Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоРазследванияПохвално слово за Сарафов разкри конфликт на интереси и недекларирана вила

Похвално слово за Сарафов разкри конфликт на интереси и недекларирана вила

Новоизбраният и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов е бил следовател по шумно дело за тежко хулиганство, изтезания и изнудване срещу бизнесмен от Божурище, който обаче се измъква с условна присъда. Години по-късно бизнесменът става общински съветник от ГЕРБ и буквално харизва няколко апетитни имота на сина на Сарафов – Боби. Сред тях е и вила от 297 кв.м. в с. Пролеша, която Сарафов е ползвал, но не описал в декларациите си.

Похвално слово за Боби

Срещата с източника е в “Хепи” на Раковска в обедно време. Той е мъж на средна възраст с атлетично телосложение. Представя се като Йордан Йорданов, бивш служител на СОБТ и вади личната си карта. Съгласява се да бъде записан и разговорът да бъде възпроизведен в публикация. Повод да се свърже с нас е разследване за имотите на семейството на шефа на НСлС Борислав Сарафов, които се оказаха подарени от политици на ГЕРБ.

Познавам семейство Сарафови. Моята дъщеря беше приятелка на младия Боби Сарафов. Живееха в нашия апартамент. Трябва да Ви кажа, че това момче е изключително умно, способно и трудолюбиво. Все пак това е моята дъщеря и няма да я оставя на някакъв пройдоха. Познавам и баща му, следователя Сарафов. Изключителен професионалист, скромен, когато излизахме заедно ходехме в пицария Виктория или в сладкарница Неделя. Той има непоносимост към престъпленията спрямо личността, работи нон стоп за разкриването им. – разказва бившата барета.

На въпрос дали го праща Сарафов, Йорданов отговори, че е поискал срещата по своя инициатива. Срещата се провежда на 29 май и не е свързана с избора на Борислав Сарафов за изпълняващ функцията главен прокурор.

Пишете за имотите им. Аз знам как Боби и майка му /бившата съпруга на Сарафов/ работеха на обекта, защото строях къщата им в Драгалевци. Идваха след работа, обличаха работни облекла, обувки и работеха като за двама.

Попитан дали това е семейната им къща Йорданов каза, че обектът е бил за продан. В имотната партида на семейството обаче не се открива такъв имот.

Коментирахме и случая със Станимир Жарков – активист на ГЕРБ от Божурище. Разследването ни установи, че фирми на Жарков са прехвърлили апетитни имоти в землището на с. Пролеша на младия Сарафов почти за без пари. Йорданов не беше в течение за този случай.

Бил съм в Пролеша в къщата им – разказа Йорданов. Там живееше майката на Борислав Сарафов, бабата на Боби. Стара къща, ремонтирана, имаше оранжерия, за да си гледа там зеленчуци. Това им е вилата. Били сме няколко пъти там със Сарафов. Правехме барбекю. 

Бившата барета разказваше откровено и мъжкарски за приятелството си със Сарафови, което е продължило и след като младия Боби се разделя с дъщеря му. От думите му става ясно, че той е впечатлен от качествата му.

Той загуби зрението си до голяма степен от четене, успя да завърши и в Англия и в Германия. Изключително талантлив. На негово място бих направил политически проект и не бих се задоволил с по-малко от пост на министър. – похвали го още Йорданов.

Антитерористът коментира и конфликта между Иван Гешев и Борислав Сарафов, който беше в разгара си. Според него двамата не могат да се сравняват нито като интелект, нито като интегритет, а Сарафов е в класи отгоре.

Къщата в Пролеша на приятна цена

В публикацията ни за имотите на Сарафови, които са станали вече милионери, не е спомената къща в с. Пролеша, която се открива в партида на Боби Сарафов – младши. От извадката в Имотния регистър се вижда, че през ноември 2017 г. той купува селска къща с РЗП 287,20 кв.м. и двор 844 кв.м. Цената е само 44000 лв. или нереалните 153 лв. на кв.м.  

Продавачът, който се е минал така с неизгодната сделка е не друг, а синът на Станимир Жарков – Емил.  Младият Жарков получава къщата като дарение от баща си месец по-рано. Декларираната цена при дарението е по данъчна оценка или 14 049,8 лв.

Към момента на сделката Боби – младши е само на 20 години и учи в чужбина. 

Завършил съм престижен университет в Лондон – King’s College със специалност право и съм продължил с магистратура европейско и акцент банково право в университет Humboldt в Берлин. Именно по време на своето следване в Лондон се запознах с друг български студент там, с когото имаме много общи идеи за съвместни предприемачески дейности, едно от проявленията на които са именно тези търговски сделки с неговия баща – Станимир Жарков. – пише в право на отговор Боби Сарафов – младши, за да обясни евтините имоти, които получава няколко години след къщата, и които описахме в отделно разследване.

https://bird.bg/sarafov-millionaires/embed/#?secret=A28azKg6Fq#?secret=tyKKegUG9S

Вилата в Пролеша очевидно е скрепила тяхното университетско братство години преди предприемаческите дейности и ако се вярва на думите на младия Боби, това няма никакво отношение към съдебните проблеми на Станимир Жарков.

Насрещна престация?

Фактът, че къщата от 297 кв.м. е буквално харизана от Жарков на Сарафови, повдига въпроси, още повече, че този подарък е последван от друг, по-мащабен имотен жест към Боби Сарафов – младши, няколко години по-късно.

В края на 90-те Станимир Жарков е обвинен за изтезания на работници от фабриката за опаковки на “Олинеза”. Става дума за Досъдебно производство  6/1998 на Окр. Следствена служба Сливница.  Жарков по това време е собственик на фирма, произвеждаща пластмасови опаковки и заедно с един от шефовете на “Олинеза” – Христо Кръстев, е обвинен в изнудване и хулиганство, отличаващо се с изключителен цинизъм и дързост. Двамата шефове извикали мутри, съблекли голи 17 работници от фабриката, пребили ги и гасили фасове в телата им, защото ги заподозряли, че крадат.

Инцидентът е покрит от местната дирекция на МВР, но след като се разчува през медиите, в Костинброд пристигат окръжният прокурор Маргарита Попова, шефът на столичното следствие Цветан Димитров и следователят Боби Сарафов. Те дори пишат възмутено писмо до президента Петър Стоянов, в което се оплакват от бездействието на полицията – пише в материал на в. Шоу, архивиран от сайта Блиц.

На първа инстанция биячите получават присъди по пет години зад решетките, като прокуратурата пледира за десет години ефективен затвор. Но след това делото се спихва в Апелативния съд, където то се точи цели 3 години. Апелативните съдии преквалифицират обвинението на Кръстев и Жарков. Първият получава 3 години, а Жарков 2 години, но не ефективен затвор, а условни присъди с 5 години изпитателен срок. През 2004 г., ВКС потвърждава присъдата на апелативните съдии.

И така, следовател по делото на Жарков и Кръстев е не друг, а самият Боби Сарафов. По това време той е следовател в Софийска Окръжна Следствена Служба, където работи от 01.02.1996 до 18.02.2001 г. След това той става зам.районен прокурор на РП-Сливница, според справката за кариерното му развитие, с която разполагаме, а впоследствие се издига до прокурор в Окръжна прокуратура – София.

Очевидно, че контактът на следователя Сарафов с обвиняемия Жарков е претърпял развитие и е прераснал в любезни имотни подаръци за семейството на магистрата, които понастоящем се развиват и като съвместни предприемачески дейности. С други думи може да се предполага сериозен конфликт на интереси.

Недекларирана вила

Тук обаче възниква друг проблем, отделно от въпросите за смешната цена и трудно доказуемата насрещна престация срещу благоприятна намеса на следователят в делото на обвиняемия.

Както твърди Йордан Йорданов, вилата от 287 кв.м. е била ползвана от самия Борислав Сарафов – старши, както и от членове на неговото семейство. Тези наблюдения се потвърдиха и от втори, независим източник, който изпрати снимки от сградата и заяви, че Сарафов на практика е живял там дълги години и е държал колите си в двора. 

Държеше вътре в двора едно скъпо БМВ серия 5 бяло комби М 50 и ходеше на работа с една малка червена кола – разказа източникът, пожелал анонимност. Според него от близо година Сарафов не се е появявал в селото.

Имотът в Пролеша обаче липсва в декларацията на зам.-главния прокурор и настоящ и.ф. главен прокурор. По закон той е длъжен да описва всички чужди недвижими имоти, които ползва. В графата “Ползвано недвижимо имущество” от 2018 до 2020 Сарафов регулярно отбелязва “Нямам нищо за деклариране”.

https://62.176.124.194/images/declaracii/2018/BorislavBobiSarafov09052018.pdf

https://62.176.124.194/images/declaracii/2019/BorislavBobiSarafov02052019.pdf

https://62.176.124.194/images/declaracii/2020/BorislavBobiSarafov100620201625.pdf

След 2020 декларира, че ползва апартамент в София, но отново не е декларирана къща в с. Пролеша.

https://62.176.124.194/images/declaracii/2021/BorislavBobiSarafov100520211201.pdf

https://62.176.124.194/images/declaracii/2022-1/BorislavBobiSarafov200420221516.pdf

За подобен пропуск да декларира не цяла къща триста квадрата, а само тераса, бившият шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев се лиши от поста си, но покрай разкритията Апартаментгейт се сдоби с прякора Пацо Терасата. Последва го настоящият шеф на КПКОМПИ Тони Балкони. Засега прякорът Боби Вилата е вакантен, освен ако някой не го е заявил като запазена марка вместо новия и.ф. главен прокурор Борислав Боби Сарафов.

BIRD направи опит да се свърже със Сарафов с въпроси по този случай. Той обаче беше твърде зает и обеща да върне обаждане, което така и не получихме до редакционното приключване на статията. Оставаме на разположение за последваща публикация с версията на и.ф. главния прокурор.

Източник: bird.bg

За да следите новините и коментарите в реално време

spot_img

Последни

Защо съдебното дело срещу Тръмп в Манхатън е фарс и изпитание за правосъдието в САЩ

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп вече влезе в...

Учени предупредиха за рядък вид ковид, продължил две години преди да убие пациент в Нидерландия

Учени от Нидерландия съобщиха за продължила изключително дълъг период...

“Пари на вятъра”, отсече бивш съветник в администрацията на Тръмп за 61 милиарда за Украйна

Ходът на войната в Украйна вече е фатално обърнат,...

Социолозите скочиха на Киро Петков за твърденията му, че са му искали по 20 бона, за да го хвалят

Нов публичен скандал застигна клетата глава на Просто Киро!...

Не пропускай

Защо съдебното дело срещу Тръмп в Манхатън е фарс и изпитание за правосъдието в САЩ

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп вече влезе в...

Учени предупредиха за рядък вид ковид, продължил две години преди да убие пациент в Нидерландия

Учени от Нидерландия съобщиха за продължила изключително дълъг период...

“Пари на вятъра”, отсече бивш съветник в администрацията на Тръмп за 61 милиарда за Украйна

Ходът на войната в Украйна вече е фатално обърнат,...

Социолозите скочиха на Киро Петков за твърденията му, че са му искали по 20 бона, за да го хвалят

Нов публичен скандал застигна клетата глава на Просто Киро!...

Третият по богатство в света прогнозира какво ще стане с помощта от 61 милиарда за Украйна

“Това, което най-много ме тревожи, е, че няма стратегия...

Шарената Швеция разреши смяната на пола на 16 годишните само с една бележка от личния лекар

Швеция прие закон, с който хората ще могат по-лесно...

Помощта на САЩ прати послание, че Украйна няма да е втори Афганистан, надява се Зеленски

Американската помощ за Украйна ще изпрати послание, че няма...

Спорната Урсула фон дер Лайен пристига в Пловдив, за да агитира за Борисов и ГЕРБ

Едно от централните събития през кампанията ще бъде в...

Прочетете още

Защо съдебното дело срещу Тръмп в Манхатън е фарс и изпитание за правосъдието в САЩ

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп вече влезе в историята и по друга линия – с началото на наказателното дело срещу него в Ню...

Учени предупредиха за рядък вид ковид, продължил две години преди да убие пациент в Нидерландия

Учени от Нидерландия съобщиха за продължила изключително дълъг период инфекция с КОВИД-19 при мъж, починал миналата година, и предупредиха за появата на по-опасни варианти...

“Пари на вятъра”, отсече бивш съветник в администрацията на Тръмп за 61 милиарда за Украйна

Ходът на войната в Украйна вече е фатално обърнат, а парите не могат да помогнат. По-нататъшното отпускане на пари на Киев няма смисъл, тъй като...
Verified by MonsterInsights