Новините с коментар в реално време

Ужас! Ето ги снайперистите от СОБТ, заобградили Бойко Борисов в Зайчарника!

Снайперисти и тежковъоръжени барети от Отряда за борба с...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

Ужас! Ето ги снайперистите от СОБТ, заобградили Бойко Борисов в Зайчарника!

Снайперисти и тежковъоръжени барети от Отряда за борба с...
НачалоВойнатаГРЪМ от ясно небе! Ройтерс: Путин е готов да прекрати войната! Към...

ГРЪМ от ясно небе! Ройтерс: Путин е готов да прекрати войната! Към Запада: Спираме сега или продължавам докрай!

Руският президент Владимир Путин е готов да спре войната в Украйна с договорено прекратяване на огъня, което да признава сегашните линии на бойните действия, съобщиха четирима руски източници пред „Ройтерс“ като заявиха, че той е готов да продължи да воюва, ако Киев и Западът не се съгласят.

Трима от източниците, запознати с дискусиите в обкръжението на Путин, заявиха, че руският лидер- ветеран е изразил разочарованието си пред малка група съветници от това, което смята за подкрепяни от Запада опити за спъване на преговорите и от решимостта на украинския президент Володимир Зеленски да отхвърля разговори.

„Путин може да се бори толкова дълго, колкото е необходимо, но Путин е готов и за прекратяване на огъня – да замрази войната“, каза друг високопоставен руски източник, който е работил с Путин и е запознат с разговорите на най-високо ниво в Кремъл.

Той, както и останалите, цитирани в този материал, говори при условие на анонимност предвид деликатността на въпроса. За целите на този материал „Ройтерс“ разговаря с общо петима души, които работят или са работили с Путин на високо ниво в политическите и бизнес средите. Петият източник не коментира замразяването на войната на сегашните фронтове.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков, в отговор на молба за коментар, заяви, че шефът на Кремъл многократно е давал да се разбере, че Русия е отворена за диалог за постигане на целите си, заявявайки, че страната не иска „вечна война“.

Министерствата на външните работи и на отбраната на Украйна не отговориха на въпросите.

Назначаването миналата седмица на икономиста Андрей Белоусов за министър на отбраната на Русия беше възприето от някои западни военни и политически анализатори като поставяне на руската икономика на постоянна военна скорост с цел победа в един продължителен конфликт.

Кадровите смени бяха последвани от продължителен натиск на бойното поле и териториален напредък на Русия през последните седмици. Източниците обаче заявиха, че Путин, преизбран през март за нов шестгодишен мандат, по-скоро би използвал сегашната динамика на Русия, за да остави войната зад гърба си. Те не коментираха пряко новия министър на отбраната.

Въз основа на познанията си за разговори във висшите етажи на Кремъл двама от източниците заявиха, че Путин е на мнение, че успехите във войната досега са достатъчни, за да продаде победата на руския народ.

Най-големият сухопътен конфликт в Европа след Втората световна война отне живота на десетки хиляди от двете страни и доведе до мащабни западни санкции срещу руската икономика.

Трима източници твърдят, че Путин е разбрал, че всеки нов драматичен напредък ще изисква нова общонационална мобилизация, която той не желае, а един от източниците, който познава руския президент, казва, че популярността му е спаднала след първата мобилизация през септември 2022 г.

Националната мобилизация изплаши част от населението в Русия, като предизвика стотици хиляди мъже в наборна възраст да напуснат страната. Проучванията на общественото мнение показаха, че популярността на Путин е спаднала с няколко пункта.

Песков заяви, че Русия няма нужда от мобилизация и вместо това набира доброволци-изпълнители във въоръжените сили.
Перспективата за прекратяване на огъня или дори за мирни преговори в момента изглежда далечна. Зеленски неведнъж е заявявал, че мир при условията на Путин не е възможен. Той обеща да си върне загубените територии, включително Крим, който Русия анексира през 2014 г. През 2022 г. той подписа указ, с който официално обяви всякакви преговори с Путин за „невъзможни“.

Един от източниците прогнозира, че не може да се стигне до никакво споразумение, докато Зеленски е на власт, освен ако Русия не го заобиколи и не сключи сделка с Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обаче, говорейки в Киев миналата седмица, заяви пред репортери, че не вярва Путин да се интересува от сериозни преговори.

„Готови сме за дискусия. Никога не сме отказвали“, заяви Путин в Китай.

Кремъл казва, че не коментира напредъка на така наречената от него специална военна операция в Украйна, но многократно е заявявал, че Москва е отворена за идеята за преговори въз основа на „новите реалности на място“.

В отговор на въпроси за този материал говорител на Държавния департамент на САЩ заяви, че всяка инициатива за мир трябва да зачита „териториалната цялост на Украйна, в рамките на нейните международно признати граници“ и определи Русия като единствената пречка за мира в Украйна. „Кремъл все още не е показал никакъв значим интерес към прекратяване на войната, а точно обратното“, каза говорителят.

В миналото Киев е отхвърлял предполагаемата готовност на Русия за разговори като опит да прехвърли върху себе си вината за войната. Киев твърди, че на Путин, чийто екип многократно е отричал, че е планирал война, преди да нахлуе в Украйна през 2022 г., не може да се вярва, че ще спази каквато и да е сделка.

И Русия, и Украйна също така заявиха, че се опасяват, че другата страна ще използва всяко прекратяване на огъня, за да се превъоръжи. Киев и западните му поддръжници разчитат на пакет от американски помощи в размер на 61 млрд. долара и допълнителна европейска военна помощ, за да обърнат това, което Зеленски описа пред Ройтерс тази седмица като „един от най-трудните моменти“ на пълномащабната война.

Освен недостига на боеприпаси след забавянето от страна на САЩ при одобряването на пакета, Украйна призна, че се стреми да набере достатъчно войници и миналия месец намали възрастта за мъжете, които могат да бъдат призовани, от 27 на 25 години.

Всички източници предполагат, че настояването на Путин за фиксиране на всички придобивки на бойното поле в сделката не подлежи на преговори.

Въпреки това Путин е готов да се задоволи със земите, които има сега, и да замрази конфликта на сегашната фронтова линия, твърдят четирима от източниците. „Путин ще каже, че сме спечелили, че НАТО ни е нападнало и сме запазили суверенитета си, че имаме сухопътен коридор към Крим, което е вярно“, каза един от тях, като даде свой анализ.

Замразяването на конфликта по сегашната линия ще остави Русия да притежава значителни части от четири украински региона, които официално ще присъедини към Русия през септември 2022 г., но без пълен контрол върху нито един от тях.
Подобна договореност не би отговорила на целите, които Москва си постави по онова време, когато заяви, че четирите украински области – Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска – вече й принадлежат изцяло.

Песков заяви, че не може да става и дума за връщане на четирите региона, които сега са трайно част от Русия според собствената ѝ конституция.

Друг фактор, който играе роля в мнението на шефа на Кремъл, че войната трябва да приключи, е, че колкото по-дълго се проточва тя, толкова повече закалени в сраженията ветерани се завръщат в Русия, недоволни от перспективите за работа и доходи след войната, което може да създаде напрежение в обществото, каза един от източниците, който е работил с Путин.

Русия ще продължи да воюва

През февруари трима руски източници заявиха пред „Ройтерс“, че Съединените щати са отхвърлили предишно предложение на Путин за прекратяване на огъня и замразяване на конфликта.

Сега при липса на споразумение за прекратяване на огъня Путин иска да завземе възможно най-много територии, за да увеличи натиска върху Украйна, като същевременно се стреми да използва неочаквани възможности за придобиване на повече, казаха трима от източниците.

Руските сили контролират около 18% от територията на Украйна и този месец навлязоха в североизточната област Харков.

Путин разчита, че по-многобройното население на Русия в сравнение с Украйна ще осигури превъзходство на личния състав дори и без мобилизация, подкрепено от необичайно щедрите заплати за тези, които се запишат. „Русия ще продължи“, казва източникът, който е работил с Путин.

Путин бавно ще завладява територии, докато Зеленски не излезе с предложение огънят да спре, каза нашият източник, като заяви, че руският лидер е изразил мнение пред помощниците си, че Западът няма да осигури достатъчно оръжия, което ще подкопае морала на Украйна.

Лидерите на САЩ и Европа заявиха, че ще подкрепят Украйна, докато не бъде гарантиран суверенитетът на нейната сигурност. Страните от НАТО и техните съюзници твърдят, че се опитват да ускорят доставките на оръжия.
„Русия може да прекрати войната по всяко време, като изтегли силите си от Украйна, вместо да продължава да извършва брутални атаки срещу украинските градове, пристанища и хора всеки ден“, заяви Държавният департамент в отговор на въпрос за доставките на оръжия.

И петимата ни събеседници заявиха, че Путин е казал на съветниците си, че няма намерения да атакува територии на НАТО, което отразява публичните му коментари по този въпрос. Двама от източниците цитираха руските опасения за нарастващата опасност от ескалация със Запада, включително ядрена, заради противопоставянето в Украйна.

Държавният департамент заяви, че Съединените щати не са коригирали ядрената си позиция нито са забелязали признаци, че Русия се готви да използва ядрено оръжие.

„Продължаваме да следим стратегическата обстановка и оставаме в готовност“, заяви говорителят.

Източник: Ройтерс, СВОЙ Телеграм, Гласове

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

1 Коментар

  1. Путин и да иска да спре войната сега ,западът няма да се съгласи ,защото доста печелят от тази война. Особенно САЩ. А и Русия няма голяма изгода от това.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведете вашия коментар!
Въведете вашето име тук

spot_img

Последни

Републикански конгресмен: Ако това с бомбите ATACMS в Крим се случи във Флорида?

Членът на Камарата на представителите на САЩ Марджъри Тейлър-Грийн...

Терористите от Дагестан са синове на високопоставени партийни и държавни ръководители

Петима души, отговорни за множеството атаки срещу църкви и...

Зеленски смени ключов генерал заради тежки загуби на фронта и донос на “Азов” за пиянство

Украинският президент Володимир Зеленски публикува традиционното си обръщение видео...

Не пропускай

Републикански конгресмен: Ако това с бомбите ATACMS в Крим се случи във Флорида?

Членът на Камарата на представителите на САЩ Марджъри Тейлър-Грийн...

Терористите от Дагестан са синове на високопоставени партийни и държавни ръководители

Петима души, отговорни за множеството атаки срещу църкви и...

Зеленски смени ключов генерал заради тежки загуби на фронта и донос на “Азов” за пиянство

Украинският президент Володимир Зеленски публикува традиционното си обръщение видео...

Киев за ударите в Крим: Това са цивилни окупатори, не може да има никакви плажове и мирен живот

Руските войски в Крим се опитват да скрият военни...

С по 1 милион евро на депутатски калпак минава кабинетът на “малцинствата” с мандата на ГЕРБ !

Общо 10 милиона евро ще гушнат десетина депутати отцепници...

Експертен нов евротротоар в Люлин от Терзиев и Бонев

Този нов тротоар в Люлин, подреден по невероятно артистичен,...

Прочетете още

Републикански конгресмен: Ако това с бомбите ATACMS в Крим се случи във Флорида?

Членът на Камарата на представителите на САЩ Марджъри Тейлър-Грийн (републиканка от щата Джорджия) заяви, че не трябва да има атаки като тази, извършена вчера...

Пентагонът: Украйна сама решава за целите, които поразявя в Русия! Посланикът в Москва: Съжаляваме за загубата!

Пентагонът заяви, че Украйна сама решава какви цели да поразява, след като по-рано Кремъл пряко обвини САЩ за нападение срещу Крим, извършено според Москва...

Терористите от Дагестан са синове на високопоставени партийни и държавни ръководители

Петима души, отговорни за множеството атаки срещу църкви и синагоги в руския регион Дагестан, са „елиминирани“, съобщиха властите в страната.  Беше започнато криминално разследване съгласно...
Verified by MonsterInsights