Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоПолитикаМЕГА ИЗМАМА! Асен Василев е взел назаем 1,5 милиона долара от американец...

МЕГА ИЗМАМА! Асен Василев е взел назаем 1,5 милиона долара от американец два месеца преди да стане министър и откраднал парите! ДОКУМЕНТ

Разследване на нагла кражба на Асен Василев от поредния чужденец разкрива, че той трябва да стане клиент на прокуратурата и няма бъдеще като финансов министър. Очевидно става въпрос за рецидивист, специализиран във финансови измами на чужденци. Първите му ужилени съдружници от Великобритания и Швеция го определят като „много умен измамник“ пред медиите. Сега Василев се чуства недосегаем от позицията си във властт, която получи от двама президенти като техен служебен финансов министър и Сглобката с Борисов.

Фирмата от Британските вирджински острови CTW Consulting Ltd. е взела 1,5 млн. долара заем от американския гражданин Себастиан Бретшнайдер (Sebastian Bretschneider). Договорът е подписан от Асен Василев. Исканията за плащане до Бретшнайдер са подписани от Асен Василев. Парите са получени по сметка на фирмата в българска банка. Това съобщава в разследване на Бърд, от който тръгна скандала Чаталджагейт.

Бретшнайдер предоставя общо 1 477 000 долара, като първоначалният договор за револвиращ кредит със CTW Consulting Ltd. е за 1 млн. долара и е сключен на 25 февруари 2019 г.

Първото плащане по договора е осъществено още същия ден – 25 февруари 2019 г. Бретшнайдер превежда цялата сума с още няколко транша: 29.02.2019г. – 500 000 долара, 10.09.2019г. – 120 000 долара и на 26.11.2019г. – 180 000 долара.

След първоначалния договор е сключен анекс за удължаване на кредитната линия с още 477 000 долара. Анексът е сключен на 27 ноември 2020 г. Последният транш е преведен по сметката на фирмата през март 2021 г.

Два месеца по-късно Асен Василев става министър на финансите в служебното правителство на Румен Радев. Той твърди, че е напуснал всички фирми, български и чуждестранни, в които е имал собственост и е бил директор, но не е показал документ за това и в декларацията му за 2021 г. няма декларирано прехвърляне на дялове.

Гарантите по кредита отпуснат от Себастиан Бретшнайдер, са двама. Първият гарант е физическо лице, български гражданин, чието име не е известно към момента. Вторият гарант е българската фирма “СТВ Консълтинг” ЕООД, която към момента на сключване на договора е собственост на Асен Василев. Тя гарантира със своя имот на ул. Чаталджа 3, който както знаем е придобит с кредит от 2,8 млн. лв., а пред банката солидарни длъжници са фирмата и Асен Василев в лично качество.

Може да се направи обосновано предположение, че физическото лице, гарантирало кредита на Бретшнайдер е или Асен Василев /собственик на фирмата и съдлъжник по банковия кредит/, или Даниел Лорер, с когото “СТВ Консълтинг” е сключила предварителен договор за продажба на третия етаж от къщата на Чаталджа, като това се е случило преди ноември 2020 г.

В анекса на договора изрично пише, че “СТВ Консълтинг” ЕООД няма право да продава имота и трябва да го ипотекира в полза на Бретшнайдер. Така той е разчитал, че ако не му върнат парите, поне ще се удовлетвори от продажбата на този недвижим имот.

Какво реално се случва. Преди Асен Василев да излезе от фирмата, кредитът е рефинансиран от друга банка, но в новия ипотечен кредит Василев вече не е солидарен длъжник. На Чаталджа 3 се нанася централата на партия “Продължаваме Промяната”. Себастиан Бретшнайдер не получава обратно нито лев, а през лятото на 2023 г. сградата е продадена от “СТВ Консълтинг” ЕООД и Даниел Лорер на лице, чийто бизнес зависи от държавата.

Себастиан Бретшнайдер разполага с всички доказателства, че парите са преведени и усвоени от CTW Consulting в нейната българска сметка. Къде са отишли след това милион и половина долара не е известно, но може да бъде установено ако се проведе официално разследване с вдигане на банковата тайна.

Но за да има такова разследване, американският гражданин трябва да се обърне към прокуратурата с жалба за измама, за което има всички основания. Нещо повече, има основателни съмнения, че Бретшнайдер е измамен от организирана престъпна група в състав Асен Василев – два пъти министър на финансите, Марио Сотиров /новият собственик на фирмата/ и Даниел Лорер – бивш министър на иновациите и настоящ депутат.

Автор: BIRD

За да следите новините и коментарите в реално време

2 Коментари

  1. $100 всъщност струват само 3 цента, защото толкова струва хартията, на която е отпечатана банкнотата (доларите, за разлика от рублата нямат златно покритие)…

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведете вашия коментар!
Въведете вашето име тук

spot_img

Последни

Блинкен и Кулеба натискат от остров Капри Републиканците в Конгреса да пуснат десетките милиарди помощи за Украйна

Американският държавен секретар Антъни Блинкън настоя днес, че е...

Цялото контрабандно ОПГ на Двете Яри влизало като у дома си при Продължаваме Промяната в МВР

Контрабандистите Двете Яри 9 пъти гостували на Бойко Рашков...

Не пропускай

Блинкен и Кулеба натискат от остров Капри Републиканците в Конгреса да пуснат десетките милиарди помощи за Украйна

Американският държавен секретар Антъни Блинкън настоя днес, че е...

Цялото контрабандно ОПГ на Двете Яри влизало като у дома си при Продължаваме Промяната в МВР

Контрабандистите Двете Яри 9 пъти гостували на Бойко Рашков...

Кой ще наследи $550 млн. на Роберто Кавали? (Снимки на луксозното му имение)

Един от най-значимите дизайнери на нашето време Роберто Кавали...

Бившата шефка на Митниците и Малката Яра с пудела остават в ареста поне до изборите!

Защо поне до изборите? Защото тогава ще е ясен...

Русия хвърля всички сили, за да обяви превземането на Часов яр за Деня на Победата на 9 май!

“През нощта можем по-лесно да приберем ранените, включително и...

Украински войник бе пленен от руски дрон! “Нямаме оръжия, никой не иска да се бие!”

Позициите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) край Урожайное...

Прочетете още

Глутница в резерв! Байдън и Г-7 сериозно мислят “творчески” да гепят 300 милиарда от замразените активи на Русия и да ги дават за Зеленски

Страните от Г-7 обсъждат идеята замразени руски активи на стойност близо 300 млрд. долара да бъдат използвани като гаранции за предоставяне на заеми на...

Блинкен и Кулеба натискат от остров Капри Републиканците в Конгреса да пуснат десетките милиарди помощи за Украйна

Американският държавен секретар Антъни Блинкън настоя днес, че е необходимо Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, доминирана от републиканската опозиция, спешно да одобри...

Бойко и Пеевски си правят каквото си искат! Мина времето, когато радевият продукт ПП можеше да ги отмени

Бойко беше много ядосан на Радев, че не го слуша за Дани Митов. А Пеевски каза култовата реплика: "Утре може да няма президент!". Честно...
Verified by MonsterInsights