Ексклузивно:

Ердоган печели изборите в Турция, ще управлява трето десетилетие (ОБЗОР)

Президентът Реджеп Тайип Ердоган спечели президентските избори в Турция , побеждавайки...

НЕЧОВЕЦИ! Лекарите към почернения съпруг на починалата родилка: Изтеглихте късата клечка

Жена ми става, за да повика спящата сестра, защото...

КОАЛИЦИЯ БОМ-БИГИРИ! Киро и Борисов стана хит в социалните мрежи (Култово ВИДЕО)

Култово видео с Бойко Борисов и Кирил Петков обира...
НачалоСветътСтолтенберг не изключва Русия да нападне и НАТО

Столтенберг не изключва Русия да нападне и НАТО

Войната в Украйна навлиза в критична фаза. Идва зима и ще е трудно. Тежко за украинския народ и за въоръжените сили, които се борят за своята свобода, и тежко за тези от нас, които ги подкрепяме. Това заявява генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в своя статия за "Файненшъл Таймс".

"Нашето единство и солидарност ще бъдат подложени на сериозно изпитание, тъй като домакинствата и фирмите усещат кризата от растящите цени на енергията и разходите за живот, причинени от бруталната инвазия на Русия. Изправени сме пред трудни шест месеца, под угрозата от енергийни сривове, смущения и може би дори граждански размирици. Трябва обаче да запазим курса си и да се противопоставим на тиранията – заради Украйна и заради самите нас", подчертава той.

"Действително плащаме цена за своята подкрепа за Украйна. Но тази цена се измерва в долари, евро и лири, докато украинците заплащат с живота си. И всички ние ще платим много по-висока цена, ако Русия и други авторитарни режими смятат, че могат да нахлуват в територията на своите съседи и да погазват безнаказано международното право. Ако Русия спре да воюва, ще има мир. Ако Украйна спре да воюва, тя ще престане да съществува като независима нация. Ние имаме морална отговорност да подкрепяме тази независима демокрация в сърцето на Европа", категоричен е Столтенберг.

"Цената, която плащаме в подкрепа на Украйна, е от полза и за нашата собствена сигурност. Владимир Путин ясно заяви, че иска да заличи страната от картата и да пренапише европейския ред за сигурност. Русия временно окупира около 20% от Украйна – четири пъти повече от площта Белгия или половината от тази на Великобритания. Окуражена от всеки успех, Русия може да рискува да предприеме по-нататъшна агресия и срещу други свои съседи и дори да извърши атака срещу съюзници в НАТО", предупреждава шефът на Алианса.

"Така че трябва да направим избор относно света, в който искаме да живеем. Съюзниците от НАТО се ангажират с правото на всяка нация да избира собствената си съдба. Ето защо ние предоставяме безпрецедентна финансова, хуманитарна и военна помощ, за да помогнем на Украйна да надделее като суверенна независима държава".

Столтенберг отбелязва, че след незаконното анексиране на Крим от Русия през 2014 г., съюзническите страни са предоставили милиарди долари подкрепа за сектора и институциите за сигурност на Украйна и са обучили десетки хиляди войници, включително от специалните части. По негови думи това е допринесло украинските въоръжени сили да станат по-силни, по-добре ръководени и по-добре подготвени за подновената инвазия на Русия.

"От февруари съюзниците се обединиха на страната на Украйна с безпрецедентна военна, хуманитарна и финансова подкрепа. През юни лидерите на НАТО се споразумяха за засилен пакет от помощ, включващ гориво, храна, медицински консумативи, военно оборудване, сигурни комуникации и оборудване за противодействие на мини и дронове. Ние подготвяме повече от дузина нови проекти, за да помогнем на Украйна да посрещне зимата и ще продължим да помагаме на страната да укрепи своята отбрана в по-дългосрочен план и да премине от оръжия от съветско време към такива на НАТО", уверява шефът на Алианса.

Той подчертава, че трябва да продължи да се увеличава помощта, от която Украйна се нуждае. "Виждаме решаващата разлика, която нашата помощ оказва на бойното поле всеки ден. Украинската армия доказа способността си да устои на руската агресия, да нанася ответни удари дълбоко в тила на врага и да създава значителни трудности за нашествениците", изтъква Столтенберг.

Според него мащабните санкции, наложени от членовете на НАТО, заедно с ЕС, също оказват влияние върху руската икономика и въздействието ив ще става все по-силно с течение на времето, предвид забраните за пътуване и замразяването на активи на руския елит. Освен това Кремъл се е откъснал от най-близките си и доходоносни пазари на петрол и газ в Европа.

"Технологичните санкции ограничават сериозно достъпа на Русия до модерните полупроводници и чипове, от които се нуждае, за да захранва своята автомобилна индустрия, самолети и военни усилия. Нашите страни се възползват от тази възможност да диверсифицират своите икономики и енергийни доставки, да укрепят своята устойчивост и да се освободят завинаги от енергийното изнудване на Русия".

Същевременно ние правим най-фундаменталната промяна във възпирането и отбраната на НАТО след Студената война, значително засилвайки присъствието си на източния фланг, поставяйки стотици хиляди войници в повишена готовност и продължавайки да инвестираме в авангардни способности. Гаранциите за сигурност на НАТО не оставят място за грешни изчисления в Москва относно нашата способност да защитаваме всеки сантиметър от територията на Алианса. В същото време те позволяват на съюзниците да подкрепят правото на Украйна на самоотбрана", изтъква Столтенберг.

"Предстоят трудни времена, но и преди сме се сблъсквали с трудни времена заедно. Цената на това да не отстояваме своите ценности винаги е по-висока. В името на бъдещето на Украйна и своето трябва да се подготвим за зимната война и да продължим курса си", категоричен е той.

Последни

Кабинетът на Страха е готов, Бойко взима МВР, Асен Василев – министър

След цял ден преговори, надвечер стаята на Росен Желязков...

Нищо не може да спре Бойко да обича Киро и Асен, дори и Гешев!

Има и нещо забавно в нашата цветна революция. Херо Мустафа...

Кирчо Петков преди разпита в Прокуратурата: Аз съм умопомрачен..

Наред с олигарсите днес и Кирчо трябваше да ходи...

Портних ще прави компания на Борисов с две обвинения! Вичо от Варна избяга за Дубай

Гешев подкара ГЕРБ по домовата книга. След премиера, следват...

Не пропускай

Кабинетът на Страха е готов, Бойко взима МВР, Асен Василев – министър

След цял ден преговори, надвечер стаята на Росен Желязков...

Нищо не може да спре Бойко да обича Киро и Асен, дори и Гешев!

Има и нещо забавно в нашата цветна революция. Херо Мустафа...

Кирчо Петков преди разпита в Прокуратурата: Аз съм умопомрачен..

Наред с олигарсите днес и Кирчо трябваше да ходи...

Портних ще прави компания на Борисов с две обвинения! Вичо от Варна избяга за Дубай

Гешев подкара ГЕРБ по домовата книга. След премиера, следват...

Иван Гешев се закани да вкара бивш премиер в затвора и отсече „Време е за Чисти ръце!“

Главният прокурор Иван Гешев се закани да стартира операция...

Обвиниха Пепи Еврото за принуда, заплахи и незаконно следене. Издирват го!

Бившият следовател Петър Петров се издирва от МВР, за...

Митичният Пепи Еврото писал заплашителното писмо до Иван Гешев

Това признава бившата му съпруга и съучастник в сагата...

Шоу! Ченгета от ДС – ДБ/ДСБ плашат Борисов с „Магнитски“ и Съда в Хага

Жълопаветните ченгета от ДС ръчкат мощно за коалиция на...

Ивайла Бакалова заковава Бойко за Барселонагейт още днес в Прокуратурата

Денят на жените! Днес говорят те и малко олигарси...

Прочетете още

Кабинетът на Страха е готов, Бойко взима МВР, Асен Василев – министър

След цял ден преговори, надвечер стаята на Росен Желязков в Парламента пусна бял дим. Има кабинет, има и коалиция. Страх лозе пази и кабинет...

Нищо не може да спре Бойко да обича Киро и Асен, дори и Гешев!

Има и нещо забавно в нашата цветна революция. Херо Мустафа възложи на Румен Радев представянето на Кирчо и Асенчо пред обществото. Всичко вървеше добре, докато...

Кирчо Петков преди разпита в Прокуратурата: Аз съм умопомрачен..

Наред с олигарсите днес и Кирчо трябваше да ходи да се обяснява в прокуратурата. Бил свидетел, това успя да обясни свързано пред медиите. Днес...
Verified by MonsterInsights