Варенето на ракия, тази изконна българска традиция, се оказва освен приятно занимание и опасно начинание и прикритие за нелегално производство при съмнителни хигиенни и технологични изисквания.
Това обясниха експерти в бранша пред bTV тази сутрин. Трябва да разграничим чисто нелегалното производство от това, което минава през лицензирани казани, коментира Радослав Радев от Националната лозаро-винарска камара. Според него
не бива „една симпатична традиция, каквато е правенето на ракия, да бъде прикритие за нелегални практики”.
„Докато има търсене, ще има и предлагане – по този начин влизат опасни за здравето напитки – продават се по курортите, в ресторантите”, допълни Ралица Скорчева от Асоциация на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки.
Според токсиколога Никола Александров,
е много важно какво се слага при варенето – да се внимава да не се слагат компоти или плодовете с костилките и т.н.
По думите му проблемът не е в казаните, а във ферментацията – дали е чиста, при която се получава чист алкохол или смесена, която може да е опасна. Експертът напомни, че консумацията на фалшив алкохол може да доведе до тежки отразявания като в същото време „ние в токсикологията отрявания от алкохол, който се продава по магазините-нямаме”.
„Усложненията след консумация на нелицензиран алкохол са изключително тежки. Той води до бъбречна недостатъчност, сърдечна недостатъчност и нерядко изходът е фатален”, коментира преди дни пред „Фокус” д-р Захарий Нохчев, ординатор – анестезиолог в МБАЛ АД – Бургас.
За обикновения консуматор е много трудно да различи фалшивия от качествения алкохол, защото вкусът и външният вид са еднакви.
Затова експертът съветва да се купува алкохол само от места, с доказан произход и да се наблегне повече на контрола по снабдяването на магазините и изобщо местата, където се продава алкохол, само от лицензирани фабрики и фирми за производство на алкохол. Опасността е най-вече от масовото производство на нелицензиран алкохол, смесването му с метанол, технически алкохоли и др., предупреди още д-р Нохчев.
Баш майсторите съветват най-много да се внимава с материала, който се слага, защото в крайна сметка качеството на продукта зависи от качеството на плодовете.
Според репортажа на bTV от лицензирана казан за варене на ракия тази година реколтата е драстично по-слаба от миналата. Специалистите се обединиха около мнението, че трябва да се работи за подобряване на културата на предлагане и съответно културата на консумация като ясно се разграничава нелегалното производство от това в лицензирани казани.