Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

СРИВ! БТВ губи 200 млн. евро от пазарната си стойност от врътката на Хекимян с Бойко Борисов

В Щатите след подобен "трансфер" телевизия на стойност милиарди...

Човек на Костов: Хекимян ми призна за „черни списъци“ на ГЕРБ за гости в БТВ!

"Черни списъци" с гости в БТВ, за които има...
НачалоПолитикаКраят е близо. Денков охули Радев, че успехът му бил мит, че...

Краят е близо. Денков охули Радев, че успехът му бил мит, че загубил милиарди и подарил Панаира на Гергов!

Мощно охулване на Денков и кабинета му срещу Радев! На 60-ия си ден кабинетът май е готов да хвърли бялата кърпа. За последните десет дни Денков два пъти е писал оставката и два пъти Киро Петков я хвърля в кошчето. Тече подготовка за замитане на грандиозен провал следващите месеци.

Физикохимикът заговори като провален политик и хвърли всички вини за предшествениците им от служебното правителство. За Денков, който два пъти беше служебен министър на Румен Радев, било мит, че служебните правителства работили успешно.

Явно Сглобката се клати и се търсят виновници. Ето резюме от майстора на сапунчета за пяна:

Заради Радев губим милиарди от еврофондовете!
Заради Радев губим милиарди от договора с Боташ за пренос на руски газ!
Радев подарил чрез служебното си правителство и неговото бездействие Панаира на приятеля си от Филибето Георги Гергов!
Заради Радев нямало хелокоптери за Спешна помощ!
Денков не спомена нищо за това, че е бил готов да хвърли оставка почти разреван последните две седмици и едвам е бил спрян от шефовете си Киро Петков и Бойко Борисов.

„Налага се от първия ден да гасим пожари в повечето министерствата. Тези пожари, наложиха да включим допълнителни дейности в програмата, което отнема много енергия и време от работата на екипите в министерствата“, каза той.

„Описаните проблеми засягат много милиарди левове, които най-малкото са под риск, а някои от тях са загубени. Предвид характера им някои от тях ще бъдат представени на контролните органи, за да се види има ли щети в особено големи размери. Ако да – ще бъдат препратени на прокуратурата. Това означава защо всяко правителство трябва да има контрол“, каза още Денков.

Правителството е приело детайлна управленска програма, но в подготовката на програмата се е сблъскало с редица проблеми за милиарди левове, наследени от служебния кабинет. В някои от случаите става дума за очевидни управленски грешки и нарушения в правилата. Това каза на пресконференция пред медиите премиерът Николай Денков.

На нея участват още министърът на финансите Асен Василев, министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, министърът на енергетиката Румен Радев, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

Даде и положителен пример с министър Крум Зарков, чиито законопроекти са помогнали да стартира успешно законодателната програма на това НС, но изброи негативните примери:

 • Служебното правителство е нарушило Закона за бюджета като не е представило през ноември миналата година предложение за редовен бюджет. След което е представило бюджет с дефицит 6.4%, който се оказа раздут дефицит, а причините, за което тепърва ще се установяват.
 • По ПВУ има изключително сериозно забавяне – реформи и инвестиции, които е трябвало да бъдат завършени до миналия декември, а всъщност са изпълнени наполовина. Това е довело до риск средствата по ПВУ да не бъдат получени през 2023 г.
 • При медицинските хеликоптери – служебното правителство е закрило търговското дружество и е прехвърлило дейността към Държавния авиационен оператор, който няма право да извършва тази дейност. Сега процесът трябва отново да се рестартира. Трябва отново да се създава търговско дружество, което да поеме дейността. И още: служебното правителство е сбъркало къде да прави оперативните площадки, където трябва да престояват хеликоптерите.
 • Следващ пример е Пловдивският панаир – служебното правителство не е направило нищо, за да спре неговото спиране. В момента се търсят възможности да не бъде осъществено прехвърлянето на Панаира или, ако това не може да бъде направено, да се запази дейността му.
 • Други проблеми – с ДКК, неремонтираните язовири, изчезналите над 600 млн. лв, ПАВЕЦ „Чаира“.
 • В МРРБ за три дни – между 5-7 юни АПИ оценява и входира над 30 000 страници, подадени заявки за текущ ремонт и поддръжка на Републиканската пътна мрежа за 4 млрд. лв за следващите 4 години. „Можете ли да си представите как се оценяват тези страници за три дни?“, попита Денков. Министърът е направил проверка и е установил, че част от условията при заданията са незаконосъобразни и това му е дало основания да прекрати поръчката. Сега ще има обжалвания и ще бъдат поставени под риск изпълнението на тези дейности.
 • Половин година толтаксите на превозвачите са отложени от служебното правителство.
 • Проблеми има и във ВиК проектите по ОП „Околна среда“, инхаус възлаганията по АМ „Хемус“, висящите поръчки в АПИ, отворени оферти за 600-700 млн. лв. за основни ремонти по Републиканската мрежа, по които не са предприети никакви действия. Нищо не е направено и по АМ „Струма“.
 • Неясноти има и в законите – Законът за устройството на територията – за нетърпимост към незаконните строежи, Законът за пътищата, Законът за водоснабдяване и канализация.
 • В Министерството на енергетиката – още в края на миналата година се е появила информация в медиите, че вече са загубени 200 млн. лв. заради неподадени териториални планове за регионите Стара Загора, Кюстендил и Перник. Денков каза, че България е в риск да загуби 1.6 млрд. лв., ако до края на годината тези териториални планове не бъдат приети. Нищо не е направено от служебното правителство, каза Денков.
 • Проблем е и договорът с БОТАШ. Под прикритието на търговската тайна се оказа, че има сключен договор с много неизгодни и неравнопоставени клаузи за България по отношение на газопреносните системи между България и Турция, каза Денков. Турската фирма получава достъп до българския и европейски пазар, без обратното да е вярно. Нямаме достъп до турския пазар. Задавайки служебното правителство дългосрочен договор за 13 години, задължава държавата за стотици милиарди лева годишно, дори и България да не внася заложените количества газ.

Миналата седмица правителството анонсира пет основни приоритета, залегнали в изработената от управляващите Програмата за управление на България за периода от юни т.г. до декември 2024 г. и приета от кабинета на 26 юли. Първият приоритет е присъединяване на България към Шенгенското пространство до края на 2023 година. Вторият – присъединяване към еврозоната от 1 януари 2025 г. Третият приоритет на правителството е овладяване на инфлацията, а четвъртият и петият са реформите и проектите от Националния план за възстановяване и устойчивост, както и прозрачност при управлението на общинските проекти.

БНТ

spot_img

Последни

Румънският премиер се озъби на австрийския канцлер: Няма да приема да бъде лицемер и да ни унижава!

И Чолаку е премиер на ротация, но за разлика...

Руската църква все пак е българска собственост!

Кой разпали истерията за Руската църква? Писна ми от отвратителните...

Мария Габриел на килимчето при Антъни Блинкен във Вашингтон. Получи Меморандум за пропаганда и контрадезинформация!

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се...

Не пропускай

Румънският премиер се озъби на австрийския канцлер: Няма да приема да бъде лицемер и да ни унижава!

И Чолаку е премиер на ротация, но за разлика...

Руската църква все пак е българска собственост!

Кой разпали истерията за Руската църква? Писна ми от отвратителните...

Мария Габриел на килимчето при Антъни Блинкен във Вашингтон. Получи Меморандум за пропаганда и контрадезинформация!

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се...

Либералното гуру Фридман: Тръмп казва нещо ослепително вярно, че може да сложи край ба войната в Украйна за 24 часа

Томас Фридман, американски политически коментатор, автор и седмичен колумнист...

Тръмп обяви либералните тв CNN и NBC за „врагове на народа“. Щом се върне на поста, започва да ги разследва

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп призова американската телевизионна...

Денков заяви пред САЩ, че иска да интегрира България в ЕС и НАТО, на които сме член от 16 и 20 години!

Академик Денков изръси поредната си чутовна глупост, този път...

Орбан: Унгария няма да бърза с приемането на Швеция в НАТО

Унгарският премиер Виктор Орбан снощи заяви, че страната му...

Борисов изпълзя на светло без сериозни аргументи за Хекимян, но заплаши ПП и ДБ да разтури Сглобката!

След цял ден мълчание Борисов изпълзя на светло от...

„Зеленият“ Владислав Панев иска разговор за медиите, питат го, дали е питал Пеевски може ли!

"Добре е да започне сериозен разговор на тема независимост...

Прочетете още

Румънският премиер се озъби на австрийския канцлер: Няма да приема да бъде лицемер и да ни унижава!

И Чолаку е премиер на ротация, но за разлика от българина - с топки. Ако през декември Австрия отново използва правото си на вето за...

Как Борисов остави на Вуйчо Спас Русев да командва БТВ и Нова и да бъде импресарио на „изпълнителя“ Хекимян и „звездата“ Любо Минчев

Мръсните тайни на Задкулисието покрай веселия Хекимян и митичния бизнесмен Любо Минчев в листите на ГЕРБ - София стават явни. КОЙ командва БТВ и Нова...

Руската църква все пак е българска собственост!

Кой разпали истерията за Руската църква? Писна ми от отвратителните лъжи във всички медии, по централните телевизии, от политици начело с лидера на „Възраждане”, както...
Verified by MonsterInsights