Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоВойнатаЛибералното гуру Фридман: Тръмп казва нещо ослепително вярно, че може да сложи...

Либералното гуру Фридман: Тръмп казва нещо ослепително вярно, че може да сложи край ба войната в Украйна за 24 часа

Томас Фридман, американски политически коментатор, автор и седмичен колумнист за The New York Times, заяви пред Kathimerini, цитирано от Труд, че продължаващата война в Украйна вероятно ще бъде решена с „мръсна сделка“, която ще включва загубата на част от Източна Украйна в замяна на Киев присъединяване към НАТО и Европейския съюз.

Трикратният носител на наградата „Пулицър“ описва бившия президент Доналд Тръмп като популист, чието евентуално завръщане на президентския пост би било удар за американското общество, докато Китай и Русия биха го посрещнали с ентусиазъм.

Фридман, който ще участва в 11-ия Атински форум за демокрация, който се провежда от 27 до 29 септември, говори също за заплахата, пред която е изправена либералната демокрация в много страни по света, включително самите САЩ, но коментира, че не може да си позволи да не бъде оптимисти за бъдещето.

„Току-що бях в Киев и имам няколко реакции. Когато говорите с украинци, включително войници, те казват две неща: едното е, че ще се борим, за да си върнем всеки квадратен инч от нашата територия, а другото е, че сме много, много уморени. И че има напрежение между тези две неща. Но аз вярвам, че е заложено нещо много важно. Гордея се с моята страна, че ги подкрепя. Вярвам, че това беше правилното нещо. Вярвам, че това вероятно ще бъде разрешено само с мръсна сделка, при която Путин ще се окаже с някаква част от Източна Украйна – колко малка ще зависи от събитията на място. В замяна Украйна – той ще трябва да се съгласи или да си затвори очите – ще бъде и в НАТО, и в Европейския съюз. Да, и това може да не стане за една нощ очевидно, но ще стане с течение на времето. Не можете да имате стабилно прекратяване на огъня без Украйна в НАТО. В противен случай Путин ще се върне и ако има страх от връщането на Путин, няма да се върнат бежанци и няма да влязат инвеститори. Така че, ако искаме Украйна да прекрати мръсна сделка, трябва да имате сигурност на НАТО гаранция, че Путин няма да се върне. И мисля, че влизането на Украйна в ЕС с течение на времето – колкото и време да отнеме, за да въведе своите регулаторни и антикорупционни системи – ще бъде толкова голяма промяна на играта – всъщност по-голяма – колкото обединението на Източна Германия със Западна Германия. Бихте добавили към Европейския съюз още 40 милиона души, страната, която произвежда повече инженери от всяка друга страна в Европа, страната, която е най-големият доставчик на зърно в света извън Русия, и страната, която има най-голямата постоянна армия в Европа различни от Русия. Вярвам, че добавянето на Украйна към Европейския съюз с течение на времето ще бъде повратна точка за Европа и за Европа по отношение на Русия. Мисля, че най-добрата политика на Путин на Запада е Украйна и НАТО, защото тогава ще имате успешна модернизираща се, маркетингова славянска демокрация в Украйна, живееща всеки ден като жив дишащ контраст на славянската клептокрация на Путин в Русия. В моето съзнание тази история винаги е била за Украйна и ЕС, а не за Украйна и НАТО. Разширяването на НАТО винаги е било приятел на Путин. Путин може просто да каже: „Погледнете ме“ на хората си, „Аз ви защитавам срещу НАТО, който иска да нахлуе и да наложи своята безбожна про-гей култура на нашето общество“. Разширяването на НАТО беше приятел на Путин. Разширяването на ЕС е враг на Путин, защото демонстрира всичко, което Русия на Путин не е. И така, според мен, винаги става дума за разширяване на ЕС. Това са моите основни мисли по този въпрос”, добави Томас Фридман.

„От самото начало Русия и Китай винаги са искали Тръмп. Защо Русия на Путин и Китай на Си искат Доналд Тръмп? Много е просто. Очевидно е. Доналд Тръмп не е в състояние да изгради какъвто и да е съюз по начина, по който го направи Джо Байдън. Вижте съюза, който Байдън изгради, за да противодейства на Китай от Япония до Корея, до Виетнам и Индия. Вижте съюза, който Байдън изгради в Европа, за да се противопостави на Путин. И двете биха били в пълна опасност от разпадане, ако Тръмп стане президент. Всъщност имам колона, която все още не съм написал – тя ще бъде адресирана до бившия президент Тръмп – и ще казва: „Г-н Тръмп, от време на време казвате нещо, което е ослепително вярно“. Не се случва често, но от време на време Тръмп казва нещо, което е ослепително вярно. И същото нещо, което каза наскоро, което беше ослепително вярно, е, че може да сложи край на войната в Украйна за 24 часа”, каза още Томас Фридман пред Kathimerini.

Източник Труд онлайн

spot_img

Последни

Асен Василев: Не виждам за какво протестират тези от културата!

Щом личният му приятел напушеният с трева Просто Наско...

Закон във Франция разреши петлите да кукуригат на воля, прасетата да вонят и кравите да мучат по селата

Градските жители, които търсят тишина и спокойствие в пасторалната...

Не пропускай

Асен Василев: Не виждам за какво протестират тези от културата!

Щом личният му приятел напушеният с трева Просто Наско...

Закон във Франция разреши петлите да кукуригат на воля, прасетата да вонят и кравите да мучат по селата

Градските жители, които търсят тишина и спокойствие в пасторалната...

Киро и Асен пуснаха Хинков напред като жива мишена в минно поле да брани рокадата в Пирогов

"Изглежда не" е моята прогноза, че няма да мога...

Борисов: Няма да позволим могъщият Академик Денков да се огъне!

Старият изтъркан до болка крими филм в НюзКурниците на...

Пеевски осветли мисирките: Всичко става смешно в държавата, този цирк трябва да свърши!

Шефът на ПГ на ДПС Делян Пеевски открито показа...

Спас Русев и Шолак отвориха шампейна! КЗК очаквано одобри сделките на Виваков с Булсатком

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не вижда проблем...

33% от регулаторите! Това е цената на Продължаваме Промяната и Христо Иванов!

1/3 от кадрите в регулаторите ще са за ДПС,...

Прочетете още

Асен Василев: Не виждам за какво протестират тези от културата!

Щом личният му приятел напушеният с трева Просто Наско от Хасково вече не е министър, Асен Василев - Кокорчо не смята сектор "Култура" за...

Асен Василев призова Хинков да си хвърля оставката пред благия поглед на Данчо Цонев от ДПС

Василев знае как се взима завоя с 200. В прав текст съпредседателят на "Продължаваме Промяната" призова здравния министър да спре да пречи и да...

Конгрес на БФС и гласуване на оставката на Боби Михайлов три седмици след конференцията на ДПС и по време на Ротацията

Окончателно съдбата на Боби Михайлов ще се реши три седмици след националната конферения на ДПС. И точно в дните на Ротацията, която може да...
Verified by MonsterInsights