Омега-3 мастните киселини в рибата са полезни за сърцето ви. Разберете защо полезните за сърцето ползи от консумацията на риба обикновено надвишават всички рискове.
Ако се притеснявате за здравето на сърцето си, консумацията на поне две порции риба седмично може да намали риска от сърдечни заболявания.
Ненаситените мазнини в рибата се наричат омега-3 мастни киселини. Омега-3 мастните киселини и други хранителни вещества в рибата може да са от полза за здравето на сърцето и да намалят риска от умиране от сърдечни заболявания.
Какво представляват омега-3 мастните киселини и защо са полезни за сърцето ви?
Омега-3 мастните киселини са вид ненаситена мастна киселина, която може да намали възпалението в цялото тяло. Възпалението в тялото може да увреди кръвоносните ви съдове и да доведе до сърдечни заболявания и инсулти.
Омега-3 мастните киселини могат да бъдат от полза за здравето на сърцето чрез:
• Намаляване на триглицеридите
• Леко понижаване на кръвно налягане
• Намаляване на кръвосъсирването
• Намаляване на риска от инсулти и риск от сърдечна недостатъчност
• Намаляване на неравномерен пулс
Яденето на поне две порции риба седмично, особено риба, богата на омега-3 мастни киселини, изглежда намалява риска от сърдечни заболявания, особено внезапна сърдечна смърт.
Има ли значение каква риба ядете?
Въпреки че много видове морски дарове съдържат малки количества омега-3 мастни киселини, тлъстата риба съдържа най-много омега-3 мастни киселини и изглежда е най-полезна за здравето на сърцето.
Добрите опции за богата на омега-3 риба включват:
• Сьомга
• Сардина
• Атлантическа скумрия
• Херинга
• Езерна пъстърва