Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоПолитикаСглобката реши агенти на ЦРУ, КГБ и турските служби с двойно гражданство...

Сглобката реши агенти на ЦРУ, КГБ и турските служби с двойно гражданство да са министри и депутати

Последвай Bnews.bg в

Със 162 гласа „за“ депутатите от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС гласуваха българи с двойно гражданство да стават народни представители. Като те трябва да са живели в страната последните 18 месеца. По този начин е разрешено двойно гражданство да имат и министри, тъй като те трябва да отговарят на условията за народен представител. Всички тези двойни граждани може да са чужди шпиони, както показа злополучния опит с Кирил Петков и Асен Василев – единият канадец, а другият адресно регистриран в Щатите. От Послоството би трябвало да са много доволни от творението на своите послушници.
Този текст е записан в проекта за конституция, който парламентът гледа на второ четене днес. Това не е окончателно гласуване, тъй като конституцията се приема на три гласувания. Третото е в цялост, а не текст по текст каквото е второто.

Против бяха БСП. „Възраждане“ и ИТН не са в залата. Те напуснаха дискусията в началото на пленарния ден.

Мая Димитрова от БСП попита как може да се докаже 18 месеца уседналост, още повече, че се говори за влизане в страната ни в Шенген. Тя обърна внимание на факта, че „ние като държава не сме наясно колко са българите в чужбина, къде живеят, колко от тях имат двойно гражданство“. Димитрова припомни, че юристите на обществените дискусии не одобриха подобно предложение. Тя прочете и части от клетвата, която се полага при приемане на американско гражданство.

Съпартиецът й Иван Ченчев също се изказа против предложението. Той пък прочете клетвата, която се полага при приемане на гражданство в Канада. Той „с вътрешна убеденост“ щял да гласува против.

Независимият Радостин Василев силно се надявал в ГЕРБ да има някакъв морал и да гласуват против. Не „трябвало да се отваря вратата предварително определени хора, в това число и агенти“, да влязат в парламента. 99% от българите в чужбина не искали да участват в политиката, а желаели страната ни да стане правова, добави Василев. Атанас Зафиров от БСП го попита „каква е логиката на тези 18 месеца, защо не са 19 или 20“.

Радостин Василев му отговори, че „може би са две бременности, или две ротации, или две сглобки да се завъртят“.

Антоанета Цонева от ПП-ДБ защити предложението. Според нея е „дошъл моментът това да бъде направено“. От 16-те държави в ЕС, които давали право на двойно гражданство, само у нас нямали право да се кандидатират за депутати.

Кристиан Вигенин й опонира, че „поне да са били записали, че депутати могат да стават хора с българско гражданство по рождение, а после са получили второто гражданство“. Според Георги Свиленски това била една от най-важните промени в конституцията. Той попита Борисов, Пеевски и Христо Иванов кой внесе предложението, защото авторството трябвало да стане ясно. Най-много очаквал отговор от Христо Иванов. Репликира го обаче Атанас Атанасов, който щял да подкрепи убедено текста. Едно от големите достижения на промените през 1989 г. било, че паднали границите. Той наскоро имал сантиментална среща с много близък приятел лекар, който от 1990 г. бил в САЩ, сега се пенсионирал, построил си къща във Виница и казал, че иска да умре в България.

Атанасов каза, че и неговите две деца живеели в САЩ, били американски граждани, но много би се радвал да се върнат в България. После Атанасов обяви, че „Сергей Станишев бил станал български гражданин през 1996 г., а Андрей Луканов също бил със съветско гражданство“.

„Това със Станишев са спекулации, никога не е бил двоен гражданин. Но г-н Атанасов изцяло потвърди нашата теза. Когато си гражданин на две държави, си и слуга на две държави“, репликира Вигенин.

Свиленски отново попита кой е авторът на предложението. Атанасов му отговори, че „едно лице е с двойно гражданство било публичен факт“, притеснения трябвало да има спрямо тези, които са само български граждани, но имат зависимости. После той спомена, че и бившият член на ЦК на БКП Гриша Филипов бил съветски гражданин. Накрая щяло да излезе, че само Тодор Живков не е бил съветски гражданин.

Христо Иванов обясни, че целта не била българските граждани да се върнат, а „да не се прекъсва връзката с този национален капитал“.

„Въпросът е да имаме воля и да решаваме другите въпроси как даваме българско гражданство, има ли клетва“. Със 165 гласа депутатите от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС гласуваха още, че избори на ново Народно събрание се провеждат не по-късно от един месец преди изтичане на пълномощията на действащото.

Преди това със 166 гласа „за“ беше приет текстът, че „науката, образованието и културата са национални ценности“

Източник: 24 часа

В кратък коментар журналистът Ивелин Николов описа невъзможната от морално-етична гледна точка ситуация:

Сложна е работата на депутатите, които ще променят Конституцията. Опитват се с написани на коляно текстове и пропагандни опорки да прикрият очевидното зад цялото упражнение – главният прокурор ще се назначава от Банкя, Сараите и кръга „Капитал“. Също така те ще контролират прокурорите.
Министрите ще ни ги внасят от САЩ и Канада, може да набутат и някой руски в енергетиката за баланс.
Простичко е. Напишете си го направо в текстовете. И без това на никой не му пука. Празници са, тежки маси.

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведете вашия коментар!
Въведете вашето име тук

spot_img

Последни

Украинският външен министър ще търси „обща почва“ за преговори с Китай за край на войната с Русия

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, който е на посещение...

Sustainable future – различната стажантска програма на Fibank

Fibank (Първа инвестиционна банка) стартира дългосрочна и комплексна стажантска...

Защо българските медии лъжат с рейтингите на Камала и Тръмп?!

Българските официални медии постоянно повтарят, че според анкетите Харис...

Не пропускай

Украинският външен министър ще търси „обща почва“ за преговори с Китай за край на войната с Русия

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, който е на посещение...

Sustainable future – различната стажантска програма на Fibank

Fibank (Първа инвестиционна банка) стартира дългосрочна и комплексна стажантска...

Защо българските медии лъжат с рейтингите на Камала и Тръмп?!

Българските официални медии постоянно повтарят, че според анкетите Харис...

Има списък с Топ 10 при Сарафов и Калин Стоянов с хора за незабавен арест?

На Сарафов и Калин Стоянов е даден списък с...

Украински генерал: Властите в Киев започнаха война срещу собствения си народ

Украинското правителство не е в състояние да осигури нормалното...

Скандал! Бивш любовник на Камала Харис накарал Байдън да я номинира за президент

Бивш любовник на Камала Харис вероятно стои зад решението...

Прочетете още

Изненадааа! ЕК защити промените в Конституцията в частта за съдебната власт, точно когато КС се готви да ги ореже!

Удар с мокър парцал за схемите на Задкулисието у нас и контрола му върху бухалката на Прокуратурата. Брюксел защити промените в основния закон в...

Украинският външен министър ще търси „обща почва“ за преговори с Китай за край на войната с Русия

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, който е на посещение в Китай каза, че ще търси „обща почва“ за преговори с китайския си колега за...

Sustainable future – различната стажантска програма на Fibank

Fibank (Първа инвестиционна банка) стартира дългосрочна и комплексна стажантска програма, която през 2024 г. е под надслов: Sustainable Future: Стажантска програма на Fibank. Тя е...
Verified by MonsterInsights