Новините с коментар в реално време

Цирк Дьо БСП! Свиленски издига Нинова за трети мандат, защото имала право

Драмата в БСП зави рязко към пълен фарс, защото...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

Цирк Дьо БСП! Свиленски издига Нинова за трети мандат, защото имала право

Драмата в БСП зави рязко към пълен фарс, защото...

Само оставката на Борисов като депутат и лидер на ГЕРБ може да реши тупика в парламента

Борисов да подаде оставка и да остави партията си...
НачалоБългарияОт София най-после чуха Бареков и затварят от днес барове и дискотеки...

От София най-после чуха Бареков и затварят от днес барове и дискотеки с две седмици закъснение

Всички опасения, че през есента ситуацията около коронавируса ще се влоши се сбъдват. Това няма как де ни притеснява. Това коментира пред БТВ столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя коментира ситуацията в столицата в условията на пандемията и какви нови мерки ще предприемат в битката с пандемията от Столична община.

„Непрекъснато обсъждаме с лекари мерките и ситуацията – увери Фандъкова. – Мерките в страната и в София са възможно най-леките за момента но има сериозни и дискусии и съпротива. Задачата ни бе да увеличим контрола – в градския транспорт за носене на маски, в търговските обекти – също. Само за последните 10 дни над 600 проверки в градския транспорт са направени и са наложени 59 санкции. Над 2 000 проверки в търговските обекти са направени. Все повече хора става по-дисциплинирани. Нужни са обаче и допълнителни мерки. Без тях няма да минем.  Становището на специалисти, експерти ще покажат кои мерки са ефективни. Там където няма възможност за дистанция, за маски при намалена дистанция – натам ще се насочим в налагането на мерките. Обсъждаме временно затваряне на нощните заведения в столицата. Имаме извънредно заседание на Щаба по-късно днес и ще обсъдим този въпрос. Със сигурност е необходимо да предприемем мерки. Следим и какво се случва в Европа. Обмисляме кое е най-ефективното, като мерки. Един вечерен час предполага именно след определено време да няма събирания на хора. Ако се окаже, че е ефективно временното затваряне на нощните заведения, няма да е нужен вечерен час. Целта е намаляването на събирането на хората и то без дистанция. Разбирам много добре, че ще има проблеми с ресторантьорите, но на първо място стои запазване на възможността на здравната система да ни лекува и трябва всички да го разберем.

Прогнозите са негативни и са за увеличаване на случаите. Има такива за двойно и тройно увеличение на случаите, което предстои и няма система в света, която би могла да издържи и да ни лекува. Непрекъснато сме в контакт с браншовите организации. Хората трябва да имат и работа. Най-важно е, обаче, запазване на здравната система”.

Йорданка Фандъкова коментира и ситуацията в градския транспорт.

„Пуснати са допълнителни влакове в метрото в най-натоварените часове и натоварени линии – каза тя. – Навсякъде обаче работят живи хора. Имаме много болни машинисти, карантинирани. Всички влакове се движат засега по разписание и допълнителните, но за всички трябва да е ясно, че този процес е възможно да продължи. Градският транспорт трябва да продължи да работи. Към момента сме осигурили влаковете и с резервни машинисти. Предприети са всички мерки.

Всички работодатели е много важно да спазват и изискват спазване на мерките. Най-голямото заразяване, риск от заразяване, е на работното място. Там където хората са по-спокойни, общуват по цял ден. Наблюденията ни от пролетта показаха, че  освобождаването от Синя и Зелена зона не е точната мярка, защото много хора не слязоха от автомобилите си и настъпи един хаос. Анализите, ако покажат, че това би била добра мярка, сме готови веднага да приложим мерки, които да помогнат за ограничаване от риска на заразяване. Трябва да се справим и преминем през това.

Реално, по мое искане бе разработен алгоритъм за действие в училищата. Благодарна съм на Министерството на здравеопазването и на РЗИ, които бързо облякоха в мерки нещата. Веднага да се карантинират хората около заразения преди още да дойде писменото разрешение. Много учители са в по-напреднала възраст и е нормално да се притесняват колегите. При по-малките, детските градини има много добра възможност за спазване на дистанция, за несмесване на групите.

Разговарям непрекъснато с експерти и специалисти, които дават непрекъснато съвети за това какви са най-ефективните мерки, как да намалим риска и се движим по този алгоритъм. Следим и чуждия опит, но най-вече се съобразяваме с условията в нашия град.

Към днешна дата не е необходимо по-големите ученици да преминават на дистанционно обучение, но сме длъжни да го имаме предвид. В началото на следващата седмица имам консултация с епидемиолози и лекари от общинските болници за своеобразен медицински съвет и ще консултираме и следим постоянно нещата. И сега използваме експертиза, но ми се иска да направим нещата малко по-целенасочени.

Непрекъснато разговаряме с болниците за допълнителна апаратура, от каквато имат нужда. Опитваме се да помагаме. В това отношение няма проблем. Проблемът е в излизането от строя и преумората на медиците и всички трябва да си даваме сметка за това. Мерките, които се налагат, трябва и да се контролират. Тази седмица заложихме на контрола, извадихме на терен всичко възможно за осъществяване на този контрол”.

Йорданка Фандъкова говори и за карантинирането на премиера Бойко Борисов.

„Не съм се чула с премиера Борисов откакто се самоизолира – каза тя. – Проследих нещата и видях, че пробата му от вчера от отрицателна. Надявам се и той и останалите колеги да се справят със ситуацията. На господин Нанков бързо оздравяване”.

Фандъкова взе отношение и по протестите.

„Искането за справедливост е смислено и това трябва да ни води – каза тя. – София е градът в който винаги се дава възможност хората свободно да изразяват волята си, стига да няма някакви ексцесии и да не притесняват останалите хора. Това се случва за момента по най-добрия начин. Длъжни сме да чуваме всичко и да преценяваме къде да засилим работата пси, къде да се справим с тежки проблеми. Работата е свързана с много-много тежки проблеми. Трябва да се съобразяваме с върховенството на закона и исканията за справедливост. С изискването политиците Да чуят хората и да се подготвяме с някои решения. Идват изроби и тогава хората ще решават”.

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Ударен отряд кораби и атомна подводница на Руския Северен военноморски флот пристигнаха на Карибите в Хавана

Отряд кораби на руския Северен флот днес извърши учения...

Конференцията в Швейцария за Мир в Украйна ще завърши с покана към Русия

Съвместното изявление след срещата по украинската "формула за мир“...

Не пропускай

Ударен отряд кораби и атомна подводница на Руския Северен военноморски флот пристигнаха на Карибите в Хавана

Отряд кораби на руския Северен флот днес извърши учения...

Конференцията в Швейцария за Мир в Украйна ще завърши с покана към Русия

Съвместното изявление след срещата по украинската "формула за мир“...

Фенове слушат лекция на Мария Бакалова срещу 45 лева на Comic Con

Фенове на актрисата Мария Бакалова ще трябва да се...

Борисов става на патриаршеските 65 и къса веригите на онемяването си с молба към ППДБ и Прокопиев за нова Сглобка

Борисов изпадна в ступор след отчайващите изборни резултати, които...

Патрулка на МВР се размаза в друг автомбил на централен софийски булевард

Страшно меле с полицейски автомобил преди мнути! Полицейски автомобил се...

Активираха външния министър Главчев да опровергава Радев, че той е променил позицията за Украйна на Б9

Тарторите му активираха външният министър да обори Румен Радев,...

Прочетете още

Ударен отряд кораби и атомна подводница на Руския Северен военноморски флот пристигнаха на Карибите в Хавана

Отряд кораби на руския Северен флот днес извърши учения с високоточни оръжия и пристигна в пристанището на Хавана, предаде ТАСС, цитирайки руското министерство на...

Украински граничари са спрели 20 наборници да избягат през границата! 35-ма военни избягаха с бус! Бой и екшъни при мобилизацията (ВИДЕО)

Украински граничари са спрели 20 наборни войници да избягат през границата на страната, предаде ДПА. Тринадесет наборни войници са били задържани в гориста местност близо...

Конференцията в Швейцария за Мир в Украйна ще завърши с покана към Русия

Съвместното изявление след срещата по украинската "формула за мир“ в Швейцария предлага да се включи формулировката, че "всички страни трябва да участват в постигането...
Verified by MonsterInsights