Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоБългарияНиколай Жейнов пред Nostrabet: Всеки лош резултат на националния отбор прави трансфер...

Николай Жейнов пред Nostrabet: Всеки лош резултат на националния отбор прави трансфер на българин в Европа по-труден

Видният футболен агент, Николай Жейнов, даде ексклузивно интервю за Nostrabet България. Той оцени хода на летния трансферен прозорец, натъртвайки, че към момента се наблюдава нормализация в сравнение с предишните години, в които доминираща тема беше пандемията от коронавирус.

Жейнов сподели, че интересът към българските играчи изобщо не е висок и това няма как да се промени, докато резултатите на националния отбор са толкова слаби. Агентът се обоснова, че никой европейски клуб няма да види смисъл в наблюдаването на родни футболисти, ако дори не можем да бием Гибралтар.

Футболният мениджър хвърли и поглед върху продължаващите спорове около легитимността на настоящото ръководство на БФС. Жейнов вярва, че промяната, в лицето на екипа на Димитър Бербатов, ще се осъществи рано или късно, но признава, че настоящото междувластие е причина за изпадане на футбола ни в още по-голяма безтегловност.

Здравейте, господин Жейнов! Трансферното лято е в разгара си из цяла Европа, включително и у нас. Може ли да се говори за известна нормализация след предишните години, които минаха под знака на пандемията?

– Здравейте, да за щастие има известна нормализация, макар и не на 100%. В последните години наистина беше доста по-трудно, тъй като ситуацията беше много несигурна и дори самите клубове не бяха наясно какво точно да правят. Това обаче мисля, че се отнасяше за всички сфери на живота ни.

Сега покрай войната в Украйна също има някои казуси, които все още не са изчистени, но все пак можем да кажем, че пазарът лека-полека се завръща към нормалността. Разбира се, футболът, а и трансферният пазар покрай него, непрестанно се развиват, така че винаги има място за нови неща и нов подход.

Родните клубове вече започнаха и с официалните мачове. Може ли да очакваме особена активност в следващите седмици, или повечето работа по българска линия вече е свършена?

– Трансферният пазар е много динамичен навсякъде, като България не прави изключение. Дори и когато не е период на активен прозорец, винаги нещо се случва или подготвя. За у нас специално, където преобладаващата част от сделките са на свободни играчи, е по-лесно да се правят трансфери и извън трансферния прозорец.

С набирането на скорост на шампионата винаги има раздвижване на така наречения „вторичен пазар“. Винаги има отбори, които няма да започнат успешно шампионата и ще търсят спешно нови попълнения, на други пък ще им се контузи някои футболист и ще трябва да му се търси заместник. Дай Боже да са по-малко тези случаи, но те са част от играта. Трети пък ще са закъснели със селекцията и ще я правят в движение. Общо взето активност винаги ще има.

Има ли интерес от чужбина към български състезатели, независимо дали говорим за подрастващи, или завършени играчи?

– Интерес има, но за съжаление не е много голям. Резултатите на мъжкия национален отбор в последно време изобщо не спомагат за покачване на интереса към нашите футболисти. Радостно е, че при юношите имахме хубава година, като се класирахме на Европейското до 17 години, което е един добър атестат и знак към клубовете, че в България има таланти.

Това обаче не е достатъчно само по себе си, защото все още има доста пропуски в подготовката на голяма част от тези момчета и това не остава незабелязано от скаутите и треньорите на отборите от Европа.

Колко по-трудно става след всяко разочароващо представяне на българския национален отбор да се говори с чуждестранни клубове за родни състезатели?

– Ами доста по-трудно е. Съвсем нормално е клубовете като видят, че националният ни отбор не може да победи Гибралтар да си кажат, че изобщо няма смисъл да наблюдават българи за техните клубове. Резултатите на националния отбор в последните години много удрят по реномето на футбола ни в Европа.

Равенство с Гибралтар и разгром срещу Грузия ли е нивото на нашия отбор, или го отдавате и на странични фактори?

За съжаление тенденцията в последно време е да вървим все по-надолу като резултати, а и като игра. Иска ми се да вярвам, че не е това реалното ниво на националния отбор, но всеки изминал мач говори именно за това. Представителният ни отбор е отражение на футбола ни като цяло, така че логиката е, че нещо не е както трябва на по-дълбоко ниво.

Сръбският специалист Младен Кръстаич беше представен като новия селекционер на националния отбор. Как бихте коментирали подобен ход?

Не го познавам лично, но националният отбор има нужда спешно от пробуждане и вдигане на нивото. Независимо кой застане начело, ще има доста тежки задачи за решаване.

Един от Вашите клиенти, Филип Кръстев, официално остава в Левски. Колко доволни сте от развоя на събитията?

Мисля, че решението бе най-правилно за всички страни. Филип игра отлично през миналия полусезон в Левски и успя да демонстрира голяма част от качествата, на които е способен и които по една или друга причина нямаше как да покаже преди това. Вярно е, че имаше доста интерес към него след силните мачове при „сините“, като определено от финансова гледна точка Филип можеше да премине в отбор, където да взима в пъти повече от „Герена“. Всички обаче решихме, че това в момента е на заден план и правилните стъпки за кариерата му са много по-важни от паричните възможности.

Колко важен би бил един евентуален европробив на Левски за повишаването на интереса към Кръстев, както и към други родни играчи на „сините“?

Каквото и да си говорим за един футболист най-важни са именно мачовете в Европа и тези в националния отбор. Това срещите, които определят стойността на даден играч. В този ред на мисли е ясно, че ако Левски осъществи пробив в клубните турнири, цената на Филип, а и на останалите футболисти ще се повиши доста повече, отколкото само при добро представяне във вътрешния шампионат.

В последните седмици влязохте в словесно противоборство с Лудогорец, което предизвика дори и „зеленото“ ръководство да излезе с декларация по Ваш адрес. Защо разградчани приеха Вашия коментар толкова навътре?

Ами ситуацията беше малко от типа гузен негонен бяга. Аз не съм изразил никакви съмнения относно редовността на действията на Лудогорец. Просто изтъкнах един факт и не мисля, че съм го направил по обиден начин, за да се засягат толкова. Още по-малко пък съм искал да нападна който и да е футболист на тима.

Пречи ли моделът „Лудогорец“ на българския футбол? Знаем, че сте от критиците на този клуб от известно време.

Не искам да давам такива категорично изявления дали едно нещо пречи или не. Факт е обаче, че българският футбол и в частност националният отбор, не е в добро състояние в последните години. Лудогорец залага предимно на чужденци, което за всеки е ясно, че не помага на представителния ни тим. В Разград имат отлична школа, която обаче не захранва първия отбор с кадри, което за мен е проблем, който пряко влияе и на българския футбол, тъй като няма как да имаш силен национален отбор, ако в хегемона на първенството има само двама- трима българи, които да са сред основните футболисти.

Квалификациите за евротурнирите започнаха вече. Какви са Ви очакванията за представянето на българските тимове?

Пожелавам успех на всички отбор – дано успеят да стигнат възможно най-напред.

Готов ли е някой да се противопостави на Лудогорец през целия сезон в efbet Лига, за да има реална конкуренция за титлата?

Когато има сериозна конкуренция, винаги е добре за футбола. Надявам се, че ще има повече интрига през това първенство. Дано обаче е защото другите отбори са се доближили до Лудогорец, а не защото Лудогорец се е доближил до тях.

В последните седмици имаше и развитие по темата с управлението на БФС, макар и само донякъде. В безтегловност ли е българският футбол, докато съдебните спорове продължават?

За съжаление, да. Това положение по никакъв начин не помага на българския футбол. Не е тайна, че аз подкрепям Димитър Бербатов и неговия екип. Смятам, че рано или късно тази промяна ще дойде и тя ще е за добро.

Йордан Лечков спомена, че този хаос може да продължи дори 7 години, което звучи доста стряскащо. Колко пагубен дългосрочен ефект може да има този доста дълъг период на междувластие?

Не съм специалист по съдебните въпроси, но пак казвам, че това не помага на футбола ни. Всеки един вакуум води до допълнително забатачване на доста от проблемите.

Може ли подобен дълъг изчаквателен период да обезкуражи Димитър Бербатов и неговия екип?

Не, не мисля. Екипът на Димитър Бербатов е постоянен в своята битка, защото знае какви са целите му и защо се е заел с тази борба. Забавянията не могат да го обезкуражат, а напротив – ще го подготви още по-добре в своята експертиза.

 

 

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Не пропускай

Опасни роднински връзки! Алексей Петров – Трактора бил Чичото на Кики – Киро Петков

Излизат нови факти за близостта на шефовете на ПеПетата...

Изтрещяване! Председателят на Конгреса иска Украйна да удря по територията на Русия с американските оръжия

Напрежението по оста Вашингтон - Москва расте. Този път...

Има член на ЕС, който е готов да се бие с руснаците във въздуха на Украйна

Воплите на Украйна Европа да поведе битка с рускитв...

Изборното Ватерло за консерваторите във Великобритания ще бъде на 9 юли!

Риши Сунак се разбра с краля и свика парламентарните...

САЩ са в шок от масовото признаване на Палестина в Европа

Америка реагира на масовото признаване на държавата Палестина от...

Изгонете Найо Тицин! По-полека с Пеески! 10 ценни съвета от експерт как ПеПетата да спасят кампанията

Спасяване на положението в няколко стъпки Тука по последни проучвания...

Прочетете още

Опасни роднински връзки! Алексей Петров – Трактора бил Чичото на Кики – Киро Петков

Излизат нови факти за близостта на шефовете на ПеПетата с екзекутирания Алексей Петров. Сайтът Либерта бе първият, който съобщи за срещата в манастира на...

Изтрещяване! Председателят на Конгреса иска Украйна да удря по територията на Русия с американските оръжия

Напрежението по оста Вашингтон - Москва расте. Този път и републиканците от Конгреса се включиха в хора с наддаването кой е по - готов...

Израел показа ново ВИДЕО на пленяването от Хамас по нощници на пет млади израелки, служещи в армията

Израел се задейства с ново видео на пленени - жени заложници след безпрецедентното признаване на държавата Палестина от още три европейски държави.Израелската държавна телевизия...
Verified by MonsterInsights