Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоБизнесСобственици търсят пазар за пустеещите си земи

Собственици търсят пазар за пустеещите си земи

Летният сезон раздвижи пазара на земеделска земя в България. Все повече собственици на поземлени активи, които са решили да се разделят с част от имотите си, търсят купувачи, които да им дадат оптимална цена за парцелите. Сред най-активните продавачи тази година са притежатели на земи, които не ги обработват и не са заинтересовани да се занимават със земеделие. Те предпочитат да отдадат земите си под наем или да ги продадат, вместо да ги оставят да пустеят, твърдят експерти по недвижимите имоти.

Според проучване на компанията за професионално управление на поземлени активи  „Агрион“ всеки пети собственик на земя или 21% от анкетираните, са оставили имота си да пустее и не го развиват по никакъв начин. Част от тях нямат дори представа какво се случва със собствените им парцели и не знаят кой ги обработва.  Обикновено това са хора, които имат други професии и нямат интерес и желание да се занимават с производство на селскостопанска продукция. Според официалните данни на Министерството на земеделието, храните и горите, необработваемите площи в България през 2017 г. са били в размер на 1.94 млн. дка, което е с 17 хил. декара повече в сравнение с предходната година.

Притежатели на земеделски имоти в България са предимно хора от по-възрастното поколение, над 55 години. Те притежават средно по около 20 дка земя, но често тя е разпокъсана и в различни землища. В повечето случаи собствениците живеят в София или другите големи градове, а терените са им в отдалечени райони, над 100 км разстояние от местоживеенето им.

Според проучването, водещи фактори при избора на купувач са сигурността на сделката и бързото й реализиране. Потенциалите продавачи предпочитат да сключат договор с роднини и познати или със специализирана компания, която е доказала във времето, че е добър стопанин и партньор. По-голямата част от тях посочват именно „Агрион“, като компанията с която предпочитат да сключат сделка, ако решат да продават. Според наблюдатели едно от сериозните предимства на земеделското дружество пред останалите е извършването на безплатна оценка на земята. От компанията казаха, че всеки собственик на земеделска земя, може да заяви безплатна оценка на земята си на сайта на компанията на адрес http://www.agrion.bg/bg/request/sell или във всеки един от регионалните офиси на земеделското дружество. Това спестява пари и време на собствениците на земя. Таксата, която вземат лицензираните оценители, за да формират цена на даден имот, често надхвърля 100 лв., без значение каква е големината на имота. Което е сериозен разход за собствениците, които най-често са пенсионери и не разполагат с големи доходи.

„С извършването на безплатни оценки искаме да помогнем на собствениците на земеделски земи да добият реална представа за пазарната оценка на активите им и каква цена да очакват, ако решат да продадат имота си“, казаха от ръководството на дружеството. Експертите прилагат индивидуален подход към всяко едно запитване, за да гарантират прозрачна и адекватна цена. За разлика от други компании, „Агрион“  не използват метода на осреднената оценка за дадено землище, който изкривява ценообразуването, а формират цената на конкретния имот в съответствие със специално създаден алгоритъм, включващ различни показатели.

Стойността на земеделската земя зависи от няколко основни фактора, сред които са местоположение, наклон на терена, транспортната достъпност, категория, размери на парцела, достъпност до напояване и др. Комасираните земи държат доста по-висока цена, в сравнение със средните цени за даден регион, дори ако се сравняват парцели от едно и също землище, категорични са експертите в бранша. Земеделските земи в България се разделят на 10 категории според продуктивните възможности на почвите, климатичните условия и качествата на земята.

spot_img

Последни

Мария – Антоанета Василев: Като няма хляб, тези от културата да ядат пасти!

Щом личният му приятел напушеният с трева Просто Наско...

Закон във Франция разреши петлите да кукуригат на воля, прасетата да вонят и кравите да мучат по селата

Градските жители, които търсят тишина и спокойствие в пасторалната...

Не пропускай

Мария – Антоанета Василев: Като няма хляб, тези от културата да ядат пасти!

Щом личният му приятел напушеният с трева Просто Наско...

Закон във Франция разреши петлите да кукуригат на воля, прасетата да вонят и кравите да мучат по селата

Градските жители, които търсят тишина и спокойствие в пасторалната...

Киро и Асен пуснаха Хинков напред като жива мишена в минно поле да брани рокадата в Пирогов

"Изглежда не" е моята прогноза, че няма да мога...

Борисов: Няма да позволим могъщият Академик Денков да се огъне!

Старият изтъркан до болка крими филм в НюзКурниците на...

Пеевски осветли мисирките: Всичко става смешно в държавата, този цирк трябва да свърши!

Шефът на ПГ на ДПС Делян Пеевски открито показа...

Спас Русев и Шолак отвориха шампейна! КЗК очаквано одобри сделките на Виваков с Булсатком

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не вижда проблем...

33% от регулаторите! Това е цената на Продължаваме Промяната и Христо Иванов!

1/3 от кадрите в регулаторите ще са за ДПС,...

Прочетете още

Мария – Антоанета Василев: Като няма хляб, тези от културата да ядат пасти!

Щом личният му приятел напушеният с трева Просто Наско от Хасково вече не е министър, Асен Василев - Кокорчо не смята сектор "Култура" за...

Асен Василев призова Хинков да си хвърля оставката пред благия поглед на Данчо Цонев от ДПС

Василев знае как се взима завоя с 200. В прав текст съпредседателят на "Продължаваме Промяната" призова здравния министър да спре да пречи и да...

Конгрес на БФС и гласуване на оставката на Боби Михайлов три седмици след конференцията на ДПС и по време на Ротацията

Окончателно съдбата на Боби Михайлов ще се реши три седмици след националната конферения на ДПС. И точно в дните на Ротацията, която може да...
Verified by MonsterInsights