Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

ЦИРК Дьо Бойко: Денков търси Делян в тоалетната! ПП и ДБ ми дължат ротация, нека да ме подкрепят!

Отчаянието често избухва в потока на съзнанието. Борисов отчаяно...

Очаквано Путин обяви: Зеленски загуби легитимност като президент на Украйна!

Конфликтът в Украйна отиде в задънена улица, след като...
НачалоБългарияПроф. Витанов посочи докога няма да има тотален локдаун

Проф. Витанов посочи докога няма да има тотален локдаун

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 28 октомври 2021 г. Базовото репродуктивно число днес е 1.338. Ден 7-ми над 1.3. Това написа във Фейсбук профила си математикът проф. Николай Витанов.

Ето какво анализира още той:

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 28 октомври 2021 г.

Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни.
Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.

Какво да ви пиша. Когато вървя по улицата, ме спират хора и ми благодарят. Като се поразприказваме, виждам, че ми благодарят и затова, че им казвам истината, а не я крия. Така, те могат да се подготвят и за доброто и за лошото. Затова, ще продължа да ви я пиша тази истина, каквато и да е – в момента не е добре.

Хейтърите да реват и вият, колкото си искат. Ако помогна така да се спаси и един човек от разболяване и ако успея да помогна и на една майка да не плаче за детето си, струва си да понасям всичкия вой, рев, унижения и посегателства, които се изливат върху мен.

И така – хора – пазете де! Внимавайте, стойте далеч от масови събирания. Навлизаме в Долината на плача – период, който ще се характеризира с голяма смъртност и техническо претоварване на здравната система.

Всеки ден пиша, че броят на случаите за хоспитализация и за интензивни отделения ще ресте. И той расте, но статистиката например не отчита ръст на хората в интензивните отделения. Причината е проста, но жестока – няма повече такива специализирани легла, а да се разкрият нови не е лесна работа.

Подобно е положението и с хоспитализациите. Това е то, техническото претоварване на системата. Добавяме и претоварването на човешкия фактор – имаме хора на първа линия, които не знам вече как издържат. И те не достигат. Затова – хора, пазете се! Помнете, че здравната система е в състояние на претоварване!

Базовото репродуктивно число днес е 1.338. Ден 7-ми над 1.3.

Пожарът бушува с пълна сила, броятна активните случаи расте, а аз всеки ден ви потам кое е най-малкото шестцифрено число. Такова нещо досега не е било. Шапка им свалям на лекарите и на всички на първа линия. Държат фронта.

Все още. Браво на вас!

Пак ме питате за зелените сертификати и за локдауна. Запишете си някъде – аз съм единственият математик, който каза, че тотален локдаун няма да има до изборите. тотален – сначи всички да се затварени и да се излиза с разрешение от къщи. Не такова нещо няма да има. Политически неизгодно е.

По-изгодната политическа линия (и за това ви писах, преди да се случи) е да се въведе зелен сертификат и после, ако не сработят нещата – да се наложат ограничения върху тези, които нямат сертификат. Не тотален локдаун – ограничения върху тези, които нямат септификат. Какво значи да сработят нещата – ами значи бушуващият пожар да изгори такава голяма площ, че да няма откъде да се захранва с нов материал, да отслабне и това да бъде обявено за успех.

Затова пазете се! Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се! Помнете това! Мислете сами за себе си и не разчитайте, че някой друг ще помисли за вас.

Следват картите.

Виждате картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Там ниво 4 преобладава – 26 области – 3/4 от областите са там. Всичко без Смолян и Кърджали. Скоро Кърджали ще спре да дразни със жълтия си цвят и ще влезе в червената зона. Затова – още веднъж -хора, пазете се, спазвайте елементарните мерки, тоест стойте настрана от масови събирания и поддържайте лична хигиена, като достатъчно дълго си миете ръцете – поне 20 секунди.
Може ли да става по-лошо. Може. Погледнете прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Там много тъмно червената зона все още не преобладава. Затова ви говоря за Долината на плача.

Картата на риска според нашата методология е каквот се и очаква да бъде – напълно виолетова. Пожарът гори със страшна сила.
Смъртността – виждате ли сега, защо се зарекох през октомври да не пиша и едно число за прогноза на смъртността. Веднага щяха да ревнат хейтъри и други.
А числата от статистиката са такива

За смъртността (починали сългасно официалния портал coronavirus.bg, че някои хейтъри още не знаят какви са тия числа) – никакъв коментар, просто числа за информация:

починали в края на септември 2021 – 20882
починали до днес – 23594
починали октомври 2020 (за целия месец) – 441
починали за октомври 2021 – 2713 (за 27 дни)

Починалите досега за октомври 2021 са 6.15 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020.
Никакъв коментар. Ама никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито иска да си ги прави. Давам само числа, коментарът ще го направя в края на месеца, както съм ви обещал. Пак подчертавам – нещата не са тъй елементарни, както изглеждат.

Разпространението на заразата в страната е дифузно – всички области са с такова разпространение. Гледам числата и се чудя какво да ви напиша. Никакви числа, но в Северозападна България ситуацията с дифузното разпространение никак не е добре. То не, че София-град е цъфнала и вързала. Това, което излиза от компютрите, не ми рисува оптимистичен край на октомври и оптимистично начало на ноември.

Какво да се прави в тази обстановка? Правете каквото искате, ходете, където искате. Но стойте на достатъчна дистанция от другите и не се заседявайте много на места, където има много хора. Минимизирайте възможността някой да ви зарази – стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.

Който иска, може и да се ваксинира (ама не е задължително)

Пак пиша.Пазете се, разхождате по улицата вашето тяло, което е изключително скъпа биологична собственост. Пазете си го, защото повредите в него трудно се поправят, ако може да се поправят изобщо. То ще ви трябва, за да поддържа пълноценния ви живот, когато тая пандемия свърши.

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека
вирусът да ви заобикаля.

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Деми Мур джапа боса в Кан

Тази година Деми Мур несъмнено бе звездата на кинофестивала...

“Стрелях по Роберт Фицо, защото отказа да даде оръжия за Украйна!’

Оръжията, недадени за Украйна - истинският мотив на един...

Честит Празник! Пиу, пиу! Честит Празник от Борко Бонев, ЦМГ и трамвай номер 21! Пиу, пиу!

Практическа психология: Честит празник, пиу, пиу! В трамвайчето 21 цари...

Не пропускай

Деми Мур джапа боса в Кан

Тази година Деми Мур несъмнено бе звездата на кинофестивала...

“Стрелях по Роберт Фицо, защото отказа да даде оръжия за Украйна!’

Оръжията, недадени за Украйна - истинският мотив на един...

Честит Празник! Пиу, пиу! Честит Празник от Борко Бонев, ЦМГ и трамвай номер 21! Пиу, пиу!

Практическа психология: Честит празник, пиу, пиу! В трамвайчето 21 цари...

Кремъл отрече, че Путин е обещал на Тръмп да пусне арестувания американски журналист

Тръмп не получи рамо от Путин за обявеното вече...

Руснак се бори за живота си, след като бе премазан на пистата от 77 тонен пътнически самолет Airbus

Зловещ инцидент със самолет на земята.Работник от наземния екипаж...

Властта в Грузия обвини Щатите за заплахи и шантаж и опит да ограничи независимостта на страната

Управляващата партия в Грузия обвини САЩ, че провеждат политика...

Прочетете още

Деми Мур джапа боса в Кан

Тази година Деми Мур несъмнено бе звездата на кинофестивала в Кан! Тя прекара доста време там, освен за премиерата на новия си филм “The Substance”...

“Стрелях по Роберт Фицо, защото отказа да даде оръжия за Украйна!’

Оръжията, недадени за Украйна - истинският мотив на един либерален фанатик за стрелбата срещу Роберт Фицо. Отказът на словашкия премиер Роберт Фицо да предостави...

Честит Празник! Пиу, пиу! Честит Празник от Борко Бонев, ЦМГ и трамвай номер 21! Пиу, пиу!

Практическа психология: Честит празник, пиу, пиу! В трамвайчето 21 цари празнична атмосфера. Хората се прегръщат. Атмосферата е гореща. Прощавайте, че съм се заврял в лицето ви....
Verified by MonsterInsights