Ексклузивно:

Съветът на ЕС одобри въвеждането на Истанбулската конвенция

Съветът на ЕС съобщи, че е приел решение за...

Ердоган печели изборите в Турция, ще управлява трето десетилетие (ОБЗОР)

Президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели президентските избори в Турция , побеждавайки...

НЕЧОВЕЦИ! Лекарите към почернения съпруг на починалата родилка: Изтеглихте късата клечка

Жена ми става, за да повика спящата сестра, защото...
НачалоБългарияКлиматикът пълни болниците с пневмонии през лятото

Климатикът пълни болниците с пневмонии през лятото

– Вредни ли са климатиците за нашето здраве?

– Климатиците са много добър приятел, стига да ги ползваш, както трябва. Тогава, когато не се използвант разумно, те са много голям враг. И то, враг от страна на преохлаждане. Защото не може да се изкъпеш на голямата жега от 40 градуса и да влезеш вътре, и да заспиш на 19 градуса, примерно.

Затова правилото е: не по-голяма разлика от 8 до 10 градуса вътре в помещението и околната спеда. Тогава, когато разликата е по-голяма, се създават условия за преохлаждане, оттам вече болки по мускулите и ставите, изострят се и хрооничните ставни болежки, настъпва тъй наречената настинка. Оттам – една настинка може да доведе и до пневмония тогава, когато имунитетът не е достатъчно силен. Имали сме в болницата случаи направо на епидемия – много болни от пневмонии през лятото, в големите горещини, точно на базата на неправилно използване на климатици. А в по-голямата част от офис-сградите изключително разчитат на климатиците.

– Какво трябва да направят работещите в офиси, за да избегнат разболяването?

– Това е първото нещо – разликата между температурата в помещението и тази навън да не е повече от 10 градуса. Второ, в никой случай не трябва да стоите под духалката. Студениятвъздушен поток не трябва да попада директно върху вас. Защото вие стоите, примерно, 8 часа, и ако непрекъснато сте подложени на този вихър, то води до настинки. Освен това там, във филтрите, се зараждат и развиват термомицети – бактерии, които обичат топлото.

– Доколко климатиците разнасят и вируси, тъй като те всъщност въртят мръсния въздух?

– Не само вируси, а гъбички, хвърчат различни алергени, една част от хората кихат, кашлят, очите им сълзят, разнасят и атипични бактерии, каквато е легионелата. И знаете случая за легионелозата – през 1976 г. в Пенсилвания се събира американският легион и се оказва, че около 230 души се разболяват, една голяма част от тях умират и вече на следващата година се установява, че причината е именно легионела пневмофила.

И то, заразяването става в един огромен хотел с климатици, тъй като бактерията намира благоприятна среда за живеене в климатика. И филтрите са едни от тези благоприятни среди в климатиците. И тогава, когато се пусне климатикът, се завихрят всички тези бактерии и попадат във вътрешната среда, в която живеят и работят хората.

– Как да се предпазват все пак хората, които нямат право на избор дали да има, или да няма климатик в офиса?

– Почистване веднъж месечно на филтрите. Има и антибактериални филтри. Доколко обаче се чистят филтрите – това е друг въпрос. Коя институция поема ангажимента да сменя филтрите?! Аз не знам такава. Ето, оттам идват бедите – и простудите, и инфекциозните заболявания, и алергичните.

– Тогава, как да се разхлаждане? Кое е за предпочитане пред климатика?

– Първо, няма как да го избегнем. Защото пък голямата горещина действа зле при сърдечно-съдови проблеми, но не трябва да се стои на климатика, а и на вентилатора, защото той също води до простуда. При всички положения климатиците се ползват, но да се спазват тези правила и най-вече се разместват местата така, че не трябва да стоиш точно срещу климатика, да се движиш, да се спират за известен период от време и отново да се пускат. Да не работят непрекъснато.

– И да свикнем, че през лятото има бум на пневмонии?

– През лятото това са точно климатичните пневмонии – пак в резултат на  неразумно действие. Голяма жега, влизаш отвън от 40 градус вътре на 18-19 градуса, толкова си се разладил и ти е хубаво – и лягаш, и заспиваш. Когато се прибереш вкъщи на студеното да легнеш – ето ти настинката. Имах един пациент, който беше легнал вкъщи срещу вентилатора и до вечерта вдигна 40 градуса температура и направи пневмония. При температурната разлика ти поставяш организма на стрес, когато си навън на 40 градуса и влизаш на 19, и той не може да се адаптира толкова бързо, в резултат на което влияе на имунитета.

– Вие имате ли климатик вкъщи?

– Вкъщи имам климатик на балкона, той е остъклен. И когато е много горещо, пускам климатика, отварям вратите на детската и холната врата и този студен въздух се разнася из къщата и охлажда, но не духа пряко върху нас. Докато той духа, никой не стои на балкона, защото там става най-студено.

– Кои хора са уязвими от климатиците?

– От климатиците потърпевши са предимно пушачите, повече действат на тях, защото при тях е увреден механизмът, който защитава белия дроб, тъй наречените реснички. Или, например, в магазините – аз се чудя на момичетата там как издържат на климатика. Влизам в магазина и измръзвам – това е стресът, той влие на организма така – с много рязко свиване на кръвоносните съдове. Получава се дори зъзнене и като излезеш навън на 40 градуса, все едно си вече в пещ. А тези хора, особено в големите МОЛ-ове и големите супермаркети, не знам как издържат по цял ден, просто е ужасно. Аз имам доста пациенти, работещи в тези мразилници – продавачи от „Кауфланд“, например, от големите търговски вериги.

Те са млади хора, но настиват, като стоят по цял ден на студено. Имали сме пациенти от банките, например. Банките са затворени офиси, които разчитат на климатиците предимно. Имахме един пациент – излекувахме го и след известно време отново направи пневмония. При него единственият съвет, който можехме да му дадем, беше да излезе от тази среда, защото и лято, и зиме е на климатик. Такива хора си боледуват често. Но пак се върна в банката човекът, няма как, много трудно е да си смени работата.

– Климатикът също ли вреди, когато се ползва за отопляване?

– Той страшно много изсушава въздуха, въздухът изсушава лигавицата на дихателните пътища. Особено ,когато има някакъв проблем със запушен нос и се налага да дишаш през устата, това става причина за нощна кашлица от сухия въздух през нощта. И затова трябва задължително с влагомери да се определя влажността на въздуха – тя трябва да бъде до 60% – 30-50-60%. Иначе вреди на дихателните пътища.

Хората подценяват климатиците и затова боледуват, и стават наши пациенти след това.

Последни

Алексей Петров пере Бойко най-добре и се надява да се пенсионира в ДАНС

Бившият съдружник на Борисов скочи с голи гърди на...

Ако единият Брат Галев умря, какво става с втория? (⚡️Разследване)

САМОУБИХА ЛИ И ЕДИНИЯ ОТ БРАТЯТА ГАЛЕВИ? Разследване на...

Гореща версия! Брат Галев убит заради мълчанието на Васил Божков – Черепа

Инценировка или убийство - двете скандални версии за смъртта...

Брат Галев се прибра зад гърба на МВР и умря пак зад гърба на МВР

Първата новина е, че осъденият Брат Галев се прибрал...

Не пропускай

Алексей Петров пере Бойко най-добре и се надява да се пенсионира в ДАНС

Бившият съдружник на Борисов скочи с голи гърди на...

Ако единият Брат Галев умря, какво става с втория? (⚡️Разследване)

САМОУБИХА ЛИ И ЕДИНИЯ ОТ БРАТЯТА ГАЛЕВИ? Разследване на...

Гореща версия! Брат Галев убит заради мълчанието на Васил Божков – Черепа

Инценировка или убийство - двете скандални версии за смъртта...

Брат Галев се прибра зад гърба на МВР и умря пак зад гърба на МВР

Първата новина е, че осъденият Брат Галев се прибрал...

Интерпол вече издирва Пепи Еврото и детето му, той изчезнал в Дубай с него

Бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен с...

След падането Байдън си цапардоса и главата във вратата на хеликоптера

Упс, той го направи отново!За президента Джо Байдън 1ви...

Теснолинейката на Мария Габриел пропуши и аварира! СНИМКИ

Злополучно, но без пострадали приключи първият опит на ротационния...

Радев ехидно от Анкара: Скоро ще проличи кой командва министрите

Първи коментар на Президента на състава на проектокабинета ГЕРБ...

Срам! ВСС ще реже главата на Гешев, докато той е в Страсбург за Барселонагейт

Две седмици, след като поиска имунитета на Бойко Борисов...

Прочетете още

Алексей Петров пере Бойко най-добре и се надява да се пенсионира в ДАНС

Бившият съдружник на Борисов скочи с голи гърди на амбразурата, за да му пере имиджа. Христо Иванов и Менко Менков имат сериозна конкуренция за...

Ако единият Брат Галев умря, какво става с втория? (⚡️Разследване)

САМОУБИХА ЛИ И ЕДИНИЯ ОТ БРАТЯТА ГАЛЕВИ? Разследване на журналиста Григор Лилов: Според колегите от вестник „Струма” Ангел Христов – Геле се е завърнал у...

Гореща версия! Брат Галев убит заради мълчанието на Васил Божков – Черепа

Инценировка или убийство - двете скандални версии за смъртта на Брат Галев Смъртта на 54 годишния Ангел Христов - Геле инсценирана Две версии циркулират за смъртта...
Verified by MonsterInsights