Ексклузивно:

Ердоган печели изборите в Турция, ще управлява трето десетилетие (ОБЗОР)

Президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели президентските избори в Турция , побеждавайки...

НЕЧОВЕЦИ! Лекарите към почернения съпруг на починалата родилка: Изтеглихте късата клечка

Жена ми става, за да повика спящата сестра, защото...

КОАЛИЦИЯ БОМ-БИГИРИ! Киро и Борисов стана хит в социалните мрежи (Култово ВИДЕО)

Култово видео с Бойко Борисов и Кирил Петков обира...
НачалоБългарияПосрещнаха Иван Гешев като братушка с хляб и сол в Украйна! (СНИМКИ)

Посрещнаха Иван Гешев като братушка с хляб и сол в Украйна! (СНИМКИ)

Благодаря за гостопримството на Олександър Иванов, ръководител на прокуратурата в гр. Виница! За мен е чест лично да изкажа подкрепата си към моите украински колеги! Това написа в Туитър главният прокурор Иван Гешев, който е на посещение в Украйна. За разлика от Кирил Петков, който отиде до там с влак, Гешев пътува с автомобил. 

Главният прокурор Иван Гешев и председателят на Камарата на следователите в България Петко Петков са на официални посещения в Молдова и Украйна. Посещенията в Кишинев и Киев са по покана на Йон Мунтяну, главен прокурор на Молдова, и на украинския главен прокурор Андрий Костин.

В рамките на визитата Иван Гешев подписа с главните прокурори на Молдова и Украйна меморандуми за сътрудничество. В двата документа са заложени основните приоритети на прокурорските институции за създаване на доверени и устойчиви механизми за обезпечаване работата на магистратите по водени разследвания с международен характер.

Разговорите на Гешев и Петков в Киев се фокусират върху методите за разследване на военни престъпления и механизмите за защита на правата на човека в контекста на руската инвазия в Украйна.

Главните прокурори на България и Молдова Иван Гешев и Йон Мунтяну подписаха Меморандум за разбирателство и сътрудничество между Прокуратурата на Република България и Главната прокуратура на Република Молдова.

Документът предвижда засилено сътрудничество при предотвратяване на трансграничната престъпност, обмен на информация и добри практики, изследователска дейност в областта на наказателното право, улесняване на процедурите за правна помощ.

Подписването на меморандума се състоя на специална церемония в столицата на Молдова – Кишинев, на която присъстваха и ръководителите на прокуратурите “Антикорупция”, “Борба с организираната престъпност” и отдел „Международно сътрудничество и правна помощ”. Българската страна беше представена и от председателя на Камарата на следователите в България и следовател в Националната следствена служба (НСлС) Петко Петков, както и от посланика на Република България в Молдова Евгени Стойчев.

На срещата преди церемонията страните изтъкнаха важността на международното сътрудничество на правораздавателните органи в Европа, особено в контекста на влошената среда в региона, след руската агресия в Украйна. Българският главен прокурор акцентира върху необходимостта от изграждането на трайни и работещи партньорства между институциите с цел успешното противопоставяне на засилващото се зловредно руско влияние. Домакините подчертаха, че след началото на войната нелегалната миграция се е превърнала в сериозен проблем за Молдова, но са били сформирани общи групи за  разследване с Украйна, които дават добър резултат. Те поставиха въпроса за структурата, функционирането и независимостта на съдебната система в България, тъй като Молдова получи статут на кандидат-член на ЕС и правосъдието е от първостепенна важност за страната.

“Престъпността няма граници, а това прави извършителите на престъпления по-бързи от нас. За да ги настигнем и заловим, най-добрият начин е да контактуваме директно и да си помагаме без посредници“, заяви главният прокурор Иван Гешев. Той допълни, че за времето, в което работи в прокуратурата е разбрал, че прекият контакт с колегите е най-доброто средство за противодействие на престъпността.  

Главният прокурор на Молдова от своя страна предложи създаването на общи групи за разследване с България и изрази готовност за сътрудничество по всички дела, засягащи молдовски и български граждани. Йон Мунтяну прояви специален интерес към разследването в България на дела за корупция, незаконно обогатяване, пране на пари, организирана престъпност, с оглед на факта, че в Молдова има две специализирани прокуратури, които се занимават с този тип деяния.

Главният прокурор Иван Гешев отговори, че българската специализирана прокуратура беше закрита по политически причини. „Специализираната прокуратура стана прекалено ефективна и заради това беше закрита. Прекият негативен ефект от това падна върху борбата с организираната престъпност, но въпреки всичко прокуратурата в България остава единствената преграда между престъпността и гражданите“, посочи главният прокурор.

Последни

Кабинетът на Страха е готов, Бойко взима МВР, Асен Василев – министър

След цял ден преговори, надвечер стаята на Росен Желязков...

Нищо не може да спре Бойко да обича Киро и Асен, дори и Гешев!

Има и нещо забавно в нашата цветна революция. Херо Мустафа...

Кирчо Петков преди разпита в Прокуратурата: Аз съм умопомрачен..

Наред с олигарсите днес и Кирчо трябваше да ходи...

Портних ще прави компания на Борисов с две обвинения! Вичо от Варна избяга за Дубай

Гешев подкара ГЕРБ по домовата книга. След премиера, следват...

Не пропускай

Кабинетът на Страха е готов, Бойко взима МВР, Асен Василев – министър

След цял ден преговори, надвечер стаята на Росен Желязков...

Нищо не може да спре Бойко да обича Киро и Асен, дори и Гешев!

Има и нещо забавно в нашата цветна революция. Херо Мустафа...

Кирчо Петков преди разпита в Прокуратурата: Аз съм умопомрачен..

Наред с олигарсите днес и Кирчо трябваше да ходи...

Портних ще прави компания на Борисов с две обвинения! Вичо от Варна избяга за Дубай

Гешев подкара ГЕРБ по домовата книга. След премиера, следват...

Иван Гешев се закани да вкара бивш премиер в затвора и отсече „Време е за Чисти ръце!“

Главният прокурор Иван Гешев се закани да стартира операция...

Обвиниха Пепи Еврото за принуда, заплахи и незаконно следене. Издирват го!

Бившият следовател Петър Петров се издирва от МВР, за...

Митичният Пепи Еврото писал заплашителното писмо до Иван Гешев

Това признава бившата му съпруга и съучастник в сагата...

Шоу! Ченгета от ДС – ДБ/ДСБ плашат Борисов с „Магнитски“ и Съда в Хага

Жълопаветните ченгета от ДС ръчкат мощно за коалиция на...

Ивайла Бакалова заковава Бойко за Барселонагейт още днес в Прокуратурата

Денят на жените! Днес говорят те и малко олигарси...

Прочетете още

Кабинетът на Страха е готов, Бойко взима МВР, Асен Василев – министър

След цял ден преговори, надвечер стаята на Росен Желязков в Парламента пусна бял дим. Има кабинет, има и коалиция. Страх лозе пази и кабинет...

Нищо не може да спре Бойко да обича Киро и Асен, дори и Гешев!

Има и нещо забавно в нашата цветна революция. Херо Мустафа възложи на Румен Радев представянето на Кирчо и Асенчо пред обществото. Всичко вървеше добре, докато...

Кирчо Петков преди разпита в Прокуратурата: Аз съм умопомрачен..

Наред с олигарсите днес и Кирчо трябваше да ходи да се обяснява в прокуратурата. Бил свидетел, това успя да обясни свързано пред медиите. Днес...
Verified by MonsterInsights