Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоПолитикаПатриотите се отказаха да намаляват субсидията на ГЕРБ

Патриотите се отказаха да намаляват субсидията на ГЕРБ

Обединени патриоти са оттеглили предложението си за промени в Закона за политическите партии, с което настояваха максималният размер на партийната субсидия да бъде 6 милиона лева годишно.

Точката трябваше да бъде първа в седмичния дневен ред на парламента, но е оттеглена от вносителите преди началото на заседанието. Първият подпис в списъка на вносителите е на лидера на НФСБ Валери Симеонов. Проектът за закон беше внесен в последния работен ден за миналата години и до сега не беше предвижен в ресорните комисии. "Патриотите" се бяха възползвали от правото, което дава парламента на партиите, да вкарват за обсъждане в пленарна зала всяко първо заседание от месеца, без председателски съвет.

Подобен таван на средствата от държавната субсидия би ощетил само две партии у нас – ГЕРБ и БСП. Ако се приеме предложението най-много пари ще загуби именно коалиционните партньори на националистическите формации в управлението – почти 3 милиона лева на година.

При приемането на бюджет 2020 ГЕРБ подкрепиха увеличението на партийните субсидии на 8 лева, като остана и частното финансиране.

Сега Обединени патриоти предлагат връщане на старите членове от Закона за политическите партии – ще бъде позволено финансиране само от физически лица, услуги към партиите извършени с личен труд, лични дарения или предоставяне на помещения.

Новото предложение на патриотите е да се сложат и лимити на субсидията в размер на 6 милиона лева – два пъти размера на допустимото финансиране за парламентарните избори. Така само две политически формации биха били с намалена партийна субсидия – ГЕРБ и БСП. Това са единствените две партии на българската политическа сцена, които имаха над 750 хиляди гласа на последните парламентарни избори.

Друго от предложенията в проекта е да бъде въведен и максимален размер на дарението от физически лица за една календарна година от 10 хиляди лева. По този начин се цели да се избегне зависимостта на партиите от икономически субекти и да се възстанови правната уредба преди изменението на размера на държавната субсидия през месец юли 2019 година.

Очаква се в крайна сметка ГЕРБ да подкрепят текстовете за забрана на даренията от бизнеса, но да се противопоставят на тавана за субсидията. Това се разбира и от становище на Министерството на финансите, което е против тавана.

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Не пропускай

Bnews предава от кинофестивала в Кан: Блокираха булевард “Кроазет” заради Селена Гомес (ВИДЕО)

Актрисата и певица Селена Гомес направи същински фурор на...

ИЗВЪНРЕДНО! Стрелба по Петьо Петров – Еврото в най-баровския квартал на Белград

Наемни килъри с мотори за малко да пратя Еврото...

Състоянието на простреляния Роберт Фицо е сериозно и не позволява да бъде преместен

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо е стабилизирано, но...

Прочетете още

Сърцераздирателни писъци от Запада за „зловещата“ за тях и „Отвратително победоносна среща на върха“!

Владимир Путин се срещна със Си Дзинпин в Пекин. Световните медии не можаха да подминат тази новина и активно я коментират. Западът е изключително...

Разрив в Израел! Либералът Бени Ганц напуска правителството, ако Нетаняху не промени курса на войната

Повече от седем месеца след началото на войната, в която Израел все още не е постигнал целите си да ликвидира „Хамас“ и да върне...

Асен Василев твърди, че един глас на изборите струва 500 лева, а един депутат 5 милиона лева!

ГЕРБ и ДПС купуват гласове за 9 юни по 500 кинта парчето, издаде ги финансовият гуру на Сглобката Асен Василев - Кокорчо. Ако бившият финансов...
Verified by MonsterInsights