Новините с коментар в реално време

Кметът от ПП/ДБ на Триадица изплиска легена. Хвали се, че обещал да изчисти снега и леда за 2 седмици!

Уникум. Събрани с конкурс по трудолюбие, експедитивност и акъл...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

Кметът от ПП/ДБ на Триадица изплиска легена. Хвали се, че обещал да изчисти снега и леда за 2 седмици!

Уникум. Събрани с конкурс по трудолюбие, експедитивност и акъл...

Кои са истинските подлоги на Борисов и Пеевски, за които НюзКурника мълчи?!

Помните ли преди 10-15 години как медиите на Прокопиев...
НачалоБългарияКлиматикът пълни болниците с пневмонии през лятото

Климатикът пълни болниците с пневмонии през лятото

– Вредни ли са климатиците за нашето здраве?

– Климатиците са много добър приятел, стига да ги ползваш, както трябва. Тогава, когато не се използвант разумно, те са много голям враг. И то, враг от страна на преохлаждане. Защото не може да се изкъпеш на голямата жега от 40 градуса и да влезеш вътре, и да заспиш на 19 градуса, примерно.

Затова правилото е: не по-голяма разлика от 8 до 10 градуса вътре в помещението и околната спеда. Тогава, когато разликата е по-голяма, се създават условия за преохлаждане, оттам вече болки по мускулите и ставите, изострят се и хрооничните ставни болежки, настъпва тъй наречената настинка. Оттам – една настинка може да доведе и до пневмония тогава, когато имунитетът не е достатъчно силен. Имали сме в болницата случаи направо на епидемия – много болни от пневмонии през лятото, в големите горещини, точно на базата на неправилно използване на климатици. А в по-голямата част от офис-сградите изключително разчитат на климатиците.

– Какво трябва да направят работещите в офиси, за да избегнат разболяването?

– Това е първото нещо – разликата между температурата в помещението и тази навън да не е повече от 10 градуса. Второ, в никой случай не трябва да стоите под духалката. Студениятвъздушен поток не трябва да попада директно върху вас. Защото вие стоите, примерно, 8 часа, и ако непрекъснато сте подложени на този вихър, то води до настинки. Освен това там, във филтрите, се зараждат и развиват термомицети – бактерии, които обичат топлото.

– Доколко климатиците разнасят и вируси, тъй като те всъщност въртят мръсния въздух?

– Не само вируси, а гъбички, хвърчат различни алергени, една част от хората кихат, кашлят, очите им сълзят, разнасят и атипични бактерии, каквато е легионелата. И знаете случая за легионелозата – през 1976 г. в Пенсилвания се събира американският легион и се оказва, че около 230 души се разболяват, една голяма част от тях умират и вече на следващата година се установява, че причината е именно легионела пневмофила.

И то, заразяването става в един огромен хотел с климатици, тъй като бактерията намира благоприятна среда за живеене в климатика. И филтрите са едни от тези благоприятни среди в климатиците. И тогава, когато се пусне климатикът, се завихрят всички тези бактерии и попадат във вътрешната среда, в която живеят и работят хората.

– Как да се предпазват все пак хората, които нямат право на избор дали да има, или да няма климатик в офиса?

– Почистване веднъж месечно на филтрите. Има и антибактериални филтри. Доколко обаче се чистят филтрите – това е друг въпрос. Коя институция поема ангажимента да сменя филтрите?! Аз не знам такава. Ето, оттам идват бедите – и простудите, и инфекциозните заболявания, и алергичните.

– Тогава, как да се разхлаждане? Кое е за предпочитане пред климатика?

– Първо, няма как да го избегнем. Защото пък голямата горещина действа зле при сърдечно-съдови проблеми, но не трябва да се стои на климатика, а и на вентилатора, защото той също води до простуда. При всички положения климатиците се ползват, но да се спазват тези правила и най-вече се разместват местата така, че не трябва да стоиш точно срещу климатика, да се движиш, да се спират за известен период от време и отново да се пускат. Да не работят непрекъснато.

– И да свикнем, че през лятото има бум на пневмонии?

– През лятото това са точно климатичните пневмонии – пак в резултат на  неразумно действие. Голяма жега, влизаш отвън от 40 градус вътре на 18-19 градуса, толкова си се разладил и ти е хубаво – и лягаш, и заспиваш. Когато се прибереш вкъщи на студеното да легнеш – ето ти настинката. Имах един пациент, който беше легнал вкъщи срещу вентилатора и до вечерта вдигна 40 градуса температура и направи пневмония. При температурната разлика ти поставяш организма на стрес, когато си навън на 40 градуса и влизаш на 19, и той не може да се адаптира толкова бързо, в резултат на което влияе на имунитета.

– Вие имате ли климатик вкъщи?

– Вкъщи имам климатик на балкона, той е остъклен. И когато е много горещо, пускам климатика, отварям вратите на детската и холната врата и този студен въздух се разнася из къщата и охлажда, но не духа пряко върху нас. Докато той духа, никой не стои на балкона, защото там става най-студено.

– Кои хора са уязвими от климатиците?

– От климатиците потърпевши са предимно пушачите, повече действат на тях, защото при тях е увреден механизмът, който защитава белия дроб, тъй наречените реснички. Или, например, в магазините – аз се чудя на момичетата там как издържат на климатика. Влизам в магазина и измръзвам – това е стресът, той влие на организма така – с много рязко свиване на кръвоносните съдове. Получава се дори зъзнене и като излезеш навън на 40 градуса, все едно си вече в пещ. А тези хора, особено в големите МОЛ-ове и големите супермаркети, не знам как издържат по цял ден, просто е ужасно. Аз имам доста пациенти, работещи в тези мразилници – продавачи от „Кауфланд“, например, от големите търговски вериги.

Те са млади хора, но настиват, като стоят по цял ден на студено. Имали сме пациенти от банките, например. Банките са затворени офиси, които разчитат на климатиците предимно. Имахме един пациент – излекувахме го и след известно време отново направи пневмония. При него единственият съвет, който можехме да му дадем, беше да излезе от тази среда, защото и лято, и зиме е на климатик. Такива хора си боледуват често. Но пак се върна в банката човекът, няма как, много трудно е да си смени работата.

– Климатикът също ли вреди, когато се ползва за отопляване?

– Той страшно много изсушава въздуха, въздухът изсушава лигавицата на дихателните пътища. Особено ,когато има някакъв проблем със запушен нос и се налага да дишаш през устата, това става причина за нощна кашлица от сухия въздух през нощта. И затова трябва задължително с влагомери да се определя влажността на въздуха – тя трябва да бъде до 60% – 30-50-60%. Иначе вреди на дихателните пътища.

Хората подценяват климатиците и затова боледуват, и стават наши пациенти след това.

spot_img

Последни

Не пропускай

Кметът от ПП/ДБ на Триадица изплиска легена. Хвали се, че обещал да изчисти снега и леда за 2 седмици!

Уникум. Събрани с конкурс по трудолюбие, експедитивност и акъл...

МЪЛНИЯ С ТОКА! Проговори героят Майкъл Дъглас от Калипетрово, който изигра Falling dawn със скарата в Енергото

Цяла България говори за един герой, който се осмели...

Столицата става Леденото кралство! Топлофикация спря парното в централна София заради авария!

Ледената кралица на Промяната ще ни посети на жълтите...

Приключи новата размяна на заложници между Израел и Хамас. Удължиха примирието до петък!

Единадесет заложници, освободени днес от "Хамас", вече са в...

Ледената кралица Васко и Драг кралицата Бориса взеха 1,5 милиона заложници в столицата

Опасно за живота на милиони! Подлезите и улиците на...

Стотици селища и хиляди българи трети ден бедстват без ток и вода! Ало, Сглобке!?

Постепенно започва възстановяването след бедствието през изминалите дни. От...

Кои са истинските подлоги на Борисов и Пеевски, за които НюзКурника мълчи?!

Помните ли преди 10-15 години как медиите на Прокопиев...

Мисирките в НюзКурника на БТВ – заработват като адвокати на ПеПетата

Голям зор тази сутрин водещите от бТВ (всъщност адвокати...

Прочетете още

Опасен клон виси над главите на пешеходците, колите и градския транспорт на метри от Патриарха, Графа и кино Одеон!

Къде са Васил Терзиев и Борис Бонев да видят какъв клон - убиец виси заплашително на тротоара на булевард Патриарх Евтимий и на метри...

Шефът на БНБ заби последния пирон в ковчега на бюджета на Асен Василев! Няма буфери, прекалено голям дефицит е

Проектът на бюджета за 2024 г. няма буфери и създава предпоставки за дисбаланси в икономиката. Освен това има разминаване между паричната политика, която водят...

Кметът от ПП/ДБ на Триадица изплиска легена. Хвали се, че обещал да изчисти снега и леда за 2 седмици!

Уникум. Събрани с конкурс по трудолюбие, експедитивност и акъл районни кметове. Копи пейст на Ледената кралица. Истина е, не е виц! Кмет се готви цели...
Verified by MonsterInsights