Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоСветътПрисадиха успешно свински бъбрек на пациент в мозъчна смърт в САЩ

Присадиха успешно свински бъбрек на пациент в мозъчна смърт в САЩ

Хирурзи транплантираха свински бъбрек на човек в мозъчна смърт и в продължение на повече от месец той функционира нормално – важна стъпка към операция, която екип от лекари от Ню Йорк се надява да осъществи на живи пациенти, предадоха Асошиейтед прес и АФП.

Учени в САЩ се надпреварват да разберат как да използват животински органи за спасяване на човешки животи, а телата, дарени за изследвания, предлагат възможности за подготовка.

Последният опит, за който беше обявено в сряда, е направен в медицинския център „Лангон хелт“ на Нюйоркския университет. При него за най-дълъг период от време функционира свински бъбрек трансплантиран на човек, макар и починал. Органът продължава да работи и изследователите проследяват дейността на бъбрека вече втори месец.

„Дали този орган наистина ще работи като човешки орган? Засега изглежда, че е така“, казва пред Асошиейтед прес д-р Робърт Монтгомъри, директор на Института за трансплантации „Лангон“ към Нюйоркския университет.

„Изглежда дори по-добре от човешки бъбрек“, твърди Монтгомъри на 14 юли, когато заменя бъбреците на починал мъж с един от генетично модифицирано прасе, и наблюдава как органът веднага започва да произвежда урина.

Възможността един ден свинските бъбреци да помогнат за облекчаване на острия недостиг на органи за трансплантация убеждава семейството на 57-годишния Морис „Мо“ Милър от щата Ню Йорк да дари тялото му за експеримента.

„Борех се с това“, казва сестра му Мери Милър-Дъфи пред Aсошиейтед прес. „Но той обичаше да помага на другите и мисля, че брат ми би искал това“.

„Той ще бъде вписан в медицинските книги и ще живее вечно“, добавя тя.

Това е последният от поредица опити, които възраждат надеждата за трансплантация на органи от животно на човек след десетилетия на неуспех, тъй като имунната система на хората не приема чуждата тъкан.

Какво е различното този път? Прасетата се модифицират генетично, така че органите им да съответстват по-добре на човешките тела.

Миналата година хирурзи от университета на Мериленд влязоха в историята, като трансплантираха генномодифицирано свинско сърце на умиращ мъж, за когото нямаше друга надежда. Той живя само два месеца, преди органът да спре да функционира по причини, които не са напълно изяснени.

Сега американското Управление за контрол на хранителните продукти и лекарствата обмисля дали да разреши малки, но строги проучвания на трансплантации на свински сърца или бъбреци при пациенти доброволци.

От решаващо значение е да се даде отговор на възникнали въпроси, „без да се застрашава нечий живот“, каза Монтгомъри, хирургът по трансплантация на бъбреци от Нюйоркския университет. Той самият е с присадено сърце и е наясно с необходимостта от нов източник на органи.

Повече от 100 000 пациенти са включени в американския списък на нуждаещи се от трансплантация, а хиляди умират всяка година в очакване, отбелязва Асошиейтед прес.

Преди това Нюйоркският университет и екип от университета на Алабама в град Бирмингам опитват да трансплантират свински бъбреци на починали реципиенти, но те функционират само за два или три дни. Специалисти от Ню Йорк също така са присаждали свински сърца.

spot_img

Последни

Асен Мария – Антоанета Василев: Като няма хляб, тези от културата да ядат пасти!

Щом личният му приятел напушеният с трева Просто Наско...

Закон във Франция разреши петлите да кукуригат на воля, прасетата да вонят и кравите да мучат по селата

Градските жители, които търсят тишина и спокойствие в пасторалната...

Не пропускай

Асен Мария – Антоанета Василев: Като няма хляб, тези от културата да ядат пасти!

Щом личният му приятел напушеният с трева Просто Наско...

Закон във Франция разреши петлите да кукуригат на воля, прасетата да вонят и кравите да мучат по селата

Градските жители, които търсят тишина и спокойствие в пасторалната...

Киро и Асен пуснаха Хинков напред като жива мишена в минно поле да брани рокадата в Пирогов

"Изглежда не" е моята прогноза, че няма да мога...

Борисов: Няма да позволим могъщият Академик Денков да се огъне!

Старият изтъркан до болка крими филм в НюзКурниците на...

Пеевски осветли мисирките: Всичко става смешно в държавата, този цирк трябва да свърши!

Шефът на ПГ на ДПС Делян Пеевски открито показа...

Спас Русев и Шолак отвориха шампейна! КЗК очаквано одобри сделките на Виваков с Булсатком

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не вижда проблем...

33% от регулаторите! Това е цената на Продължаваме Промяната и Христо Иванов!

1/3 от кадрите в регулаторите ще са за ДПС,...

Прочетете още

Асен Мария – Антоанета Василев: Като няма хляб, тези от културата да ядат пасти!

Щом личният му приятел напушеният с трева Просто Наско от Хасково вече не е министър, Асен Василев - Кокорчо не смята сектор "Култура" за...

Асен Василев призова Хинков да си хвърля оставката пред благия поглед на Данчо Цонев от ДПС

Василев знае как се взима завоя с 200. В прав текст съпредседателят на "Продължаваме Промяната" призова здравния министър да спре да пречи и да...

Конгрес на БФС и гласуване на оставката на Боби Михайлов три седмици след конференцията на ДПС и по време на Ротацията

Окончателно съдбата на Боби Михайлов ще се реши три седмици след националната конферения на ДПС. И точно в дните на Ротацията, която може да...
Verified by MonsterInsights