Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоБългарияПенсията ще се изчислява само след 2000 год.

Пенсията ще се изчислява само след 2000 год.

Правото на пенсия с трите “златни години” отпреди 1997 г. вече е в историята. От 1 януари пенсиите вече се изчисляват само с осигурителния доход след 2000 г. Това означава, че индивидуалният коефициент вече ще се изчислява от осигурителния доход на лицето за осигурителния му стаж след 31 декември 1999 г. до датата на отпускане на пенсията.

Периодът обаче не може да е по-малък от 36 месеца. Ако той не се достигне, се взема предвид и последният доход преди 2000-ата. При липса на доход след 31.12.1999 г. индивидуалният коефициент се изчислява от последния му осигурителен доход за 36 месеца до тази дата или от наличния му, когато доходът е за по-малък период.
В момента не е ясно колко хора ще бъдат засегнати от отпадането на “златните години”.

Всяка година техният брой става все по-малък, като се очакваше в началото на 2023 г. той да намалее значително. През тази година жените ще се пенсионират на 61 г. и 10 месеца с трудов стаж от 36 г. и 2 месеца. Мъжете пък трябва да имат навършени 64 г. и 5 месеца, а нужният трудов стаж е 39 години и 2 месеца. За тях периодът между 1982 и 1999 г. обхваща средата на трудовата им кариера. За част от тях е по-вероятно да имат периоди преди 1999 г. с по-високи заплати от средните за страната.

Едни от тях ще бъдат част от категорийните работници (тези, които подават документи за пенсия по осигурителен стаж и възраст по чл. 68, чл. 68 а, чл. 69). Такива са миньорите, работниците в тежката промишленост, енергетиката и пр.

Другата група, която ще бъде засегната, са хората, които са взимали заплати над средната преди 2000 г. За тях щеше да е по-изгодно да се пенсионират по старата формула и да ползват за изчисление на пенсията си трите “златни години” преди 1997 г. Това са годините, в които доходите на кандидата за пенсия са били най-високи спрямо средните възнаграждения за страната.

Отпадането на “златните години” със сигурност няма да се отрази при изчисляването на пенсията за хората, които са се осигурявали на максималния или пък на минималния осигурителен доход.

Новата методика ще е по-благоприятна за учителите. При почти 90% от преподавателите ползването само на стаж след 2000 г. ще дава по-висока пенсия. Причината е, че през последните години заплатите им растат. За хората в сектор “Сигурност” новата формула също ще дава по-висока пенсия. В края на 2018 г. ГЕРБ взе решение да промени формулата за пенсия, като една от промените бе именно махането на стажа до 2000 г.

През пролетта на следващата година пък бившият премиер Бойко Борисов нареди да няма ощетени пенсионери и така бе дадено правото на избор между двете методики – с трите златни години отпреди 1997 г. или само със стажа след 2000 г.

Двойната формула трябваше да важи до 2023 г., защото тогава ще намалее значително делът на хората, за които 3-те “златни години” са по-изгодни. Срокът бе съкратен с една година с поправка в Кодекса за социално осигуряване в закона за държавното обществено осигуряване за 2021 г. Тогава бившата социална министърка Деница Сачева обясни, че “златните години” са “изчерпали своето действие”, а за 2/3 от пенсионерите новата формула е по-изгодна.

В проекта на бюджета на ДОО за 2021 г. бе разписано, че правото на избор ще струва допълнително 30 млн. лв. от 2019 до 2023 г. След съкращаването на срока с една година не е ясно колко пари ще спести Националният осигурителен институт (НОИ), а към този момент няма разчети колко ще са ощетените пенсионери.

Последните публични данни за сравнението между двете формули са от анализ на НОИ към 1 юли 2020 г. Той показа, че 32 410 души са с по-високи пенсии, защото са избрали 3-те “златни години”. Това са 30% от пенсионерите от 1 януари 2019 г. до юли 2020 г. Средното увеличение на индивидуалния им коефициент е 15,3%, а средният основен размер на пенсията им е 408,01 лв.

За този период за 45 хил. души по-благоприятна се е оказала новата методика с индивидуален коефициент само след 2000 г. Средният коефициент на хората по новата методика пък бил по-висок с 24,2% от този на тези със “златните години”, пишат експертите на НОИ. Освен това средният размер на пенсията на хората, избрали новата методика е 519,71 лв., или с 27,4% по-висок от този с трите “златни години”

За 3978 категорийни работници “златните години” са се оказали по- благоприятни. За тях средната пенсия е била около 544,50 лв. От 2019 г. до юли 2020 г. новата методика е била по-благоприятна за 4189 души, които са имали първа и втора категория труд. При тях обаче средната пенсия е била 767,97 лв., или те са взимали с 41% по-високи суми.

По-висока средна пенсия със “златните години” е имало единствено при пенсионираните при трудова злополука и професионална болест. При тях тя е била 446,34 лв., докато новата методика е давала средна пенсия от 379,89 лв.

Учителите със сигурност ще спечелят от новия вариант за изчисляване на пенсиите.

Последен шанс да се купи по-евтин стаж, скоро ще поскъпне поне с 10 лв., информира "24 часа".

НАЙ-ИЗГОДНО е през януари да се купи стаж за пенсия.

ПРИЧИНАТА: през този месец минималната заплата ще остане 650 лв. и 1 месец стаж ще струва 128,70 лв. Има шанс цената да е такава и през февруари, ако новият бюджет за 2022 г. влезе в сила от 1 март. Година стаж сега струва 1544,40 лв., а пълните 5 години – 7722 лв.

Цената на стажа е 19,8% от минималния осигурителен доход.

С КОЛКО ЩЕ ПОСКЪПНЕ? В коалиционното споразумение е записано, че минималната заплата ще е поне 700 лв. Така месец стаж ще поскъпне с 9,9 лв. и ще струва 138,60 лв. Една година ще излиза 1663,20 лв., а пълните 5 – 8316 лв.

ВСЕКИ ИМА ПРАВО ДА СИ КУПИ СТАЖ до 5 години, дори да не му предстои скоро пенсиониране. За стаж се зачита обучението в университет, но той също се заплаща. Сделки може да правят и навършили възрастта.

КАК СЕ ПЛАЩА? По банков път, но трябва да се издаде и удостоверение от поделение на НОИ, за да бъде призната сделката. Този стаж не се ползва за изчисляване на пенсията.

КОЛКО СТАЖ ТРЯБВА ЗА ПЕНСИЯ? През 2022 г. жените ще се пенсионират на 61 години и 10 месеца, а стажът трябва да е 36 години и два месеца. При мъжете са нужни възраст от 64 години и 5 месеца и 39 години и 2 месеца стаж.

spot_img

Последни

Сенатор от САЩ – критик на корупцията в България, е обвинен в корупция. В дома му са открити пачки и 3 кг. златни кюлчета

Американски сенатор отново е с повдигнати обвинения за корупция,...

Отчаян Бойко Борисов вдига „нестандартен“ кмет копие на Васко Терзиев от Терелик – Любо Минчев от Телелинк

Притиснат от Козяк да остави София на жълтопаветните либерали...

Пилотът е загинал! Падна хеликоптерът, който прелетя над главите на хората за Джулая на плажа на Градина

Открит е изчезналият хеликоптер в района на село Гърмен....

Не пропускай

Сенатор от САЩ – критик на корупцията в България, е обвинен в корупция. В дома му са открити пачки и 3 кг. златни кюлчета

Американски сенатор отново е с повдигнати обвинения за корупция,...

Отчаян Бойко Борисов вдига „нестандартен“ кмет копие на Васко Терзиев от Терелик – Любо Минчев от Телелинк

Притиснат от Козяк да остави София на жълтопаветните либерали...

Пилотът е загинал! Падна хеликоптерът, който прелетя над главите на хората за Джулая на плажа на Градина

Открит е изчезналият хеликоптер в района на село Гърмен....

ЕК: Украинските стоки отговарят на всички наши изисквания!

Земеделските стоки, внасяни от Украйна в Европейския съюз, отговарят...

Втори кораб със зърно тръгна от Украйна, но износът и намалява

Украинският заместник министър-председател по въпросите на възстановяването на Украйна...

Украйна успя да удари с ракета Щаба на Черноморския флот на Русия в Севастопол

Най-малко един руски военен бе убит при украинска ракетна...

И Денков си призна: Няма лошо да сме в „НЕкоалицията“ с ГЕРБ и ДПС

Денков потвърди заявеното от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов,...

Гответе се отново за затваряне! Нов вариант на Ковид върна маските в съседна Гърция

Нов вариант на Covid-19 беше засечен в Гърция. Здравното...

„Ядрената гъба“ Урсула фон дер Лайен приписа атомната бомба в Хирошима на Русия

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен направи манипулативно...

Прочетете още

Сенатор от САЩ – критик на корупцията в България, е обвинен в корупция. В дома му са открити пачки и 3 кг. златни кюлчета

Американски сенатор отново е с повдигнати обвинения за корупция, предадоха световните агенции. Боб Менендес, който критикуваше кюлчетата в шкафчетата на БГ политиците, сам бе...

Отчаян Бойко Борисов вдига „нестандартен“ кмет копие на Васко Терзиев от Терелик – Любо Минчев от Телелинк

Притиснат от Козяк да остави София на жълтопаветните либерали Борисов е измислил немислимо смел, но абсурден и отчаян ход. Нестанадартен, както сам се похвали,...

Пилотът е загинал! Падна хеликоптерът, който прелетя над главите на хората за Джулая на плажа на Градина

Открит е изчезналият хеликоптер в района на село Гърмен. Към мястото, откъдето е засечен сигнал, са се отправили пожарникари, полицаи, горски служители и планински...
Verified by MonsterInsights