Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоБългарияПоловината с кучешка тения в ЕС са българи

Половината с кучешка тения в ЕС са българи

Доц. Чолаков, има данни, че България държи първенство по заболеваемост от кучешка тения. Какво казвате като специалист?

Статистиката показва, че заболеваемостта от кучешка тения след 1990 г. се вдига 5 пъти – от приблизително 100 случая всяка година. Постепенно броят им нараства рязко и се задържа на 500 нови случая  годишно. По-интересна е обаче друга констатация – че половината от всички пациенти в ЕС са от България.

И тук, пак сме в черната статистика…

Ако продължим с цифрите за разпространението на болестта, стигаме до старите европейски държави, където на практика тази болест не съществува. Болните, които се лекуват там, са чужденци. Това са хора, които са пристигнали заразени и понеже скритият период на болестта е дълъг, и докато се прояви клинично, се налага да бъдат лекувани там.

Малко по-голяма е честота на заразяване в южните страни – Испания, Италия, Гърция. Това е в резултат на по-топлия климат, както и проява на културна разлика между средиземноморските страни и останалите европейски държави. Дълги години първенството в Европа при тази болест държеше Турция, но ние ги минахме.

Защо се стигна до тук?

Това се дължи на повишената популация на бездомни кучета и на факта, че през изминалите над 20 години много от националните програми, свързани с профилактика на различни заболявания, в това число и на ехинококозата, престанаха да съществуват. Причините са комплексни и проблемът е в това, че много от тези програми не работят.

Кой се заразява по-лесно от  тения – децата или възрастните ?

Децата боледуват, но повече е при възрастните. Скритият период на болестта трае с години, защото средно с 1 см годишно расте кистата на кучешката тения. И най-често се спира в черния дроб на човека. И докато тази киста- една или няколко , порасне до размери, които да се прояват, минава много време.

Кучетата живеят пред блока или в парка, и ако те носят кучешка тения, чрез кожата и изпражненията те замърсяват тревата и почвата.

Детето си играе в пясъчника пред блока и ако с мръсни ръце вземе нещо да  хапне, или прегърне играчка, заразяването става лесно.

Но попадането на кучешка тения не води направо към болест, има условия, които благоприятстват разпространението й – напр. снижен имунинет.

Най-много поразява тези хора, които пренебрегват хигиената, тези, които не си мият редовно  ръцете. Става също и при поглъщането на замърсени плодове и зеленчуци. Измиването им на течаща вода е достатъчно, защото микробите са невидими. Редовното измиване на ръцете с вода и сапун, това е най-важният съвет, който трябва да се спазва.

Къде най-често се развива тенията?

Най-често попада в черния дроб, защото след като попадне през устата, минава в червата, а оттам в кръвообръщението и се загнездва в черния дроб, който се явява първата бариера. Ако там не се спре, може да се разпространи навсякъде – в белия дроб, в мозъка, в слезката, в костите. Тази операция минава за лесна, но е  изключително отговорна, защото едно невнимателно движение на лекаря и кистата на кучешката тения може да пукне и да се разпространи в коремната кухина и кръвообръщението на болния. И тогава нещата стават много сериозни. Може да се стигне дори до животозастрашаващо състояние.

Иначе диагностиката на болестта не е трудна. Има и имунологични тестове – чрез кръвни изследвания и за един ден не е проблем да се постави тази диагноза. Което в съчетание с  ехографско изследване на черния дроб, веднага се забелязва от опитното око на ехографиста. Има варианти на развитие на кистата – може да е загинала, да е загноила, което е срещано усложнение.

За колко време се връща пациентът към нормалния си трудов ритъм?

Ако говорим за обичайна киста, без усложнения, след 30 дни човек се връща на работа. Може да се направи и лапароскопска операция, където възстановяването е много по-бързо. След операцията тези болни се изпращат на консултация с паразитолог, който да завърши цялостно лечението с прием на съответните медикаменти.

Съжителството с кучета е рисково, какво да се направи?

Най-голям процент на заразените с кучешка тения са овчарските кучета – 75-80% или казано по друг начин – от 10 овчарски кучета, 8 са заразени. Най-сигурният начин е, ако кучетата се хранят със сурови и необработени вътрешности на животни, казано разговорно с карантия.

Това казвам и на моите приятели, които си гледат кучета вкъщи – ваксината е заради кучето, да не разболява то.

А обезпаразитяването е заради хората – те да са здрави. Кучето не боледува от кучешка тения, то само я носи, а хората боледуват. Всичко е въпрос на програма и  на организация, това е финансово бреме, но ако се направи сметка, се вижда, че това е по-евтино, отколкото лечението на хората.

Какви са оплакванията при зараза с тения?

Най-често са тежест и болки  в черния дроб, това е  от развитието от кистата. На базата на оплакванията, дори личният лекар трябва да предположи тази диагноза и да насочи пациента за изследвания.

Адекватно ли реагира гражданското общество на всички тези случаи?

Кучето не е виновно, а този, който го възпитава или не го възпитава. Обществото проявява признаци на загриженост и в двете посоки – и за хората, и за животните. Мен, например, също ме е хапало бездомно куче – беше преди 12-13 години , пред блока в „Овча купел“ и тогава се наложи да си правя противобясна ваксина. Повечето хора обичат животните, отколкото обратното. Моето семейство също гледа животни, не кучета, и това е част от възпитанието на децата. Това не е лошо, просто трябва да се грижим за животните.

В „Пирогов“ махате и кърлежи…

На практика всеки ухапан от кърлеж търси помощ в „Пирогов“ и отговорно мога да кажа, че сме едни от най-добрите в света. И тук въпросът опира отново до превенция – да  се обработват тревните площи. Със затоплянето на времето тези случаи ще дойдат малко по-късно, защото трябва време да се появят. Но се надявам, че в София няма да има такива случаи.

Йорданка Фандъкова е доста добър кмет и смятам, че ще направи необходимото в рамките на града нещата да са наред. Кърлежи има там, където има животни. Има случаи, когато ухапване от кърлежите са животозастрашаващи.

Когато извадим кърлежа, го даваме на пострадалия да го занесе на вирусологично изследване дали е заразен – т.е да се потвърди или отхвърли дали е носител на някои от тези животозастрашаващи болести.

Статистиката

България е първа в Европейския съюз по извършени операции от ехинококоза или кучешка тения, съобщи  преди дни Национална гражданска коалиция „Природа за хората и регионите“.

Според данните над 8 000 са случаите за последните 20 години, което ни нарежда на едно ниво с Египет и Мароко – страни няколкократно по-големи от България.

България е и на едно от водещите места по диагностицирани случаи на бяс сред страните членки на ЕС, твърдят още от сдружението.

За последните 20 години у нас има над 700 случая на бяс в цяла България, а за т. нар. кучешка тения цифрата е много по-внушителна – над 450 случая годишно, алармират от коалицията.

Ехинококозата, която е болест напълно непозната в Европа, се оказва особено коварна и може да се разпространи в почти всеки орган на човешкото тяло.

Заразите се разпространяват по въздушно-капков път от досега на бездомните животни с хора, особено около пазари, заведения за хранене, магазини и боклукчийски кофи.

Проблемът с бяса при кучетата идва и от популацията на лисиците, които са основен приносител на болестта. По този начин те я предават на кучетата, а от там и на селскостопанските животни. Хиляди са случаите на заразени свине, овце, говеда и коне с бяс.

За да следите новините и коментарите в реално време

spot_img

Последни

Кирчо Петков от публиката: Гледаме моноспектакли (на Борисов и Пеевски) за потенциални избори

Не виждам никаква причина от днес до 6 март...

ИЗВЪНРЕДНО! Путин заплаши пред Думата всеки, който се опита да нахлуе в Русия или да прати войски в Украйна, с атомни бомби на вражеска...

Руският президент Владимир Путин започна годишното си обръщение към...

Денков не иска избори и да бъде параван, Габриел още не е дала оценките си зя министрите

Сглобката се разпаря по шевовете, а Габриел и Денков...

Най- голямата зала за катерене на Балканите отвори врати

В София бе открита най-голямата зала за катерене на...

Не пропускай

Кирчо Петков от публиката: Гледаме моноспектакли (на Борисов и Пеевски) за потенциални избори

Не виждам никаква причина от днес до 6 март...

ИЗВЪНРЕДНО! Путин заплаши пред Думата всеки, който се опита да нахлуе в Русия или да прати войски в Украйна, с атомни бомби на вражеска...

Руският президент Владимир Путин започна годишното си обръщение към...

Денков не иска избори и да бъде параван, Габриел още не е дала оценките си зя министрите

Сглобката се разпаря по шевовете, а Габриел и Денков...

Най- голямата зала за катерене на Балканите отвори врати

В София бе открита най-голямата зала за катерене на...

Изгониха с охрана рано сутринта видимо пияния Манол Пейков от залата на Парламента! Той крещи: Дебел съм, но не съм пияница!

Квестори изведоха насила видимо пияния от пленарната зала депутата...

Пеевски: Дечицата от Детската градина от ПП и ДБ и Денков да се научат да четат и да си направят официална коалиция с ГЕРБ

Днес Пеевски изпревари Борисов в традиционните сутрешни брифинги в...

Бойко Борисов обеща избори за 8 март!

Борисов обеща за 8 март да разберем отиваме ли...

Прочетете още

Кирчо Петков от публиката: Гледаме моноспектакли (на Борисов и Пеевски) за потенциални избори

Не виждам никаква причина от днес до 6 март да чакаме някой да пише документ. Това каза пред журналисти в парламента Кирил Петков от...

ИЗВЪНРЕДНО! Путин заплаши пред Думата всеки, който се опита да нахлуе в Русия или да прати войски в Украйна, с атомни бомби на вражеска...

Руският президент Владимир Путин започна годишното си обръщение към руския парламент, предадоха ТАСС и Ройтерс. Путин говори днес пред двете камари на Федералното събрание -...

Денков не иска избори и да бъде параван, Габриел още не е дала оценките си зя министрите

Сглобката се разпаря по шевовете, а Габриел и Денков спряха да си говорят и се информират един друг по медиите без от тях въобще...
Verified by MonsterInsights