Пуйката въпреки, че е американски специалитет, трайно се настани на родната трапеза. Повече 40 тона пуйки ще атакуват пазара за Коледа само от Старозагорско,
информираха двама от най-големите производители на пуешко месо у нас, предаде Стандарт.
Старозагорската птицекланица ще пусне в магазините седмица преди Коледа около 7-8 хил. пуйки. Те тежат средно между 4 и 7 кг, т.е. става дума за над 30 т живо тегло.
Главното количество било договорирано от голяма търговска верига, която има магазини във всички областни градове и с по-малки супермаркети в Южна България.
Производителите нямат представа на колко ще ги предлагат търговците, но ако се съди по изкупната цена нямало да бъдат по-скъпи от 6-7 лв. килото.
По-малък, но традиционен производител на най-търсената птица за Коледа и Нова година е земеделският институт в Стара Загора.
Оттук към пазара ще тръгнат няколко хиляди пуйки.
Учените ги рекламират като най-щастливите, тъй като се отглеждали свободно.