Новините с коментар в реално време

ЦИРК Дьо Бойко: Денков търси Делян в тоалетната! ПП и ДБ ми дължат ротация, нека да ме подкрепят!

Отчаянието често избухва в потока на съзнанието. Борисов отчаяно...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

ЦИРК Дьо Бойко: Денков търси Делян в тоалетната! ПП и ДБ ми дължат ротация, нека да ме подкрепят!

Отчаянието често избухва в потока на съзнанието. Борисов отчаяно...

Очаквано Путин обяви: Зеленски загуби легитимност като президент на Украйна!

Конфликтът в Украйна отиде в задънена улица, след като...

Международният съд в Хага нареди на Израел незабавно да спре инвазията в Газа!

Обръчът около Израел и неговата брутална инвазия в Газа...
НачалоПолитикаРадев обяви кандидатурата си за втори мандат с вице Илияна Йотова

Радев обяви кандидатурата си за втори мандат с вице Илияна Йотова

Президентът Румен Радев обяви кандидатурата си за втори мандат с вицепрезидент отново Илияна Йотова. Той направи това по време на пресконференцията за отчета си за четвъртата годишнина от встъпването си в длъжност. За първи път той се изправи сам пред журналистите, тъй като вицепрезидентът Илияна Йотова е болна от коронавирус.

Издигането на кандидатурата ни сега е честно спрямо политическите субекти. Предстои ни плаване в бурни води и е важно да имаме политически субекти и институции с ясни позиции. Президентството ще държи стабилен курс, гарантира Радев.

Формулата за издигането ни ще стане ясна в законовия срок, който е след парламентарните избори. Не съм водил преговори с политически партии за подкрепа на кандидатурата ни, заяви Радев. Най-малкото, защото социалистите, които ни издигнаха през 2016 г., имат правото да се произнесат първи, заяви държавният глава.

Действителността налага да имаме институции с ясни приоритети.
Още в началото на миналата година снех доверие от правителството. Това бе акт на политическа отговорност срещу острата криза в управлението, каза държавният глава. И протестите по-късно през годината показа, че имаме право. Президентската институция не се скри зад висотата на институционалния комфорт, а подкрепи исканията на протестиращите, допълни той.

Радев припомни и действията, които е предприел по отношение на кризата с коронавируса. Загърбването на важни предложения и липсата на навременни и адекватни мерки доведоха до сериозни последствия в здравно, социално и икономическо отношение, каза той.

Президенската институция продължи да бъде бариера срещу лобизма, каза още президентът. И напомни за ветата си, които мнозинството в парламента отхвърли.

Твърдият курс в защита на конституционализма и сезирането на КС за временната комисия в Народното събрание разколеба вносителите на проекта за нова конституция и той набързо приключи още по-жалко, отколкото бе стартирал, коментира още Радев.

Президентството мобилизира силен експертен капацитет, разработи и предложи конкретни проекти в Плана за възстановяване и устойчивост на България, с цел да се преодолят дефицити в плана на правителството. Очаквам от правителството да обясни ясно кои проекти ще бъдат приети, и ако се отхвърлят тези 5 проекта, с какви мотиви. Защото те имат важно значение за критични области в България – образованието, с перспективни решения за енергетиката, с много важни решения в областта на здравеопазването. Както и създаването на национален център за контрол и управление, който ще позволи ефективно наблюдение в реално време върху цялата територия на страната за замърсяване, състоянието на реките, пожари, за незаконна сеч, ефективност на селскостопанската дейност, така че всички да имат достъп до информация какво реално се случва в България, изброи президентът.

Той отчете още, че Стратегическият съвет към "Дондуков" 2 е разработил национален стратегически документ за развитието на страната.

Моралните устои на обществото ни се доказаха, че са по-силни от икономическата криза в рамките на кампанията "Българската Коледа", каза още държавният глава. Той даде пример и за отпуснатите стипендии в рамките на инициативата "Подкрепи една мечта".

Диалогът ни с културните институции и организации беше фокусиран върху проблемите от пандемията и липсата на социална защита за всички културни дейци, отчете още Радев.

Външната политика беше сведена до минимум като директни срещи и посещения, но въпреки това продължихме да водим активна международна дейност с онлайн срещи и конференции за отстояване на българската позиция, както и редица телефонни разговори.

Тази година България пое домакинството на инициативата "Три морета", която цели да ускори икономическото развитие на региона на Източна Европа с по-голяма свързаност и да направи по-бързо икономическото и социално сближаване със Западна Европа.

Очаквам в скоро време да подпишем междудържавно споразумение за научно-техническо сътрудничество със САЩ, което да отвори вратата за инвестиции в областта на социалните технологии, заяви още президентът.

В речта си Радев на няколко пъти спомена името на вицепрезидента Йотова, а накрая обърна специално внимание върху работата й. Въпреки ограниченията и пандемията, тя успя да надгради политиките със сънародниците ни в чужбина. В резултат на активната й дейност бе разширена мрежата на българските общности в нови земи, похвали я Радев. Г-жа Йотова продължава да полага големи усилия за бъдещето на Тараклийския университет, за да стане филиал на Русенския, каза президентът. И напочни за концепцията й за български културен институт, която въпреки широкото одобрение на сънародниците ни все още очаква одобрението на изпълнителната власт и реализирането й. Всяко предложение в тази посоча среща мълчаливия отказ на правителството и на законодателя.

Възникналият спор със Северна Македония потвърди тезите, които г-жа Йотова отдавна отстоява, че само даването на гражданство не е достатъчно. Виждате, че гражданите в Северна Македония нямат самочувствие от това, че са българи, а живеят в страх. Правителството не успя достойно и аргументирано да представи българската позиция пред европейските партньори, критикува Радев.

Вицепрезидентът бе изключително активна във всички позиции на институцията във връзка с коронакризата, продължава дейността си срещу защита от домашното насилие, работи активно с дипломатическия корпус, изброи още държавният глава.

Послание за нова България.

2020 г бе годината на българското събуждане. Доверието в правителството и парламента рухна. Въпреки пандемията и задушената свобода на словото, българите излязоха на улицата и заявиха намерението и волята си за промяна. Хората скандираха "Мутри, вън".

Изборите поставят българите пред дилемата да приемат или отхвърлят днешния модел на властта – корумпирана и задкулисна, репресивна и разхитителна, несправедлива към обикновения българин.

От началото на мандата ни ние се сблъскахме с пороците на този модел, който концентрира властта в ръцете на премиера и тесен кръг от обкръжението му. Този модел води към разпад на държавността и невъзможност за реализиране на политики.

Затова най-важната и непосредствена национална цел е укрепване на държавността. Нейното реализиране изисква решителни действия от легитимен парламент и отговорно правителство, пресичане на корупцията и връщане на гражданите в управлението.

Без постигане на тази цел, всякаква конфигурация на бъдещото правителство ще продължават да попадат в плен на олигархията и да бъдат обречени на провал, категоричен бе Радев. 

България се нуждае от мощна политическа алтернатива с решимост за постигане на тази цел. Ако това не се случи, може да се стигне до поредните пазарлъци между партии и поредния мандат на грабеж и застой. Предвид в патовата ситуация в новия парламент може да се стигне до правителство на задкулисието под благовидния предлог национално спасение или експертно правителство или други формулировки.

С г-жа Йотова считаме за наш дълг намерението си да се кандидатираме за втори мандат. Формата за издигане на кандидатурата ни ще бъде ясна в посочения от закона срок, каза Радев.

В четирите години от мандата си ние не пристъпихме вижданията си и ще продължим да работим за модерно развитие на България. Което изисква на първо място гарантиране на честни и прозрачни избори, за което са необходими неотложни реформи на Изборния кодекс, заяви Радев.

Президентът изброи принципите и приоритети се и предложи на политическите сили пакт за почтеност, професионализъм и компетентност по отношение на номинирането за държавни длъжности. Той призова и за засилване ролята на парламента като орган за контрол над правителството и разходване на бюджетния излишък след одобрение от Народното събрание.

Засилване на гражданския контрол чрез реално електронно управление. Актуален регистър за всички концесионни договори и осветляване на кредитното портфолио на ББР, публикуване на всички договори с контрагенти, сключени от държавни фирми, ограничаване обхвата на договорите за вътрешно възлагане и др. Проектите трябва да способстват за модернизацията на страната, а не за усвояване на средства.

Финансова независимост на обществените медии от управляващите, поиска още Радев.

Този ранен анонс на кандидатурата ни цели да помогне на партиите да се позиционират, а гражданите да имат избор. Волята ни е да продължим да работим за нова България, каза президентът.

По повод промените в закона за извънредното положение във връзка с предстоящите избори Радев запита защо управляващите се страхуват от видеонаблюдение, защо се страхуват от гласуване по пощата на българите зад граница. Те бягат от отговор и с действията си подриват доверието в изборния процес. Но няма да вляза в техния сценарий и няма да наложа вето на закона, въпреки че той е категорично сгрешен и объркан и при друга ситуация категорично бих го върнал, заяви президентът.

Събитията от това лято оформиха мощен антикорупционен консенсус и тук е ролята на партиите как ще оползотворят тази политическа енергия. Винаги съм подкрепял политическата алтернатива на задкулисния модел, който властва в момента. Макар че партията-държава има целия ресурс за добър изборен резултат и предстои да видим кои партии ще й пристанат, коментира Радев.

Той обясни, че е въпрос на време и преценка кога ще внесе своето предложение за промени в конституцията, но напомни позицията си, че за това е необходим легитимен парламент.

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

ЦИРК Дьо Бойко: Денков търси Делян в тоалетната! ПП и ДБ ми дължат ротация, нека да ме подкрепят!

Отчаянието често избухва в потока на съзнанието. Борисов отчаяно...

Очаквано Путин обяви: Зеленски загуби легитимност като президент на Украйна!

Конфликтът в Украйна отиде в задънена улица, след като...

Международният съд в Хага нареди на Израел незабавно да спре инвазията в Газа!

Обръчът около Израел и неговата брутална инвазия в Газа...

Зеленски твърди, че е в Харков! Отказва сделка с Путин!

Русия няма шанс за сделка със Зеленски, докато САЩ...

Не пропускай

ЦИРК Дьо Бойко: Денков търси Делян в тоалетната! ПП и ДБ ми дължат ротация, нека да ме подкрепят!

Отчаянието често избухва в потока на съзнанието. Борисов отчаяно...

Очаквано Путин обяви: Зеленски загуби легитимност като президент на Украйна!

Конфликтът в Украйна отиде в задънена улица, след като...

Международният съд в Хага нареди на Израел незабавно да спре инвазията в Газа!

Обръчът около Израел и неговата брутална инвазия в Газа...

Зеленски твърди, че е в Харков! Отказва сделка с Путин!

Русия няма шанс за сделка със Зеленски, докато САЩ...

Протече стадиона на “Колежа”, за който държава и община наляха на строителя 60 милиона лева

Строителят от фирма ПИМК и Илиян Филипов трябва да...

Китай подготвя Специална военна операция с пълномащабно нахлуване в Тайван

Западът ще бъде изправен пред ново предизвикателство и пред...

Прочетете още

ЦИРК Дьо Бойко: Денков търси Делян в тоалетната! ПП и ДБ ми дължат ротация, нека да ме подкрепят!

Отчаянието често избухва в потока на съзнанието. Борисов отчаяно се нуждае от властта, но се уповава на записите в Афера, за да свали резултата...

Очаквано Путин обяви: Зеленски загуби легитимност като президент на Украйна!

Конфликтът в Украйна отиде в задънена улица, след като Путин проведе изборите в Русия, а на Зеленски мандатът в Украйна формално изтече. Кремъл бързо...

Международният съд в Хага нареди на Израел незабавно да спре инвазията в Газа!

Обръчът около Израел и неговата брутална инвазия в Газа се затяга’ След заповедта за ареста на премиера Нетаняху дойде и нов удар от Хага!Висшият...
Verified by MonsterInsights