Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоБългарияОт утре Кьовеши чака сигнали за престъпления и на български език

От утре Кьовеши чака сигнали за престъпления и на български език

Ръководената от Лаура Кьовеши европейска прокуратура ще приема сигнали от всеки и на всички езици на ЕС от вторник, 1 юни. Те могат да се подават онлайн през специален формуляр, който ще е активен със старта на работата на институцията на 1 юни.

Европейската прокуратура (ЕППО) е компетентна да предаде на съд престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС. Такива са измами, корупция, изпиране на пари и присвояване, които могат да имат отрицателно въздействие върху парите на данъкоплатците в ЕС.

За престъпление може да съобщи всеки – граждани на ЕС или граждани на държави извън ЕС, физически или юридически лица. От институцията обясняват, че трябва да има "разумни основания да се подозира, че е извършено престъпление, засягащо финансовите интереси на ЕС". Не се изисква подателите на сигналите да представят доказателства. Сигналите не може да са анонимни.

"Ако престъпленията, свързани с докладваните факти, са от компетентността на ЕППО, ще започнем и ще проведем разследване без ненужно забавяне", обещават от ЕППО.

И предупреждават, че "сигнал за извършено престъпление, за който впоследствие се докаже, че е умишлено неверен или подвеждащ, или умишлено представен с незаконна цел, може да доведе до правни последици за подателя му, включително, но не само, административни и/или наказателни санкции".

Освен със сигнали ЕППО ще се занимава с вече образувани разследвания, които попадат в нейната компетентност. "Сега" опита да разбере колко и кои български дела ще бъдат прехвърлени към Люксембург от 1 юни. Пресслужбата на Кьовеши обясни, че очаква да започне работа с около 2000 случая, които националните власти ще им прехвърлят. В ЕППО участват 22 страни от ЕС. Това обаче е приблизително число, тъй като властите трябва да дадат достъп до тези висящи разследвания на 1 юни. ЕППО допълни, че все още няма информация от България. Затова "Сега" потърси и говорителката на главния прокурор Сийка Милева с въпроса колко и кои дела ще бъдат прехвърлени от вторник към европрокуратурата. Милева обаче не успя да отговори.

Все пак под шапката на Люксембург се очаква да минат дела за случаи като този за разкритията на ОЛАФ за тежки нарушения при поръчка на българското МВР, с която са купени стотици джипове. През февруари скандалът допълнително нагнети напрежението между президента Румен Радев и вече бившия премиер Бойко Борисов. 

За да следите новините и коментарите в реално време

spot_img

Последни

Не пропускай

ПЪРВА ПОБЕДА! Върховният съд на САЩ единодушно реши, че щатски власти нямат право да спират Доналд Тръмп от изборите!

Върховният съд на САЩ единодушно отхвърли решението на съда...

Илон Мъск разпространи графика с 5 милиона нелегално влезли  имигранти само в мандата на Джо Байдън 

Ръстът на нелегално преминалите границите на САЩ през последните...

Демократите пред срив! Камала Харис призова Израел да прекрати огъня и “хуманитарната катастрофа”

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис призова за незабавно прекратяване...

Ракета на Илон Мъск изстреля екип от трима американци и един руснак към МКС

Трима американски астронавти и един руски космонавт излетяха от...

Прочетете още

ПЪРВА ПОБЕДА! Върховният съд на САЩ единодушно реши, че щатски власти нямат право да спират Доналд Тръмп от изборите!

Върховният съд на САЩ единодушно отхвърли решението на съда в Колорадо, с което Доналд Тръмп бе обявен за неизбираем в северозападния щат заради действията...

Световните лидери и кралските особи го закъсаха със здравето! От какво боледуват царете и президентите?

През изминалия уикенд почти по едно и също време се появиха информации за здравето на двама държавни глави. На 3 март след неколкодневен престой...

Спорът е решен! Вазов лъже! “Америка за България” и “Капитал”, а не Руският император, ни освободиха от Турско робство

Опълченците на Шипка са най-големите бенефициенти на Джордж Сорос (през 1878 година е бил на 35 години) и неговото “Отворено общество” чрез прадядото на...
Verified by MonsterInsights