Новините с коментар в реално време

МВР призна, че BNEWS е прав: Петьо Еврото и си живее в съседна държава! Ето я държавата!

От две години ГДБОП чака Прокуратурата да разследва Петров...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

МВР призна, че BNEWS е прав: Петьо Еврото и си живее в съседна държава! Ето я държавата!

От две години ГДБОП чака Прокуратурата да разследва Петров...

Манол Пейков бесен, че са му скъсали украинския билборд, който платил от “личната си сметка” с даренията!

“Билбордът на булевард България в Пловдив в подкрепа на...

За останалите 97% от Шенген Австрия иска да продължаваме с приема на нейните афганистанци!

Министърът на вътрешните работи Герхард Карнер на Австрия потвърди...
НачалоБългарияКирил Петков поема твърд курс към еврото от 2024 г.

Кирил Петков поема твърд курс към еврото от 2024 г.

Премиерът Кирил Петков заяви твърд курс на страната за приемането на еврото за валута от 2024 г. Новината дойде на фона на нестихващата инфлация от интервю, дадено от него за Блумбърг България. 

Според Петков въвеждането на единната валута от нас ще смекчи последствията от неовладяната в България ковид криза по отношение на европейските й партньори. Той за пръв път потвърждава и намеренията на предишната власт в лицето на ГЕРБ и Бойко Борисов в полза на еврото и края на валутния борд, въведен у нас в края на 90-те години.

"Преходът от българския лев към еврото трябва да се третира внимателно и изисква мащабна обществена информационна кампания", каза Петков.

„Това не може да се направи изведнъж“, категоричен бе той и добави: "Когато не се комуникира добре и след това се налага или натрапва на населението, винаги има риск от политически сътресения, които не трябва да съществуват."

"Ние несъмнено сме ангажирани с датата 01 януари 2024. Разбираме икономическите ползи от това и се стремим да е неразделна част от финансовата ни политика, но трябва внимателно да подходим към комуникацията и затова трябва да започнем от рано. Това е част от нашия план – да не поднасяме изненади и да разговаряме с всички заинтересовани страни за практичната страна на нещата. Например, за какъв период ще трябва да има отчетност и в евро, и в лева в кварталното магазинче. Какъв е подходящият период? Доколко ще има счетоводни проблеми за дребния бизнес?", каза още премиерът. 

Петков каза, че страната ще запази непроменен сегашния фиксинг лев-евро до влизането през 2024 г. от 1,95 лева за 1 евро. 

Галопиращата инфлация като неизбежен фактор

"Това се случи във всички европейски държави, това се случи в България като при нас има един допълнителен фактор, който е напълно логичен: нашата социална политика нито един пенсионер да не остане под линията на бедността. Тук няма елемент на спестяване и каквото и увеличение да беше дадено, то беше похарчено в икономиката, а това ни донесе допълнително покачване на инфлацията, но смятам, че тя е нормална – 1 – 1,5 % над европейската инфлация. 

Трябва внимателно да следим тези последици, но аз съм убеден, че няма системен проблем, който да създава риск за България. От много години валутният курс е фиксиран, няма прекомерно надвишаване или излишъци по търговския дефицит, които да не са овладени.  Така че, за нас преходът би трябвало да е сравнително лесен. Левът вече е фиксиран към еврото, а ще можем да се възползваме и от по-ниската рискова премия и нулевите разходи при трансакциите", убеден е министър-председателят. 

България е заложила дефицит от 3% през 2021 г. и през "следващата година трябва да се опитаме да имаме 3-4% дефицит какъвто, между другото, ще имат повечето страни в Европа", каза още Петков.

Новите ковид вълни

"По-важното е как ще се харчи този дефицит. Ако той бъде инвестиран ефикасно във всички неща, които искаме да направим, ако се инвестира в нулевата толерантност към корупцията, това е умна стратегия, която да се приложи в периода на възстановяване от ковид, а също евентуално и през следващата зима, когато е възможно все още да има нови вълни… през следващата година можем да си позволим дефицит до 4%, а тогава определено ще се вместим в критериите от Маастрихт. Мисля, че това е и целта на повечето европейски финансови министри. Така ще бъдем в синхрон с Европа". 

Данъчната система остава без ремонт

Правителството не възнамерява да променя плоския данък за бизнеса и физическите лица, увери Петков."Вярваме, че това е конкурентно предимство за България. Сега трябва да насочим внимание към разходите на събраните данъци, парите от сегашната данъчна система. Колкото по-ефективно, толкова по-добре. Режимът обаче остава такъв, какъвто е. Това конкурентно предимство за България все още не е изчерпано", категоричен бе той. 

Петков заяви, че засилва дневния си ред за подобряване на ефективността на органите за борба с корупцията и налагане на механизъм за засилване на контрола над главния прокурор след многократни критики от ЕС.

Напредъкът може да помогне на България да се присъедини към Шенгенското пространство на ЕС през следващите шест месеца – амбиция, дълго отлагана от държавите-членки на фона на съмнения относно правоприлагането на България, каза той.

"Надявам се, че още при председателството на Франция ще отбележим съществен напредък в това отношение. Убеден съм, че България трябва да бъде в Шенгенското пространство и смятам, че ако в следващите месеци покажем обещаните резултати, това ще донесе правдоподобност на искането ни нашите партньори да признаят напредъка ни."

„Тази коалиция ще остане на власт, докато можем да поддържаме тази нулева толерантност към корупцията“, каза той. „Ако имаме коалиционен партньор, който стъпва встрани и ако това кара правителството да падне, така да бъде."

Той също така обеща да се бори с пандемията чрез увеличаване на доброволната ваксинация чрез кампании, фискални стимули и въвеждане на сертификати за ваксинация или предходно заболяване в публичната администрация.

„Това не е популярна мярка и ние губим политически кредит заради това“, каза той. „Но не ни интересува. Важно е да се направи заради хората", не променя позицията си премиерът. 

Опасно ли е за България напрежение по оста Русия-Украйна?

България е разтревожена от последните напрежения между Украйна и Русия и ангажимента на САЩ за реакция в случай на руска инвазия в Украйна, признава той. 

"Разбира се, че се тревожим, защото сме близо. Всеки конфликт и риск от ескалация на конфликта в съседство е лоша новина за всички от региона и цяла Европа. Ясно заявихме, че нашето правителство ще бъде конструктивен и активен член на ЕС и на НАТО. С други думи – във външната политика искам да България бъде приемана като надежден партньор", каза Петков.

България трябва да мисли за създаването на стратегическа инфраструктура, която би могла да помогне на възможностите на НАТО да има по-добра логистика, по-добра военна мобилност в свързването на Александруполис с Констанца например. И разкри, че всъщност не е съвсем съгласен с позицията на военния си министър Стефан Янев "не" на предислоцирането на още военна техника и състав на НАТО у нас чрез разкриването на нови бази, изразена в края на миналата година през фейсбук профила на екс служебния министър-председател:

"Не сме обсъждали с никой от партньорите ни от НАТО, нито вътрешно в правителството нищо конкретно за допълнителни военни части или друго. Ще има дискусии, но бих искал да видя проектите по Механизма за свързване на Европа и военната мобилност на НАТО, наред с осите от Гърция до Румъния през цяла Източна България."

Премиерът изцяло подкрепя становището на ЕС и НАТО, че Украйна е единна и понеже Крим в момента е окупиран, става дума за окупация. "За мен няма никакво съмнение в това. Ние напълно подкрепяме европейската позиция, без никакво отклонение от нея."

Петков каза, че правителството му ще търси начини за финансиране на инфраструктурни проекти, които „могат да помогнат за способността на НАТО да има по-добра логистика“, включително повече мостове по река Дунав и пътни връзки, които ще помогнат за свързването на Гърция и Румъния, северните и южните съседи на България.

За енергийната криза и Зелената сделка

Според Петков трябва да има устойчив подход към реформите от Зелената сделка, за да не намалее конкурентоспособността на региона. "Може би по-бавен ръст или някои регулаторни процеси, с които трябва да го постигнем. Иначе рискуваме да станем най-бързо най-зелени, но и най-бързо да намалее конкурентоспособността ни. А тези две неща трябва да се развиват ръка за ръка, за да постигнем наистина зелените цели на зелена икономика, която да е устойчива и която подкрепя своите граждани."

Запитан за затварянето на въглищните електроцентрали и замяната на мощности, Петков коментира, че "ако заменим местен източник на енергия с вносен, зависимостта ни се увеличава."

"Относно сроковете на затваряне на ТЕЦ-овете, бихме могли да ги заложим например до 2040г., но това няма значение. При сегашните цени на въглеродните емисии и ако продължават да растат, тези ТЕЦ-ове наистина трудно ще работят на пазара. 

Мечтая след няколко години, да кажем до 2040 г. да успеем напълно да заместим всички въглищни източници с чисти енергийни източници, които да са местни. 

Не искам да ги замествам с газ например. Заместването им с газ е временен процес и за нас няма смисъл. 

Първо, защото увеличава зависимостта ни. Второ, след 10 години може да водим същия разговор за газа, както днес за въглищата", повтори той предизборната си позиция за държавната "Марица". 

Според Петков България може да разшири сегашната АЕЦ в Козлодуй с евентуално нов реактор, но не може да се говори за проект в Белене.

Пускаме ли Македония в ЕС? 

В коментар за Северна Македония Петков заяви, че възнамерява да засили дискусиите със Скопие. "Затова отваряме пет нови групи – за инфраструктурата, икономиката, културните обмени, присъединяването към ЕС и историята. Надявам се, че това няма да са само правителствени срещи – искам тези групи да работят изключително ефективно в следващите 6 месеца и да постигнат реални резултати."

Петков добави, че няма конкретни срокове за преговорите, но "поставихме много ясна дата на първото ми посещение, вероятно още на 18 януари. От наша страна въпросът е уточнен и искам да обсъдя с нашите македонски партньори един много стегнат график на тези междуправителствени и бизнес срещи, както и културни групи от двете страни с много ясни цели. Според това как напредваме по всички проблеми, очаквам да определим окончателната дата за приемане на Македония". 

За да следите новините и коментарите в реално време

spot_img

Последни

Почина големият български актьор Славчо Пеев!

Калин Сърменов обяви скръбна новина в профила си във...

МВР призна, че BNEWS е прав: Петьо Еврото и си живее в съседна държава! Ето я държавата!

От две години ГДБОП чака Прокуратурата да разследва Петров...

Манол Пейков бесен, че са му скъсали украинския билборд, който платил от “личната си сметка” с даренията!

“Билбордът на булевард България в Пловдив в подкрепа на...

За останалите 97% от Шенген Австрия иска да продължаваме с приема на нейните афганистанци!

Министърът на вътрешните работи Герхард Карнер на Австрия потвърди...

Не пропускай

Почина големият български актьор Славчо Пеев!

Калин Сърменов обяви скръбна новина в профила си във...

МВР призна, че BNEWS е прав: Петьо Еврото и си живее в съседна държава! Ето я държавата!

От две години ГДБОП чака Прокуратурата да разследва Петров...

Манол Пейков бесен, че са му скъсали украинския билборд, който платил от “личната си сметка” с даренията!

“Билбордът на булевард България в Пловдив в подкрепа на...

За останалите 97% от Шенген Австрия иска да продължаваме с приема на нейните афганистанци!

Министърът на вътрешните работи Герхард Карнер на Австрия потвърди...

Страшна излагация на прокуратурата с ареста на звездата Христо Шопов заради връзка ключове

Прокуратурата арестува неправомерно актьора Христо Шопов заради дрънкането на...

Гласът на разума! Олаф Шолц: Няма да пратим крилати ракети Таурус в Украйна, за да не въвлечем Германия във войната!

Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли отново възможността да изпрати...

Макрон: Изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва

„Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия...

Прочетете още

Почина големият български актьор Славчо Пеев!

Калин Сърменов обяви скръбна новина в профила си във Фейсбук. Той оповести смъртта на големия актьор Славчо Пеев. "Отиде си Славчо Пеев! Светлина Славе и...

МВР призна, че BNEWS е прав: Петьо Еврото и си живее в съседна държава! Ето я държавата!

От две години ГДБОП чака Прокуратурата да разследва Петров за търговия с влияние в съдебната система! Политическият чадър над Еврото от мафиотите в Сглобката...

Манол Пейков бесен, че са му скъсали украинския билборд, който платил от “личната си сметка” с даренията!

“Билбордът на булевард България в Пловдив в подкрепа на украинската кауза е бил вандализиран тази нощ, жалва се пловдивското пиянде, което събира дарения в...
Verified by MonsterInsights