Ексклузивно:

Ердоган печели изборите в Турция, ще управлява трето десетилетие (ОБЗОР)

Президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели президентските избори в Турция , побеждавайки...

НЕЧОВЕЦИ! Лекарите към почернения съпруг на починалата родилка: Изтеглихте късата клечка

Жена ми става, за да повика спящата сестра, защото...

КОАЛИЦИЯ БОМ-БИГИРИ! Киро и Борисов стана хит в социалните мрежи (Култово ВИДЕО)

Култово видео с Бойко Борисов и Кирил Петков обира...
НачалоБългарияКазусът "Nexo" влезе с гръм и трясък в парламента

Казусът „Nexo“ влезе с гръм и трясък в парламента

Международното разследване срещу криптобанката Nexo влезе с гръм и трясък в Народното събрание. Групата на ГЕРБ иска създаването на Временна анкетна комисия, която да изясни всички факти и обстоятелства около компанията на ексдепутата от Реформаторския блок Антони Тренчев и сие. Преди обаче да се стигне до оформянето на въпросния временен парламентарен орган, дебатът бе открит и ДПС в лицето на Йордан Цонев взриви залата с твърдение, че Nexo всъщност е създадена из основи от кръга "Капитал".

В хода на изказването си той заяви, че компанията е била промотирана на всевъзможни нива през годините именно от изданията на медийния олигарх, по думите му, Иво Прокопиев. И стигна до съждение, че всъщност огромните обороти, за които прокуратурата говори, генерирани от Nexo чрез криптопазара от над 94 милиарда щатски долара, са гарантирали и лансирането на политически проксита именно от Прокопие. Цонев намекна, че такива са били и Реформаторският блок в миналото, и Демократична България, и Продължаваме промяната.

Нещо повече, от ДПС се канят да информират партньорите и от ЕС, и от САЩ за въпросните обвързаности. И конкретни намеси името на фондация "Америка за България", финансираща от дълги години изданията (електронни и печатни) на Прокопиев. "Дали все още й е окей американските данъкоплатци да плащат за това?", пита риторично Цонев. 

"ДПС също подкрепя създаването на комисията, но не защото смятат, че парламентът трябва да се меси в работата на разследващите органи, а защото проблемът е именно политически", обяви зам.-лидерът на Движението. Той напомни, че за втори път гърми голям финансор скандал в света, свързан с България след този с Ружа Игнатова. "Това се приписва на български лица. Имиджът на страната е геополитически и морален въпрос и ако с това не се занимават политиците, то не знам с какво друго биха се занимавали", отсече той. 

И напомни, че пирамидата "Мадофф" в САЩ е била най-голямата отвъд Океана, а при казуса с Nexo, мащабите са в пъти по-големи. "Има ли това обвинение български привкус? Каскети, прокуратура… И това чух. Колеги, тук са исковите молби на осем щатски прокурори по отношение на "Nexo" и "Nexo Capital", както и искът персонално срещу Антони Тренчев.

Вижте в какво е обвинявана компанията – да възстановят всички огромни суми, при това те са огромни не за българския мащаб, а за международния. Тук не можем да извадим картата, че някой в българската съдебна система се опитва да прави нещо с предизборен привкус. А става въпрос за мащабна световна измама, за която нашият голям партньор – САЩ, има претенции – за това, че са ограбени щатски граждани и са нарушени закони", каза още Йордан Цонев. 

И именно тук намеси и името на Иво Прокопиев. "Всеки път, когато спомена групата "Капитал", се усмихвате. Сега как са усмивките? Тъжни ще бъдат.

Защото изданията на тази група са промотирали всички продукти на "Nexo Capital". Издателят, собственикът, медийният олигарх, може би вече ще се окаже и част от тази крупна финансова измама. Навсякъде парадират с това, че представляват нашите партньори от САЩ. Неведнъж съм казвал, че те приватизираха евроатлантическата идея за лични цели. И тогава пак се смеехте.

Но сега ние ще питаме нашите партньори и почитаемата фондация "Америка за България" окей ли е да се финансира тази група "Капитал", окей ли е с парите на американските данъкоплатци да се финансира "Капитал"? Защото този кръг с енджиотата, с банката кадри, разви такава медийна и икономическа мощ и такава политическа мощ със създаването на политически проекти – негови проксита, сега се озовахме в огромен скандал. Дано той стане виден и за партньорите ни от ЕС и САЩ", закани се Цонев. 

Той добави още: "Да не се окаже, че с американските пари са финансирани някои енергийни проекти на някои олигарси? Скандалът е доволно голям и лично аз ви моля – не се опитвайте да го неглижирате, защото ще излезе като опит да се потулят нещата. А този скандал не може да бъде потулен. Важното тук не е кой е познавал Настимир Ананиев, а кой стои в основата на този проект. Аз твърдя, че това е кръгът "Капитал" и за това говорят много части от разследването", убеден е зам.-шефът на НС.

Според съпредседателя на Демократична България Христо Иванов обаче комисията се прави с предизборна цел.

И е убеден, че ще бъде използвана за вадене на следствени тайни. "Но я подкрепяме, защото въпросите са важни за обществеността. Как нормално да се структурират отношенията между бизнеса и политиката", каза той. 

Да го контрира излезе и шефката на ГЕРБ в НС Десислава Атанасова, която директно заяви: 

"Видях ви обясненията снощи, как така 15 служители на Nexo изведнъж са дарили, вероятно в един и същ момент, а може би дори едновременно, точно на Да, България. Дали денят Х няма връзка с други събития?".

А колегата й Маноил Манев спомена данните за депутата от ПП Настимир Ананиев, че връзката му с Nexo датира от договор за управление на българо-руска компания у нас на име "Нефтогазсервиз", за която редица медии вчера информираха. 

ПП обаче явно се притовопоставя на създаването на такава комисия, след като Мирослав Иванов се изрепчи на ГЕРБ и ДПС с думите:

"Защо, за Бога, НС трябва да иззема функциите на други органи и институции в държавата? Не му е мястото да се правят разследвания". 

Резултатът от такава комисия ще е един – загуба на пленарно време и посяване на политически внушения, убеден е Иванов. Според  него все пак, ако има действия, предприети от конкретни лица, които са противозаконни, това ще бъде установено от прокуратурата и съдът ще прецени дали има престъпления или не. Да си играем на котка и мишка обаче е пълен фарс тук. Политически проблем няма, категоричен е бившият шеф на НС.

Последни

Кабинетът на Страха е готов, Бойко взима МВР, Асен Василев – министър

След цял ден преговори, надвечер стаята на Росен Желязков...

Нищо не може да спре Бойко да обича Киро и Асен, дори и Гешев!

Има и нещо забавно в нашата цветна революция. Херо Мустафа...

Кирчо Петков преди разпита в Прокуратурата: Аз съм умопомрачен..

Наред с олигарсите днес и Кирчо трябваше да ходи...

Портних ще прави компания на Борисов с две обвинения! Вичо от Варна избяга за Дубай

Гешев подкара ГЕРБ по домовата книга. След премиера, следват...

Не пропускай

Кабинетът на Страха е готов, Бойко взима МВР, Асен Василев – министър

След цял ден преговори, надвечер стаята на Росен Желязков...

Нищо не може да спре Бойко да обича Киро и Асен, дори и Гешев!

Има и нещо забавно в нашата цветна революция. Херо Мустафа...

Кирчо Петков преди разпита в Прокуратурата: Аз съм умопомрачен..

Наред с олигарсите днес и Кирчо трябваше да ходи...

Портних ще прави компания на Борисов с две обвинения! Вичо от Варна избяга за Дубай

Гешев подкара ГЕРБ по домовата книга. След премиера, следват...

Иван Гешев се закани да вкара бивш премиер в затвора и отсече „Време е за Чисти ръце!“

Главният прокурор Иван Гешев се закани да стартира операция...

Обвиниха Пепи Еврото за принуда, заплахи и незаконно следене. Издирват го!

Бившият следовател Петър Петров се издирва от МВР, за...

Митичният Пепи Еврото писал заплашителното писмо до Иван Гешев

Това признава бившата му съпруга и съучастник в сагата...

Шоу! Ченгета от ДС – ДБ/ДСБ плашат Борисов с „Магнитски“ и Съда в Хага

Жълопаветните ченгета от ДС ръчкат мощно за коалиция на...

Ивайла Бакалова заковава Бойко за Барселонагейт още днес в Прокуратурата

Денят на жените! Днес говорят те и малко олигарси...

Прочетете още

Кабинетът на Страха е готов, Бойко взима МВР, Асен Василев – министър

След цял ден преговори, надвечер стаята на Росен Желязков в Парламента пусна бял дим. Има кабинет, има и коалиция. Страх лозе пази и кабинет...

Нищо не може да спре Бойко да обича Киро и Асен, дори и Гешев!

Има и нещо забавно в нашата цветна революция. Херо Мустафа възложи на Румен Радев представянето на Кирчо и Асенчо пред обществото. Всичко вървеше добре, докато...

Кирчо Петков преди разпита в Прокуратурата: Аз съм умопомрачен..

Наред с олигарсите днес и Кирчо трябваше да ходи да се обяснява в прокуратурата. Бил свидетел, това успя да обясни свързано пред медиите. Днес...
Verified by MonsterInsights