Новините с коментар в реално време

Малките партии тестват Радев и ръба на Конституцията с вот на недоверие към служебното правителство

Общо 67 пописа са сложени под предложения от „Възраждане“...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

Малките партии тестват Радев и ръба на Конституцията с вот на недоверие към служебното правителство

Общо 67 пописа са сложени под предложения от „Възраждане“...

МЪЛНИЯ! Деница Златева хвърля оставката, след като фалира Булгаргаз и няма пари да плаща на Боташ!

Деница Златева, назначението на президента Радев, след като погроми...

Пеевски скастри Радев да подписва указите за новите министри на Главчев без забавяне!

Пеевски в типичния си безцеремонен стил, който не търпи...
НачалоБългарияНиколай Бареков: Кризата ще изкара гладните на улицата и властта ще бере...

Николай Бареков: Кризата ще изкара гладните на улицата и властта ще бере ядове

Бившият евродепутат, политик и журналист Николай БАРЕКОВ дари преди дни личния си автомобил на лабораторията за изследване на коронавирус в УМБАЛ „Свети Георги“. Той даде интервю пред ПловдивПрес, в което коментира как България се справя с кризата покрай COVID-19, има ли план за излизане от извънредното положение, адекватни ли са мерките за бизнеса и как всичко това ще се отрази на политическите процеси и предстоящите избори. 

– Г-н Бареков, първо дарихте средства, а след това и личния си автомобил на лабораторията в УМБАЛ „Свети Георги“. Защо?

– Първо, защото съм пловдивчанин. Бях изненадан, че когато започна кризата с COVID-19 , Пловдив – един университетски град, вторият по големина и първи по интелектуална значимост град в държавата, няма лаборатория за изследване на коронавирус. Атанас Фурнаджиев, който е директор на „Форд Мото-Пфое“ и мой приятел, дари автомобили на ВМА. Обсъдих идеята с изпълнителния директор на УМБАЛ „Свети Георги“ проф. Карен Джамбазов и предоставих на лабораторията личния си автомобил – джип Land Rover, който е в много добро състояние. След като приключи кризата, джипът ще остане на лечебното заведение. Не съм го прехвърлил формално на болницата, защото трябва да го направя лично. След падането на мерките, първото нещо, което ще направя, е да дойда в Пловдив. Искам и да видя самата лаборатория, все пак съм и дарител.

– Справя ли се България с тази криза, според вас?

– Цитирам ген. Мутафчийски, който каза – наложихме полумерки и се изпълняват наполовина. И оттук може да правим анализа къде са грешките. Според мен, правителството започна навреме да налага извънредното положение, но с много половинчати мерки. Например, затвориха се бизнеси, които ще фалират оттук нататък – ресторанти, дискотеки, хотели. Но останаха да работят много други обекти. А и самата карантина не беше проследявана добре. Като добавим, че известни слоеве от българското население не са свикнали на социална дистанция и нямат необходимата хигиенна култура, беше лесно да се предвиди и още преди два месеца казах, че реално проблемът ще настъпи от българските гастарбайтери, които се прибират от чужбина, а от друга страна и от гетата. Ние оставихме отворени полети за чужбина за български граждани, но правителството пропусна да отбележи факта, че тук става въпрос за граждани с двойно гражданство – хора, които не са си плащали здравните осигуровки в България.

Според мен, Западна Европа така се отърва от доста граждани с български паспорти и ни ги върна. От тях тръгна заразата, която плъзна по гетата – в София положението е страшно, както и в Сливен

Това се дължи на факта, че нямаше проследяемост на тези хора. В една циганска махала няма как да се спазва карантина, при положение, че в една къща живеят по 40-50 човека, както е във „Факултета“ и „Филиповци“. Като политик през годините съм ходил в тези квартали, както и в „Столипиново“ и там няма как да се спазва социална дистанция.

Може би трябваше да се отворят центрове за бежанци, които и без това са празни. И нашите събратя роми, които се прибраха от Европа, да изкарат там карантината, и след това да се връщат в махалите

Положението в момента е такова, че в Западна Европа половината от починалите от коронавирус са пенсионери от старческите домове, а в България около 70% от боледуващите в болниците и починалите са хора от ромския етнос. Така че там трябваше да бъдат взети сериозни мерки. Искам да подчертая, че Пловдив прави изключение. Разговарях с кмета Здравко Димитров и с проф. Джамбазов, който е основната фигура в битката с COVID-19 в града, и стигнах до извода, че мерките, които е взела местната управа в циганските махали са били доста адекватни от самото начало.

– Щабът обяви, че се катерим към втори пик, а Борисов отхлабва мерките. Къде е логиката в тези действия? Какво очаквате да се случи оттук нататък?

– Логиката в действията на правителството мога да определя като „Страх лозе пази“. Стратегията на г-н Борисов опира до опазването на живота на нацията. Но чак тези дни те започнаха да мислят и за бъдещето. Ясно е, че тази криза ще продължи дълго време и ще е на приливи и отливи. Докато не се намери адектавно лечение и ваксина, вероятно епидемията ще се завръща и се очаква пикове да има през лятото в Южна Америка, след това есента да се завърне отново в Европа и Азия. Така че

трябва да се подготвим за дълга стратегия, не просто за един месец. Не до 13 май, а да е ясно какво се случва до 2021 година, защото тази криза с COVID-19 довлече социално-икономическа криза. Борисов от една страна видя, че половината от малкия и среден бизнес фалира

Дори и да разхлабим мерките, искам да е ясно, че концерти, дискотеки, кварталните кръчми и ресторанти няма как да съществуват поне в рамките на тази календарна година. Сега, според изискванията на СЗО, ще трябва да има по минимум два метра дистанция между масите. Колко от българските ресторанти могат да си позволят да работят с 30% от капацитета на клиентелата си? Ами в туризма? Големите хотели приключиха! Шведските маси ще бъдат абсолютно забранени в следващите години. Хотелите в България са за по 1000, 3000, 5000 човека. Оттук нататък ще е невъзможно да работят. И Борисов започна да разхлабва мерките, дори за сметка на това, че ще се увеличи броят на заразените. Според мен,  разхлабването на мерките трябва да става наистина постепенно, белята вече се е случила.  И Щабът трябва да се концентрира там, където са гнездата. Това са българи, които се завърнаха от чужбина, не спазваха карантината помежду си и се изпозаразиха.

80% от профила на заразените в България са роми, които се върнаха от чужбина и лекарите на първа линия. Другите граждани, които спазват дистанцията и пазят възрастните си родители, не са толкова застрашени

Давам пример със себе си – аз за последен път бях в Пловдив на 1 март. Занесох на майка ми, баща ми и сестра ми храна и лекарства, оставил съм им средства и оттогава не съм ги виждал. Стоят в изолация в апартамента и спазват мерките.

– Има критики към правителството, че няма план как да излезем от извънредното положение. Предложиха се някакви мерки за подпомагане на бизнеса и семействата, но те адекватни ли са?

– Правителството няма план. Борисов няколко пъти е заявявал – моята задача е да ви опазя здрави, а оттам нататък може да има и ново правителство, той самият го допусна преди дни. Правителството няма стратегии и план и за самото извънредно положение, защото наложиха полумерки. А можеха да са много тежки мерките, които да продължат 40 дни, а не да се точим два –три месеца. Защо трябваше да се затварят парковете? Защо не се въведе това, което направиха вчера – да има часови зони за хората с кучета, за майки с деца, отделен коридор да има за възрастни хора.

Извинявайте, но всичко работи. В София, Варна и Пловдив работят дори дюнерджийниците – може да се наредиш на опашка и да си купиш дюнер. Какви мерки са това?

А вече за социално-икономическата политика мога да кажа, че г-н Борисов не разполага с екип. Не може г-жа Ангелкова да бъде човекът, който ще спаси българския туризъм. Нейното поведение е неадекватно. Чужди туристи в България няма да има, които идваха всяко лято и всяка зима. Няма да дойдат и тези милиони германци, англичани, хора от скандинавските държави, които пристигаха на т.нар. алкохолен туризъм в Слънчев бряг. От друга страна г-жа Ангелкова каза – ние ще пуснем хотелите за българи т.е. чужденците няма да дойдат тука, а ние ще отидем да се изпозаразяваме в хотелите. Ако хотелът работи на 30% от капацитета, няма да му излезе сметката и ще фалира. Ако го напълним и отидем с децата си там, ще се заразим. Нямат стратегия и за мярката 60/40. Тя работи за едрия бизнес, на практика държавата ще поеме част от заплатите на техните работници. Но за малкия или среден бизнес няма ефект.

Например, един ресторант или дискотека няма да отворят до края на годината и какъв е смисълът работодателят да плаща половината от заплатата на сервитьора, бармана, охраната и готвача?

От малкия бизнес е възможно да оцелеят фризьорските салони, козметичните услуги – това, което в САЩ президентът Тръмп отвори най-напред. Според мен, около 800 000 ще са безработните, защото към тези, които вече се записаха в бюрата по труда, ще добавим и сезонно заетите работници по морето. Да не забравяме и гастарбайтерите, които работеха в чужбина сезонно. Само в Англия бяха около 90 000 българи, които беряха ягоди по 5-6 месеца в годината. Като прибавим и тези хора, наистина очаквам сериозни катаклизми от лятото нататък.

– Задават ли се протести, след като вече мине извънредното положение?

– Очаквам. Защото хората ще имат абсолютно справедливи социално-икономически искания. Ние сме трудолюбив народ, но през последните години загубихме средната си класа, а това е около 70-80% от активното население, което е заето в частния бизнес. Тези хора живеят на кредит. Хората, които сега нямат доходи, няма да могат да си плащат заемите, както и наемите, хладилникът ще бъде празен. И според мен, за първи път след 2013 година в България ще имаме социално-икономически протести. Защото след протестите през 2013 година, които бяха срещу първия кабинет на ГЕРБ, следваха основно политически протести с искания за справедливост, законност срещу корупцията.

За първи път сега след 7 години ще излязат гладните на улицата. А вече гладните протести са много трудно контролируеми

и властта ще бере сериозни ядове.

– Т.е. кризата сериозно ще повлияе върху политическите процеси в България.

– Очаквам много трудни две-три години и за народа, и за политиците. България пропусна огромен шанс да си построи една реално работеща икономика. Нашите чужди инвестиции са работа на ишлеме – това са заводи, които лесно могат да бъдат затворени и пренасочени на друго място. IT сектора също е в застой, така че в следващите две-три години очаквам много сериозни социално-икономически проблеми и в България, и в Европа.

– Всички тези процеси ще се отразят и на парламентарните избори догодина, а след тях идват и президентските. Вие ще се включите ли в изборите?

– С политиката приключих и затова говоря толкова свободно. Мога да бъда в ролята на градивен критик. Това, което изтощи много ГЕРБ и Борисов, е липсата на кадрови потенциал и всяко следващо правителство на Борисов беше в пъти по-слабо от предишното. Липсата на такъв капацитет сега се вижда с нелепите опити със справяне на задаващата се социално-икономическата криза. Мисля, че лекарите в България изнесоха здравна криза на собствените си плещи. Искам да напомня, че страната ни има стара медицинска школа в Европа, по времето на цар Борис III започва изграждането на белодробните санаториуми в България. Ние сме страната, след Германия, Австрия и Швейцария с най-много белодробни санаториуми, първи  прилагаме ваксината БЦЖ. Имаме един от най-старите Институти за заразно-паразитни болести в цяла Европа. Благодарение на лекарите и хората, които работят в здравната сфера здравната криза ще я преодолеем. Но за социалните и икономическите аспекти г-н Борисов носи сериозна отговорност. Той не успя да събере качествен екип от икономисти и финансисти, които да разпишат необходимите стратегии.

Какво да говоря за БСП – липса на всякаква концепция и алтернативност. Неслучайно ГЕРБ са доволни от факта, че г-жа Нинова докара БСП до просешка тояга

За Патриотите – те едва ли повече ще същестуват в българския политически живот. И в един момент се изправяме пред сериозния въпрос  – ще има избори, ще падне това правителство, но какво правим на тези избори и кой ще изберем. През 2013 година, след като събориха ГЕРБ с камъни, хората на другия ден пак ги избраха.

– По-обединена ли ще излезе Европа от тази криза, или напротив. Италианският премиер Джузепе Конте каза с голяма болка, че ЕС губи основания за съществуването си. Европейските лидери пък се обявиха за план „Маршал“2 – ще се създава фонд за възстановяване след пандемията.

– Европа ще излезе много по-разединена след кризата, процесите бяха тръгнали отдавна. Европа се дели на бедни и богати, а държави като България бяха използвани през последните години като евтина работна ръка и като пазар. България получаваше европейски фондове, които е ясно за всички как се изхарчиха.

Ние се превърнахме в пазар на немската индустрия и станахме най-големият вносител на евтина работна ръка в Европа – от чистачите на тоалетни и проститутките, до лекари и специалисти в техните болници

България е на страната на губещите в този конфликт. Опитът на Борисов да ни вкара в Еврозоната ще бъде неуспешен, ние напрактика не сме в Шенген, а шансът да влезем в Еврозоната е още по-малък. От една страна, заради коронавируса много хора починаха, но от друга – той катализира много сериозна енергия за реформи. Европейският парламент, където прекарах 5 години от своята политическа кариера, е един излишен орган, например. В момента ЕП харчи 200 милиона евро, за да заседава един път в месеца в Страсбург. За един мандат това прави един милиард евро. Какво направиха евродепутатите в тази криза? Дори не успяха да се съберат. Лидерите на Европа се събират на заседание виртуално, а ЕП не успя да проведе такова. Така че реформите ще бъдат жестоки и трябва да се намерят варианти за по-гъвкаво взимане на решение в Европа. Аз бях представител на ЕП в целия свят, отговарях за комуникацията на ЕП с държавите от три континента. Почти всяка седмица бях в Азия, Африка, Латинска Америка или САЩ и

навсякъде критиката към мен като европейски политик беше – вие в Европа не може да взимате решения. Това са ми го казвали китайци, американци и африканци

Ние се държахме като държава, а не бяхме такава. Години трябва да минат, за да може Европа да вземе едно решение. В миналия парламент писахме един доклад, който дава възможност за по-бързо приемане на ваксините за масова употреба. Цялото решение ни отне 5 години, за да влезе в сила.

– Вие призовавате в клипчета във фейсбук да се пусне в аптеката свободната продажба на хинин. Обясняте каква е идеята? 

– Тези клипчета, както ги наричате, в момента имат над 1 милион обща гледаемост. Тезата ми е много проста – аз имах няколко мисии

като политик и бях в държави в Африка и Азия, в които има сериозни огнища на ебола, денга, жълта треска, малария. Единственото лекарство, което на мен ми беше давано превантивно, е хинин

Дали търговското му наименование е маларон или аналгин хинин, разликата е само в отделния грамаж, който съдържа таблетката. Според всички изследвания това противовирусно средство не позволява на коронавируса при първите симптоми в нашия организъм да проникне на клетъчно ниво и да стигне в белия дроб. Тук влизам в много тежко противоречие с ген. Мутафчийски и Щаба, които твърдят, че хининът е опасен за използване в домашни условия и трябва да се използва при лечение в болница. Когато човек отиде в болница, той вече е с разгърнати симптоми на коронавирусна инфекция и обикновено с двойна пневмония, тогава употребата на хинин трябва да е в по-големи количества с антибиотик и дори в някаква степен се оказва закъсняла.

Ако в първите три-четири дни от симптоматиката на коронавируса нашите джипита имат правото да изписват хинин за лечение в домашни условия, това пресича развитието на симптоматиката в 92% от случаите

Разбира се, всичко трябва да е под лекарско наблюдение, не казвам, че човек трябва да се самолекува вкъщи. И не съм съгласен с ген. Мутафчийски, че е опасно. Аз съм го пил в големи количества и не съм се разболял, а съм бил в села, в които е имало ебола. Това лечение е предписано от лекари на ЕП, СЗО, ООН, които са се занимавали с коронавирусни инфекции по целия свят. Смятам, че час по-скоро хининът трябва да бъде позволен в атпеките. Знаете, че нашите баби се лекуваха с хинин.

За да следите новините и коментарите в реално време

spot_img

Последни

Малките партии тестват Радев и ръба на Конституцията с вот на недоверие към служебното правителство

Общо 67 пописа са сложени под предложения от „Възраждане“...

Главата и скута на Пеевски, тялото на Бойко, а задникът на Христо Иванов

Нищо не задължава по така ремонтираната Конституция Радев да...

БОМБА в BNEWS! Имотният крал Бойко Рашков и приятелят му контрабандист Ярата са комшии палат до палат! (СНИМКИ)

Оказва се, че контрабандистът Стефан Димитров и министърът Бойко...

Не пропускай

Малките партии тестват Радев и ръба на Конституцията с вот на недоверие към служебното правителство

Общо 67 пописа са сложени под предложения от „Възраждане“...

Главата и скута на Пеевски, тялото на Бойко, а задникът на Христо Иванов

Нищо не задължава по така ремонтираната Конституция Радев да...

БОМБА в BNEWS! Имотният крал Бойко Рашков и приятелят му контрабандист Ярата са комшии палат до палат! (СНИМКИ)

Оказва се, че контрабандистът Стефан Димитров и министърът Бойко...

МЪЛНИЯ! Деница Златева хвърля оставката, след като фалира Булгаргаз и няма пари да плаща на Боташ!

Деница Златева, назначението на президента Радев, след като погроми...

Партиите в парламента изгониха шефа на Здравната каса – последен бастион на ПП и ДБ във властта!

Овладяването на ключови институции от ГЕРБ и ДПС продължава...

Пеевски скастри Радев да подписва указите за новите министри на Главчев без забавяне!

Пеевски в типичния си безцеремонен стил, който не търпи...

Борисов си призна: Променихме Конституцията, защото искаме 10 години да управляваме в блок ДПС, ГЕРБ и ПП/ДБ (ВИДЕО)

Промените в Конституцията са писани изцяло с тяснопартийни цели,...

Прочетете още

Малките партии тестват Радев и ръба на Конституцията с вот на недоверие към служебното правителство

Общо 67 пописа са сложени под предложения от „Възраждане“ и подкрепен от БСП и „Има такъв народ“ вот на недоверие към служебния кабинет. Това...

Главата и скута на Пеевски, тялото на Бойко, а задникът на Христо Иванов

Нищо не задължава по така ремонтираната Конституция Радев да разпише указите за смяната на служебни министри, въпреки желанието на Борисов и Пеевски. Важни са...

Разркриха ги за трампата! Радев е поискал да си сложи негов земеделски министър, за да пусне Външно на ГЕРБ и Митов!

Служебният кабинет се реди от три места. От там идват и смените. И като се търси отговорност, трябва да се рови в двора на...
Verified by MonsterInsights