Новините с коментар в реално време

СРИВ! БТВ губи 200 млн. евро от пазарната си стойност от врътката на Хекимян с Бойко Борисов

В Щатите след подобен "трансфер" телевизия на стойност милиарди...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

СРИВ! БТВ губи 200 млн. евро от пазарната си стойност от врътката на Хекимян с Бойко Борисов

В Щатите след подобен "трансфер" телевизия на стойност милиарди...

Човек на Костов: Хекимян ми призна за „черни списъци“ на ГЕРБ за гости в БТВ!

"Черни списъци" с гости в БТВ, за които има...

Бог чу молбите им! Патриархът нареди да се отвори Руската черква и прати попове в нея

Българският патриарх Неофит назначи свещеници от София, които ще...
НачалоБългарияСметките за палата на Шехерезада май не излизат

Сметките за палата на Шехерезада май не излизат

Изгодните имотни сделки на цени, които не могат да се срещнат на свободния пазар, изглежда са специалитет на елита на ГЕРБ. След като покрай "Апартаментгейт" стана ясно, че поредица от ключови хора на партията на Бойко Борисов са се сдобили с луксозни апартаменти на ниски цени, щом са влезли във властта, сега и пиарът на Бойко Борисов – Севделина Арнаудова- Димитрова, или по-скоро нейната майка, показва нюх към изгодни покупко-продажби.

Както "Сега" писа, Арнаудова и съпругът й за четири години – от 2015 до 2019 г., са се сдобили с луксозен апартамент и гараж за 352 049 лв. и със скъп имот в Бистрица за 1 056 148 лв. За покупките са използвани кредити, които са погасени учудващо бързо. Арнаудова обясни това с дарения от майка си и предостави на "Сега" документи за това.

Анализът на документите и справка в имотните регистри показва, че

 

има доста въпроси около имотите и доходите на майката

 

на Севделина Арнаудова – Димитрина Кирилова. През целия си живот тя е реализирала две имотни сделки, които се оказват ключови за семейното благополучие на едната от двете й дъщери.

През 1999 г. Димитрина Кирилова купува апартамент от 81 кв. м в столичния квартал "Надежда", който продава на 7 април 2016 г. В регистъра за продажбата е отбелязан материален интерес за 40 000 лв. Това вероятно е данъчната оценка, на която е сключена сделката. Така се спестяват данъци. През 2017 г. майката дарява на дъщерята си двойно по-голяма сума – 40 000 евро, за които Севделина Арнаудова твърди, че са от точно от продажбата на апартамента в "Надежда". Обяснение за разликата няма.

Много по-интересна е втората имотна сделка на Димитрина Кирилова. На 1 април 2016 г. тя купува апартамент от 128 кв. м. на ул. "Никола Петков" 51. Това всъщност е апартамент, попадащ в хотелския комплекс "Глория палас" в кв. Горна Баня, по-известен като Дипломатическия клуб. На улицата е имало преномериране, като адресът вече е обозначен като 143А, което затруднява проверката.

Севделина Арнаудова – Димитрова твърди, че апартаментът не е купен с ипотечен заем, а с лични спестявания на майка й. Възниква въпросът как Димитрина Кирилова е успяла да си позволи скъпо жилище с лични спестявания. В статия в "24 часа" от 2012 г., посветена на кариерата на Севделина Арнаудова, пише, че майка й е работила на смени в хотел, а баща й е полицай. Арнаудова има и сестра. На въпрос как ще бъдат обяснени доходите на майка й Севделина Арнаудова-Димитрова коментира пред "Сега", че няма притеснения и че всичко е плащано по банков път.

 

Интересна е и цената на апартамента.

 

Материалният интерес по сделката е 117 349 лв. Кирилова го купува от частно лице – Виктор Тръпков, който го е придобил през декември 2008 г. за 157 160 лв. Излиза, че продавачът се е съгласил на доста по-ниска цена, и то при покачващи се цени на имотите. Вероятно тук отново става въпрос за сделка на данъчна оценка. Показателно е, че Кирилова продава същия този апартамент през март 2020 г.  за 391 166 лв. Купувач е Дмитрий Корольов. Вероятно става дума за бившия руски офицер и беларуски опозиционер Дмитрий Корольов, който се занимава с оръжеен бизнес, и когото България отказа да екстрадира в Беларус, защото има заплаха за живота му. Парите от продажбата също са дарени на Севделина Арнаудова.

Цената, на която Кирилова купува този апартамент, може да бъде сравнена и със сделката на дъщеря й в същия комплекс. През август 2015 г. Севделина и Делян Димитрови купуват апартамент от 198 кв. м за 352 049 лв. Факт е, че този апартамент е с по-голяма квадратура, но

 

разликата от 234 700 лв. за 70 кв. м е впечатляваща.

 

За да финансира тази покупка, семейство Димитрови тегли ипотечен заем от 150 000 евро, потребителски заем от 30 000 лв. и добавят пари кеш.

Имотът е купен от частни лица – Златан и Здравка Аврамови, които са го придобили през декември 2005 г. за 115 660 лв.

Семейство Димитрови погасяват заема за апартамента си с дарението от 40 000 евро от Димитрина Кирилова, с дарение от 40 000 лв. от бащата на Делян Димитров, направено на 17 октомври 2017 г. и с лични средства. Не е известно с какво се занимава свекърът на Севделина Арнаудова и какъв е произходът на парите за това дарение.

Управител и мажоритарен собственик на "Глория Палас" е Николай Божинов – добър познайник по тенис линия на премиера Бойко Борисов, с който са участвали на множество тенис прояви и турнири. 

Другото дарение на Кирилова – от 391 166 лв., отива основно за погасяване на друг заем на Севделина Арнаудова за друг имот.

През 2019 г. семейство Димитрови купуват огромна къща в Бистрица за 1 056 148 лв.

 

Това вероятно е един от най-скъпите имоти,

 

купувани от хора на висши постове в последните години, макар и придобит с ипотечен заем.

Справка в имотния регистър показва, че с имота има две сделки преди това. На 1 октомври 2004 г. теренът е бил закупен от фирма "Проф", собственост на Роберт Ян Кноперс. Той работи дълго време в сферата на маркетинга и комуникациите, като през 2005 г. е шеф на "Връзки с обществеността" на "Мобилтел". 

На терена е построена сграда със застроена площ от 271 кв. м – не се посочва колко е РЗП, като целият имот е продаден на 11 март 2015 г. на французина Пиер Рене Люсиен Вале, който има бизнес у нас в сферата на IT технологиите. За него Вале е броил 741 259 лв., но не е ясно в какво състояние е купил имота и дали след това не е правил подобрения. Именно Вале продава имота на Севделина Арнаудова и съпруга й.

Любопитна подробност е, че през 2019 г. Пиер Вале продава на известно лице и друг апетитен имот – голям апартамент на "Цар Освободител", купен от Никола Тупарев и съпругата му Екатерина. 

Фирма "Проф" има само две сделки в Бистрица, като втората – на неурегулиран имот от 2,7 дка е продаден на бизнесмена Цветан Лъжански.

От имотните сделки на Севделина Арнаудова правият впечатление и

 

щедрите заеми, които банките й отпускат.

 

По първия заем от 150 000 евро от 2015 г. месечната вноска е била първоначално 1002 евро (вноските са падащи), срокът за погасяване – 30 години. По втория жилищен кредит от 2019 г. за имота в Бистрица месечните вноски са в размер на 4066 лв., срокът за изплащане е 30 години. След предсрочното погасяване на част от заема с полученото през 2020 г. дарение месечната вноска е намалена на 2795 лв.

От имотните декларации на Севделина Арнаудова и мъжа й стават ясни доходите на семейството. За 2018 г. те са 132 574 лв., а за 2019 г. – 165 675 лв.  80 528 лв. от тях са основната заплата на Делян Димитров като член на съвета на директорите на "Булгартрансгаз", 22 469 – от заплатата му като нещатен сътрудник на ГЕРБ, 8400 лв. от наем на личен апартамент в Студентски град и 19 558 лв. от продажба на гараж. Доходът на Арнаудова за годината е бил 34 720 лв.

 

Биографията на Делян Димитров, на когото се пада основната част от доходите, е изключително интересна.

 

Той е племенник на бившия министър на държавната администрация Марио Тагарински, който последно бе депутат от РЗС. През 2009 г., когато Яне Янев беше враг на Борисов, Тагарински излезе от групата на РЗС и това доведе до нейното разпадане. Делян Димитров е роден 1982 г. и е завършил индустриален мениджмънт в стопанския факултет на  ТУ-София. Веднага след това  се впуска в частния бизнес, като управлява за кратко – от 2007 до 2008 г. регистрираната в Бургас "България ню хоум" с предмет на дейност търговия с имоти, в която е имал и дял. Бил е и едноличен търговец – собственик на "Джет ли – Делян Димитров", с предмет на дейност питейни заведения Несебър, като от 2011 година фирмата е неактивна. От 2009 до 2014 е имал дял и от фирмата за енергийна ефективност "Енеко – ЕС", който е прехвърлен на друго лице.

С тази биография през 2012 г., той дебютира в бордовете на държавните фирми, където е и до днес. Името му се появява в съвета на директорите на "Национална компания индустриални зони", под шапката на икономическото министерство, в дъщерната й "Свободна зона Видин", в нашумялата напоследък покрай ремонта на язовири и водопровода до Перник "Монтажи" ЕАД. Той е бил в тези бордове за кратко – по няколко месеца, като най-дълго е в директорския борд на "Национална компания индустриални зони" – до май 2013 г. От 2015 г. при второто правителство на ГЕРБ Димитров влиза в борда на "Булгартрансгаз", където е и в момента. През 2015 сключва брак със Севделина.

Към момента данъчните не са дали знак, че ще проявяват интерес към доходите и разходите на пиара на премиера. Но тя е поредното доказателство, че пребиваването във властта се отразява изключително благоприятно върху материалното благополучие. И то за съвсем кратък период.

 

ЧЕЛЕН ОПИТ

С дарения, но от тъща си обясни рязкото си забогатяване бившият зам.председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. През 2010 г. РЗС вади документи как той е закупил два апартамента  – от 80 и 112 кв. м, и два гаража в кв. "Изток", на стойност 293 000 лв. от фирмата "Ти Ви Би" на неговия кумец Тодор Бояджиев. 

Заради скандала НАП направи проверка и излезе с над 100 страници анализ и заключения. От тях става ясно, че обект на проверката основно е единият апартамент, защото другият се приема за придобит срещу банков кредит, т.е. парите са с доказан произход. Става дума за покупката на жилище от 112 кв.м и гараж към него, за който Цветанов брои 75 096 евро на 28 ноември 2008 г. Два месеца по-рано той си отваря сметка в ДСК, в която тъщата му внася 48 367 евро и 9263 щатски долара дарение. НАП приема това обясняние. Не е ясно дали е правена ревизия на тъщата на Цветанов и дали тя има нужните доходи за подобно дарение.  

През 2013 г. главният прокурор Сотир Цацаров се усъмни в безпристрастността на НАП, защото нейният шеф изведнъж става депутат от ГЕРБ. Цацаров нарежда пълна данъчна ревизия на Цветанов, защото счита, че предишната е компрометирана. И след втората обаче се оказва, че няма доказателства за наказателно дело срещу Цветанов за данъчни нарушения. Плахо от държавното обвинение обясниха, че имало малки нарушения, но те били административни.

През юни 2018 г. Цветанов и съпругата му Десислава сключват договор за замяна със строителната фирма „Артекс“. Срещу двата апартамента с паркоместа на ул. „Елемаг“ и доплащане от 100 000 лв. семейството получава ново луксозно жилище – пентхауса на покрива на сграда "Летера" на ул. „Латинка“ в кв. “Изток”. То е с площ от 240 кв. м и частен ВИП асансьор. Всички данъци и такси по сделката са върху данъчната оценка на по-скъпия имот – 386 654.40 лв. – сума, много по-малка от действителните пазарни цени в района. Проверката нареди проверка и по тази покупка, която завърши с констатация, че не са открити нарушения.

spot_img

Последни

Ала-бала изборните машини на Смартматик надписали дистанционно 200 милиона избиратели във Филипините

Резултати от гласуването може да се манипулират онлайн, даде...

СРИВ! БТВ губи 200 млн. евро от пазарната си стойност от врътката на Хекимян с Бойко Борисов

В Щатите след подобен "трансфер" телевизия на стойност милиарди...

„Хекимян“ е Сглобката на Борисов, за да даде София на ПП и ДБ

Антон Хекимян, който ръководеше новините и публицистиката в бТВ,...

Руското посолство няма да отвори Руската църква, въпреки инструкциите на Пеевски и Патриарха

Ключовете от катинара и нотариалният акт на черквата в...

Не пропускай

Ала-бала изборните машини на Смартматик надписали дистанционно 200 милиона избиратели във Филипините

Резултати от гласуването може да се манипулират онлайн, даде...

СРИВ! БТВ губи 200 млн. евро от пазарната си стойност от врътката на Хекимян с Бойко Борисов

В Щатите след подобен "трансфер" телевизия на стойност милиарди...

„Хекимян“ е Сглобката на Борисов, за да даде София на ПП и ДБ

Антон Хекимян, който ръководеше новините и публицистиката в бТВ,...

Руското посолство няма да отвори Руската църква, въпреки инструкциите на Пеевски и Патриарха

Ключовете от катинара и нотариалният акт на черквата в...

Вързаха ръцете на руския консул Георги Гергов, за да не може да вземе изцяло Панаира

Софийският апелативен съд окончателно потвърди наложения запор върху акциите...

Сдружението на Иван Гешев сезира Радев, че новият антикорупционен орган на Сглобката е антиконституционен

НОВОПРИЕТИЯТ АНТИКОРУПЦИОНЕН ЗАКОН Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНЕН - това е изводът...

Човек на Костов: Хекимян ми призна за „черни списъци“ на ГЕРБ за гости в БТВ!

"Черни списъци" с гости в БТВ, за които има...

Бог чу молбите им! Патриархът нареди да се отвори Руската черква и прати попове в нея

Българският патриарх Неофит назначи свещеници от София, които ще...

Евродепутат от ГЕРБ – СДС се извини на избирателите заради избора на Антон Хекимян

ИЗВИНЯВАМ СЕ, това написа еродепутатът от ГЕРБ - ...

Руската църква в София е наистина руска собственост

Руската църква в София е затворена от руското посолство,...

Прочетете още

Ала-бала изборните машини на Смартматик надписали дистанционно 200 милиона избиратели във Филипините

Резултати от гласуването може да се манипулират онлайн, даде пример депутатът от ИТН Павела Митова със Случая “Манила” - 200 млн. избиратели повече! Изборните...

СРИВ! БТВ губи 200 млн. евро от пазарната си стойност от врътката на Хекимян с Бойко Борисов

В Щатите след подобен "трансфер" телевизия на стойност милиарди долари би била изправена пред фалит. Безотговорният ход на нейния мениджър би изправило до стената...

„Хекимян“ е Сглобката на Борисов, за да даде София на ПП и ДБ

Антон Хекимян, който ръководеше новините и публицистиката в бТВ, които бяха флагман на ПП-ДБ в последните две години и работиха съвсем целенасочено срещу Борисов...
Verified by MonsterInsights