Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоПолитикаЛондон заплашва с Брекзит без споразумение

Лондон заплашва с Брекзит без споразумение

Британският премиер Борис Джонсън повтори заплахата за Брекзит без споразумение, гласи заглавието на статия във френския в. "Фигаро".

В Лондон отново отекват бойните барабани. Както се очакваше, в навечерието на предпоследния кръг на преговорите за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания, които започват днес, всичко стана още по-драматично. Борис Джонсън заплаши да затръшне вратата в средата на октомври, ако не бъде постигнато споразумение дотогава. Медиите разкриха, че британските власти се готвят да се откажат от някои договорености, които поеха със споразумението през октомври миналата година.
 
Като се изключи предупреждението, Борис Джонсън горе-долу приема срока, поставен от Брюксел, отбелязва френското издание. Той подчерта, че евентуално споразумение с ЕС трябва да бъде постигнато 15 октомври, "за да влезе в сила до края на годината" – точно както европейският преговарящ Мишел Барние наскоро напомни необходимостта от постигане на споразумение до тази дата, за да може то да бъде ратифицирано, отбелязва френското издание.

Очаква се днес британският премиер да заяви пред ЕС, че постигнатото споразумение за напускане на ЕС е противоречиво по въпроса за Северна Ирландия и трябва да бъде пренаписана, за да се защити единството на Великобритания, отбелязва британският в. "Телеграф". Според Джонсън изолирането на Северна Ирландия от останалата част от страната не е било предвидено при подписването миналата година.

Борис Джонсън не се чувства обвързан от дадените обещания, пише британският в "Гардиън" в редакционна статия. В Европа доверието към неговите обещания се изпарява бързо. Ако това продължи, няма как да се вярва, че Великобритания ще спази поетите ангажименти в каквото и да било търговско споразумение.
Проблемът е, че той вече прие ограничения върху суверенните решения на Лондон, подписвайки споразумението за напускане на ЕС миналата година, подчертава изданието.

Сблъсъкът с Брюксел заради държавните помощи би показал на твърдите гласоподаватели на Консервативната партия, че премиерът споделя техните притеснения. Но каква ще е цената, пита британското издание.

Брекзитът може да се превърне в "Студена война" между Лондон и Брюксел, водейки до най-лошите отношения в мирно време между Великобритания и континентална Европа, пише британският в. "Индипендънт".

Лирата може да спадне рязко, предупреждават икономисти, цитирани от британския в. "Дейли експрес". Вчера британската валута е паднала с 1 на сто спрямо долара и с 0,8 на сто спрямо еврото, след съобщения, че Борис Джонсън заплашва да предложи нови закони, които противоречат на вече постигнатата споразумение с ЕС за излизането на Великобритания от съюза.

Липсата на споразумение би била тежък удар и за двете страни, но най-засегната ще бъде британската икономика. Брекзитът без споразумение би засегнал Великобритания в труден момент, предвид предизвиканата от коронавируса рецесия и очаквания към края на годината ръст на безработицата, отбелязва изданието, като цитира Тху Лан Нгуйен, стратег по валутните курсове в Commerzbank.

Европейският съюз се обедини срещу Джонсън, пише френският в. "Либерасион". 27-те страни показаха единство, подсилено от коронавирусната криза.
От 2016 г. позициите на британското правителство за Брекзита задават ритъма на политическия живот отвъд Ламанша, но това не е така на останалата част от континента, отбелязва френското издание. "Съюзът има други грижи, доста по-важни за неговото бъдеще от преговорите за търговско споразумение с Великобритания", заявява европейски дипломат, цитиран от вестника.

И наистина, предвид икономическата рецесия, фрагментирането на вътрешния пазар, предизвикано от коронавируса, турските провокации в Средизмно море, насочени срещу две страни членки на ЕС, убийствата или опити за убийства на руски опозиционни лидери, белоруската криза и миграционните рискове, Брюксел няма никакво време, което да отдели на Лондон, пише френското издание. С изтичането на информация, че британският премиер може да се откаже от някои разпоредби на споразумението за напускане на Съюза, подписано и ратифицирано и от двете страни, "Борис Джонсън искаше да постави темата за Брекзит начело на европейския дневен ред", смята споменатият дипломат.

Седем месеца, след като Великобритания напусна ЕС, преговорите с блока за постоянно търговско споразумение попаднаха в познатия цикъл на обвинения, заплахи и предупреждения за "Брекзит без споразумение", същият катастрофален сценарий, който беше водеща тема в британската политика преди година, пише в. "Ню Йорк таймс".

Но въпреки приликите, Лондон в много различна позиция от преди една година – отхвърлен от Европа, зает с битката срещу коронавируса и изправен срещу икономическа криза, която вече подкопа популярността на консервативното правителство на Борис Джонсън. Това дава на британския премиер доста по-малко възможности да притисне ЕС по спорни въпроси като държавните субсидии и риболова, смятат експерти. Брюксел не е показал никакви признаци, че планира да отстъпи, особено по въпроса за субсидиите, което практически гарантира, че предстоящите преговори в Лондон ще приключат без резултат.

Джонсън изглежда се готви да заяви, че Брекзит без споразумение ще е полезен за Великобритания, защото ще й даде контрол над законите и риболовните й води и ще й позволи да сключва търговски сделки с други страни, включително САЩ. Анализатори обаче смятат тази позиция за поза, целяща да покаже, че той ще преговаря с ЕС по-твърдо от предшественичката си Тереза Мей.

Но евентуален отказ от поетите задължения за Северна Ирландия може да засегне отношенията не само с ЕС, а и със САЩ. Много ще зависи от резултата от предстоящите американски президентски избори – кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън вероятно ще гледа негативно на всякакво подобно действие, като смята, че то подкопава споразуменията от Разпети петък. Това може да постави под заплаха предстоящите търговски преговори със САЩ, отбелязва в. "Ню Йорк таймс.

За да следите новините и коментарите в реално време

spot_img

Последни

СЕНЗАЦИОННО! Сглобката пришива убийството на Алексей Петров на жена му и ще черпи, че телефонът му се оказа заключен завинаги!

Активните действия на МВР почти половин година след екзекуцията...

Бивш съратник на Киро Петков: “Промяната” върна мутрите на ГКПП Капитан Андреево

Каква я мислехме, а каква стана. Вместо Мутри вън,...

Денков и неколцина министри се озоваха на гарата в Киев дни преди ротацията!

Пътуващият активно напоследък кандидат за външен министър след ротацията...

Не пропускай

СЕНЗАЦИОННО! Сглобката пришива убийството на Алексей Петров на жена му и ще черпи, че телефонът му се оказа заключен завинаги!

Активните действия на МВР почти половин година след екзекуцията...

Бивш съратник на Киро Петков: “Промяната” върна мутрите на ГКПП Капитан Андреево

Каква я мислехме, а каква стана. Вместо Мутри вън,...

Денков и неколцина министри се озоваха на гарата в Киев дни преди ротацията!

Пътуващият активно напоследък кандидат за външен министър след ротацията...

Искаме ли България да стане богата страна? Отговорът без уранови мини е ясен

Наскоро излезе поредната годишна класация на общините с най-висока...

Изненадващ кандидат от Демократите за вицепрезидент на Доналд Тръмп

Отново се завъртя интригата, че Тулси Габард може да...

Какви цели изпълни Путин в Украйна и какви са неговите бъдещи творчески планове

Всъщност не познах. Огромна част от руснаците застанаха зад...

Ваня Григорова удари Нинова свирепо: Без мен БСП щеше да има 3-ма или 4-ма общински съветници в София!

Ваня Григорова разобличи саботажите на Нинова спрямо БСП в...

Прочетете още

Първа атака на Пеевски към Сглобката, след като оглави ДПС: Спрете срвмното делкане на властта и помислете за болните от диабет деца!

Съобщението е изпратено чрез пресцентъра на ДПС, която Пеевски оглави като съпредседател заедно с д-р Джевдет Чакъров в събота. Цялата минала седмица мина под...

СЕНЗАЦИОННО! Сглобката пришива убийството на Алексей Петров на жена му и ще черпи, че телефонът му се оказа заключен завинаги!

Активните действия на МВР почти половин година след екзекуцията на Трактора целят да прехвърлят убийството му на битова основа - любовен триъгълник и подялба...

Бивш съратник на Киро Петков: “Промяната” върна мутрите на ГКПП Капитан Андреево

Каква я мислехме, а каква стана. Вместо Мутри вън, мутрите са обратно в парламента, в министерствата и на митниците! Товаро-разтоварната дейност на ГКПП "Капитан Андреево"...
Verified by MonsterInsights