Новините с коментар в реално време

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

Цирк Дьо БСП! Свиленски издига Нинова за трети мандат, защото имала право

Драмата в БСП зави рязко към пълен фарс, защото...

Само оставката на Борисов като депутат и лидер на ГЕРБ може да реши тупика в парламента

Борисов да подаде оставка и да остави партията си...
НачалоПолитикаСРИВ! Борисов, Карадайъ и Слави с по-висок рейтинг от лицата на “Промяната”...

СРИВ! Борисов, Карадайъ и Слави с по-висок рейтинг от лицата на “Промяната” Киро Петков, Асен Василев и Денков

Ако изборите са сега би получил ГЕРБ -23,3%, ПП – ДБ – 18%, „Възраждане“ – 15,4%, ДПС – 12,9%. БСП остава на пета позиция с 9%.

Промяната и ДБ се сриват, Възраждане, без да расте, ги стига:

Това са данните на агенция „Медиана“.

Изследването е проведено в периода – 18 – 24 юли 2023 г. г. с 976 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Усещането, че демокрацията е заменена от игра на демокрация (силно деформирана „представителна демокрация“) дава отражение и на изборните нагласи.

Продължава нарастването на партията „Не подкрепям никого!“, която вече е пета „политическа сила“ с ясна тенденция скоро да се бори за влизане в тройката.
Най-тежък е ударът върху номинално управляващата коалиция ПП-ДБ, която е вече на 5,3% след некоалиционния се „младши“ партньор – ГЕРБ.

Острата опозиционност на „Възраждане“ и ИТН продължава да им носи политически дивиденти, като „Възраждане“ е вече само на 2.6% след управляващата ПП-ДБ. Сред партиите под 4%-ната бариера са забележими „Български възход“ (2.5 %), „Левицата“ (2.1%) и новата формация (политическа заявка) на Иван Гешев „Справедливост за България“(1 %).

Рейтинг на политиците

„СПОРЕД ВАС, ЗА КОИ ОТ ТЕЗИ ПОЛИТИЦИ (НЕЗАВИСИМО ОТ ВАШИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРЕДПОЧИТАНИЯ И СИМПАТИИ) БИХТЕ КАЗАЛИ, ЧЕ СА НАИСТИНА ДОБРИ ПОЛИТИЦИ?“

Положителен отговор
„ДА, ДОБЪР ПОЛИТИК Е“ за:

РУМЕН РАДЕВ – 53%

БОЙКО БОРИСОВ – 29

КОСТАДИН КОСТАДИНОВ – 23

КОРНЕЛИЯ НИНОВА – 23

СЛАВИ ТРИФОНОВ – 18

КИРИЛ ПЕТКОВ – 17

МУСТАФА КАРАДАЙЪ – 17

НИКОЛАЙ ДЕНКОВ – 17

АСЕН ВАСИЛЕВ -17

СТЕФАН ЯНЕВ – 17

ХРИСТО ИВАНОВ – 11

КОСТАДИН ПАСКАЛЕВ – 10

АТАНАС АТАНАСОВ – 7

2/3 от народа не иска да се дава оръжие за Украйна:

Основната промяна в обществените нагласи е повишената тревожност по отношение на опасността от глобална, световна война. Само за три месеца хората, които смятат, че има сериозна опасност от световна война (в която и България ще бъде засмукана) се е увеличил с 16 % и вече това са близо половината от пълнолетното население (47%).

Това неизменно поставя въпросите „Накъде върви Европа и света?“ и „Какво може и трябва да прави България в тази Европа, и в този свят?“. Естествено тези въпроси (и отговорите, които обществото си дава) оказват пряко отражение на оценката на партиите, правителството, отношението към войната в Украйна, оръжейните доставки, влизането в еврозоната.

Реакцията на българското общество по отношение на тази засилваща се тревожност и опасения можем до обобщим като подчертан стремеж за изолационизъм – дистанциране на България от конфликта в Украйна, дистанциране от еднопластовата оценка „добри-лоши“ (и в този смисъл дистанциране от основния наратив на ЕС и НАТО), дистанциране от еврозоната. Грубо казано, общественото мнение се консолидира около разбирането „Светът се тресе, отива на лошо – сега не е времето да се долепваме плътно до когото и да било!“

Така, само 26 % от пълнолетните оценяват агресията на Русия като непредизвикана и неоснователна (36 % смятат, че Русия е била предизвикана да нападне); 65 % смятат, че България не трябва да дава оръжие за Украйна (17 % са „за“); 60% считат, че в този конфликт България не трябва да подкрепя нито Русия нито Украйна и трябва да бъде максимално неутрална (19 % са за подкрепа на Украйна; 9 % смятат, че трябва да подкрепяме Русия).

Българинът не иска еврото!

По отношение на еврото (еврозоната) общественото мнение също е в остър дисонанс със заявените намерения на управляващите. Само 21% смятат, че е добре да заменим лева с евро в близките 2-3 години срещу 59%, които казват: „Не му е сега времето“! Половината от пълнолетните смятат, че е задължително да се проведе референдум за еврото и само 11% смятат, че не трябва да се провежда референдум (каквото решение прие управляващото мнозинство в парламента). Като причината за отхвърлянето на референдума е лесно обяснима за обществото – искат да ни заведат там където не искаме, без да се съобразяват с нас (60% от потенциалните участници в референдум биха гласували „против“, срещу 23% „За“)

Кабинетът Денков нехаресван от самото начало

Като цяло изследването очертава навлизането на страната в нов тип политическа криза. Предишната криза беше продукт на конфронтацията между партиите и невъзможността им да постигнат минимален консенсус и да съставят правителство. В крайна сметка партиите постигнаха някакъв консенсус, който обаче влиза в остро противоречие с волята и очакванията на мнозинството от избирателите, които заявяват – „Това не е наше правителство!“

Получава се остър дисонанс между вижданията на мнозинството от обществото и ежедневно прокламираните цели на мнозинството в парламента. Заедно с изтеклите записи за възможно участие на външни сили във формирането на „сглобката“, това поставя въпроса за демократичната основа на властта, както и на въпроса за суверенитета на страната. Така, мнозинството (56%) от избирателите са убедени, че кой и как управлява страната не зависи (или почти не зависи) от избора на хората, а 45% смятат, че България не е суверенна държава, която сама определя външната и вътрешната си политика (срещу 13%, които смятат, че тя е напълно суверенна държава).

Логично, оценките за правителството са необичайно ниски за едно ново правителство – 47% считат, че то разочарова (20% че вдъхва надежда); 40% считат, че то е вредно и трябва да си ходи час по-скоро (срещу 24%, които го смятат за полезно и разчитат то да управлява по-дълго).

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Радев звучи намахано, но Пеевски го държи за шлифера с компромати!

Радев е тежко зависим от грешките, които направи със...

Европа, вместо САЩ, ще плаща за Украйна 50 милиарда!

Украйна не получи кредит от 50 милиарда, защото Вашингтон...

Мисията на НАТО в Украйна ще се прикрие като Мисия за обучение и подготовка!

Министрите на отбраната на страните членки на НАТО са...

Не пропускай

Радев звучи намахано, но Пеевски го държи за шлифера с компромати!

Радев е тежко зависим от грешките, които направи със...

Европа, вместо САЩ, ще плаща за Украйна 50 милиарда!

Украйна не получи кредит от 50 милиарда, защото Вашингтон...

Мисията на НАТО в Украйна ще се прикрие като Мисия за обучение и подготовка!

Министрите на отбраната на страните членки на НАТО са...

“Величие” на Полковника няма да участва в кабинета на ГЕРБ и ДПС

Попитана дали "Величие" няма да ни изненадат и да...

ПП и ДБ с ново неприлично предложение от ГЕРБ – Асен Василев пак финансов министър!

И настана една тишина… Всички се изпокриха… Боя се,...

Прочетете още

Радев звучи намахано, но Пеевски го държи за шлифера с компромати!

Радев е тежко зависим от грешките, които направи със служебните си кабинети. Калина Андролова пред Бгнес: – Има воля за сформиране на кабинет, но не...

Европа, вместо САЩ, ще плаща за Украйна 50 милиарда!

Украйна не получи кредит от 50 милиарда, защото Вашингтон отново се опита да прекара Европа. ЕС не хареса американския план, който предполага изплащането на процентите...

“Говорить Москва!” Лидер на ДПС и заместник шеф на ПГ на Либералите се отказаха, за да стане кремълското прокси Елена Йончева пак евродепутат!

Късно снощи ЦИК обяви окончателно мандатите за евровота, след като Росен Желязков от ГЕРБ-СДС и Джевдет Чакъров и Искра Михайлова от ДПС, които се...
Verified by MonsterInsights