Новините с коментар в реално време

Китай окончателно поема курс на съюз с Русия, за да води битката за хегемон на света със САЩ

ПЛЕНУМЪТ НА КИТАЙСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ВЗРИВИ СВЕТА. СИ ДЗИНПИН...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

Китай окончателно поема курс на съюз с Русия, за да води битката за хегемон на света със САЩ

ПЛЕНУМЪТ НА КИТАЙСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ВЗРИВИ СВЕТА. СИ ДЗИНПИН...

Илхан Кючук: Удариха сървърите на ДПС, за да започнат да пращат писма до посолствата срещу Ахмед Доган!

Централата на ДПС през последните три седмици дефакто не...

Доналд Тръмп готви мащабни реформи за мигрантите: Превърнаха САЩ в сметището на света

Доналд Тръмп отново се развихри срещу мигрантите в речта...
НачалоБългарияМария Гигова: Радвам се, че ансамбълът получи признанието, което заслужаваше

Мария Гигова: Радвам се, че ансамбълът получи признанието, което заслужаваше

Последвай Bnews.bg в

Единствена, неповторима, харизматична. Това е Мария Гигова, иконата на художествената гимнастика в България. Трикратна световна шампионка и пример за подражание на поколения гимнастички. Именно заради такива като Мария момичетата от най-малки влизат в залата и тайничко се надяват да станат като нея. За много от тях пък след време гимнастиката се превръща и в призвание.

В ексклузивно интервю за НБ България Мария Гигова прави обзор на постигнатото от нашите грации през 2021 година, през която феновете на този атрактивен спорт бяха свидетели и на най-големия успех на ансамбъла.

Г-жо Гигова, българската художествена гимнастика изпраща успешна година. С какво ще я запомните?

 

2021-ва беше една от най-интересните години в историята на българската художествена гимнастика, тъй като постигнахме най-големия успех при ансамблите със спечелената олимпийска титла. Това е много сериозно и най-високо постижение, за което всички ние сме много щастливи и радостни. Това е върхът и кулминацията на една спортна кариера, която имаха нашите прекрасни момичета и те направиха възможно да се случи това с една сериозна мотивация, упоритост, вяра и любов към нашия спорт.

Как се чувствахте, докато гледахте страхотната игра на ансамбъла на Олимпиадата?

Усещах още след първото им излизане на олимпийския килим, че това ще бъдат шампионките и този отбор ще ни прослави и ще даде нов тон в развитието както на художествената ни гимнастика, така и на нашите ансамбли. Имах усещане, че ще бъдем първи, а и за всички бе известно, че през целия този сезон и последните четири години, този ансамбъл беше най-добрият в света, но поради едни или други обстоятелства, не можа да стане абсолютен световен шампион. Но те получиха признанието, което заслужаваха, на най-върховото състезание. Аз чувствах, че ще се преборят за титлата, тъй като имаха и благоразположението на всички в залата, на специалисти, на съдии, на ръководители. Всички те видяха и се увериха, че това действително е най-добрият отбор и това, което постигна, беше закономерно в тяхното развитие през целия им спортен път.

С какво този наш ансамбъл стана най-успешният и заслужи признанията на специалистите?

С голяма мотивация и влагане в тренировките, с огромно себеотдаване във всеки един момент от подготовката. Момичетата си гонеха целта с всички спортно-технически средства и я реализираха. Тази мотивация беше най-силното в този отбор, а най-показателното за тяхната кариера беше, че знаеха какво искат, към какво се стремят и как да го постигнат.

Как си обяснявате реакцията на рускините, които опитаха да омаловажат титлата на диамантените ни момичета в Токио?

Всеки е отговорен за своите действия, аз не мога да бъда съдник на никого. Но най-важно е, че нашият ансамбъл завърши безапелационно на първо място, независимо дали някой го признава или не. В спорта трябва да има спортменство, трябва да има фейърплей и трябва да се уважават както победителите, така и победените. Всеки можеше да бъде на почетната стълбичка, но нашите момичета показаха страхотна игра и силна хореография, и много професионализъм в работата на двете треньорки Весела Димитрова и Михаела Маевска и целия екип, който се грижеше за тяхната подготовка. Този труд трябваше да бъде уважен и аз го уважавам в най-голяма степен.

Какви са очакванията Ви от новия ансамбъл, след като техните предшественички вдигнаха толкова високо летвата?

Силният период за българските ансамбли започна още от предния отбор, воден от Ина Ананиева. Онзи ансамбъл спечели световната тила, Световната купа и куп медали както от европейски първенства, така и бронзово отличие от Олимпиада след равни точки с втория. Така че летвата беше вдигната още тогава. Когато дойде следващият отбор, той започна от по-високо стъпало да се изгражда и да доказва себе си. Сега имаме нов ансамбъл, за който е направена селекция от изключително талантливи гимнастички и аз вярвам, че също ще е успешен. Но нека да дойдат първите състезания и да се ориентираме къде сме ние. Надявам се, че подбраните момичета няма да отстъпят от високото ниво и дано да надградят.

Ще успее ли Весела Димитрова да изведе до триумфи и втори селектиран от нея отбор?

Трябва да вярваме, че ще го направи, да сме оптимисти. Аз съм най-големият опитимист, защото винаги съм вярвала в духа и силата на българската школа, и на всички онези, които работят за просперитета на нашия спорт.

Какво мислите за Боряна Калейн?

Един изключителен талант, който има амбицията да постигне отлични резултати. Тя го показва през годините и нейното развитие е възходящо. Имаше моменти, в които можеше да се представи по-добре и да спечели медал, но това е спортът. В спорта представянето зависи от много компоненти – ситуация, моментно състояние, върхова спортна форма. Много фактори оказват влияние върху това дали ще спечелиш медал от дадено състезание. Аз съм убедена, че Боряна ще бъде сред призьорите и ще стъпи най-високо на почетната стълбичка още през следващата година.

Тя взе медал от европейското, какво не й достигна за отличия от Олимпиадата и Световното?

Към това, което казах, мога да прибавя също стрес и силно желание да се окичи с медал, а не винаги психиката може да го понесе това. Но Боряна има блестящи представяния и много силни резултати и заслужава всички адмирации. Трябва да вярваме, че ще успее. Боряна е умно и интелигентно момиче, и знае какво трябва да подобри в играта си, за да печели медали и да е сред най-добрите.

Ако Дина Аверина преустанови кариерата си, възможно ли е Бубето веднага да стане най-добрата в Европа и света?

Боряна ще е една от най-добрите завинаги. Дали ще е Дина, или някоя друга руска гимнастичка, няма значение, защото в Русия правят сериозна селекция. Там между 15 хиляди избират пет, докато ние в България от 15 избираме пет. Русия има силна школа и ще показва силна гимнастика и занапред. Рускините са основните ни конкурентки за призовите места и ще останат такива. Няма да се откажат от това, което постигат.

Какво смятате за развитието на Татяна Воложанина?

Имаше много добро индивидуално присъствие на турнири и на световното, което се дължи на нейния изключителен талант. На Таня й трябват повече състезания и повече артистичност. Тя има техника на уредите и сложни съчетения, но трябва да постигне баланса. Времето работи за нея и може да очакваме да става още по-силна.

Г-жо Гигова, след такива големи постижения, увличат ли се все повече малки момиченца по Вашия спорт и спокойна ли сте за бъдещето на художествената ни гимнастика?

Неминуемо успехите водят до интереса на много малки деца да се занимават с този спорт. Той е много популярен у нас и съвсем нормало е популярността да води до привличане на кадри от ранна възраст. В клубовете има все повече нови деца и разширяването на основата на пирамидата води до едно цялостно положително развитие на художествената ни гимнастика.

Имаме ли перспективни състезателки и висока конкуренция, за да се произвежда качествен спортен продукт?

Определено имаме такива, а това, че се работи по единна програма в клубовете, помага за израстването на момичетата.

Разполагаме ли със способни треньори, които да развиват дарбата на тези талантливи момичета, за да могат след години да съхраняват традициите и да носят спортна слава?

В националите отбори са подбрани можещи специалисти, които са мотивирани, имат желание да работят и използват правилни методи за работа с гимнастичките, за да има желани резултати. В нашия спорт има специфика, и всичко трябва да е много прецизно и точно изпълнено, за да дойдат успехите. Тази красота, която виждаме, тя не се постига лесно, постига се с труд и детайлно изработване на съчетанията.

Осигурени ли са всички необходими условия на треньорите в клубовете, за да правят гимнастички?

Осигурени са и работата в клубовете е на високо професионално ниво. Изискванията към треньорите се повишиха и от клубовете вече идват по-подготвени гимнастички, като по този начин е малко по-лесно да се работи с тях в националните отбори. Важно е, че в клубовете знаят как да работят, за да създават гимнастички и да развиват таланта им. Както се казва, машината е задвижена, а колелото в историята на художествената ни гимнастика се върти.

Имахте ли възможност през последните месеци да разговаряте със световни знаменитости в гимнастиката и какво Ви казаха те за нашите състезателки?

Получих поздравления от всички специалисти, с които разговарям през последните месеци. Всички са единодушни, че българският ансамбъл е бил най-силният и заслужено е  спечелил първото място на Олимпийските игри. Това е една много висока оценка и аз много се радвам да чувам такива мнения, които изразяват емоции и обективност по отношение на нашите състезателки.

 Г-жо Гигова,  какво искате да виждате от следващите ни поколения гимнастички?

Ние вървим по правилен път на развитие и този път не може да не доведе до успехи на гимнастичките ни. Отделно новият правилник, който се създаде в последните две години и влиза в сила от 1 януари, ще даде възможност да се развие компонента на артистичност при изпълнението, което малко липсваше. Смятам, че върху това ще работим, но ние имаме в това отношение едно по-високо стъпало на развитие от останалите.

 

Кое е то?

 

Показваме хореографии, които са на много високо ниво и те се оценяват от всички. Ние ще продължим да показваме красива гимнастика, сложна, темпераментна, динамична, с много сложни съчетания на уредите, което ще направи представянето на България много успешно, дори по-успешно, отколкото досега. За всички тези успехи в нашия спорт, заслугата е на професионалното ръководство на родната федерация в лицето на нейния президент Илиана Раева. Всичко, което тя прави, е успешно. Илиана сформира възможно най-добрия екип за спорта ни, който е сплав между хармония, музика, движения, талант и любов. Този перфектен екип работи вдъхновено, като всички са отдадени на своята работа и осъществяване на плановете и проектите. 

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Производителите на шампанско призовават реколтата да бъде намалена, тъй като продажбите им спадат

Френските производители на шампанско призоваха лозарите да намалят реколтата...

Китай окончателно поема курс на съюз с Русия, за да води битката за хегемон на света със САЩ

ПЛЕНУМЪТ НА КИТАЙСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ВЗРИВИ СВЕТА. СИ ДЗИНПИН...

Кубинците залагат на електрическите велосипеди и те променят облика на улиците в Хавана

Хавана е известна с цветните си ретро автомобили, които...

Не пропускай

Производителите на шампанско призовават реколтата да бъде намалена, тъй като продажбите им спадат

Френските производители на шампанско призоваха лозарите да намалят реколтата...

Китай окончателно поема курс на съюз с Русия, за да води битката за хегемон на света със САЩ

ПЛЕНУМЪТ НА КИТАЙСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ВЗРИВИ СВЕТА. СИ ДЗИНПИН...

Кубинците залагат на електрическите велосипеди и те променят облика на улиците в Хавана

Хавана е известна с цветните си ретро автомобили, които...

Патриархът за войната в Украйна – порица тези, които лицемерно говорят за мир, а подклаждат вражда

Новият български патриарх Даниил заяви в предаването "Панорама" на...

Съзвездие от представители на фамилия Тръмп е на път да се превърне в династия

Представители на семейство Тръмп - синове, снахи и дори...

Гореща версия! Пожарищата в България вещаят война, а политическият ни елит се готви за нея!

Най-фрапиращата версия за пожарите, на която попаднах до момента.Буквално...

Орбан каза, че Тръмп е станал обект на атака заради „антивоенните си възгледи“

Унгарският премиер Виктор Орбан каза днес, че бившият американски...

Прочетете още

Производителите на шампанско призовават реколтата да бъде намалена, тъй като продажбите им спадат

Френските производители на шампанско призоваха лозарите да намалят реколтата си през настоящата година, тъй като продажбите на вино са паднали с повече от 15...

Китай окончателно поема курс на съюз с Русия, за да води битката за хегемон на света със САЩ

ПЛЕНУМЪТ НА КИТАЙСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ ВЗРИВИ СВЕТА. СИ ДЗИНПИН НАЛОЖИ ОКОНЧАТЕЛНИЯ ИЗБОР! Китай навлезе в нов етап от своето развитие, което беше отбелязано на...

Евреите не са окупатори на историческата си родина, отговори Нетаняху на Съда на ООН, който осъди Израел като окупатор на Палестина

Евреите не могат да бъдат смятани за окупатори на собствената си историческа родина, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху в отговор на днешното становище на...
Verified by MonsterInsights