанието на Васил Божков – Черепа

Инценировка или убийство - двете скандални версии за смъртта...

Брат Галев се прибра зад гърба на МВР и умря пак зад гърба на МВР

Първата новина е, че осъденият Брат Галев се прибрал...

Прочетете още

Бенатова: Дали някой не предупреди брат Галев седмица преди смъртта му

Двама журналисти сме взимали телевизионно интервю от Братя Галеви в пика на силата им. Миролюба Бенатова и моя милост за БТВ (моето беше на...

Брат Галев влязъл мъртъв в България и затова изненадал МВР

ДНК тест е потвърдил самоличността на Ангел Христов, утре предстои да се извърши и аутопсия, която да установи причината за смъртта му. Това каза...

Гешев започва Операция Чисти ръце с на най-голямата сума пари, изнесена нелегално в историята на Европа

Утре Гешев ще мине Рубикон, от който връщане назад няма. Ще бъде обявена война в държавата.Още в понеделник Прокуратурата ще избухне с нова брутална...
Verified by MonsterInsights