Новините с коментар в реално време

Човек на Радев предрече война на Пеевски с Борисов! Те са еднотипни образи

Хората на Радев не си губят времето, а вбиват...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

Човек на Радев предрече война на Пеевски с Борисов! Те са еднотипни образи

Хората на Радев не си губят времето, а вбиват...
НачалоБългарияОткриването на новото НС: Кой какво каза и какво се случи

Откриването на новото НС: Кой какво каза и какво се случи

Новоизбраното 45-о Народно събрание се събра на първото си заседание в четвъртък в 9 часа, а парламентарно представените формации решиха събитието да се проведе символично в старата сграда на парламента.

12:25 – Ива Митева от "Има такъв народ" е избрана за председател на парламента

Ива Митева от "Има такъв народ" бе избрана за председател на Народното събрание с внушителното мнозинство от 163 гласа "за". Гласове "против" нямаше, но депутатите от цялата група на ГЕРБ гласуваха "въздържали се". При гласуването на кандидатурата на Цвета Караянчева (ГЕРБ) "за" бяха всички депутати от нейната партия, но всички останали партии гласуваха "против". Повече можете да прочетете ТУК

11:27 – Мая Манолова: Искаме да извадим мутрите от властта.

"Нашата цел е изваждането на мутрите от управлението на страната. Това се отнася не само за главните мутри, но и за тези, които ги обслужваха", каза председателят на парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова.

Целите на формацията са назначаването на нов главен прокурор и гарантиране на независимостта на регулаторите. "Пълна ревизия на корумпираното управление. Искаме да направим така, че повече в бъдеще мутренското управление да не е възможно", каза Манолова.

Коалицията ще работи за въвеждане на дистанционно електронно гласуване, премахване на ограниченията за гласуването в чужбина, прочистване на избирателните списъци с активна регистрация и смяна на ръководството на БНТ.

11:17 – Христо Иванов: Този парламент трябва да получи време

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов представи десетте приоритета на коалицията. Той започна с процеса за масова доброволна имунизация, въвеждане на комплекс от адекватни мерки за икономическо подпомагане на гражданите и фирмите, внасяне на Плана за възстановяване и устойчивост.

Той се обърна към вицепремиера в оставка Томислав Дончев: "Отказът ви да бъде внесен Планът за възстановяване и устойчивост е саботаж". Внесете го (плана)", призова Христо Иванов.

Той говори за събиране на подписи за промяна в конституцията за смяна на главния прокурор Иван Гешев и установяване на процедура по истинска демократична отчетност на новия главен прокурор. Иванов говори и за радикална реформа на Висшия съдебен съвет.

"Искаме да прекратим мандата на Иван Гешев. Ние ще работим за това да бъде отстранен от поста", каза Иванов. Другите приоритети са въвеждането на пряката конституционна жалба и лустрацията.

"Ако "Има такъв народ" не успее да излъчи правителство, ние сме готови да обсъждаме всички действия, които да дадат време на този парламент, за да свърши всичко", каза Иванов.

11:03 – ДПС: Има нужда от пластично правителство

"Заедността е заложена в изборните резултати и е общ залог за успех", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Според него основната цел на новия парламент трябва да е защитата на демокрацията и парламентаризма.

"Гражданите ясно показаха желание за промяна, с която да спрем омразата и да възстановим политическата нормалност и да направим рестарт на държавността", обясни Карадайъ.

Той каза, че България е по-близо до перспективата на нови избори, но държавата няма нужда от политическа криза. ДПС иска съставяне на "много по-пластичен кабинет, който не се оглавява от партиен лидер"

Карадайъ очерта управленски план в четири точки, който е доста пластичен и реално се покрива с платформите на всички останали – ускорена ваксинация и подкрепа за гражданите и бизнеса, нов план за възстановяване и устойчивост, ускорено развитие на страната и достойно членство в евроатлантическите структури.

10:37 часа – Корнелия Нинова: Паралелната държава трябва да бъде разградена.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова постави няколко цели пред новия парламент. Една от тях е да се наложи мораториум върху сключването на договори от сегашното правителство.

"Бихме подкрепили правителство на "Има такъв народ" по политики, свързани с разграждането на паралелната държава. Ако ни връчат мандата на нас, ще решим допълнително какво да правим", каза Нинова.

Тя заяви, че основната цел на управлението трябва да бъде премахването на структурите на паралелната държава. "Преди четири години отказахме да станем част от това. Устояхме", каза Нинова.

10:32 – "Има такъв народ": Гласуване по пощата, един лев партийна субсидия

Заместник-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов говори кратко и очерта основните приоритети на формацията в този парламент. Това ще бъдат промените в Изборния кодекс, които да позволят на българите в чужбина да гласуват свободно. "Има такъв народ" отхвърли рязко предложението на ГЕРБ за незабавно въвеждане на мажоритарната избирателна система, но ще предложи намаляване на партийната субсидия до 1 лев на глас.

"Ще внесем промени в Изборния кодекс. Няколко елементарни неща, за да може всеки български гражданин да гласува навсякъде по света. Въвеждане на вот по пощата. 100% машинно гласуване, разпускане на този състав на ЦИК и въвеждане на видеонаблюдение на изборите", каза Йорданов.

Той добави, че мажоритарните избори се правят с мнозинство, а партията, които ги предлага сега (ГЕРБ) няма мнозинство. Йорданов каза, че парламентът ще е различен от всички останали, защото е закъснял с шест месеца.

"Имаме парламент, който е различен от всички предишни. Той закъсня с шест месеца, защото управляващите се бяха вкопчили във властта. Има депутати от ляво и дясно, които бяха от протеста на жълтите павета и бяха бити от полицията", каза Йорданов.

Той прогнозира, че парламентът най-вероятно няма да изкара пълния си мандат. "Той ще работи толкова, колкото трябва", коментира Йорданов.

10:11 – Десислава Атанасова: Победителят е един и това е ГЕРБ

"Победителят е само един и това е ГЕРБ", каза Десислава Атанасова от парламентарната трибуна, което предизвика освирквания в залата. Тя почти сърдито обясни, че победителят се поздравява, но това достойно поведение зависело от политическата култура и натрупания опит.

"Една криза се управлява с действия и решения, а не само с говорене. Тя обясни, че най-правилните решения са непопулярни. Правителството на Борисов бе постоянно критикувано заради отказа от провеждане на структурни реформи, защото подобни действия са непопулярни.

Тя поиска зрителите на "Шоуто" да се запознаят с целите на "Има такъв народ", намеквайки за мълчанието на формацията. "Народът ни избира, за да служим на него, а не на собствените си демони и страсти", обясни Атанасова.

Вече разбрахме, че Картаген трябва да бъде унищожен, но все още не сме разбрали какво следва след това", добави тя. Атанасова обясни, че "омразата не гради, а само дълбае пропасти в обществото"..

"Време е шоуто да приключи", каза Атанасова. Тя призова всички да си подадат ръка и напомни за девиза "Съединението прави силата". Мика Зайкова благодари за програмната реч, която е била изнесена. Това предизвика смях в залата.

10:00 часа – Овации за оставката на правителство

Мнозинството от депутатите аплодираха новината, че премиерът Бойко Борисов е депозирал оставката на правителството. "Не знам дали е за похвала или за срам", коментира Мика Зайкова. Тя подчерта, че България е парламентарна република и разкритикува, че това се е случило тихомълком, а не в пленарна зала.

9:46 – Президентът: Вие не бива да бъдете крепостни на политически лидери

Президентът Румен Радев призова депутатите да не бъдат крепостни на политическите лидери. "Никой не може да потъпква достойноството ви, освен ако не му позволите", каза той. Той съобщи, че още в понеделник ще проведе политически консулатации за съставяне на правителство. Президентът призова да се въведе дистанционно гласуване. Радев също не чете предварително подготвена реч.

"На вас се пада мисията да възродите парламентаризма. Първият тест ще бъде възстановяването на реалния парламентарен контрол върху изпълнителната власт. Никой не може да ви разменя, продава или отдава под наем, нито да заглушава гласа ви", каза Румен Радев. Всички без ГЕРБ аплодираха президента.

Повече за словото на президента прочетете ТУК.

9:41 – Борисов депозира оставката на кабинета

Докато тече церемонията в Народното събрание, премиерът Бойко Борисов е депозирал в парламента оставката на действащия кабинет. Борисов отказа да стане народен представител.

9:35 – 234 депутати са в залата, карантинираните ще участват виртуално

По предложение на "Има такъв народ" парламентът осигури виртуален достъп на карантираните заради Covid-19 депутати до заседанието на Народното събрание. В залата бяха 234 народни представители, от което стана ясно, че карантираните са девет души. Сред тях е лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов. Петима от карантираните положиха клетва с интернет връзка, включително Слави Трифонов. Другите четирима, които се заклеха виртуално, са Галя Бърдарска от "Има такъв народ", Тодор Тодоров от ГЕРБ, Андрей Михайлов от "Има такъв народ" и Халил Летифов от ДПС.

След като всички народни представители се заклеха, бе пуснат химна на Република България. Веднага след това бе пуснат адаптирания на български език версия на Химна на Европа, изпълнен от детски хор.

9:30 – Журналистите получиха достъп до депутатите

На журналистите е позволено да се движат в кулоарите на Народното събрание, въпреки първоначалното съобщение на администрацията, че ще се затвоерни само в зала "Запад".

9:25 часа – Мика Зайкова: Има нужда от промяна, трябва да извадим България от всички последни места в ЕС

Най-възрастният депутат Мика Зайкова по традиция откри първото заседание. В своята реч, която не бе предварително написана, тя каза, че България има нужда от промяна, която да я извади от всички последни места на ЕС. Тя обърна специално внимание върху това, че България се намира на 88-о място в света от 140 държави по качество на образованието.

"Това е срам и позор", каза Зайкова.

"Независимо от това, че депутатите сме различни, че имаме различни политически убеждения, имаме нещо общо. Искаме просперитета на България и осигуряване на нейното достойно място в европейското семейство", каза тя.

"Нашите предци са ни оставили своя завет и той е изписан на фасадата на тази сграда – "Съединението прави силата". Не забравяйте за какво сте изпратени тук", допълни Зайкова преди депутатите да се закълнат.

По традиция Зайкова направи поименна проверкана кворума и откри заседанието. Тя обърка имената на няколко народни представители. Едно от обърканите имена беше на Иван Ченчев от БСП. Тя прочете фамилията му като Чеченчев. "Моля за извинение, имаше печатна грешка", каза Зайкова при едно от объркванията.

9:10 часа – Даниел Митов: Ще направим възможното да съставим правителство

Номинацията на ГЕРБ за премиер Даниел Митов коментира, че осигуряването на подкрепа за бъдещо правителство в парламента ще е трудно. Той обясни, че ще бъде направено "всичко възможно, за да бъде осигурено управлението на страната".

"Това е достойното поведение, което дължим на избирателите си като най-голямата политическа сила след изборите – експертен кабинет, който да преведе държавата през кризата", каза Митов.

8:55 часа – Депутатите на Слави – мълчаливи и под строй

Малко преди началото на заседанието пристигнаха и депутатите на новата партия "Има такъв народ". Прави впечатление, че те дойдоха групово и почти под строй.

Представителите на партията отказаха всякакви предварителни коментари за медиите. "Няма да коментирам предварително", обясни новият депутат Тошко Йорданов, който е сценарист от "Шоуто на Слави" и зам.-председател на партията. "Когато мине заседанието, тогава ще стане ясно какво правим", обеща той.

8:20 часа – Полицейското присъствие е засилено

Полицейското присъствие около сградата на новия парламент е засилено.

8.00 часа – Протест посрещна депутатите

Малка група от няколко протестиращи посрещнаха депутатите при първото им влизане в Народното събрание. Пред паметника на Цар Освободител има групаот десетина души, които скандират срещу правителството на Бойко Борисов. Сред тях се разпознават лица от протестите през лятото на миналата година като отец Дионисий. Виковете са – "Борисов е позор, съд и затвор" и "Бойко – криминал, стига си ни крал".

 

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Делото на Божков не тръгна! Черепа сравна с КТБ, а прокурорът Кънев бил послушко и новият Гешев

Разпоредителното заседание по дело срещу бизнесмена Васил Божков, oбвинен...

Фаворитът за Патриарх Дядо Николай е в Дубай! (СНИМКА)

Пловдивският митрополит Николай и Западно-и Средноевропейският митрополит Антоний са...

Руската Бритни Спиърс със скандално гола фотосесия взриви феновете си и враговете на Путин! (СНИМКИ)

Певицата Таня Терешина публикува снимка без дрехи, но не...

Младите не искат да работят за под 4300 лева на месец

Младите хора на възраст 18-35 г. знаят какво очакват...

Не пропускай

Делото на Божков не тръгна! Черепа сравна с КТБ, а прокурорът Кънев бил послушко и новият Гешев

Разпоредителното заседание по дело срещу бизнесмена Васил Божков, oбвинен...

Фаворитът за Патриарх Дядо Николай е в Дубай! (СНИМКА)

Пловдивският митрополит Николай и Западно-и Средноевропейският митрополит Антоний са...

Руската Бритни Спиърс със скандално гола фотосесия взриви феновете си и враговете на Путин! (СНИМКИ)

Певицата Таня Терешина публикува снимка без дрехи, но не...

Младите не искат да работят за под 4300 лева на месец

Младите хора на възраст 18-35 г. знаят какво очакват...

Правителството няма да е “експертно”, а коалиция ДПС – ГЕРБ със “Златен пръст”!

Безпредметно е да се губи време две седмици в...

Човек на Радев предрече война на Пеевски с Борисов! Те са еднотипни образи

Хората на Радев не си губят времето, а вбиват...

Прочетете още

Делото на Божков не тръгна! Черепа сравна с КТБ, а прокурорът Кънев бил послушко и новият Гешев

Разпоредителното заседание по дело срещу бизнесмена Васил Божков, oбвинен в ОПГ за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления, се отлага за началото на юли месец. "Процесът...

Фаворитът за Патриарх Дядо Николай е в Дубай! (СНИМКА)

Пловдивският митрополит Николай и Западно-и Средноевропейският митрополит Антоний са на посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщават от Българската патриаршия. С благословението на Негово Блаженство...

Руската Бритни Спиърс със скандално гола фотосесия взриви феновете си и враговете на Путин! (СНИМКИ)

Певицата Таня Терешина публикува снимка без дрехи, но не всички оцениха такава откровеност. Рускинята покани феновете да изберат най-добрия кадър, но в отговор получи...
Verified by MonsterInsights