Новините с коментар в реално време

Бивш министър на ДПС: Ще има кабинет само с първия мандат! Радев няма да даде третия на Слави

Бившият министър на земеделието от ДПС Мехмед Дикме призова...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

Бивш министър на ДПС: Ще има кабинет само с първия мандат! Радев няма да даде третия на Слави

Бившият министър на земеделието от ДПС Мехмед Дикме призова...

Украйна удари плажа в Севастопол с американска ATACMS, загинаха 3 души, от които дете на 2 г. има много ранени! (ВИДЕО)

Политстратегът Андрей Перла, бивш съветник на губернатора на Севастопол,...

Слави обясни какви подлоги са ПеПетата на Пеевски и Борисов, за да оправдае бъдещата си НЕкоалиция с ДПС и ГЕРБ!

Слави Трифонов няколко дена подред подготвя коалицията за експертното...
НачалоСветътНищо не знаем за отрицателните ефекти след излекуване от коронавирус!

Нищо не знаем за отрицателните ефекти след излекуване от коронавирус!

Това, което знаем за дългосрочните ефекти на коронавирус през месеците след като  избухна в пандемия е, че чухме редица истории за онези, които са били поразени от болестта – огромното мнозинство с леки симптоми, но нарастващ брой на тези, който трябва да бъдат хоспитализиран.
Но какво да кажем за онези, за които се съобщава, че са се възстановили от болестта, която няма инокулация или лечение?
Докато болезнените симптоми на коронавирус, включително треска, суха кашлица и задух, са добре оповестени, има по-малко информация за дългосрочното здраве на хората, които се справят с COVID-19 и се възстановяват.
Отчасти това е така, защото вирусът е нов. Първите случаи се появиха в Ухан, Китай, през декември, така че дори и за първите хора, които са се заразили с COVID-19 и са се възстановили, са изминали по-малко от шест месеца, откакто са били заразени първоначално.
Все пак има прозрения, които можем да извлечем от предварителни данни за пациенти с COVID-19 в Съединените щати, освободени от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), както и от това, което знаем за дългосрочните ефекти на други респираторни заболявания.
Приблизително 80% от случаите на COVID-19, съобщени в Китай, се считат за леки, според CDC.

Д-р Шу-Юан Сяо, професор по патология в Университета на Чикагския университет по медицина, подчертава, че повечето пациенти, които са имали леко заболяване, трябва да се възстановяват „без трайни странични ефекти“.
Пациентите, които са  имали по-тежко заболяване, но се възстановяват, без да се налага да бъдат поставени на обдишване, също трябва да бъдат без дългосрочни странични ефекти, добавя той.
„За 16-20% от симптоматично болните, които в крайна сметка се нуждаят от лечение на интензивно лечение, е трудно да се предскаже“, каза той, като се позова на процента на хоспитализираните, които ще се нуждаят от критична помощ.
Пациентите, които влизат в интензивното отделение и се нуждаят от обдишване, е по-вероятно да имат увреждане на белите дробове и да развият остър респираторен дистрес синдром (ARDS), тежко белодробно състояние, при което течност се събира във въздушните торби на белите дробове.
“Въз основа на опита от SARS и MERS, някои пациенти могат да развият белодробна фиброза”, казва проф.Сяо, въпреки че той отбеляза, че белодробната фиброза, която се появява, когато белодробната тъкан се бележи, не е наблюдавана в ограничените проучвания, които имаме досега за COVID- 19. В Китай накрая е необходимо някои пациенти да бъдат на машина за поддържане на живота на ECMO, за да поддържат временно пациентите, докато те възвръщат функцията на белите дробове “, казва още той.” Въпреки това някои от тях може никога да не си върнат белодробната функция. “
Според проучване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация, публикувано през февруари, в което са изследвани 138 пациенти в Ухан, Китай, 10% от онези, които се грижат за интензивното лечение, в крайна сметка са преминали на машини ECMO, които извеждат кръвта от тялото, оксигенират я и след това я връщат в него.
Докато тези дългосрочни ефекти звучат плашещо, реалността е, че трайните последици за здравето сред хората, които са с тежки респираторни заболявания, са често срещани.
„Същото е общото нещо, което имате при всякакъв вид явления, които са достатъчно тежки, за да ви приземят в Института за интензивно лечение“, казва д-р Амеш Адаля, експерт по инфекциозни болести и критични грижи в училището за обществено здраве на Джон Хопкинс Блумбърг. Въпреки че светът се бори с продължаващата пандемия на коронавирус (COVID-19), по света има някои положителни истории, които доставиха радост на хората в тези кризисни периоди. Нека да разгледаме някои от тях.
“Има много общо с това, което правим за дихателна недостатъчност без COVID, която ще бъде приложима тук”, каза Адаля.
За хората, които са поставени на механичен вентилатор, вероятно ще са необходими няколко месеца до една година, преди да възстановят функцията на белия дроб, обясни той. За съжаление някои пациенти никога няма да могат да възстановят тази функционалност.
“Това не е ситуация с един размер”, казва Адаля. “Колко белодробна тъкан е унищожена от вируса? Това би означавало увеличаване на задуха.”
И Сяо и Адаля подчертават, че са необходими много повече изследвания, преди да разберем как се чувстват възстановените пациенти от тежко заболяване на COVID-19 преди да са изминали месеци или години.
“Надявам се, че ще има повече аутопсии на пациенти, починали от болестта, за да се осигурят по-добри познания”, каза Xiao.
“В момента знаем толкова малко за спектъра на патологията COVID-19.”
Какво знаем за тежките случаи на COVID-19 в САЩ?
От 121 пациенти в САЩ, приети в интензивно отделение за COVID-19 от 18 март, когато епидемията едва започва да се ускорява в САЩ, 7% от пациентите са по-възрастни – 85, 46% са на възраст от 65 до 85 години, т. 36% са от 45 до 64 години, а 12% са от 20 до 44 години. Нито един от пациентите в доклада на CDC, който беше публикуван на 18 март, не включваше по-млад от 19 години.
Въпреки тези числа, “тежко заболяване, водещо до хоспитализация, включително приемане в интензивно отделение и смърт, може да се появи при възрастни от всяка възраст с COVID-19”, се отбелязва в доклада.
Дългосрочните странични ефекти от поставянето на обдишване могат да станат реалност за стотици хиляди американци. Обществото на медицината за критични грижи проектира, че може да се наложи на 960 000 американци да бъдат поставени на обдишващи машини по време на огнището при най-лошия сценарий.
Това не означава, че всеки, който се нуждае от обдишване, ще получи такава машина.
Досега Центърът за здравна сигурност на Джон Хопкинс оценява, че в момента има само 160 000 обдишващи машини за грижа за пациентите и 8 900 в националния резрев.

Източник: www.msn.com

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Травестит и крайно ляв активист стана новият асоцииран директор по комуникациите на Джо Байдън в Белия дом! СНИМКИ

Белият дом повиши джендър активиста Тайлър Чери, бивш директор...

Ето кой е убитият свещеник в църквата в Дагестан! Имал е вдигнат паметник още приживе

Нов мъченик за Христос.Свети отец Николай. Убит днес в църквата,...

Руска атака срещу Харков! Удар на Украйна срещу руска база с дронове Шахед!

При днешната атака срещу Харков е загинал един човек,...

Не пропускай

Травестит и крайно ляв активист стана новият асоцииран директор по комуникациите на Джо Байдън в Белия дом! СНИМКИ

Белият дом повиши джендър активиста Тайлър Чери, бивш директор...

Ето кой е убитият свещеник в църквата в Дагестан! Имал е вдигнат паметник още приживе

Нов мъченик за Христос.Свети отец Николай. Убит днес в църквата,...

Руска атака срещу Харков! Удар на Украйна срещу руска база с дронове Шахед!

При днешната атака срещу Харков е загинал един човек,...

На власт идва Триумвирата на Цезар от Банкя с двамата Народни трибуни!

След 2001 само сме тренирали, за да доживеем управлението...

Дъно! Мила Робърт се изгаври с българското знаме

Певицата Мила Роберт предизвика бурни реакции, след като захвърли...

Прочетете още

Травестит и крайно ляв активист стана новият асоцииран директор по комуникациите на Джо Байдън в Белия дом! СНИМКИ

Белият дом повиши джендър активиста Тайлър Чери, бивш директор по вътрешните комуникации, известен с противоречиви забележки, в асоцииран директор по комуникациите. Тайлър Чери е...

Ето кой е убитият свещеник в църквата в Дагестан! Имал е вдигнат паметник още приживе

Нов мъченик за Христос.Свети отец Николай. Убит днес в църквата, навръх празника Света Троица. Убитият протойерей Николай Котелников беше символ на междурелигиозния мир в Дагестан. В центъра...

Нападение срещу две църкви, синагога и полицаи в Дагестан, убити са свещеник, шефът на полицията и антитерористи

Неизвестни въоръжени лица в Дербент и Махачкала в руската република Дагестан нападнаха две православни църкви, синагога и пост на пътната полиция, убивайки цивилни и...
Verified by MonsterInsights