Новините с коментар в реално време

Шок! Лена Бориславова на Киро в афера с Пеевски! Твърди, че Путин атакува любимия и партньор в Сглобката

“Петък е. Хората на Путин се сплотяват.” Това написа Лена...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

НачалоСветътСтартира предизборната кампания за наследник на Шиндзо Абе

Стартира предизборната кампания за наследник на Шиндзо Абе

Последвай Bnews.bg в

Управляващата в Япония Либерално-демократическа партия (ЛДП) започна официално вътрешнопартийната си кампания за избиране на наследник на премиера Шиндзо Абе, подал оставка по здравословни причини. Несъмнен фаворит за поста е Йошихиде Суга, досегашната дясна ръка на Абе.

Суга, който в момента е главен секретар на правителството, вече си осигури подкрепата на водещите фракции в ЛДП, която ще избере на 14 септември следващия си председател.
То 71-годишният син на земеделец не е единственият участник в надпреварата: Шигеру Ишиба, бивш министър на отбраната, и Фумио Кишида, високопоставен представител на ЛДП, също издигнаха кандидатурите си за председателския пост.

Победителят във вътрешнопартийното гласуване почти сигурно ще спечели предстоящото на 16 септември гласуване в парламента, в който ЛДП разполага със сериозно мнозинство, и ще стане премиер на страната.

Надпреварата за поста на 65-годишния Абе започна в края на август, когато изненадващо обяви, че планира да се оттегли по здравословни причини, след като подобри рекорда за най-дълго управлявал японски премиер.

Ситуацията поражда спекулации, че е възможно следващият лидер да обяви предсрочни парламентарни избори, за да получи мандат от обществото и да парира възраженията на част от все още разединената опозиция.

Няколко опозиционни партии опитват да се прегрупират и да създадат по-силен противовес на управляващите консерватори.

Тежки задачи

Тримата кандидати на ЛДП се регистрираха официално за участие във вътрешните избори, след което направиха изявления.

Суга представи кандидатурата си като начин да се избегне изпадането в "политически вакуум" след оттеглянето на Абе. Той заяви, че ако бъде избран, ще съсредоточи действията си върху ограничаването на разпространението на коронавируса, докато възстановява японската икономика, която е в рецесия.

Ишиба, от своя страна, изрази желание за "голямо започване начисто" и по-конкретно изрази намерение да постави под въпрос "твърде голямата концентрация" на Япония върху столицата Токио и каза, че ще вложи всички сили в съживяването на регионите.

Според Кишида мерките за предотвратяване на разпространението на коронавируса и за подпомагане на икономическата дейност не могат да бъдат разделяни.
В случай на победа, "бих станал лидер, който не се стреми да блести, а да накара всеки член на своя екип да блести", добави той.

По време на кратката кампания ще се проведат и два публични дебата, макар че в изборите имат право да гласуват само 535 души: депутатите на ЛДП в парламента и представителите на партията в 47-те префектури на страната.

Идеята за по-широко гласуване с участието на всички членове на партията беше бързо отхвърлена. Представителите на ЛДП сметнаха, че организирането на подобни избори изисква прекалено много време в момент, когато се изискват бързи решения.

Следващият премиер ще се изправи пред трудни задачи – от коронавирусната пандемия, през организирането на отложените за догодина Олимпийски игри Токио 2020 г. до икономическия спад.

Обединяваща фигура

Ишиба е 63-годишен бивш банкер, експерт по военните въпроси. Той е популярен сред избирателите и социологическите проучвания редовно го поставяха начело по популярност преди оставката на Абе. Но в ЛДП, където той е един от малцината, открито критикуващи постиженията на Абе, някои все още гледат на него с подозрение и не са му простили, че през 90-те години за известно време напусна партията.

Дълго време се смяташе, че Кишида, също 63-годишен, е естественият наследник на Абе, но изглежда, че неотдавна той е изпаднал в немилост. Самият Абе отказа да подкрепи публично някого от кандидатите.

Доскоро Суга отричаше да има амбиции за поста. Син на фермер от северната част на Япония, кариерата му изпъква в ЛДП, където преобладават представители на големи политически семейства.

Депутат на ЛДП от 1996 г., Суга стана най-близкият съветник на Абе, говорител на воденото от него правителство и обединяващо звено между министерствата и администрацията.

Смята се, че той е в състояние да подчини огромната японска бюрокрация на волята на правителството, но е бил критикуван заради понякога обтегнатите си отношения с медиите. Критиците му го упрекват, че систематично избягва да отговаря на чувствителни въпроси.

За да следите новините и коментарите в реално време, абонирайте се за нашите канали ето тук👇

spot_img

Последни

Не пропускай

Шок! Лена Бориславова на Киро в афера с Пеевски! Твърди, че Путин атакува любимия и партньор в Сглобката

“Петък е. Хората на Путин се сплотяват.” Това написа Лена...

Въоръжен нападател уби бивша депутатка националист от Върховната рада в украинския град Лвов

Въоръжен нападател застреля в град Лвов бившия депутат от...

Как Дълбоката държава в Гугъл прецаква Тръмп и бута Джо Деменцията Байдън?!

Търсачката на либералния гигант Гугъл блокира уебсайта на Доналд...

Пожарът във Воден е причинен умишлено и има сателитни снимки, които го доказват

Автор: Атанас Русев, Да запазим горите Умишлено причинени пожари? На последната...

Прочетете още

Шок! Лена Бориславова на Киро в афера с Пеевски! Твърди, че Путин атакува любимия и партньор в Сглобката

“Петък е. Хората на Путин се сплотяват.” Това написа Лена Бориславова в Туитър и качи две снимки. На едната снимка очаквано са Румен Радев, който създаде...

Младежкото ДПС отряза Делян Пеевски и застана мощно зад истинския си лидер Ахмед Доган! (Видео)

Младите хора в ДПС казаха тежката си дума: Напред Без Пеевски!В младежката организация никога не е имало две теми, относно лидерството в ДПС. За...

Гореща версия! Преход към изцяло дигитален свят на човечеството с вчерашния кибер срив! Изборите в САЩ и победата на Тръмп са под въпрос

Големият Срив вчера е началото на Преход към изцяло Дигитален свят. Изборите в САЩ може да бъдат следващият ключов етап от трансформацията, а консервативните...
Verified by MonsterInsights