Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоБългарияРухна митът за българския ученик! Последни сме в ЕС по математика и...

Рухна митът за българския ученик! Последни сме в ЕС по математика и предпоследни по четене!

Последвай Bnews.bg в

България е на последно място в ЕС по математика, а по четене – на предпоследно. Това сочат новите резултати от международния тест PISA, който проверява умения на 15-годишните ученици да прилагат усвоените знания на практика. Не е учудващо, при положение, че имаме държавници, които не знаят български нито четивно, нито говоримо.

Най-добри в света по математика и четене отново са учениците от Сингапур, но пандемията сваля нивото на образованието навсякъде по света, сочат резултатите на PISA.

Българските ученици имат драстично по-ниски резултати по математика и четене в сравнение с последните години. През 2022 година те се връщат до най-слабото си представяне от 2006 година. Това показва, че нивото на българското образование е същото като отпреди 16 години.

България обаче следва световните тенденции, където нивото на образованост като цяло спада.

По математика България има 417 точки, което е с 19 точки по-малко от 2018 г. По четене точките са 404, със спад от 16 точки. По природни науки нивото на учениците е стабилно, с три точки по-малко от 2018 г.

Отличници по математика, както през изминалите години и този път са Сингапур, Китай, Япония, Корея, Естония.

При четенето – първенец отново е Сингапур, следван от Ирландия и Япония.

България остава под средното ниво на държавите – членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това ни нарежда на последно място в Европейския Съюз по математика и на предпоследно по четене и природни науки (преди Кипър).

На Балканите Косово, Албания и Северна Македония са с по-ниски резултати от нас.

Общо 54 процента от 15-годишните български ученици са под критичния минимум на знания и умения по математика, 53 процента от тях нямат елементарни четивни умения, а 48 процента от тях са с дефицити по природни науки. Това показват резултатите за България от Програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за международното оценяване на учениците – PISA 2022. Те бяха представени днес в Министерството на образованието и науката от Неда Кристанова – директор на Центъра за предучилищното и училищното образование, в присъствието на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Изследването оценява знанията и уменията на 15-годишните ученици по математика, четене и природни науки. PISA се провежда на всеки три години от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Последното издание е трябвало да е през 2021 г., но е отложено заради пандемията от КОВИД-19. През 2022 г. в проучването са участвали ученици от 81 държави и региони.

Основното изследване на PISA 2022 в България е направено между 21 март и 22 април 2022 г. Общо 6107 ученици, родени през 2006 г., са участвали в оценяването по математика, четене и природни науки от 202 училища в цялата страна. Максималният брой на участващите учениците от едно училище в изследването PISA 2022 за България e 53. Те се избират на случаен принцип от общия списък на всички ученици, които са родени през 2006 г.

Тестовете изследват доколко учениците могат да решават сложни проблеми, да мислят критично и да комуникират ефективно, което дава представа колко добре образователните системи подготвят учениците за предизвикателства в реалния живот и за бъдещия им успех. Въпросите оценяват способността на учениците не да възпроизвеждат факти, а да разсъждават и прилагат знанията си към нови ситуации.

PISA 2022 се фокусира върху математиката, с четене и природни науки като второстепенни области.

Държавите и регионите с най-високи резултати по математика в PISA 2022 са Сингапур с 574 точки, Макао, Китай с 552 точки, Китайски Тайпе с 547 точки, Хонконг, Китай с 540 точки, Япония с 536 точки, Корея с 527 точки и Естония с 510 точки.

Държавите, за които може да се приеме, че са с еднакъв на България среден резултат по математика в PISA 2022 са: Монголия, Кипър, Молдова, Катар, Чили. Средният резултат на българските ученици по математика е 417 точки.

Средният резултат на учениците в България е по-нисък от средното за ОИСР и в трите оценявани области – математика, четене и природни науки.

В сравнение със средното за ОИСР, по-малък дял от учениците в България имат постижения на високите равнища от скалата (пето и шесто равнище) в поне една област на оценяване, като по-малък е процентът на учениците, достигащи второ равнище и по-високо от него.

В България момчетата и момичетата се представят на сходни нива по математика, но момичетата превъзхождат момчетата по четене с 33 точки в PISA 2022.

В PISA второто равнище се счита за базовото ниво на владеене, необходимо на учениците, за да участват пълноценно в обществото. На това ниво учениците започват да демонстрират способността да използват математиката в прости ситуации от реалния живот. В България 46 процента от учениците достигат поне равнище две на владеене на математика, значително по-малко от средното за страните от ОИСР (средно за ОИСР: 69 процента). Останалите 54 процента от българските ученици са разпределени на най-ниските равнища на скалата по математика в PISA 2022.

В България разликата между резултатите на учениците с благоприятен социално-икономически статус и на тези с непривилегирован социално-икономически статус по математика е 108 точки, което е по-високо от средното за ОИСР – 93 точки.

Броят на книгите в дома на ученика е индикатор, който се използва в много образователни международни изследвания. Той се свързва предимно с общия културен климат в семейството. Колкото по-голям е броят на книгите в домашната библиотека, толкова по-висок е средният резултат на българските ученици и в трите оценявани области в PISA 2022. Тази тенденция се запазва през годините при резултатите на България.

Данните от PISA 2022 показват, че: около 41 процента от учениците в България съобщават, че не се справят добре в повечето или във всички часове по математика (средно за ОИСР: 23 на сто); 48 на сто от учениците не слушат какво казва учителят (средно за ОИСР: 30 на сто); 46 процента от учениците се разсейват, защото използват дигитални устройства (средно за ОИСР: 30 процента); 40 процента се разсейват от други ученици, които използват дигитални устройства (средно за ОИСР: 25 на сто).

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Джо Байдън пак сгафи: Нарече военния си министър „черния човек“, обърка и името му (ВИДЕО)

Както BNEWS първи показахме във Вайбър и Телеграм каналите...

Скандал! Нова Тв последва жалкия пример на БТВ и изряза легенда от своята 30 годишна история!

Кенсъл културата претърпя крах в Америка, но псевдолибералните български...

Не пропускай

Джо Байдън пак сгафи: Нарече военния си министър „черния човек“, обърка и името му (ВИДЕО)

Както BNEWS първи показахме във Вайбър и Телеграм каналите...

Скандал! Нова Тв последва жалкия пример на БТВ и изряза легенда от своята 30 годишна история!

Кенсъл културата претърпя крах в Америка, но псевдолибералните български...

От Путлер самолет да гаси пожарите през 2007, от нас – гаубици да убиват руснаците в Донбас

През 2007 г. Путлер ни изпрати самолет Ил-76, за...

Едвам, едвам като камила през иглени уши Урсула се промуши през Европарламента за втори мандат

Урсула фон дер Лайен се промуши през иглени уши...

Най-голямата внучка на Доналд Тръмп: Прекарахте дядо ми през ада, но той стои изправен (ВИДЕО)

Най-голямата внучка на бившия президент Тръмп, Кай Тръмп, направи...

Прочетете още

Димът от пожара в ямболското село Воден е стигнал до Егейско море, пожар гори и в Харманли, огънят е на метри от бензиностанция и...

Димът от пожара в ямболското село Воден е стигнал до Егейско море - това показват сателитни снимки направени вчера около 15:00 часа българско време....

Джо Байдън пак сгафи: Нарече военния си министър „черния човек“, обърка и името му (ВИДЕО)

Както BNEWS първи показахме във Вайбър и Телеграм каналите президентът на САЩ Джо Байдън бързо стана мишена на нови критики в интернет, след като...

Президентът Радев съсипа Пеевски: Гражданите трябва да го изрежат със скалпел на следващите избори!

Румен Радев сравни Пеевски с тумор пред медиите в отговор на неговите закачки през последните дни. Държавният глава коментира думи на председателя на ДПС...
Verified by MonsterInsights