Ексклузивно:

Съветът на ЕС одобри въвеждането на Истанбулската конвенция

Съветът на ЕС съобщи, че е приел решение за...

Ердоган печели изборите в Турция, ще управлява трето десетилетие (ОБЗОР)

Президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели президентските избори в Турция , побеждавайки...

НЕЧОВЕЦИ! Лекарите към почернения съпруг на починалата родилка: Изтеглихте късата клечка

Жена ми става, за да повика спящата сестра, защото...
НачалоБългарияРекторът на МВР-Академията: Кадрите на ДАНС ще се обучават при нас

Ректорът на МВР-Академията: Кадрите на ДАНС ще се обучават при нас

Залата на Академията на МВР или, както още я наричат – школата в Симеоново, изглежда малко странно. Стените, които не са в прозорци, са изпълнени с картини от край до край. Експозицията си има и име: „Невидяните картини”. Не е точно името. Нямаше да са видени, ако спецовете от  ГДБОП не ги бяха буквално измъкнали от ръцете на трафикантите. Изкуствоведите оценяват високо някои от платната. Нищо, че тематично залитат повече, отколкото трябва, на полицейското ежедневие. Преди картините тук имахме  изложба от икони. Бяха спасени от изнасяне зад граница. После ги предадохме на Националния исторически музей, уточнява „кураторът” доц. Йордан Пенев. Кавичките се налагат, защото доц. Пенев е не друг, а  самият ректор на Академията на МВР.

А картините – какво ще стане с тях, г-н ректор?

Изложбата има живот, който се определя от физико-химическите изисквания на картините. След известно време реставраторите ще ги прегледат. Трябва да се съхранят правилно, сред тях има ценни, казват специалистите. Крадците знаят какво да крадат.

Хората на ГДБОП са с главната заслуга за хващането и връщането в страната на предмети на изкуството. Те имат съответстваща подготовка. Всеки наш курсант, който постъпи на работа в тази дирекция, се изпраща на специални курсове. Трябва да е с компетентности по-близки до изкуствоведството.

Служителите на ГДБОП не са ли все възпитаници на вашата Академия?

Да. Само, че 4 часа лекции за „тема артефакти” – те са точно толкова в Академията, не стигат. Не можем да обучаваме кое е стойностното от антиките, живописта… Допълнително се подготвят тези, които искат да работят в сферата.

Тогава какво по-различно се учи тук? Обявявате, например, магистърска програма „Публична администрация”. Такава се преподава едва ли не във всички висши училища в страната.

Държавата има контролна роля при определяне на професионалните направления при академичното образование. Програмната акредитация на висшите училища се прави именно по професионални направления. Не очаквайте разликите в обучението да са големи.

Определено при нас има полицейски оттенък при специалността, касаеща управлението на службите за обществен ред. За тези служби, за изпълнителското им ниво,  е достатъчна бакалавърска степен. Но голяма част от студентите, които завършват специалността, а и не само те, записват магистърската степен. Необходима им е за кариерата. В системата на вътрешните работи ясно е обвързано растенето в йерархията и задължителната диплома.

В Академията има специалност „Национална сигурност”. В Юридическия факултет на Софийския университет, например, обявяват „Международна сигурност”.  Програмите им, в някои части, се припокриват. А преподавателите?

Ако използвам метафората Алма матер, то Академията може да наречем Алма матер за обучението по специалност „Национална сигурност”. От 40 години нашето висше училище подготвя кадрите в направлението. Най-общо казано, това е областта на разузнаването и контраразузнаването.

Сключихме споразумение с ДАНС и от септември техни служители ще се обучават тук. От ДАНС можеха да използват капацитета и на Варненския свободен университет, и на Софийския университет. Търсят нашето сътрудничество. Това определено е признание за качество. В интерес на истината от последните 40 години има само две, в които служителите на разузнаването и контраразузнаването не са специализирали в Академията на МВР. Винаги ръководствата им са изисквали подготовката да става при нас.

Академията на МВР открай време е със славата на висше училище с много висока летва за влизане. Така ли е все още?

Бих казал, че държим средно европейско ниво като качество на обучение. Така е и по отношение на изискванията, и за физическите качества, и за психиката на кандидатите.

Колко души върнахте, още преди да са стигнали до кандидатстудентски изпит това лято?

Тази година за Академията кандидатстваха 1700 души за 130 места. Приблизително половината отпаднаха при проверката на медицинските, физическите и психическите показатели. Нормално е да отпадат. В други страни на ЕС, където критериите за влизане не са така високи, около 40 процента отпадат по същите причини, но след първата година на обучение.

Колко средно са отпадащите студенти в Академията на МВР?

Не повече от 1 процент, или 4-5 души годишно при 500 курсанти. Нашите студенти подписват договор за 10 години служба в системата на МВР. Ако по тяхна вина не изпълнят договора, подлежат на граждански иск за заплащане стойността на обучението.

Колко струва на държавния бюджет обучението на един курсант? А колко струва обучението на полицай? Те също се подготвят в специализирани центрове, които са под разпореждането на Академията.

Деветте месеца специализирано обучение, задължително за всеки кандидат-полицай, е близо 8200 лв. Около 20 000 лв. струва на бюджета обучението на всеки курсант в Академията.

Трябва ли да са отслужили курсантите, преди да постъпят в Симеоново?

Преди години приетите курсанти задължително минаха първата година като казарма. Изкарваха я в Школата за запасни офицери в Плевен. Втората година се отслужваше тук.

Сега не е така. Имаме план за първоначално обучение – 45 дни по подобие на казармата до клетвата. Обучението е в Центъра за професионална подготовка в Пазарджик. Това се отнася и за момчетата, и за момичетата. Всъщност тази подготовка не бих определил като воинско обучение. По-коректно е да се нарече обучение в дисциплинираност. Все пак дисциплината е първа стъпка към всеки успех!

В съответствие с потребностите на обществото достатъчно ли специалисти подготвяте?

Не достигат кадрите. Към момента 100 са вакантни места за държавни служители само в София, по-точно в СДВР.

Последни

ПП/ДаБ използват собствения си мандат, за да вкарат ГЕРБ на власт

Абсурдната коалиция на Бойко с Кирил Петков взриви нормалното...

Ексклузивно в BNEWS! Новият МВР министър – агент на американските служби и обвиняем

Номинираният за нов министър на Вътрешните работи в кабинета...

Няма срок за свалянето на Гешев, но нов главен прокурор само от нов ВСС

Никой не знае ще падне ли Гешев и кога,...

Лена Бориславова издаде четата! Първо бутат Гешев, после Радев

Лена Бориславова издаде плановете на новата власт ПП -...

Не пропускай

ПП/ДаБ използват собствения си мандат, за да вкарат ГЕРБ на власт

Абсурдната коалиция на Бойко с Кирил Петков взриви нормалното...

Ексклузивно в BNEWS! Новият МВР министър – агент на американските служби и обвиняем

Номинираният за нов министър на Вътрешните работи в кабинета...

Няма срок за свалянето на Гешев, но нов главен прокурор само от нов ВСС

Никой не знае ще падне ли Гешев и кога,...

Лена Бориславова издаде четата! Първо бутат Гешев, после Радев

Лена Бориславова издаде плановете на новата власт ПП -...

ЕС вкара Истанбулската конвенция през задния вход у нас

Страните членки на ЕС чрез Съвета одобриха днес присъединяването...

Кабинетът на Спасените от Гешев, утре ще бъде внесен на Радев, след него Протест ЗА

Бойко, Костов, Прокопиев сядат заедно на софрата, за да...

BNEWS се оказа прав: Гешев не е искал имунитета на Делян Добрев

Оказа се, че скечът с имунитета на Делян Добрев...

Радев обяви пред Рюте, че ще пусне “Крумовите” закони. В София стягат метеж срещу него

Радев издаде пред нидерландския премиер Марк Рюте, че няма...

⚡️ДНК тест за бащинство решава Барселонагейт, Мис Бикини – основен свидетел

Прокуратурата не може да задължи Бойко Борисов да даде...

Борисов може да води Прайда тази година и съвсем ще се изпере!

Народът в кратки форми коментира безумието на политиците и...

Прочетете още

ПП/ДаБ използват собствения си мандат, за да вкарат ГЕРБ на власт

Абсурдната коалиция на Бойко с Кирил Петков взриви нормалното обществено мнение, извън партийните талибани, което не може да открие много рационални аргументи. Ето три...

Ексклузивно в BNEWS! Новият МВР министър – агент на американските служби и обвиняем

Номинираният за нов министър на Вътрешните работи в кабинета на ПП, ДБ и ГЕРП се казва Калин Стоянов и вероятно е посочен за поста...

Няма срок за свалянето на Гешев, но нов главен прокурор само от нов ВСС

Никой не знае ще падне ли Гешев и кога, но нов главен прокурор трябва да бъде избран само от нов Съдебен съвет, иначе Радев...
Verified by MonsterInsights