Ексклузивно:

Съветът на ЕС одобри въвеждането на Истанбулската конвенция

Съветът на ЕС съобщи, че е приел решение за...

Ердоган печели изборите в Турция, ще управлява трето десетилетие (ОБЗОР)

Президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели президентските избори в Турция , побеждавайки...

НЕЧОВЕЦИ! Лекарите към почернения съпруг на починалата родилка: Изтеглихте късата клечка

Жена ми става, за да повика спящата сестра, защото...
НачалоПолитикаКъм КОЙ е Посланието на Ахмед Доган с Гешев (Бомбата) и Лили...

Към КОЙ е Посланието на Ахмед Доган с Гешев (Бомбата) и Лили (Любовта)?

В Деня Х, Петък 19 май, докато депутатите екстремно гласуваха текстове за свалянето на Гешев, искането за свалянето на депутатски имунитети от Прокуратурата на РБ беше готово. Сред тях щеше да бъде и имунитетът на двамата бивши премиери Бойко Борисов (3 мандата) и Кирил Петков (7 месеца). Това искане с мотивите така и не постъпи в деловодството на НС. Има някакви очаквания тези събития да се развият следващата седмица, но няма да има логика да се случи, ако проследим истинските причини защо няКОЙ дръпна ръчната спирачка на Иван Гешев.

Неофициално от екипа на Иван Гешев коментираха пред избрани журналисти, че не се е намерил наблюдаващ прокурор по делата срещу Борисов, който да подпише искането за свалянето на неговия имунитет до Народното събрание. Самият главен прокурор не би могъл да подпише нищо, дори бюджет за купуването на тоалетна хартия за кабинета си, защото официално излезе в отпуск ден по-рано. Изключително странно и необяснимо действие на фона на бушуващите събития. Обяснението, дадено към определени медии, също звучи неубедително, дори смехотворно. Гешев имал много работа и щял да работи по делата в офиса си в Съдебната палата и не искал да си губи времето в административна бумащина. Чак звучи смехотворно.
Какви биха могли да бъдат истинските причини за тези нелогични и странни действия на Иван Гешев.

А. Уплашил се е, предал се е. И вече прави уговорки как да излезе от ситуацията, в която го поставиха бившите му бойни другари.
Много малко вероятно.

Б. Наистина е искал да свърши работа, но екипът му го е подвел. Още по-невероятно. Още повече, че точно от петък подкрепата за Гешев сред остриетата на прокуратурата – апелативните прокурори, преторианската гвардия на всеки главен прокурор, взе да се завръща с пълна сила.

В. Гешев се подготвя за стратегическа война и има задкулисната подкрепа на още някой друг силен фактор в държавата. (Хипотетично не са много тези фактори – Ахмед Доган и Румен Радев). Да потърсим отговорите тук.

В петъчния ден се случи още нещо знаково. Ахмед Доган се появи не къде да е. Публичната поява в центъра на столицата в храма на Мелпомена и бастион на жълтопаветните либерали – Народния театър на най-изявения български либерал Ахмед Доган е събитие с него един път на 10 години. 2013-2023. Там почтеният председател, но единствен лидер на ДПС, отишъл заради Любовта към примата на естрадата Лили Иванова, пише Валерия Велева. Доган оставил следното послание на Лили Иванова след концерта:
“Скъпа Лили!
Ти знаеш, че всеки си има “Своята Лили”…
Аз на “Моята Лили” съм изключително благодарен, защото Тя ме научи да обичам…“. На другия ден формалният председател (не лидер) на ДПС Мустафа Карадайъ изчезна безследно и бе сменен от новата смяна Илхан Кючук на знакови събития.

Излизането на Ахмед Доган с послание за любов и дърпането на Гешев може да се дължи на ефекта на скачените съдове. А залогът да бъде гласуването на редовно правителство с първия мандат на ГЕРБ и с ключовото участие на ДПС в него.
Офертата на Доган чрез Главния прокурор Иван Гешев и примата на българската музика Лили Иванова изглежда ясна за опитния в разчитането на послания Борисов. Любов или Война?! Правим правителство и не те закачаме, докато не се реши позиционната война между теб и Гешев във ВСС. А тя може да бъде много дълга. Дотогава оставаш в играта, но като „Лицето Бойко Методиев Борисов“. Прави Любов, а не Война, казваха хипитата, предречите през 60-те на днешните либерали.

За разлика от философа Доган, който използва езика на метафорите с Бомбата (Гешев) и Любовта (Лили), неговите либерални епигони и конкуренти за гласовете на Борисов от “Капитал” нямат неговата класа и изискани маниери и директно минаха към заплахите – Борисов щял да бъде арестуван, ако не подкрепи втория мандат на Кирчо Петков и Христо Иванов с оферта за конституционно мнозинство, каквото те нямат без трета и четвърта партия.
Борисов в този момент е като заплашено диво животно в клетка с незакърнели инстинкти. Който влезе зад решетките да го наранява, ще загине, но Доган влезе зад решетките при него с любов. Ако не го беше направил, а вместо това Гешев бе влязъл с белезниците в Зайчарника, Борисов щеше да се хвърли на мига в обятията на тези, които вече го бяха арестували, но само за 24 часа. Нашенските отчаяни любовници Бони и Клайд. Киро и Лена.
Пътят пред Иван Гешев е прост, но труден.
Изчаква да сглобят кабинета, за да не влиза война с целия “политически боклук”. Събира около себе си 5 човека, за да оцелее във Висшия съдебен съвет, докато квотата за свалянето му е от 17 гласа. Там той не може да разчита на кадровиците, лоялни на ГЕРБ, начело с Боян Магдалинчев. На Гешев му трябва подкрепа от другата квота – тази на ДПС.
Ако оцелее сега, Иван Гешев трябва да издебне приемането на “Крумовите” комиксови закони, приемани от подплашеното стадо депутати “на ангро”. Те ще свалят квотата за свалянето на главен прокурор във ВСС до 13 човека. Тогава Гешев може да действа в перспектива. Още с публикуването на промените в Държавен вестник той трябва да сезира Конституционния съд за тяхната противоконституционност. Тогава Гешев ще има седем месеца на разположение. 1 месец КС да се произнесе по допустимостта на иска и половин година за самото решение.
Горе-долу толкова ще изкара и мандата на кабинета на Мария Габриел. Толкова изкара и предишното редовно правителство. В това време Гешев може да се взриви в ГЕРБ, ПП, ДПС с имунитети и арести и да предизвика тектонично разместване на политическите пластове и бутафорни планини в държавата. Както каза наскоро един мой приятел с богата обща култура и с огромен опит на върха в системата, навсякъде по света политиката е театър, само у нас е куклен театър с дървени фигурки.
Днес Калина Андролова цитира послание на Гешев пред и през нея. “Свободен съм. Аз съм бомба, Мога да се взривя, мога да не се взривя”.
За нас, народа, най-добре е Гешев да се взриви. Но най -добре Гешев да се самовзриви вътре в парламента сред целия политически боклук, а не отвън на паважа при кибиците. За да стане това се изисква време, трезв ум и максимално изпипване на детайлите. Както се подготвя един хубав концерт. Или както Лили Иванова изпипва своите летни турнета и вълнуващи концерти.
Гешев обича българските национал-революционери. Бих го посъветвал да прочете отново писмото на Христо Ботев до съратника му Тодор Пеев, което завършва така:
“Аз ще направя ръцете си на чукове, кожата си на тъпан и главата си на бомба, пък ще да изляза на борба със стихиите; ако падна, то нека съдиите ми кажат, че настоящето ми писмо е било последньото безсъдържателно писмо, а ако стана аз сам съдия, то ще да дам съдържание и на своите глупости…”

Последни

Брат Галев пътувал като африкански турист и влязъл като балканец у нас заради Къро

Потвърди се информацията на BNEWS, че Брат Галев влязъл...

Кирчо откри парти сезона, след като откри „Сицилиевата“ долината

След като нареди правителството и откри Сицилиевата долина, Кирчо...

2/3 от българите не смятат, че ще дойде ротацията на Габриел да стане премиер

33% от българите са на мнение, че кабинетът "Денков-Габриел"...

Трябваше да се закълнат в Конституцията на САЩ

Радев се позиционира като единствена опозиция на ГЕРБ -...

Не пропускай

Брат Галев пътувал като африкански турист и влязъл като балканец у нас заради Къро

Потвърди се информацията на BNEWS, че Брат Галев влязъл...

Кирчо откри парти сезона, след като откри „Сицилиевата“ долината

След като нареди правителството и откри Сицилиевата долина, Кирчо...

2/3 от българите не смятат, че ще дойде ротацията на Габриел да стане премиер

33% от българите са на мнение, че кабинетът "Денков-Габриел"...

Трябваше да се закълнат в Конституцията на САЩ

Радев се позиционира като единствена опозиция на ГЕРБ -...

И Слави го уличи: Бойко е патологичен лъжец!

След Нинова и Слави Трифонов обяви, че Борисов лъже...

„Комунистите“ от Капитал и Дневник нещо да кажат за Делян Добрев?

От години слушам мантрата, че "партиите на статуквото" са...

Корнелия: Бойко е лъжец!

Повод за избухването на лидерката на БСП стана твърдението...

ГЕРБ, ПП/ДБ и Пеевски плюс Карадайъ приеха кабинета “Денков”. Другият Делян против

Правителството с втория мандат на Промяната обедини необединимото и...

Гешев прати в Парламента нови томове за Барселонагейт от дома на Валентин Златев

Прокуратурата е изпратила нови томове с доказателства в Парламента...

Бойко Борисов прави в Банкя гаражна разпродажба на партия ГЕРБ

Продаде на Кирчо и на Прокопиев на безценица министрите...

Прочетете още

Брат Галев пътувал като африкански турист и влязъл като балканец у нас заради Къро

Потвърди се информацията на BNEWS, че Брат Галев влязъл жив у нас и умрял от вълнение в дома си. След убийството на Къро Ангел...

Кирчо откри парти сезона, след като откри „Сицилиевата“ долината

След като нареди правителството и откри Сицилиевата долина, Кирчо Петков се отдаде на буйно парти за представянено на новата готварска ккига с безглутенови рецепти...

2/3 от българите не смятат, че ще дойде ротацията на Габриел да стане премиер

33% от българите са на мнение, че кабинетът "Денков-Габриел" ще издържи само до местните избори след 3 месеца през октомври. Мария Габриел трябва да...
Verified by MonsterInsights