Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоSocial NewsНе е виц! Белгийска фирма с 2 милиона печалба за 2022 и...

Не е виц! Белгийска фирма с 2 милиона печалба за 2022 и 20 служители обеща да „инвестира“ 2 милиарда в България, похвали се Денков

Последвай Bnews.bg в

Историята- фарс със завода за електрически автомобили в Ловеч на Кирил Петков, който щеше да се строи от немска фирма на етнически албански граждани, е на път да се повтори като трагикомедия. Този път фирмата е белгийска с точно … 20 служители и 2 милиона евро печалба, но се кани да инвестира … 2 милиарда. Толкова прави хотелче на Слънчака за два месеца лятото, но има поне 200 сезонни служители на ведомост. Собственикът се казва Нешим Омар и е с арсбски или пакистански произход. Очевидно Академик Денков се надява на чудото с духа от Вълшебната лампа от Приказките 1001 нощ на Шехерезада. Все пак лъжата на Кирил Петков беше само за 50 милиона евро, докато сега Промяната играе на по на едро в предсмърни конвулсии и вдига мизата 40 пъти на 2 милиарда! Приликите в двете комедии не свършват дотук. Албанците на Петков щяха да инвестират 50 милиона, за да правят автомобили, а сега Омар от Белгия ще инвестира 2 милиарда, за да произвежда „само“ електрическите батерии за тях.

Ловеч пи по една студена вода, да видим сега какво ще пият останалите градове.

Дотук сериозната част, а сега ето майтапите от официоза на Сглобката Капитал.

Над 2 млрд. лв. Това е сумата, която белгийската Avesta Battery & Energy Engineering (ABEE) предвижда да вложи в мащабен проект за производство на батерии за електромобили в България. Намеренията на компанията са да изгради гигафабрика, рециклираща мощност и R&D център в три локации – съответно Стара Загора, Бургас и Пловдив, затваряйки по този начин кръга.

Ако плановете се осъществят, което се очаква да стане в следващите 3 до 5 години, това ще бъде най-голямата еднократна индустриална инвестиция в страната. Затова и правителството се ангажира да предостави максималната допустима държавна помощ за проекта, който беше определен като стратегически. Единствената несигурност е, че той не идва от топ световен производител в сектора, а от млада белгийска компания, която съвсем наскоро направи сходна гигантска заявка и в Румъния.

От наука до продукт

„Инвестиционното намерение“, както премиерът Николай Денков неколкократно подчерта при представянето на проекта пред журналисти, е за производство на ново поколение твърдофазни литиево-йонни батерии за автомобилната индустрия, като общата инвестиция се оценява на 1.1 млрд. евро. Технологията е на белгийската компания, но допълнителни разработки се предвижда да бъдат правени в изследователска и развойна база в Пловдив. Това ще бъде и първият етап от проекта в България. Очаква се строителството на R&D центъра да започне до септември 2024 г.
Следващата стъпка ще е изграждане на фабрика за рециклиране в Бургас с капацитет за преработка на 50 хил. тона стари батерии годишно. От тях компанията ще извлича метали, които ще влага в производството си. Денков подчерта, че белгийската технология не използва токсични материали, каквито има в другите типове батерии (никел, кобалт, олово), а освен това включва по-евтини материали, което ги прави приложими в най-различни електромобили.

Кога ще започне изпълнението на проекта в Бургас зависи от това колко време ще отнемат процедурите. „Според нашите финансови и бизнес планове сме заложили 12 месеца за получаване на разрешителни, след което веднага започваме, предполагам, в края на 2024 или началото на 2025 г.“, каза основателят на ABEE Ношин Омар за „Капитал“. Плановете са в Бургас да бъдат открити около 300 работни места от общо над 1000 в страната.

Най-много хора, очаквано, ще бъдат необходими в завода за батерии в Стара Загора. Третият етап на проекта ще погълне и основната част от инвестицията. По думите на Омар това ще бъде една от най-големите гигафабрики в Европа. „На първи етап планираме да произвеждаме 10 GWh батерии годишно на основата на твърдофазната технология. На по-късен етап капацитетът ще достигне 20 GWh“, каза той. Предвижда се също фабриката да се захранва основно от възобновяеми източници.

Кой е инвеститорът

Белгийската ABEE е създадена е през 2019 г. от Ношин Омар – инженер по образование, с докторска степен в областта на системите за съхранение на енергия, учен с богата изследователска дейност и бивш университетски преподавател. Компанията е специализирана в разработката на батерийни и енергийни технологии за автомобилната индустрия и други приложения.
Няма данни за оборота й през 2022 г., но справка в международните регистри показва, че чистата й печалба е около 2 млн. евро. Активите й нарастват, като надвишават 25 млн. евро към края на миналата година. В компанията работят около 20 души, така че засега фокусът, изглежда, е върху разработките, докато производството е по-скоро бутиково – според информация на сайта й годишно се изработват 10 хил. бройки.

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Украинският външен министър ще търси „обща почва“ за преговори с Китай за край на войната с Русия

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, който е на посещение...

Sustainable future – различната стажантска програма на Fibank

Fibank (Първа инвестиционна банка) стартира дългосрочна и комплексна стажантска...

Защо българските медии лъжат с рейтингите на Камала и Тръмп?!

Българските официални медии постоянно повтарят, че според анкетите Харис...

Не пропускай

Украинският външен министър ще търси „обща почва“ за преговори с Китай за край на войната с Русия

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, който е на посещение...

Sustainable future – различната стажантска програма на Fibank

Fibank (Първа инвестиционна банка) стартира дългосрочна и комплексна стажантска...

Защо българските медии лъжат с рейтингите на Камала и Тръмп?!

Българските официални медии постоянно повтарят, че според анкетите Харис...

Има списък с Топ 10 при Сарафов и Калин Стоянов с хора за незабавен арест?

На Сарафов и Калин Стоянов е даден списък с...

Украински генерал: Властите в Киев започнаха война срещу собствения си народ

Украинското правителство не е в състояние да осигури нормалното...

Скандал! Бивш любовник на Камала Харис накарал Байдън да я номинира за президент

Бивш любовник на Камала Харис вероятно стои зад решението...

Прочетете още

Изненадааа! ЕК защити промените в Конституцията в частта за съдебната власт, точно когато КС се готви да ги ореже!

Удар с мокър парцал за схемите на Задкулисието у нас и контрола му върху бухалката на Прокуратурата. Брюксел защити промените в основния закон в...

Украинският външен министър ще търси „обща почва“ за преговори с Китай за край на войната с Русия

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, който е на посещение в Китай каза, че ще търси „обща почва“ за преговори с китайския си колега за...

Sustainable future – различната стажантска програма на Fibank

Fibank (Първа инвестиционна банка) стартира дългосрочна и комплексна стажантска програма, която през 2024 г. е под надслов: Sustainable Future: Стажантска програма на Fibank. Тя е...
Verified by MonsterInsights