Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоНюзКурникЛибералните медии вече признават, че Асен Василев бута държавата с фантасмагории вместо...

Либералните медии вече признават, че Асен Василев бута държавата с фантасмагории вместо с бюджети

Последвай Bnews.bg в

Ето какво пише сайтът Медиапул:

Представянето на Бюджет 2024 в петък вечерта се превърна в признание на сериозни проблеми с изпълнението на текущия Бюджет 2023, пишат от Медиапул.

Изнесените от финансовия министър Асен Василев числа показват, че приходите тази година няма да се изпълнят с 2.3 млрд. лв., а разходите – с 1 млрд. лв. Така очакваният дефицит се завишава с над 1.2 млрд. лв. до 3% от БВП. Въпреки че се налага сериозно прекрояване, на този етап не се предвижда актуализация на бюджета в парламента.

Чрез таблиците, които е обявило, Министерството на финансите (МФ) на практика официално признава, че няма да успее да събере 1 млрд. лв. от планираните в Бюджет 2023 г. 17 млрд. лв. ДДС. В същото време в Бюджет 2024 се залага още по-амбициозна цел – във фиска да влязат 18.5 млрд. лв. от данъка (с 2.5 млрд. лв. повече от тази година), при това със запазване на част от намалените ставки, като например тази за ресторантьорите.

Другото очаквано неизпълнение – около 1.4 млрд. лв., е по линия на втория транш по Националния план за възстановяване и устойчивост. Въпреки че служебното правителство неколкократно предупреждаваше Василев, че има огромен риск парите да не постъпят в бюджета до края на годината, той ги заложи в гласувания закон през лятото. Сега обаче, в мотивите към Бюджет 2024, се признава, че парите може и да не дойдат до края на фискалната година.

Василев залага и 1 млрд. лв. неизпълнение на разходите, като около 400 млн. лв. от тях са от перото за капиталови разходи.

На този фон финансовият министър представи сравнително оптимистични параметри на Бюджет 2024, които ще позволят членството в еврозоната от 1 януари 2025 г. Финансовият план за следващата година е сметнат при 3% дефицит (6.2 млрд. лв. ). Приходите се очаква да възлязат на 77.6 млрд. лв., а разходите – на 83.8 млрд. лв. Таванът на новия дълг, който може да бъде поет през 2024 г., е 12.7 млрд. лв.

Предвижда се ръст на пенсиите с около 11% от 1 юли 2024 г. Минималната заплата се повишава на 933 лв., а максималният осигурителен доход – от 3400 лв. на 3750 лв. Намалената на 9% ДДС ставка се вдига до 20% за туристическите пътувания и фитнесите. Обезщетението за втората година от майчинството се запазва на 780 лв., но има повишение на част от социалните помощи.

Догодина е заложено и амбициозно завишение на капиталовата програма – от 7.7 млрд. лв. на 12 млрд. лв.

В Бюджет 2024 е заложен ръст на БВП от 3.2% до 205 млрд. лв., както и средногодишна инфлация от 4.8%.

При представянето на Бюджет 2024 финансовият министър уточни, че най-вероятно в следващите две седмици ще има корекции в числата, защото тепърва ще се търси „сечението, което би получило парламентарна подкрепа“.

Тази седмица ГЕРБ и ДПС провалиха разглеждането на данъчните закони в бюджетната комисия, чието заседание бе отложено. Василев разчиташе да чуе позициите на партиите по данъчните закони, за да прецени какви приходи да заложи във финансовия план на държавата за догодина. Въпреки че това не се случи, министърът все пак оповести проекта си с уточнението, че предстоят промени.

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Не пропускай

Израел удари тежко Йемен по въздуха! Хусите се заклеха в отмъщение ВИДЕО

Израел потвърди, че е нанесъл днес въздушни удари по...

Полковник Марков се кефи, че разцепил ДПС: Техният сериал е турски, нашият е само венецуелски!

Бившият лидер на Величия смята, че тяхната поява в...

Младежките лидери на ДПС плътно зад Ахмед Доган! Зоват: Пеевски вън!

Ето я ясната позиция на Младежкото ДПС след срещата...

Патриарх Даниил сътвори Чудо! Помоли се за дъжд и на мига небето се отвори над Беклемето, за да загаси страшния пожар!

Точно, когато Беклемето пламтеше отвсякъде и пожарът вилнееше безнадеждно...

Борисов каза как е излъгал Пеевски: Казах му, че коалиция няма да правим още преди изборите

Лъжата е била тънка, защото е била съпроводена със...

Прочетете още

Краудстрайк, която срина вчера компютрите по света, фалшифицира изборите в полза на Джо Байдън и прецака Тръмп през 2020 (Разследване)

Фирмата за кибер сигурност Крауд страйк, която вчера срина световната компютърна мрежа, е участвалазаедно с Доминиън във фалшификацията на изборите в САЩ в ущърб...

Израел удари тежко Йемен по въздуха! Хусите се заклеха в отмъщение ВИДЕО

Израел потвърди, че е нанесъл днес въздушни удари по йеменския пристанищен град Ходейда в отговор на атаки, извършени от хусите. Свързаната с Иран групировка,...

Извънредно! Ахмед Доган проговори гръмовно: Това (Пеевски, бел. ред.) е едно препятствие, което тряба да преодолеем! (Видео)

Стотици младежи от ДПС посрещнаха почетния си председател на крака в базата на Росенец с викове “ДПС”. Младежите му дадоха подкрепа и поискаха “ДПС...
Verified by MonsterInsights