Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоSocial NewsСлави и Делян Добрев с общ фронт срещу Асен Винетката: Некадърен и...

Слави и Делян Добрев с общ фронт срещу Асен Винетката: Некадърен и лъжец едновременно!

Заедно в един пост във ФБ Слави, Тошко Йорданов и Делян Добрев от ГЕРБ размазаха финансовия гуру на Сглобката Асен Василев, известен след аферата Чаталджагейт и като Краля на Винетките.

С огромно удоволствие давам думата на Тошко Йорданов, пише Слави Трифонов във фейсбука си:
„Асен Василев вероятно е един от малкото финансови министри по света, който не е учил финанси, не е работил нито един ден във финансова институция, както и не се интересува от финансовата индустрия. Все едно американският финансов министър да не знае какво е “Уолстрийт”. Въпреки това, той периодично си позволява да се държи надменно с депутати от ИТН от парламентарната трибуна – някои от тях с не по-малко дипломи от неговите. Веднъж им казва: „Ще ви го кажа така, че и вие да го разберете.“ Друг път: „Трябва да ви образовам, че всички министерства харчат бюджета, а не само МФ.“ Сякаш има човек, който да не разбира това или да твърди обратното.
Затова аз, като предпазлив човек се допитах до един финансов експерт – Николай Василев. Кой е Николай Василев? Николай Василев е завършил икономика в Университета за икономически науки в Будапеща, има бакалавърска степен и по бизнес администрация, финанси и икономика в Щатския университет на Ню Йорк, притежава и магистърска степен по международна икономика и финанси в Университета „Брендайс“ (Уолтъм, САЩ) и Университета „Кейо“ (Токио, Япония). Освен това е сертифициран финансов аналитик (CFA)
Затова ще ви кажа – ако съпартийците на Асен Василев го определят като „изключителен финансист“ истината е, че Асен наистина е добър в нещо. И то е да увеличава всяка година държавните разходи с безпрецедентна за България скорост. Да реализира ненужно високи дефицити от средно -3% от БВП през последните 3 години и да вдига публичния дълг с над 6 млрд. лева годишно, гордеейки се с това. Така от 2021 г., когато той влезе в политиката и почти еднолично определя бюджетната политика на държавата, до 2027 г., ако сглобката довърши цял мандат, дългът ще се увеличи с 40 млрд. лв. Честито на данъкоплатците!
Многократно от „Има такъв народ“ задаваме въпроси за какво бяха изхарчени над 9 милиарда лева в първите 9 работни дни на правителството на Кирил Петков. Само ние се интересуваме от темата, а обществото никога не получи смислен и съдържателен отговор.
Две години по-късно бихме си помислили, че Асен все пак е придобил някакъв опит като финансист, нали се прави на министър, но уви. През декември 2023 г. държавните разходи скочиха до 11.5 милиарда лева и всичко си е същото:

 • Никой освен ИТН не се интересува от темата.
 • Няма подробна и полезна информация.
 • Отново нямаше обществена или политическа дискусия за какво да се изхарчат толкова много пари и нямаше ли и други по-важни приоритети.
 • Пак само един човек в държавата решава всичко това.
  В парламента ИТН отново попитахме: „Къде са парите?“ и Асен Василев отново отговори бюрократично, замъглено и следователно безполезно. Като ви кажат, че 40% от милиардите са отишли по държавния бюджет, а 18.5% по европейски проекти, вие какво разбрахте? Имате ли списъка с реализираните проекти? Ние не.
  На въпросът защо са нужни огромни дефицити в години, когато държавата не е в криза, Асен Василев отговори, че харченето е разумно, ако не е за текущи разходи, а е за инвестиции. Чудя се дали това е некадърност или наглост? Точно той да каже това. Той, който направи най-големите и излишни разходи, но за сметка на това не направи и половината от обещаните инвестиции? Къде са му инвестициите? Може ли да ни цитира поне 3-4, откакто той е финансов гуру на сглобката? Така че, наистина се чудя, Асен лъжец ли е или е просто некадърен? Вероятно и двете.
  Експертите на ИТН могат дълго да анализират милиарди, проценти и всякакви съществителни. Но за мен по-важни са изводите:
 1. Управляват ни популисти начело с Асен Василев, които ще изхарчат всичките пари на бъдещите поколения по непрозрачен и съмнителен начин.
 2. Публичният дълг ще продължава да расте с над 6 милиарда годишно, но другите политически сили спят. Уважаеми зрители, вие спите ли?
  Ако финансов министър е „изключителен експерт“, той нямаше да прави тези неща, а съвсем други:
 • Щеше да реализира излишъци.
 • Щеше да прави реформи във всички сектори и да намали разходите.
 • Щеше да знае, че финансовото министерство отговаря и за целия финансов сектор – борси, депозитари, брокери, управляващи дружества, инвестиционни и пенсионни фондове, застрахователи и много други. Но този финансов министър не е чувал за тях.
 • Щеше да постигне повишение на кредитния рейтинг на България, каквото няма от 2019 г. насам.
 • Нямаше да допусне България да бъде включена в Сивия списък за пране на пари и финансиране на международния тероризъм, където влязохме в края на 2023 г.
  Господин Василев, Асене, ти си високомерен и надменен и затова пропускаш много неща от фактите и от логиката. И затова сега и аз ще отделя 30 секунди, за да те образовам как функционира народът. Народът, Асене, обратно на всичко, на което ти се надяваш и ти си представяш, не е някакво стадо, с безкрайно търпение и с плитка памет. Всичко се вижда. Всичко се помни. Обикновено хората казват, че „някой там горе записва всичко в един тефтер“, но в твоя случай, Асене, в тефтера пишат хората. И сметката ще ти я поиска не „някой отгоре“, а хората. И съм сигурен, Асене, че в твоя случай няма да имаш дори 30 секунди, за да дадеш каквито и да било обяснения.“

Скъпи г-н Трифонов, включва се под поста острието на ГЕРБ срещу Промяната Делян Добрев,
Пропускате нещо изключително важно! Дефицита не е за да се правят повече инвестиции, а за да се плащат по-високи социални разходи. Ако погледнете разходните пера в бюджета, всички политики като процент от БВП са постоянни (за образование и култура дори се харчат по-малко пари) с изключение на социалните разходи, които като процент от БВП се увеличиха от първия ден на ППДБ с между 2 и 3% от БВП.
Тоест, дефицитът финансира социални разходи!
Още по-просто казано – теглим милиарди кредити, за да плащаме по-високи социални разходи.
Още, още по-просто казано – държавата тегли кредити от името на децата и внуците ни и ги ХАРЧИ (не инвестира).
Знаете ли до какво води това харчене (обратното на инвестиране) – до по-висока инфлация.
И знаете ли какво става накрая? Накрая всички сме по-бедни с повечето хартийки, а еврозоната ще я гледаме през крив макарон!

Поздрави!
Делян

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Въведете вашия коментар!
Въведете вашето име тук

spot_img

Последни

Не пропускай

Млада общинарка с огромен балкон е новата фаворитката на “дедо” Бойко в ГЕРБ

Нова фаворитка има за сърцето на заклетия ерген дедо...

Мбапе се сбогува с ПСЖ с трофей след хулигански сблъсъци и зрелищен финал (ВИДЕО + СНИМКИ)

ПСЖ е новият носител на Купата на Франция след...

МЪЛНИЯ! BNEWS позна: Арсений е новият митрополит на Сливен! Пътят на Дядо Николай в Синода за Патриарх е открит!

Дясната ръка на Пловдивския митрополит Николай стана Сливенски владика!...

Пеевски избухна срещу Радев за войските на България и на НАТО в Украйна!

Радев обяви, че е против пращането на войски на...

Хамас обяви, че е заловил израелски войници за заложници! Газа празнува! Протести в Тел Авив!

Преди очакваното възобновяване ма преговорите за ивицата Газа групировката...

Консерваторите в Англия връщат казармата!

10 години след идеята на Николай Бареков завръщане на...

Социологията за Евровота: Консервативна вълна и падение за либералните партии! Нова Итало-френска ос Мелони – Марин Льо Пен

Групата на Европейските консерватори и реформисти, чийто първи български...

Прочетете още

Млада общинарка с огромен балкон е новата фаворитката на “дедо” Бойко в ГЕРБ

Нова фаворитка има за сърцето на заклетия ерген дедо Бойко в неговата партия ГЕРБ. Тя е на 25 години с икономическо образование и е...

Борисов увери американски конгресмени, че даваме руските реактори на Украйна, а ние строим нов американски блок в АЕЦ Козлодуй за 20 милиарда долара

Като шеф на комисията по външните работи в НС и лидер на ГЕРБ Борисов срещна конгресмени от САЩ и ги увери, че ще строим...

Мбапе се сбогува с ПСЖ с трофей след хулигански сблъсъци и зрелищен финал (ВИДЕО + СНИМКИ)

ПСЖ е новият носител на Купата на Франция след 2:1 във финала срещу Лион. Мачът бе страхотно шоу с купища голови положения и атаки,...
Verified by MonsterInsights