Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоБългарияЛошо: 79% от учителите с бърнаут

Лошо: 79% от учителите с бърнаут

Последвай Bnews.bg в

79 на сто от учителите разпознават в себе си симптомите на бърнаут. 72 на сто от тях твърдят, че  в този момент са изложени на много висок стрес. От тези хора за 82% източник е професионалната сфера, а при 17% причините са лични. 71% от гилдията вярва, че може да се научи да управлява стреса. Това показва проучване на синдикат „Образование“ към „Подкрепа“, пише в. "Марица".

То е направено сред педагози от 6 региона, като са им зададени 7 въпроса. Допитването е част от проект за създаване на капацитет за подобряване на условията на труд и справяне с хроничния стрес, финансиран от фонд „Условия на труд“.

Според 64% от анкетираните стресът е вреден, а само 28 на сто виждат в него стимул за преодоляване на предизвикателства.

На въпроса как им се отразява това напрежение, в личен план за 85% то има негативни последици върху здравето, а на други 15% влошава отношенията в семейството. В професионален аспект за 75 на сто от учителите влошава отношенията, удовлетвореността от работата и  стила на работа. Всеки пети твърди, че стресът се отразява зле и на организационно ниво в училище.

Резултатите от анкетата потвърждават констатации от предишно изследване на "Подкрепа" за бърнаут в гилдията – за 84% основна причина за професионално прегаряне е административната работа. На второ място преподавателите поставят лоша работна атмосфера – тя терзае 65%. На трета позиция излизат родителите, като отношенията с тях са основен проблем за 73% от учителите. Чак след това идват учениците, с които е свързана пряката им работа. Проблеми с тях стресират всеки втори даскал.

23 на сто от преподавателите не смятат, че има начин за справяне с напрежението и професионалното прегряване.  Другата част, която е оптимистично настроена (71%), вижда решение основно в подкрепата как педагогът да си помогне сам (84%), в създаване на административни стратегии (74%), разписване на институционални стратегии (65%), организационни мерки (58%), създаване на позитивна работна среда.

Промени в Кодекса на труда, които трябва да бъдат приети до края на месеца, предвиждат възможност за по-ранно пенсиониране на педагозите при желание от тяхна страна, обяви социалният министър Деница Сачева на конференция, на която бяха представени резултатите от проучването. Подобна възможност съществува  и сега – ако пенсията в този случай  е твърде ниска, да се поучават допълнително пари от т. нар Учителски пенсионен фонд. Но според президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов е важно тя да бъде „облечена“ законодателно. 

15 фактора влияят на стреса при учителите преди и след пандемията. „Понякога традиционната система, като не може да оцени работата, замества това с контрол върху документ. Това е контрапродуктивно. Затова отменихме тематичните разпределения като задължителни”, коментира министър Вълчев бумащината, която учителите сочат като най-затормозяваща.

В резултат педагозите  имат възможност да проявяват повече гъвкавост, а  от директорите се очаква да насърчават креативност и иновации. Вълчев съветва да се сключват споразумения между училището и родителите, в които те се договарят за ясни правила относно дисциплината и двете страни поемат ангажимент да ги спазват. Тези документи обаче не са със задължителен характер, целта е по-скоро  да има разговор и взаимна подкрепа на тема възпитание в училище.

Лидерът на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Юлиян Петров подчерта, че в Колективния трудов договор в сферата на образованието е заложено и разработване на национална програма за рехабилитация и възстановяване на педагозите като компенсаторен механизъм по отношение на бърнаут. Предвижда се първите мерки с цел облекчаване да са спрямо педагозите в по-напреднала възраст.

 

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Не пропускай

Израел удари тежко Йемен по въздуха! Хусите се заклеха в отмъщение ВИДЕО

Израел потвърди, че е нанесъл днес въздушни удари по...

Полковник Марков се кефи, че разцепил ДПС: Техният сериал е турски, нашият е само венецуелски!

Бившият лидер на Величия смята, че тяхната поява в...

Младежките лидери на ДПС плътно зад Ахмед Доган! Зоват: Пеевски вън!

Ето я ясната позиция на Младежкото ДПС след срещата...

Патриарх Даниил сътвори Чудо! Помоли се за дъжд и на мига небето се отвори над Беклемето, за да загаси страшния пожар!

Точно, когато Беклемето пламтеше отвсякъде и пожарът вилнееше безнадеждно...

Борисов каза как е излъгал Пеевски: Казах му, че коалиция няма да правим още преди изборите

Лъжата е била тънка, защото е била съпроводена със...

Прочетете още

Краудстрайк, която срина вчера компютрите по света, фалшифицира изборите в полза на Джо Байдън и прецака Тръмп през 2020 (Разследване)

Фирмата за кибер сигурност Крауд страйк, която вчера срина световната компютърна мрежа, е участвалазаедно с прочутата Доминиън във фалшификацията на изборите в САЩ в...

Израел удари тежко Йемен по въздуха! Хусите се заклеха в отмъщение ВИДЕО

Израел потвърди, че е нанесъл днес въздушни удари по йеменския пристанищен град Ходейда в отговор на атаки, извършени от хусите. Свързаната с Иран групировка,...

Извънредно! Ахмед Доган проговори гръмовно: Това (Пеевски, бел. ред.) е едно препятствие, което тряба да преодолеем! (Видео)

Стотици младежи от ДПС посрещнаха почетния си председател на крака в базата на Росенец с викове “ДПС”. Младежите му дадоха подкрепа и поискаха “ДПС...
Verified by MonsterInsights