Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоБългарияШефът на Пирогов: Изнемогваме, да се пазим взаимно

Шефът на Пирогов: Изнемогваме, да се пазим взаимно

Медиците изнемогват, нека да се пазим взаимно. За това призова директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов по време на брифинг на щаба. .

Той посочи, че в ръководеното от него лечебно заведение ще бъдат разкрити още 30 левга за персонала и 30 легла за лекуване на среднотежките случаи.

Директорът УМБАЛ „Александровска“ проф. Борис Богов посочи, че лечебното заведение не прави изключение от останалите в страната.

Седмичният анализ сочи, че 14-дневната заболяемост у нас надхвърля 120 души на 100 000 население. Това отчете зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Той посочи, че само за последните два дни отбелязваме рекордни стойности от 220 заболели на 100 000 население.

Възприемчивостта към заболяването остава голяма. Достигнал е относителен дял на имунитета под 15%.

Като цяло седмичният брой на заболелите нараства със 102%.

В 18 области е регистрирана заболяемост над 120 000. В други 5 пък заболяемостта е над 60 на 100 000 и се наблюдава ежедневен приръст, отбеляза Пенков. Само Видин и Добрич са с по-малко случаи.

На тази база на България се нарежда на 21 място в ЕС и на второ място на Балканския полуостров.

По смъртност пък сме на 10 място в ЕС. За последната седмица броят на смъртните случаи е нараснал с 50%.

Нараства и броя на приетите в болници. 7% от всички хоспотализирани имат нужда от интензивно лечение, отбеляза Петков.

С нарастване на заболяемостта в столицата със заповед на СРЗИ в 22 лечебни заведения са били разкрити общо 556 легла, от тях 102 са интензивни. С новата заповед на здравният министър, с която всички болници в „червената зона” и "оранжевата зона" трябва да се разкрият ковид отделения,  във всички 73 лечебни заведения са разкрити още 254 легла, от тях 33 интензивни, обясни шефката на СРЗИ д-р Илонка Маева.

„Най-важното е контролът на мерките и убеждението на хората, че трябва да бъдат с маски. Никой не се е задушил от тях. Всички трябва да мислим за нашето здраве и за това на околните. Ако някой е болен, тя може да те запази с над 30%. Маска ще спаси и от коронавирус. Най-важното е контролът и самоконтролът.”, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. Той подчерта, че не трябва постоянна да се стимулира имунната система – трябват правилно хранене, спортуване и добри емоции. „Който не издържа, а да не гледа телевизия.Преекспонирането доведе до недоверите и страх и обществото.”, смята проф. Кантарджиев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести  даде още няколко примера как да се пазим от заразяване. По думите му, ако оставим храната за две минути в микровълновата печка, ще убием коронавируса. Той препоръча и хората с очила да ги носят, защото те също предпазват от зарязване.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести подчерта,  че случаите са толкова много, че бързо възприемат бързите антигенните тестове в приемните отделения болници, училища,лекарски кабинети, трудови колективи. „Това е първият скрининг за коронавирус. Тестът трябва да се взема от добре обучен служител – лекар, фелдшер, сестра. Тези тестове не са по аптеките, защото най-важното е правилното вземане на материал от носоглътката”, каза проф. Кантарджив. Той обясни, че ако един човек заразя, то антигенният тест ще бъде положителен.

„Обсъжда се дали у положителните бързи тестове да се приемат като доказателство за зараза с коронавирус, или трябва да се прави допълнително PCR.”, каза още проф. Кантарджиев. Той обясни че те не са толкова чувствителни колкото PCR -ът, но сега  той става за ден, а след седмица ще се чака  2-3 дни, тъй като лабораториите вече са натоварени.

Образователният министър Красимир Вълчев посочи, че продължава да е на мнение, че училищата не трябва да се затварят първи, но от другата страна стоят човешки животи и затова решението учениците от 8-и клас да минат на дистанционно обучение за две седмици е било разумно. По думите му обаче не трябва да се пристъпва към онлайн обучение за други класове, тъй като при най-малките то не е толкова ефективно. Вълчев посочи, че ситуацията не е еднаква, затова и са избрали локалния подход. „В софийската образователна система имаме най-голям брой карантинирани паралелки. Към днешна дата съм разрешил на всички училища, които са подали заявления да преминат към дистанционно обучение и за по-долните класове.”, заяви образователният министър. Той посочи, че тези училища са общо 15. Най-много от тях са в София, три са в Търговище, има и Габрово, Шумен, Разград и още няколко града.

От Столичната регионална здравна инспекция са предложили на здравно министерство да се даде възможност карантинираните да бъдат известявани със СМС, за да няма забавяне. Това обясни шефката на СРЗИ д-р Илонка Маева. Тя посочи, че при хиляди заразени и 5-7 хиляди контактни е трудно да се предостави информация за всички карантинирани. „Когато се проучи болният, информацията за контактните лица се качва в информационната система. Тогава личният му лекар получава информация. Тези предписания, след като бъдат разпечатани и подпечатани, трябва да бъдат разнесени.”, представи стъпките те.

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Арестуваха Джъстин Тимбърлейк за шофиране в нетрезво състояние

Поп звездата Джъстин Тимбърлейк е арестуван за шофиране в...

Скандал на вечерята на евролидерите в Брюкел след опит на прецакат Мелони заради Урсула фон дер Лайен

Вечеря, на която са присъствали европейските лидери, е завършила...

Украински преводач в Швейцария вкара в речта на Мелони заплахи към Русия, които не е казвала

Медиите в Украйна като УНИАН и редица други чужди...

Не пропускай

Арестуваха Джъстин Тимбърлейк за шофиране в нетрезво състояние

Поп звездата Джъстин Тимбърлейк е арестуван за шофиране в...

Скандал на вечерята на евролидерите в Брюкел след опит на прецакат Мелони заради Урсула фон дер Лайен

Вечеря, на която са присъствали европейските лидери, е завършила...

Украински преводач в Швейцария вкара в речта на Мелони заплахи към Русия, които не е казвала

Медиите в Украйна като УНИАН и редица други чужди...

НАП е запорирала и пионерския лагер на Ивелин Михайлов от партия „Величие“

Бивш пионерски лагер с площ от 21 дка заедно...

Борисов предлага любимката си Рая за шеф на Парламента! Ако я изберат, ще има и кабинет

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов заяви, че партията ще...

Прочетете още

Арестуваха Джъстин Тимбърлейк за шофиране в нетрезво състояние

Поп звездата Джъстин Тимбърлейк е арестуван за шофиране в нетрезво състояние днес, съобщава местната полиция в щата Ню Йорк. Още днес Тимбърлейк се яви в...

Либералното гуру: Правителството е неизбежо! Борисов отдавна кара Москвич, а не Мерцедес

По повод на твърденията, че ГЕРБ и ДПС са в менгеме. Да, ГЕРБ е в менгеме, но ДПС са си в прекрасна ситуация и...

Скандал на вечерята на евролидерите в Брюкел след опит на прецакат Мелони заради Урсула фон дер Лайен

Вечеря, на която са присъствали европейските лидери, е завършила с остри спорове за бъдещето на Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия и...
Verified by MonsterInsights