Новините с коментар в реално време

Човек на Радев предрече война на Пеевски с Борисов! Те са еднотипни образи

Хората на Радев не си губят времето, а вбиват...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

Човек на Радев предрече война на Пеевски с Борисов! Те са еднотипни образи

Хората на Радев не си губят времето, а вбиват...

Слави се отказа да е депутат! Готвят ли се ИТН да подкрепят кабинета на ДПС с мандата на ГЕРБ?

Слави пак се отказа да седне до Борисов, Пеевски...
НачалоРеномирано европейско издание раздуха скандала с Даниел Лорер и Асен Василев

Реномирано европейско издание раздуха скандала с Даниел Лорер и Асен Василев

Българската медия SegaBg съобщава, че водещи фигури в партията „Продължаваме промяната“ са били замесени в имотен скандал, който вместо да заглъхне, се разраства. Разследване на BIRD хвърли светлина върху, меко казано, странни сделки с имоти, извършвани от депутата от ПП и бивш министър на иновациите Даниел Лoрер и от свързаната с финансовия министър Асен Василев фирма „СТВ Консултинг“, пише най-реномираното европейско издание след Politico – EUreporter. Сделките са извършени непосредствено преди фирмата да обяви неплатежоспособност, а сметките й да бъдат запорирани по иск на американския гражданин Себастиян Бретшнайдер. Бретшнайдер е успял да защити пред съда обезпечителна заповед в размер на 730 602 лв., като част от бъдещо вземане в размер на 5 013 317 лв. по съдебен иск пред арбитражен съд в САЩ. Обезпечителната заповед е от 17.11.2023 г.

Два месеца по-рано – на 7 септември 2023 г., “СТВ Консълтинг” и Лорер продават сграда в центъра на София на Станислава Арнаудова. В медиите дамата е представяна като винетна кралица заради получаването на комисиони при продажбата на винетки. Така фирмата се отървава от собствеността си съвсем навреме, преди сметките й да бъдат запорирани. И Василев, и Лорер не виждат нищо проблемно в действията си. Фактите обаче пораждат серия от неудобни въпроси.

1. Защо Даниел Лорер се оказва привилегирован купувач?

Сградата на ул. “Чаталджа” 3, ползвана и като централа на „Продължаваме промяната“, е закупена от “СТВ Консълтинг” на 19 юни 2019 г. По това време фирмата е 100% собственост на Асен Василев. Той прехвърля дела си в нея на Марио Сотиров чак през май 2021 г., покрай влизането си в служебния кабинет.

В тази първоначална сделка по закупуване на сградата не личи да има проблеми. Имотът е купен на цена от 1 858 038.5 лв., като парите са осигурени с ипотека от Прокредит банк. Целият заем е по-голям – 2 640 370.5 лв., като договорът е от деня, в който е придобит имотът. Ипотеката е заличена бързо – през юли 2021, след нов ипотечен договор за 2,9 млн. лв., този път с „Юробанк България“. 

Ако се вярва на имотната декларация на Даниел Лорер от датата на встъпването му в длъжност като министър на иновациите, той е сключил предварителен договор за етаж в същата сграда още през 2020 г. Договорът е за покупка на офис плюс още три малки помещения – едно подподкривно и две технически, на обща цена от 351 950 лв. Предварителният договор между Лорер и “СТВ Консълтинг” става окончателен на 6 април 2022 г. По тази причина имотът отново е деклариран от Лорер като придобит през 2022 г. на същата цена. 

Първата сделка на Лорер поражда серия от въпроси. Цената на предварителния договор, потвърдена и като окончателна, е близка до цената на кв. м, на която първоначало е придобит целият имот. Но е поне двойно по-ниска от цените на квадратен метър в района към оня момент. Тя по никакъв начин не отразява и факта, че междувременно е изтеглен голям ипотечен кредит за ремонт на сградата, част от която е жилището. По думите на самия Асен Василев, направена е цялостна реконструкция на сградата, която приключва през 2021 г., т.е. преди окончателния договор с Лорер. Така излиза, че фирмата на Василев не само, че е продала на Лорер офис и сервизни помещения на ниска цена, но му е „подарила“ и стойността на направения основен ремонт.

От декларацията на Лорер в публичния регистър не личи той да се е задължил по друг ред да връща пари на “СТВ Консълтинг” за ремонта. В нотариалния му акт за имота няма вписани никакви тежести.

2. Защо Даниел Лорер се оказва супер продавач?

Освен че купува много изгодно, Лорер се оказва и супер продавач – той успява да продаде имотите си в сградата пет пъти по-скъпо! На 7 септември 2023 г. той продава офиса и помещенията в сградата на Станислава Арнаудова. На същата дата – 7 септември, 2023 г. “СТВ Консълтинг” продава останалата част от сградата на фирмата “Си Трейдинг 2016”, еднолична собственост на същата Станислава Арнаудова.

От данните в имотния регистър става ясно, че цената, на която “СТВ Консълтинг” продава своята част от имота, е 3 096 730.18 лв. Срещу тази сума са продадени общо 3 офиса с площ 414,51 кв.м, гаражи с площ 199 кв.м и фитнес зала от 42,5 кв.м, плюс прилежащия имот – 380 кв.м. Ако вземем само площта на офисите – 414.51 кв.м, и се абстрахираме от останалото, средната цена на кв.м офис излиза 7470 лв.

Даниел Лорер успява да продаде собствения си офис от 113.61 кв.м плюс помещение в подпокривно пространство 91 кв.м и други две технически помещения от 29,3 кв.м – или общо 234 кв.м, за впечатляващата сума от 1 858 038.5 лв. Грубите сметки показват, че това прави 7940 лв. на квадрат. Т.е. той получава за своя имот много повече, при условие че даже не е платил за направения преди това от фирмата на Асен Василев ремонт.

Няма как тази цена да е съизмерима с цената на останалите офиси и помещения в сградата. Тя се съизмерва с цената на офисите по първата сделка със “СТВ Консълтинг” на кв.м, но без включени гаражи, стойност на земята и фитнес. Така излиза, че Станислава Арнаудова се е съгласила да плати за имота на Лорер много повече от останалата част от сградата. Ако се съди по цените на гаражите и помещенията, горницата е много голяма. Въпросът е защо Арнаудова е приела да я плати.

3. Защо Станислава Арнаудова плаща прескъпо в критичен момент за “СТВ Консълтинг”?

Кой е купувачът, който в критичен момент за фирма “СТВ Консълтинг” – очертаващи се запори, купува сградата на фирмата, е ключов въпрос. Станислава Арнаудова, купувач на ползваната за партийна централа сграда, е действителният собственик на “Интелигентни Трафик Системи”, една от трите фирми-посреднички в събирането на държавните такси от тежкотоварния трафик. Фирмата получава 7% комисион за целта. 

Тази връзка бе яростно оспорена с аргумента, че договорът на “Интелигентни трафик системи” е от времето на ГЕРБ, а за да са по-убедителни, от ПП-ДБ внесоха законови изменения, с които таванът на комисионите да се намали на 3%. От ПП изтъкват и че именно при кабинета „Денков“ на пазара на винетки е допусната и трета фирма. 

Уви, връзките с “Интелигентни трафик системи” не спряха до комисионите от таксите за тежкотоварния трафик. В публикация за “Дойче Веле” Емилия Милчева разкри, че броени месеци преди сделката фирмата е влязла в комуникация с финансовото министерство, оглавявано от Асен Василев, по готвени неблагоприятни за нея промени в закона за обществените поръчки (ЗОП). Промените са публикувани за обществено обсъждане през юни 2023 г. , като изготвеният от МФ проект предвижда отпадане на съществуващо изключение АПИ да сключва договори за електронно пътно таксуване без да провежда процедури по реда на ЗОП. Според МФ това изключение следва да отпадне, защото било “казуистичен подход” и е в нарушение на допустимите изключения по ЗОП.

В свое становище от “Интелигентни трафик системи” са възразили, че няма нарушение на директивите и ЗОП е неприложим за този тип услуга, за който Брюксел е въвел регистрационен режим. От МФ са се съгласили с възражението с аргумента, че дейността наистина не попада в приложното поле на ЗОП, но не трябвало да фигурира и в изключенията, които са допустими в изрично посочени от ЕК случаи. Затова МФ е решило временно да остави текста и да пита ЕК какво да прави.

Можем само да гадаем имало ли е друга комуникация извън официалната, но сключването на имотна сделка с “Интелигентни трафик системи” само три месеца сред замразяването на готвената промяна, която би лишила фирмата на Станислава Арнаудова от привилигированото й положение и от произтичащите от него милиони приходи, е, меко казано, съмнително.

4. Наистина ли Асен Василев няма нищо общо със „СТВ Консълтинг“ по време на имотните сделки?

Уверенията на финансовия министър Асен Василев, че той вече няма нищо общо с фирмата “СТВ Консълтинг”, защото е излязъл от нея, изобщо не са убедителни. Асен Василев при всички случаи е силно свързан с новия-стар собственик на фирмата – Марио Сотиров. През годините те са си прехвърляли взаимно собствеността на фирмата на символичната цена от 99 лв. – колкото е бил капиталът й при основаването й през 2012 г.

Така през март 2013 г., когато става за първи път министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков, Василев продава цялото си дялово участие във фирмата на Марио Сотиров за 99 лв. Когато престава да бъде министър, през август 2013 г., той си връща обратно дяловете, пак за 99 лв. През 2021 г., когато отново става служебен министър, този път на финансите, в правителството на Стефан Янев Василев отново продава фирмата си на Марио Сотиров, пак за 99 лв.

5. За какво е съдебният иск на Себастиян Бретшнайдер срещу „СТВ Консълтинг“?

Много интересен е въпросът за какво е първоначалният съдебен иск на Себастиян Бретшнайдер в САЩ срещу фирма “СТВ Консълтинг”. За момента за него не се знае нищо извън издадената в България обезпечителна заповед за част от сумата. Не е ясно и с какви аргументи е защитено пред съда искането за обезпечение. При всички случаи е силно обезпокоително срещу фирма, свързана с финансовия министър на България, да има претенция на стойност 5 млн. лв. Адвокатът на Бретшнайдер – Йорданка Панчовска, отказа да коментира пред „Сега“ иска.

Самият Бретшнайдер съвсем не е случайна фигура. Според страницата му в LinkedIn Бретшнайдер от ноември 2020 г. досега е директор по корпоративното развитие в CTW в Ню Йорк. Това вероятно е клон на „СТВ Консултинг“, защото адресът за кореспонденция, даден на сайта й, е София, ул. „Чаталджа“ 3 – сградата, продажбата на която предизвика толкова въпроси. Според описанието на сайта CTW е платформа, която предоставя възможност за пазаруване в реално време, допълнителни услуги, пакети, динамично ценообразуване и обмен между продукти  между всички самолетни компании.

Известен факт е, че първата фирма на Асен Василев, основана през 2007 г. – “Лесно България” ЕООД, се занимава точно с продажба на самолетни билети на най-добри цени. Старт-ъп компанията набира финансиране от 6,1 млн. долара с помощта на инвестиционния фонд NEVEQ и фондът я придобива. Асен Василев е управител на фирмата до 2009 г. Същата година той основава друга фирма със същия предмет на дейност – „Евърбред Лимитед Великобритания“, с която бе свързан друг грандиозен скандал. Един от инвеститорите в компанията – Мортен Лунд, обвини Асен Василев в измама. След размяна на остри реплики, бившите съдружници разрешават спора с извънсъдебно споразумение.

В медиите Бретшнайдер е представян като утвърден лидер за трансформиращи се бизнеси. Той е работил като изпълнителен директор и директор по трансформациите в няколко компании, които са собственост на инвестиционни фондове, в различни браншове в САЩ.

Не звучи никак добре и начинът, по който “СТВ Консълтинг” е успяла да разпродаде собствеността си точно преди изпадането в неплатежоспособност. Подобно поведение е разбираемо от търговска гледна точка, но е проблемно, когато е свързано с финансовия министър на държавата. Както беше проблемно и препродаването на фирмата на шефа на НАП Румен Спецов на малоимотен гражданин, за да не се погасят 1.5 млн. лв. задължения към бюджета. Случаят тепърва ще се развива.

Асен Василев екстрадиран в САЩ, за да го съдят по Закона за мафията Рико за новите си 5-милионни измами!?

Българската медия bnews съобщава, че Законът за повлияните от рекет и корумпирани организации (RICO) за наказателно преследване на лица от организираната престъпност и мафиоти, обвинени в особено големи измами, рекет и други продължителни тежки престъпления, организирани от групи диша във врата на един много умен български измамник.

Законът Рико за съдене на организирани криминални фигури и мафиоти, обвинени в особено нагли измами, рекет и други продължаващи във времето тежки и организирани от групи престъпления – The Racketeer Influenced and Corrupt Organizations (RICO) Act, диша във врата на един много smart български измамник. Нарен така не от някой друг, а от бившите си съдружници в чужбина.

„Какви опции има клетият американски гражданин Себастиян Бретшнайдер, след като разбере, че фирмата /бившата/ на Асен Василев е изтръскан чувал? Ето как разсъждава враг номер едно на Асен Василев и ПеПетата Атанас Чобанов от Бърд.
Мистър Бретшнайдер, според собственото си CV, започва работа като директор в СТВ, базиран в Ню Йорк, през ноември 2020 г. Тогава собственик на фирмата е Асен Василев.
Съдът му даде право, каквото и да е претендирал. Фирмата му дължи 5 млн. лв., които няма как да получи. Ако иска да се пребори за удовлетворение – материално или морално – виждам следните ходове:

  • сезира българската прокуратура за измама /ахаххааа/?
  • завежда арбитражно дело срещу държавата България?
  • завежда дело по закона RICO в САЩ?
  • пие една студена вода?
    Днес ми е ден за юридически консултации, та чакам компетентни мнения.“

Мнението на сериозни експерти, до които ние от BNEWS се допитахме, е следното. Българската прокуратура е опция, само ако работи под натиска на Посолството или на ортаците на Василев в Сглобката, ако решат да го приключат. Но делото може да бъде сложено на трупчета, за да бъде изнудван Василев във времето като финансов министър. Оставането на Асен Василев на поста вече е абсурдно, защото се е извършил схемата с избягване на плащане на задълженията, докато е заемал поста. Това е втори международен скандал, в който хасковският Остап Бендер е издирван и съден от съдружници по целия, които завлича с милиони. Петното върху България като държава от евроатлантическата общност заради афетите на Кокорчо е огромно.

Опцията с Магнитски в България доказано не върши кой знае каква работа, освен да превръща пенсионирани политци в политически трупове.
Най-интересна е опцията Василев да бъде съден като измамник, участвал в планиран обир по закона за мафията Рико. Важното условие тук е, че има пострадал американски гражданин с крупна сума, а Асен Василев се води рецидивист, защото и друг път е съден за крупна измама от съдружниците си в Лондонски съд, макар че делото завършва с подписване на споразумение между страните и изплащане на дължимите суми. Ако бъде подведен под отговорност по закона Рико, Василев ще бъде екстрадиран в САЩ и ще бъде съден в Ню Йоркски съд. За целта първо американският гражданин трябва да сезира прокуратурата в САЩ за това, че е станал жертва на продължителна измама от чуждестранно лице.

Къде ще излежава присъдата си Асен Василев?

На територията на САЩ във федерален затвор за особено тежки криминални престъпници ще излежава присъдата си Асен Василев, ако и щом бъде осъден. Достатъчно е да бъде доказано, че е източил фирмата си посредством фиктивна сделка с имота на занижени цени, за да не върне дължимата сума от 5 милиона на завлечения американски гражданин.


Поради страх от екстрадация и от дългата ръка на Закона Рико Асен Василев е наел с пари от държавната субсидия на партията си американски лобисти, които да опитат да лобират пред властите във Вашингтон да не задействат цялата си мощ срещу клиента им. Подобни услуги на същите лобисти, но без особен успех, наемаха и други български олигарси, за да отърват кожата от санкциите Магнитски и от съда по Рико, но повечето бяха застигнати от американските удари. Василев, чийто казус изглежда най-ясен, може да се окаже първият българин, съден по закона срещу мафията на САЩ.

Понастоящем и има други българи, които също са заплашени от екстрадация и обвинения по Рико, ако прокурорските доказателства срещу тях минат през съда.

Ето и ясен коментар по казуса с Асен Василев и мълчанието на медиите без Бърд и BNEWS на колегата журналист Ивелин Николов:

„По принцип не се заяждам, но все пак да кажа. Асенчо вече е политически пътник. Хубаво е да го проумеят и приятелите му, и тези, които пишат черни списъци по медиите под диктовката му.
Вие си преценЯте.
Момчето си отива. ИстЕнски евроатлантик.
Не се заяждам, ама е много срамна тази пропаганда в мейнстрийм медиите.
Не ви ли е срам, че обслужвате категорични идиоти?“

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Младите не искат да работят за под 4300 лева на месец

Младите хора на възраст 18-35 г. знаят какво очакват...

Правителството няма да е “експертно”, а коалиция ДПС – ГЕРБ със “Златен пръст”!

Безпредметно е да се губи време две седмици в...

Човек на Радев предрече война на Пеевски с Борисов! Те са еднотипни образи

Хората на Радев не си губят времето, а вбиват...

Не пропускай

Младите не искат да работят за под 4300 лева на месец

Младите хора на възраст 18-35 г. знаят какво очакват...

Правителството няма да е “експертно”, а коалиция ДПС – ГЕРБ със “Златен пръст”!

Безпредметно е да се губи време две седмици в...

Човек на Радев предрече война на Пеевски с Борисов! Те са еднотипни образи

Хората на Радев не си губят времето, а вбиват...

Армения напуска организацията на Договора за колективна сигурност с Русия

Нито един представител на арменските власти няма да посети...

Прочетете още

Младите не искат да работят за под 4300 лева на месец

Младите хора на възраст 18-35 г. знаят какво очакват от работодателите си и ценят труда си – месечна заплата от 1200 лв определят като...

Правителството няма да е “експертно”, а коалиция ДПС – ГЕРБ със “Златен пръст”!

Безпредметно е да се губи време две седмици в бабуване и врачуване за формата и състава на кабинета.Никакво експертно правителство няма да има. Това...

Човек на Радев предрече война на Пеевски с Борисов! Те са еднотипни образи

Хората на Радев не си губят времето, а вбиват клин в железния тандем Пеевски - Борисов. Те са като уиски с бадем или поне...
Verified by MonsterInsights