Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоСветътШри Ланка е без гориво, училищата - затворени

Шри Ланка е без гориво, училищата – затворени

Последвай Bnews.bg в

Държавните служители са помолени да не ходят на работа

Властите в Шри Ланка затвориха училищата и помолиха държавните служители да не идват на работа в отчаян опит да се подготвят за острия недостиг на гориво, който се очаква да продължи дни на фона на най-тежката икономическа криза в страната от десетилетия, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Министерството на държавната администрация помоли държавните служители, с изключение на тези, които поддържат изпълнението на основни услуги, днес да не идват на работа "с оглед на настоящия недостиг на гориво и проблемите в транспортната мрежа" в цялата страна.

Държавните и частните училища също бяха затворени днес на фона на задълбочаващия се недостиг на гориво, като хиляди хора чакаха на опашки по бензиностанциите в цялата страна дни наред.

В момента Шри Ланка почти няма бензин и страната е изправена пред остър недостиг и на други горива.

През последните месеци правителството се опитва да намери пари, за да плати за вноса на гориво, газ и други стоки от първа необходимост, тъй като островната държава в Индийския океан е на ръба на фалита. Икономическите проблеми доведоха до политическа криза, правителството се сблъсква с широкомащабни протести и вълнения.

Властите обявиха режим на тока в цялата страна до четири часа на ден, тъй като не могат да доставят достатъчно гориво за електроцентралите.

Шри Ланка спря изплащането на около 7 млрд. долара чуждестранни заеми, дължими тази година, от общо 25 млрд. долара, които трябва да бъдат изплатени до 2026 г. Общият външен дълг на страната е 51 млрд. долара. Министерството на финансите твърди, че в момента страната разполага само с 25 млн. долара валутни резерви, които би могла да използва, посочва Ройтерс.

Новият премиер на Шри Ланка Ранил Викремесингхе днес назначи девет нови членове на кабинета си, включително на здравеопазването, търговията и туризма. Но ключовият пост на министър на финансите остава все още свободен и най-вероятно с тези задължения ще се захване самият премиер.

Кризата с горивата засяга всички – например цените на бутилка газ за готвене скочиха до 5000 рупии (14 долара) от 2675 рупии през април.

Има опасения, че през следващите няколко месеца инфлацията може да нарасне до 40 процента.

Междувременно Г-7 заяви, че подкрепя усилията за облекчаване на дълга на Шри Ланка, казаха вчера финансовите министри на страните от групата в проектокомюнике от срещата си в Германия, след като Шри Ланка не изплати навреме дължимите вноските по държавния си дълг.

Ръководителят на централната банка П. Нандалал Веерасингхе заяви, че плановете за преструктуриране на дълга са почти финализирани и той ще скоро ще внесе предложение в кабинета.

"Ние сме в превантивен дефолт", каза той. "Нашата позиция е много ясна – докато няма преструктуриране на дълга, не можем да плащаме", подчерта централният банкер.

 
 
 
 

 

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Не пропускай

Израел удари тежко Йемен по въздуха! Хусите се заклеха в отмъщение ВИДЕО

Израел потвърди, че е нанесъл днес въздушни удари по...

Полковник Марков се кефи, че разцепил ДПС: Техният сериал е турски, нашият е само венецуелски!

Бившият лидер на Величия смята, че тяхната поява в...

Младежките лидери на ДПС плътно зад Ахмед Доган! Зоват: Пеевски вън!

Ето я ясната позиция на Младежкото ДПС след срещата...

Патриарх Даниил сътвори Чудо! Помоли се за дъжд и на мига небето се отвори над Беклемето, за да загаси страшния пожар!

Точно, когато Беклемето пламтеше отвсякъде и пожарът вилнееше безнадеждно...

Борисов каза как е излъгал Пеевски: Казах му, че коалиция няма да правим още преди изборите

Лъжата е била тънка, защото е била съпроводена със...

Прочетете още

Краудстрайк, която срина вчера компютрите по света, фалшифицира изборите в полза на Джо Байдън и прецака Тръмп през 2020 (Разследване)

Фирмата за кибер сигурност Крауд страйк, която вчера срина световната компютърна мрежа, е участвалазаедно с прочутата Доминиън във фалшификацията на изборите в САЩ в...

Израел удари тежко Йемен по въздуха! Хусите се заклеха в отмъщение ВИДЕО

Израел потвърди, че е нанесъл днес въздушни удари по йеменския пристанищен град Ходейда в отговор на атаки, извършени от хусите. Свързаната с Иран групировка,...

Извънредно! Ахмед Доган проговори гръмовно: Това (Пеевски, бел. ред.) е едно препятствие, което тряба да преодолеем! (Видео)

Стотици младежи от ДПС посрещнаха почетния си председател на крака в базата на Росенец с викове “ДПС”. Младежите му дадоха подкрепа и поискаха “ДПС...
Verified by MonsterInsights