Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоБългарияЛаура Кьовеши се вихри - арестува строители, строили ЖП връзката София -...

Лаура Кьовеши се вихри – арестува строители, строили ЖП връзката София – Пловдив, както АМ Хемус

Последвай Bnews.bg в

Европейската прокуратура (EPPO) в София (България) извърши вчера претърсвания на множество места в рамките на разследване на два проекта за модернизация на железопътната инфраструктура на стойност над 241 милиона евро в ЕС финансиране, съобщават от централата в Люксембург.

Над 100 полицаи и агенти от ГДНП (ГДНП) и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) участваха в обиските, извършени на 28 места в областите София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян. и Пазарджик.

На радара на EPPO са два проекта за модернизация на железопътната инфраструктура. Първият е за участъка между градовете Костенец и Септември от жп линията София-Пловдив, финансиран от Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA) – преди това INEA – на стойност над 130 милиона евро.

Вторият е за модернизация на железопътния участък между Оризово и Михайлово – част от втория етап от рехабилитацията на железопътната инфраструктура Пловдив-Бургас – финансиран от Кохезионния фонд, по Оперативна програма „Транспорт“ и „Транспортна инфраструктура“ в размер на над 111 милиона евро.

Бенефициент и по двата проекта е Национална компания „Железопътна инфраструктура“, а договорите за строителство са възложени на две частни компании с международно участие.

Работата по тези два участъка от железопътните линии все още продължава, но вече са извършени няколко плащания от страна на бенефициента към изпълнителите.

Разследването разкри факти, които биха могли да представляват криминални престъпления, включително злоупотреба с европейски фондове и пране на пари. Изпълнителите са заподозрени, че за кратък период от време са извършили фиктивни парични преводи към верига от кухи фирми, което в крайна сметка е довело до теглене на суми в брой над 2,5 млн. евро (5 млн. лв.) от криминално проявени лица .

При вчерашните обиски, извършени в домовете на заподозрените и в обектите на разследваните фирми, са задържани две лица. Освен това ще бъдат разпитани длъжностни лица от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ във връзка с усвояването на еврофондовете. Продължава разследването, за да се установи естеството и степента на предполагаемите престъпни деяния.

Всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на противното пред компетентните български съдилища.

Европейската прокуратура е независимата прокуратура на Европейския съюз. Той отговаря за разследването, наказателното преследване и осъждането на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС, съобщават хората на Кьовеши на сайта си, цитирани от „Защото“.

Какъв е проектът и кой го строи?

От справката по строителството на обекта става ясно, че поръчката е дадена през мандата на третото правителство на ГЕРБ от техния министър Московски.

Изпълнител е ДЗЗД „Костенец – Септември 2018“, състоящо се от фирмите „Транс логистика“ ЕООД, „Контратас Иглесиас“ АД и „Аркада Къмпани“ АД.

Стойността на контракта е 379,9 млн. лева без ДДС.

Националната компания „Железопътна инфраструктура“(НКЖИ) започна обществена поръчка за строителството на участъка Костенец-Септември през 2017 г. Поръчката се обжалва повече от две години, като последното решение на ВАС от април 2019 г. потвърждава решението на НКЖИ за избор на изпълнител.

Преди седмица правителството одобри увеличение на размера на националното съфинансиране за проекта „Модернизация на железопътен участък Костенец-Септември“. Отпуснатите допълнителни средства са в размер на 116,4 млн. лева.

Оценката на съответствие и строителен надзор по проекта ще се извърши от Обединение ИВЕР ДЗЗД, състоящо се от фирмите „Ив контрол Варна“ ЕООД, „Етаконс“ ООД и „РПА“ ООД като стойността на сключения договор е 8,268 млн. лева без ДДС.

На 10.11.2016 г. в Изпълнителната агенция за иновации и мрежи към ЕК министър Ивайло Московски, председателя на УС на НК „Железопътна инфраструктура“ Христо Алексиев и директора на Изпълнителната агенция за иновации и мрежи Дирк Бекер подписаха договор за финансиране на проект „Модернизация на железопътния участък Костенец – Септември“.

Железопътният участък Костенец – Септември е част от глобалния проект „Модернизация на железопътната линия София – Пловдив“, който е важен елемент от коридорите на Транс-Европейската транспортна мрежа. Проектът е от стратегическо значение, не само за България, но и за по-добрата свързаност на всички държави от Югоизточна Европа. Чрез рехабилитацията на този железопътен участък ще се осъществи цялостното модернизиране на линията София – Пловдив и ще се разреши едно от основните затруднения пред Паневропейската железопътна мрежа в Югоизточна Европа, намираща се на пътя на най-кратката връзка между Западна и Централна Европа, Близкия Изток и Азия. Проектът включва модернизация на двойна, електрифицирана железопътна линия с приблизителна дължина 24,5 км.

Общи цели:

Отстраняване на затрудненията по тази железопътна линия;
Гарантиране на оптимално равнище на интеграция и оперативна съвместимост на тази железопътна отсечка съгласно Регламент на ЕС № 1299/2014 г. и Директива на ЕС № 2008/57/ЕО за оперативна съвместимост;
Подобряване и поддържане на качеството на инфраструктурата по отношение на безопасността, сигурността и ефикасността;
Поддържане на модално разделение чрез подпомагане на експлоатацията на железопътен транспорт.

Обща стойност на проекта: 300 251 198 лева без ДДС

Източници на финансиране:

Финансиране от МСЕ – 255 213 519 лева без ДДС
Държавен бюджет – 45 037 680 лева без ДДС

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Най-хубавите 4 години на Америка предстоят! Есенцията от номинацията на Тръмп

Продължилата колкото представление или игрален филм реч на Доналд...

Престъпно! Сикрет сървиз не са предупредили Тръмп за предстоящ атентат и не са му подсилвали охраната!

Доналд Тръмп заяви снощи в интервю за американската телевизия...

Asia Times: Европа е в паника – тандемът Тръмп-Ванс ще се фокусира върху Китай вместо Русия

Доналд Тръмп и Джей Ди Ванс ще отслабят връзките...

Не пропускай

Най-хубавите 4 години на Америка предстоят! Есенцията от номинацията на Тръмп

Продължилата колкото представление или игрален филм реч на Доналд...

Престъпно! Сикрет сървиз не са предупредили Тръмп за предстоящ атентат и не са му подсилвали охраната!

Доналд Тръмп заяви снощи в интервю за американската телевизия...

Asia Times: Европа е в паника – тандемът Тръмп-Ванс ще се фокусира върху Китай вместо Русия

Доналд Тръмп и Джей Ди Ванс ще отслабят връзките...

Азербайджан ще освобождава френските колонии

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев обеща да помогне на...

Явор Дачков разкри: Американците първи са алармирали Доган за доносите на Пеевски срещу него!

Писмото на Пеевски срещу Доган, в което го клевети...

Честито, братя! Първият Ф – 16 за България вече е произведен в САЩ 5 години, след като е платен!

Забавянето от две години е факт, но има светлина...

Прочетете още

Най-хубавите 4 години на Америка предстоят! Есенцията от номинацията на Тръмп

Продължилата колкото представление или игрален филм реч на Доналд Тръмп след приемането на номинацията на републиканците за президентските избори в САЩ беше очаквана кулминация...

Десетки хиляди фенове обсадиха залата в Мичиган за първия официален митинг на кандидат президента Доналд Тръмп

След неуспешния атентат и след номинациятс за президент на Републиканците в Щатите настъпи истинска Тръмп истерия! Огромните зали в Америка не могат да поберат...

Престъпно! Сикрет сървиз не са предупредили Тръмп за предстоящ атентат и не са му подсилвали охраната!

Доналд Тръмп заяви снощи в интервю за американската телевизия "Фокс нюз", че никой не го е предупреждавал за евентуален "проблем" в навечерието на митинга...
Verified by MonsterInsights