Новините с коментар в реално време

Васил Терзиев купува БТВ? Сниман е да я оглежда из Нюзрума като действителен собственик

Трансферът на шефа на Новините на БТВ в партия...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоПолитикаПървите думи на служебните министри

Първите думи на служебните министри

Министрите от кабинета на Бойко Борисов предадоха властта на служебния кабинет, назначен с указ от президента Румен Радев. Това се случи на церемония в Министерския съвет, на която не бяха допуснати журналисти. Новите министри говориха пред медиите на излизане от сградата, а по-късно дадоха и пресконференции. 

„Мисля, че изборът на Стефан Янев като отличен офицер и дипломат заслужава поздравления. С много от колегите министри се познаваме добре. Имаме всички аргументи да направим добро правилно, нормално, демократично предаване на управлението”. Това каза Бойко Борисов при предаването на властта на служебния кабинет.

„Ако политическите партии в новоизбрания парламент имаха вашия кураж и смелост, можеше това правителство сега да е с редовен парламент, с огромно мнозинство и да вървим напред. Това не се направи, считам, че не беше правилно. Истински ви желая успех! Много е трудно. Сега вече можем да си говорим на един език за пандемията и финансовата криза. Цяла година мен никой не ме пита откъде намираме пари. На ваше разположение сме, ако ви трябваме”, добави той.

„Разбира се, че ще се справим със задачите! Не ви ли вдъхваме доверие? Надявам се, че Терзийски ще ми помогне с кадровите промени, ако има такива. Ревизия на властта, доколкото знам, започнаха да правят в Парламентарната комисия. Това не е сред нашите задачи. Щом е казал президентът, ще има осветляване, доколкото времето ни позволи”, заяви на излизане от Министерския съвет служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

По-късно той разкри какви ще са задачите на вътрешното министерство на пресконференция пред МВР.

"МВР дължи на обществото спокойствие, активно противодействие и превенция на престъпността. Другите задачи в общ план ще бъдат ежедневните на МВР. Трябва да обезпечим онова, което дължи МВР на обществото – спокойствие, активно противодействие и превенция на престъпността. Летните месеци, които предстоят, са предпоставка за засилване на миграционния натиск. МВР има изключително важни задачи, за които ние ще направим всичко възможно да изпълним“, подчерта Рашков.

От своя страна досегашният министър на вътрешните работи Христо Терзийски посочи, че 25 години е работил в МВР и наистина си тръгва емоционално. „Това е важна част от моя живот. Сърцето ми остава с полицията. Всичко, което е необходимо от моя страна, ще бъде направено. Пожелавам успех на г-н Рашков“, каза още той.  

„С Терзийски обсъдихме някои неща, имахме това време. Но сега ще продължим разговора, за да се придобие информация какво е състоянието в МВР в общ план.Не можем да започнем да обсъждаме детайли. Като придобием необходимата информация, ще имате удоволствието да я получите. Днес е официален ден. Не искайте от мен да говоря едва ли не за задачи, които предстоят в МВР. Може би ще са необходими поне няколко дни, за да може да се навлезе в проблематиката на това голямо, сложно и отговорно ведомство“, заяви Рашков.

Той подчерта, че ще подходят с необходимата отговорност главно към изборите на 11 юли и ще вземат всички мерки, които законът предвижда за функциите, дейността и правомощията на МВР, така че да гарантират на българското общество провеждането на честни, прозрачни избори, за които няма да има основание за оспорване. „Ще обърнем сериозно внимание да не се допуска купен вот, който изкривява политическата картина в страната“, каза още Бойко Рашков

„Прозрачност и отговорно поведение. Ще направим всичко най-добро от себе си. Всеки ден ни е важен”, подчерта служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Колегата му от здравното министерство Стойчо Кацаров отказа коментар. Такъв направи неговият предшественик.

„С облекчение и голяма радост от постигнатите резултати предавам властта”, заяви бившият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„Що се отнася до правосъдието, това министерство се свързва със справедливост. Това е висока претенция, която се надявам да бъде задоволена”, заяви ресорният служебен министър Янаки Стоилов.

„Отивам на място, където възнамерявам да свърша много. Това, което не беше свършено за 10 години, възнамерявам да свърша за 2 месеца. Първо ще се срещна с представители на партиите, които досега бяха в парламента. Искам да знам какви са техните културни програми. Наистина е амбициозно това, което правим, но се надявам да дадем хубави програми на бъдещите министерства. Работим отдавна по отношение на Плана за възстановяване и се надяваме да получим една голяма сума. За съжаление, никой не е направил постъпки за подобен ход”, каза служебният министър на културата Велислав Минеков.

Коментар пред журналисти отказа и служебният министър-председател Стефан Янев.

„Няма да има никакви резки промени в политиките, които води МОН. Ще работим в режим на пълна прозрачност и публичност за решенията, които взимаме. Няма да променяме нищо, защото времето е много кратко. Системата трябва да знае, че нещата ще се случват така, както са подготвени”, заяви на пресконференция служебният министър на образованието и науката Николай Денков, който благодари на предшественика му. По неговите думи в министерството се наблюдава напредък.

Приоритетите на министерството ще бъдат представени през следващата седмица.

„Мисля, че ние сме министерството, което има добра приемственост. Мисля, че съм единственият министър, който предава властта на този, от когото я е взел. С проф. Денков сме работили и през последните 4 години. Аз самият стъпих на част от документите, които той беше разработил”, обясни бившият образователен министър Красимир Вълчев.

Той подчерта, че на дневен ред са зрелостните изпити и външното оценяване. Те ще се проведат по предвидения към момента начин. Карантинираните ученици ще могат да проведат външно оценяване. Те са средно по 30 на випуск, обясни Вълчев.

„Най-важно за образованието е да се възстанови присъственото обучение. Това зависи от стойностите, които ежедневно се следят. Ако няма влошаване, не би трябвало да има повече ограничителни мерки. Те обаче се налагат от здравния министър”, каза още Вълчев.

На пресконференция говориха и финансовите министри Кирил Ананиев и Асен Василев.

„Сутринта, за съжаление, чух от президента изказване за това, че държавата е в тежко финансово състояние, едва ли не в криза. Сега, на него му е простено, той не е финансист. Искам да заявя, че изпълнението на бюджета върви много добре, приходите също”, каза Ананиев.

„Ще разчитам изключително много на колегите в министерството. Отдавна знаем, че тук работят професионалисти. Това е едно от министерствата, които има най-добре подготвения състав”, бяха първите думи на Асен Василев.

Относно бюджета той благодари на Ананиев, че въпреки продължаването на кризата са успели с преструктурирания на разходи да продължат социалните мерки до края на май. Като най-важна задача на служебния кабинет и финансовото министерство Василев определи обезпечаването на изборите, както и грижата за фирмите, самонаетите лица и гражданите, които са в тежка ситуация след една година на финансова, икономическа и вече политическа криза.

Радвам се за избора на президента Радев, защото в МВнР, особено по време на служебен кабинет, е много важно да има човек с опит, който да познава системата. Това каза министърът на външните работи в оставка Екатерина Захариева на церемония по предаване на поста на служебния министър на външните работи Светлан Стоев.

„Светлан Стоев беше директор на Държавния протокол в най-отговорните и важни председателства на България досега. Благодарение на него и неговия екип за Българското председателство се говори до момента като една от най-добре организираните, гостоприемни и подредени европейски държави. Благодаря за съвместната работа през тези 4 години“, посочи Захариева.

„Вътрешнополитическата обстановка може да ври и кипи, но в международната такава в последните дни с тревога наблюдаваме развитието и изключително опасната обстановка в Израел“, допълни Захариева.

Като приоритет в работата на МВнР новият служебен министър Светлан Стоев определи организацията на изборите зад граница. Посочи обаче, че няма да се неглижират всички останали външнополитически приоритети.

„Служебното правителство, по Конституция, има основни приоритети и задачи, свързани с организирането на следващите парламентарни избори. Това ще бъде задача и на Министерството на външните работи, от гледна точка на това, че ще отговаря за организацията на изборите в чужбина. Това ще бъде основното предизвикателство, което не означава, че ще се неглижират всички останали външнополитически приоритети, задачи и ангажименти”, добави той.

Стоев категорично заяви, че ако някой очаква или се опитва да спекулира с националните интереси на служебното правителство, може да го увери, че не е на прав път. Той отчете факта, че министър Захариева е откривала български посолства в чужбина, а не е закривала наши мисии. Подчерта, че основната функция на дипломацията е диалогът и създаването на контакти.

spot_img

Последни

Васил Терзиев купува БТВ? Сниман е да я оглежда из Нюзрума като действителен собственик

Трансферът на шефа на Новините на БТВ в партия...

Изгоненият от Хунтата френски посланик в Нигер вече е по живо, по здраво в Париж

Френският посланик в Нигер, Силвен Ите, за чието заминаване...

Дебатите на Републиканциите изцяло наливат керосин в Еър Форс Уан на Доналд Тръмп!

Дебатите на Републиканците, от които той демонстративно отсъства, го...

Бойко Борисов: Нашата НЕкоалиция е уникална в света! Според него и ДПС е във властта с ПП и ГЕРБ

"Подобно управление като нашето е уникално в света. Уникално!...

Не пропускай

Васил Терзиев купува БТВ? Сниман е да я оглежда из Нюзрума като действителен собственик

Трансферът на шефа на Новините на БТВ в партия...

Изгоненият от Хунтата френски посланик в Нигер вече е по живо, по здраво в Париж

Френският посланик в Нигер, Силвен Ите, за чието заминаване...

Дебатите на Републиканциите изцяло наливат керосин в Еър Форс Уан на Доналд Тръмп!

Дебатите на Републиканците, от които той демонстративно отсъства, го...

Бойко Борисов: Нашата НЕкоалиция е уникална в света! Според него и ДПС е във властта с ПП и ГЕРБ

"Подобно управление като нашето е уникално в света. Уникално!...

Смешки с Хекимян: Аз съм човекът показал най-много карикатури на Бойко Борисов!

"В момента отношенията ми с Бойко Борисов са професионални,...

ГЕРБ и ДПС с ДС ще управляват София през Васил Терзиев и шефа на Общинския съвет Любомир Минчев

За всички е ясно, че "Тончо" Хекимян е малък...

НС е разрешило даването на всичките ни С-300. Киро въведе номера с лъжите и на всички много им хареса

Казаха ли ви го, пита риторичноКалина Андролова. Приели са отворено...

Фирми на „Промяната“ и ДБ се готвят да лапнат по 100-200 милиона евро от кабинета за „справедлив преход“

Териториални планове за „справедлив“ преход на въглищните региони, които...

ГЕРБ обвини ПП и ДБ, че дали 2 милиарда евро на техни фирми от незнайно кой еврофонд

Депутатът Делян Добрев обяви, че 1 млрд. 760 млн....

Прочетете още

Васил Терзиев купува БТВ? Сниман е да я оглежда из Нюзрума като действителен собственик

Трансферът на шефа на Новините на БТВ в партия ГЕРБ срина за момента пазарната цена на медията с над 50% . Ясно е, че...

Изгоненият от Хунтата френски посланик в Нигер вече е по живо, по здраво в Париж

Френският посланик в Нигер, Силвен Ите, за чието заминаване от страната управляващата в Ниамей хунта настояваше от края на август, пристигна днес в Париж,...

Дебатите на Републиканциите изцяло наливат керосин в Еър Форс Уан на Доналд Тръмп!

Дебатите на Републиканците, от които той демонстративно отсъства, го издигат още повече на пиедестал като недостижим фаворит.Съперниците на Доналд Тръмп за номинацията на Републиканската...
Verified by MonsterInsights