Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоБългарияНахалната областна на София Вяра Тодева се запъна за оставката и за...

Нахалната областна на София Вяра Тодева се запъна за оставката и за нарязания паметник

Бояджийката, минала през всички партии, се запъна да подава оставка, след като всички партии и я поискаха. ГЕРБ, БСП и ИТН искат Тодева да се маха, а тя тругна от БСП, мина през Борисов и финишира при ДСБ и ДБ с ПП.

Няма проблем, всеки може да ми иска оставката, на този етап не виждам нито една причина да си я подам, заяви Вяра Тодева, областен управител на София-град на брифинг днес.

Искането на моята оставка е изцяло в правомощията на министър-председателя Николай Денков и на вицепремиера Мария Габриел, добави Тодева.

Тя припомни, че вчера върна решението на Столичния общински съвет (СОС) за избор на заместник-председатели на Съвета и на председатели на комисии поради допуснати процедурни нарушения. Решенията трябва да бъдат прегласувани. В интерес на гражданите на София е всички решения да бъдат легитимни, да бъдат взимани по съответния разписан в закона ред, отбеляза областният управител.

Вяра Тодева каза, че има няколко съществени процедурни нарушения. На първо място извънредното заседание не е свикано по правилата, което се вижда от протоколите. Общинските съветници са били наясно, имало е множество предложения да бъде прекратено заседанието, което не се е случило, посочи тя. Според нея в СОС най-вероятно не са се запознали с измененията от 1 февруари в Закона за местното самоуправление и местната администрация, в който се изисква материали да бъдат предварително публикувани и на сайта на Столичната община и на СОС. Това е трябвало да стане до 12:00 ч. на предния ден, поясни Тодева.

Материалите не са били предоставени на общинските съветници, не са били публикувани на интернет страницата на СОС и Столичната община. Нямам друг избор освен да върна това решение, както и всяко следващо решение, което бъде взето в нарушение, заяви областният управител. Тя добави, че няма никакво значение дали всички общински съветници са били в залата, тъй като законът е валиден за всички и всички трябва да го спазват, подчерта Тодева. Има правилник на СОС и законови изисквания, за да може да има легитимни решения в полза на гражданите на София.

В отговор на въпрос за Паметника на съветската армия Вяра Тодева каза, че областната управа обжалва решението на Административния съд за незаконосъобразността на премахването. Очакваме да влезе във Върховния административен съд, ще се съобразим изцяло с решенията, които ще бъдат постановени. Тодева съобщи още, че е изготвен идейният проект за преместване на паметника в Музея на социалистическото изкуство. Има два варианта на идейни проекти, които ще бъдат представени на Министерството на културата за одобрение, добави областният управител. За премахването на постамента, на който беше паметникът, още няма решение, тъй като се изчаква да има решение какво ще има там, допълни Тодева.

За да следите новините и коментарите в реално време

2 Коментари

  1. Тази жена найдобре да си хване багатериите и да си отиде там откъдето е дошла в София.Освен за изпълнение на политически поръчки явно за друго не я бива.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведете вашия коментар!
Въведете вашето име тук

spot_img

Последни

Блинкен и Кулеба натискат от остров Капри Републиканците в Конгреса да пуснат десетките милиарди помощи за Украйна

Американският държавен секретар Антъни Блинкън настоя днес, че е...

Цялото контрабандно ОПГ на Двете Яри влизало като у дома си при Продължаваме Промяната в МВР

Контрабандистите Двете Яри 9 пъти гостували на Бойко Рашков...

Не пропускай

Блинкен и Кулеба натискат от остров Капри Републиканците в Конгреса да пуснат десетките милиарди помощи за Украйна

Американският държавен секретар Антъни Блинкън настоя днес, че е...

Цялото контрабандно ОПГ на Двете Яри влизало като у дома си при Продължаваме Промяната в МВР

Контрабандистите Двете Яри 9 пъти гостували на Бойко Рашков...

Кой ще наследи $550 млн. на Роберто Кавали? (Снимки на луксозното му имение)

Един от най-значимите дизайнери на нашето време Роберто Кавали...

Бившата шефка на Митниците и Малката Яра с пудела остават в ареста поне до изборите!

Защо поне до изборите? Защото тогава ще е ясен...

Русия хвърля всички сили, за да обяви превземането на Часов яр за Деня на Победата на 9 май!

“През нощта можем по-лесно да приберем ранените, включително и...

Украински войник бе пленен от руски дрон! “Нямаме оръжия, никой не иска да се бие!”

Позициите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) край Урожайное...

Прочетете още

Глутница в резерв! Байдън и Г-7 сериозно мислят “творчески” да гепят 300 милиарда от замразените активи на Русия и да ги дават за Зеленски

Страните от Г-7 обсъждат идеята замразени руски активи на стойност близо 300 млрд. долара да бъдат използвани като гаранции за предоставяне на заеми на...

Блинкен и Кулеба натискат от остров Капри Републиканците в Конгреса да пуснат десетките милиарди помощи за Украйна

Американският държавен секретар Антъни Блинкън настоя днес, че е необходимо Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, доминирана от републиканската опозиция, спешно да одобри...

Бойко и Пеевски си правят каквото си искат! Мина времето, когато радевият продукт ПП можеше да ги отмени

Бойко беше много ядосан на Радев, че не го слуша за Дани Митов. А Пеевски каза култовата реплика: "Утре може да няма президент!". Честно...
Verified by MonsterInsights