Новините с коментар в реално време

ВСС под контрола на ДПС и ГЕРБ разби на пух и прах конституционните промени!

Илюзиите на "Промяната" и Христо Иванов за тяхна си...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

ВСС под контрола на ДПС и ГЕРБ разби на пух и прах конституционните промени!

Илюзиите на "Промяната" и Христо Иванов за тяхна си...

ГЕРБ реже Промяната за смените в службите, с които искат да прецакат Радев!

Разпадът е бърз. Кирил Петков след спявката с незнайно...
НачалоБългарияСкандал! БНР даде на прокурор шефа на...БНР

Скандал! БНР даде на прокурор шефа на…БНР

БНР даде на прокурор шефа на …БНР. Това разбра Би Нюз от пост във фейсбук на члена на Управителния съвет на Българското национално радио – известния криминален репортер Стефан Ташев.

Става дума за обществена поръчка за доставка на електроенергия, която е осъществена зад гърба на Управителния съвет. Договорът за доставка на електроенергия за БНР за 244 000 лева с ДДС е сключен с фирма "Мост енерджи" АД за една година без одобрение на УС на БНР.

Договорът е бил подписан зад гърба на УС на БНР, еднолично от генералния директор, който е дал нотариално заверено пълномощно и е подписал заявка за поемане на задължения от БНР към фирмата.

С решение на УС на БНР от 1.04-2020 е открита процедура за обществена поръчка за доставка на ток за нуждите на БНР. Крайният срок за подаване на офертите е бил 3 юни. Без да се съобразява с решението Балтаков подписва договор с "Мост енерджи" АД.

Същевременно с това Балтаков е подписал договор с фирмата "Енерджи маркет" АД, която досега доставя ток за БНР за два месеца, като отново не е информиран УС на БНР, на стойност 54 000 лева.

Договорът е от 5 март, като под него има подпис за съгласуване на Милен Митев, представен като Административен директор на БНР. Към 5 март Милен Митев не съществува в правния мир и структурата на БНР. Той е утвърден като административен директор с решение на УС на БНР от 26 март, като трудовият му договор влиза в сила от 1 април.

В сигнала се казва още, че членовете на Управителния съвет на медията са в правото си да управляват и контролират процесите в обществената медия, както и че това е тяхно задължение според договорите им със Съвета за електронни медии (СЕМ), според Закона за радио и телевизия (ЗРТ) и според Правилника за дейността и организацията на Управителния съвет на БНР.

Ето какво написа журналистът в своя фейсбук профил:

Внимание!!! Това няма да прочетете в "24 часа", "Дневник", "Капитал", Клуб Зет, Медиапул, Офнюз и сие.
По повод запитвания на колеги и публикации в различни медии съобщавам, че днес трима членове на УС на БНР предадохме на Специализираната прокуратура и Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ) генералният директор на Българското национално радио Андон Балтаков.

Сигнали са изпратени на медийната комисия в НС и СЕМ. Те са за груби нарушения на Закона за радио и телевизия, Правилника за организацията на работата и дейността на УС на БНР и Правилника за възлагане на обществени поръчки на БНР.
Сигналите са за сключване на договор за доставка на електроенергия за БНР за 244 000 лева с ДДС с фирма "Мост енерджи" АД, за една година, без одобрение на УС на БНР. Договорът е сключен на 4 май 2020 година зад гърба на УС на БНР, еднолично от генералния директор, който е дал нотариално заверено пълномощно и е подписал заявка за поемане на задължения от БНР към фирмата. Скандалното е, че с решение на УС на БНР от 1.04-2020 е открита процедура за обществена поръчка за доставка на ток за нуждите на БНР.
Крайният срок за подаване на офертите бе 03.06. 2020 година. Без да се съобразява с решението Балтаков подписва договор с "Мост енерджи" АД. Това е абсурдно, защото същевременно с това той е подписал договор с фирмата "Енерджи маркет" АД, която досега доставя ток за БНР за два месеца, като отново не е информиран УС на БНР, на стойност 54 000 лева. Договорът е от 05.03. 2020 година. И най-скандалното в случая е, че под този договор се мъдри подпис за съгласуване на Милен Митев, представен като Административен директор на БНР. Към 05-03-2020 година Милен Митев не съществува в правния мир и структурата на БНР. Той е утвърден като административен директор с решение на УС на БНР от 26 март 2020 година, като трудовият му договор влиза в сила от 1 април 2020 година.
УС на БНР поиска от директора Балтаков обяснения на 2 юни 2020 година. Вместо това гендиректора заля служебните пощи на работещите в БНР със словоизлияния в няколко страници. По-долу ви пускам официалният отговор на УС на БНР до работещите в БНР.
Сега чакаме отваряне на офертите за доставка на ток и кой ще спечели..Ако това е "Мост енерджи" АД става дума за корупционна схема. Очаквайте продължение.????

Открито писмо от членовете на УС на БНР

Галя Тренчева, Мария Маркова и Стефан Ташев до работещите в БНР

Уважаеми колеги,

Ние, членовете на Управителния съвет на Българското национално радио, водени от желанието за прозрачно управление на БНР сме длъжни да информираме всички работещи в него за „сложния управленски казус“ (според генералния директор Андон Балтаков), възникнал след наше писмо вх.№30-2169/02.06.2020 г. до него с дата 2 юни 2020 година.
Членовете на Управителния съвет на БНР са в правото си да управляват и контролират процесите в обществената медия. Това е и наше задължение според договорите ни със Съвета за електронни медии (СЕМ), според Закона за радио и телевизия (ЗРТ) и според Правилника за дейността и организацията на Управителния съвет на БНР.
Държим да информираме работещите в БНР, че „казусът“ не е никак сложен, както твърди генералният директор.
За какво става дума?
Членовете на УС на БНР научиха от генералния директор за „казуса с тока“ от заседанието на Директорския съвет на 1 юни 2020 година.
След елементарна проверка установихме, че БНР има подписан договор за доставка на електрическа енергия с фирмата „Мост енерджи“ АД, с дата 09.04.2020 година, за срок от 12 месеца. А генералният директор на БНР Андон Балтаков е подписал пълномощно, заверено пред нотариус, на фирмата „Мост Енерджи“ АД.
Стойността на договора е за 244 800 лева с ДДС, като има подписана заявка от г-н Балтаков за поети задължения към фирмата.
Договорът с „Мост енерджи“ АД не е внасян за утвърждаване от Управителния съвет на БНР и за нас това беше пълна изненада.
Още повече, че УС на БНР, е утвърдил с решение от 1.04.2020 година, документацията за започване на обществена поръчка за избор на доставчик на електроенергия за БНР. Поръчката е факт и вчера, 3.06.2020 година, в 17 часа, бе крайният срок за получаване на оферти.

При проверка установихме, че с досегашния доставчик на електрическа енергия за нуждите на БНР -“Енерджи маркет“ АД е сключен договор, с дата 5 март 2020 година, на стойност 53 400 лева с ДДС, за срок до 30.04.2020 година.
Този договор също не е внасян за утвърждаване от Управителния съвет на БНР. И при двата договора, сключени от генералния директор на БНР Андон Балтаков, са нарушени Закона за обществените поръчки, Правилника за дейността и организацията на УС на БНР и Правилника за възлагане на обществените поръчки в БНР, в който се изисква договори за над 30 000 лева да бъдат приемани от УС на БНР.
Обръщаме внимание, че договорът с „Енерджи маркет“ АД е съгласуван и подписан от Милен Митев, в качеството му на Административен директор. Към 5 март 2020 година в правния мир и в структурата на БНР няма „Адмистративна дирекция“, нито административен директор.
Тази структура и директорът й Милен Митев са гласувани с решение на УС на БНР от 26 март, като договорът на Митев влиза в сила от 1 април 2020 година.
Според нас става дума за сериозни закононарушения, защото под този договор стои и подписът на генералния директор Андон Балтаков.
Остава открит въпросът дали има и други договори и документи подписани от Милен Митев преди назначаването му на поста Административен директор на БНР от 1.04. 2020 година. Затова членовете на УС на БНР поискахме от генералния директор всички договори сключени в периода ноември 2019 – юни 2020 година. Не изключваме теоретичната възможност да има още договори, които не са били внесени за разглеждане и утвърждаване от УС на БНР и сме длъжни да изясним това.

След събиране на тази информация и договорите за доставка на ток, членовете на УС на БНР поискахме среща с генералния директор Андон Балтаков, която се проведе в неговия кабинет в 12 часа на 2 юни 2020 година.
При направено от нас запитване защо е подписан договор с „Мост енерджи“ АД за срок от 12 месеца, генералният директор Андон Балтаков отрече да има такъв договор.
Нещата се изясниха след като му беше показан. После го обяви за недействителен.
Нещо повече, вчера, съгласно Правилника за дейността и организацията на УС на БНР, генералният директор Андон Балтаков внесе за утвърждаване в УС на БНР нов договор с „Мост енерджи“ АД, с дата 3 юни 2020 година.
Какво налага този нов договор след като генералният директор твърди пред вас, че всичко с предишния договор е изрядно и той бил информирал институциите за него – Агенцията за обществените поръчки, КЕВР и т.н. ?
Създава се впечатлението, че решенията за харчене на стотици хиляди левове се взимат „на тъмно“, докато г-н Балтаков говори публично за „финансови икономии“, „свиване на бюджета“, „кърпене на финансови дупки“ и „гасене на пожари“.
УС на БНР е контролен орган и не може да допусне зад гърба му да се харчат стотици хиляди левове и то с документи с невярно съдържание.
Държим да ви информираме, че настоящият „сложен управленски казус“ е предизвикан не от членовете на УС на БНР, както твърди генералният директор, а от неговия едноличен стил на управление. Който се състои в изолиране на трима от членовете на УС на БНР от управленските процеси и взимането на решения.
На г-н Балтаков трябва да напомним, че той е „пръв сред равни“ в УС на БНР, а не е началник на Управителния съвет.
В писмото си до вас генералният директор визира управлението на неговите предшественици Светослав Костов и Антон Митов, но услужливо пропуска да спомене това на Александър Велев, донесло над 4,5 млн. лева дефицит – нещо невиждано в историята на БНР.
Ако генералният директор Андон Балтаков не е разбрал досега, можем да му припомним, че в последните месеци на управлението на Александър Велев са сключени неизгодни дългосрочни договори, които продължават да тежат на бюджета на БНР.
За всичко това „некомпетентният“ УС на БНР е предал десетки документи на ДАНС и специализираната прокуратура още през септември и октомври 2019 година. УС на БНР предизвика и проверката на Сметната палата в медията.
В качеството си на членове на УС на БНР, които трябва да контролират как се харчат държавни пари в обществената медия, ние бяхме длъжни да поискаме обяснения от генералния директор на БНР за сключването на тези договори без санкция на Управителния съвет, което предизвика неговото писмо.
Това обаче не променя факта, че „сложният управленски казус“ с доставката на електроенергия за БНР може да доведе до съдебни дела, неустойки и плащане на стотици хиляди левове обезщетения за сметка на общественото радио.
Кой ще е виновен тогава? И кой ще носи отговорност ? Как се обяснява на работещите в БНР, че трябва да се намали ДМС за тях, с цел финансови икономии, а от друга страна сключваш договор и поемаш задължения за над 240 000 лева с „Мост енерджи“ АД и то по време, когато тече обществена поръчка за доставка на електрическа енергия за БНР ?
Ако „Мост енерджи“ АД или някое друто свързано с него дружество се окаже победител в обществената поръчка за доставка на електрическа енергия за БНР, значи ли това, че конкурсът е бил предрешен предварително в полза на тази фирма ? И не намирисва ли това на лобизъм и извършване на закононарушения?

Като членове на УС на БНР, сме длъжни по закон да информираме за тези нарушения компетентните органи – Специализираната прокуратура, Агенция за държавна финансова инспекция – АДФИ, Министерски съвет, Парламентарната комисия по културата и медиите и Съвета за електронни медии.

Уважаеми колеги,
Публикуваме писмото от членовета на УС на БНР Галя Тренчева, Мария Маркова и Стефан Ташев до генералния директор на БНР Андон Балтаков с дата 02.06.2020 година, предизвикало епистоларните обяснения на г-н Балтаков.

С уважение: София
04.06.2020 година

Галя Тренчева, член на УС на БНР

Мария Маркова, член на УС на БНР

Стефан Ташев, член на УС на БНР

spot_img

Последни

ВСС под контрола на ДПС и ГЕРБ разби на пух и прах конституционните промени!

Илюзиите на "Промяната" и Христо Иванов за тяхна си...

Тръгна процесът за финансови машинации срещу Тръмп, той обяви победата си и шокира с красивата си адвокатка!

Светът коментира процеса срещу Доналд Тръмп и се вълнува...

Вучич пред CNN: Извършва се етническо прочистване на сърби. Искаме по-голямо присъствие на КейФОР в Северно Косово!

Сърбия е последната страна, която има нужда от инциденти...

Пети ден блокадата скова Сглобката! Пеевски, Петков, Борисов и Денков посрещат миньорите в парламента

Пети ден са затворени възлови точки за движение в...

Не пропускай

ВСС под контрола на ДПС и ГЕРБ разби на пух и прах конституционните промени!

Илюзиите на "Промяната" и Христо Иванов за тяхна си...

Тръгна процесът за финансови машинации срещу Тръмп, той обяви победата си и шокира с красивата си адвокатка!

Светът коментира процеса срещу Доналд Тръмп и се вълнува...

Вучич пред CNN: Извършва се етническо прочистване на сърби. Искаме по-голямо присъствие на КейФОР в Северно Косово!

Сърбия е последната страна, която има нужда от инциденти...

Пети ден блокадата скова Сглобката! Пеевски, Петков, Борисов и Денков посрещат миньорите в парламента

Пети ден са затворени възлови точки за движение в...

Визитата на Денков в Австрия за Шенген се провали след екскурзията на Кирил Петков до Виена

Краят е близо. Опитът на Кирил Петков да се...

КОЙ даде без конкурс 4 милиарда на фирмите на „Промяната“, за да разрушат въглищната енергетика?

Нито един член на правителството, нито един министър, нито...

Забраната за влизане на автомобили с руски номера в ЕС е чист нацизъм, според Лавров

Забраната за влизане на автомобили с руски регистрационни номера,...

Илон Мъск се гаври със Зеленски: Минали са едва 5 минути, а още не си поискал милиарди долари помощ!

Украинските власти изразиха днес възмущението си от публикация на...

Гавра с тарикат – депутат. Устата търси да „такова“ Ицо Хазарта!

"Добър вечер!, обърна се Устатата към публиката си и...

Прочетете още

ВСС под контрола на ДПС и ГЕРБ разби на пух и прах конституционните промени!

Илюзиите на "Промяната" и Христо Иванов за тяхна си "съдебна реформа" ще се изпарят напълно, ако не в парламента, то със сигурност в Конституционния...

Тръгна процесът за финансови машинации срещу Тръмп, той обяви победата си и шокира с красивата си адвокатка!

Светът коментира процеса срещу Доналд Тръмп и се вълнува от новата звезда в адвокатския му екип. След напрегнат първи ден на встъпителните изявления, днес...

Вучич пред CNN: Извършва се етническо прочистване на сърби. Искаме по-голямо присъствие на КейФОР в Северно Косово!

Сърбия е последната страна, която има нужда от инциденти в Косово, заяви снощи президентът на Сърбия Александър Вучич в интервю за Си Ен Ен,...
Verified by MonsterInsights