Новините с коментар в реално време

В неформална среща с Кокорчо Борисов и Пеевски уговорили още 68 милиона за културата

В неформална среща Бойко Борисов и Делян Пеевски са...

Новините с коментар в реално време

Ексклузивно:

В неформална среща с Кокорчо Борисов и Пеевски уговорили още 68 милиона за културата

В неформална среща Бойко Борисов и Делян Пеевски са...
НачалоСветътСветлинни влакови композиции в небето? Не! Флотилията на Сателитите на Мъск!

Светлинни влакови композиции в небето? Не! Флотилията на Сателитите на Мъск!

Това  са извънземни. Това са самолети. Не – това са сателитите на един от най-богатите хора в света Илон Мъск. Вече няколко поредни вечери те прелитат над главите на хората по цял свят, предизвиквайки смут. Преминаха и над България, а след това сигналите за видяно НЛО рязко се увеличиха. Но не, живи същества от далечни галактики не ни заобикалят, просто един супер богат човек иска да пусне интернет, дори и в най-отдалечените от цивилизацията места.

 

Още през 2015 година Илон Мъск обяви, че започва попълването на документите, които ще са му нужни да пусне в ниската орбита около Земята 4000 сателита, които ще излъчват интернет. Тогава футористът каза: "Наистина си мислим да направим нещо дългосрочно. Като да издигнем на ново интернета, но в космоса."

Но всички знаем, че Мъск не се задоволява с малко. Скоро броят на сателитите, които трябва да бъдат изстреляни в космоса се увеличи. Space X получи разрешение да изстреля 12 хил. машини. Много вероятно е броят им да скочи още – до 30 хил. Само за да поставим нещата в преспектива – около 2000 сателита обикалят около Земята в момента. Едва 9000 са били изстрелвани през цялата ни история по данни на Службата на ООН по космическите въпроси.

През 2018 година Space X изстреля първте тестови апарати  TinTinA и TinTinB. Мисията премина леко, а след това Мъск пожела още нещо – флотилията му от сателити да лети още по-ниско от договореното. Първите 60 сателита бяха издърпани в космоса от ракетата Falcon 9 на 23 май 2019 година. Те летят на 550 км височина – достатътчно ниско, за да бъдат издърпани от земната гравитация и да паднат на Земята щом "умрат", без да се превръщат в космически боклук.

Навярно сте се запитали кой финансира всичко това? В създаването на Starlink работи както SpaceX, така и другите компании на Илон Мъск – Iridium и Orbcomm. Интересното е, че и двете са обявили банкрут. Целият проект ще отнеме поне пет години и цената му за сега е 9,8 милиарда долара, като според експертите, тя може и да нарасне драстично в бъдеще. Засега Мъск плаща за това удоволствие от парите на компанията си SpaceX, но идеята данъкоплатците да поемат голямата сума не му е чужда.

Как работи Starlink?

Всеки един сателит тежи 227 килограма и е с големината на маса, пишат от списание Sky&Telescope. Те ще предлагат 47% по-бърз интернет, използвайки космическия вакуум, вместо оптични кабели, които трябва да бъдат полагани в земята. Интернетът, който използваме сега, използва огромен кораб, който се намира на повече от 35 хил. км височина. Това огромно разстояние е причина за голямо забавяне при предаване на данните. А Starlink има за цел всичко да се случва максимално бързо, а информацията да достига дори навътре в океаните и толкова отдалачени места, където поставянето на оптични кабели би било изключително скъпо и сложно.

Според Мъск Starlink ще предлага минимално интернет покритие щом първите 400 сателита вече са в орбита и средно интернет покритие, щом над главите ни вече се движат над 800.

За да се свържат към интернет, потребителите ще трябва да си купят рутери от SpaceX, които да се свързват към изкуствените спътници в космоса.

Флотилията, на която станахме свидетели, е третата, която е изстреляна в Космоса. След няколко дни още сателити ще бъдат изведени в орбита, а целта е пълно интернет покритие да се осигури до края на 2020 година. По думите на футуриста, близо 3 милиарда души, които сега нямат достъп до интернет, ще могат да се включат към глобалната мрежа и то на сравнително ниска цена. Въпреки че цената не изглежда ниска – според експертите, супербързият интернет ще струва около 80 долара на месец плюс между 100 и 300 долара за инсталиране на системата в дома ви. Също така проектът му може да помогне и за колонизирането на Марс.

За да избегнат сблъсъци с космически отломки, сателитите използват сложна автоматична система и връзка с мрежата за наблюдение на космическите отломки на Министерството на отбраната, за да се избегнат обекти, които представляват заплаха за тях.

Астрономите обаче далеч не са доволни 

Толкова много сателити, видими дори и с просто око – това не е мечтата на нито един астроном. Въпреки че Илон Мъск обеща, че изобретението му няма да пречи на научния прогрес, астрономите са притеснени, че ярките сателити ще пречат на ултра чувствителните телескопи да наблюдават звездното небе. В момента има изстреляни около 300 сателита, а астрономите вече забелязват дълги светли линии по снимките си, оставени от сателитите на Мъск.

Според футуриста това се дължи на факта, че някои от машините все още се намират на по-ниска височина от тази, която се цели: "Те все още се наместват. Но когато всички вече са в орбита, ще съм впечатлен, ако някой може да каже къде се намират. За сега не съм срещнал нито един човек, който да може да ми каже къде точно са сателитите ми", категоричен бе Мъск.

Учените го опровергаха. Според проучване на  European Southern Observatory, работата на големите и сложни телескопи, като Vera C. Rubin в Чили, ще бъде силно повлияна от голямата флотилия. Една от причините е, че те отразяват много светлина. И като по чудо Мъск се съгласи, че вероятно е в грешка. Той обяви, че SpaceX вече работи върху това, да направи сателитите по-малко светлоотразителни, като направи антените им черни, вместо бели и проектира сенник.

През януари тази година SpaceX обяви, че експериментира с използването на тъмни покрития, за да направи сателитите си по-малко ярки, въпреки че експерти твърдят пред Business Insider, че това ще бъде сложна операция, която може би няма да реши проблема с изкуствените спътници,  които пречат на астрономическите показания.

Мъск не е единственият, но има предимство

Не само SpaceX иска да покрие света с интернет от космоса. Компании като OneWeb, Telesat и Amazon също имат подобни идеи, но Илон Мъск е няколко крачки пред тях. Причината е проста – всички останали тепърва трябва да проектират и строят ракети. SpaceX първоначално се занимаваше само с това, като Мъск, вероятно от скука, изстреля и единият от  автомобилите си Tesla с една от ракетите си.

Според Reuters, изкуствените спътници на Starlink вече доставят висока честотна лента на самолетите на ВВС, а през май Елон Мъск публикува пост в Twitter, който гласеше: "Уау! Той работи!" от терминал на Starlink в дома си.

Преди дни, на 17 април, Мъск тества за пореден път ракетата си Falcon 9, която ще след три дни, на 23 април, ще изстреля още една флотилия от 60 сателита в космоса. Това ще бъде петата Starlink мисия и седмата флотилия изкуствени спътници в космоса. Вероятно ще успеем да забележим и тях, но този път ще знаем – това не са извънземни, това е просто футуристът Мъск, който отново смайва с грандиозните си идеи.

spot_img

Последни

Мъж по халат и с шампоан нахлу във ВиК – Болярово заради липса на вода

Мъж по халат и с шампоан влезе във ВиК-Болярово....

В неформална среща с Кокорчо Борисов и Пеевски уговорили още 68 милиона за културата

В неформална среща Бойко Борисов и Делян Пеевски са...

ЦИРК ДЬО СГЛОБ! Бойко и Киро рамо до рамо: Решихме: Заедно продължаваме Промяната! (ВИДЕО)

Рамо до рано или крило до крило двата темела...

Не пропускай

Мъж по халат и с шампоан нахлу във ВиК – Болярово заради липса на вода

Мъж по халат и с шампоан влезе във ВиК-Болярово....

В неформална среща с Кокорчо Борисов и Пеевски уговорили още 68 милиона за културата

В неформална среща Бойко Борисов и Делян Пеевски са...

ЦИРК ДЬО СГЛОБ! Бойко и Киро рамо до рамо: Решихме: Заедно продължаваме Промяната! (ВИДЕО)

Рамо до рано или крило до крило двата темела...

Шефът на санкциите по Магнитски Джеймс О’Браян натиснал Австрия за сделката с България „Еър Шенген – мигранти“

Магнитски, Шенген, България, мигранти - само един човек на...

Левскарите пъдят легендата Наско Сираков от Левски!

Сдружението “Левски на левскарите” поиска официално Наско Сираков да...

Ето КОЙ управлява от лъскавия си офис си с джойстика ПП и Киро Петков

ППДБ са великолепни и много принципни хора. На национално ниво...

Виктор Орбан и Републиканците договарят във Вашингтон спирането на военната помощ за Украйна

Съюзници на унгарския министър-председател Виктор Орбан ще проведат среща...

Байдън привика Зеленски в Белия дом! Ще молят Конгреса за помощта за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън е поканил украинския си...

Прочетете още

Мъж по халат и с шампоан нахлу във ВиК – Болярово заради липса на вода

Мъж по халат и с шампоан влезе във ВиК-Болярово. Потребителят се оплаква, че шести ден няма вода в дома си. Историята с Енергото в...

В неформална среща с Кокорчо Борисов и Пеевски уговорили още 68 милиона за културата

В неформална среща Бойко Борисов и Делян Пеевски са уговорили с министъра на финансите Асен Василев допълнителни 68 млн. лева за културата. Това са парите,...

Позлатена Сглобка в София? Логично. С повече кенефи от Али Експрес за софиянци. Те го заслужават!

От думите на Ваня Григорова е ясно. Пече се розова Сглобка, а може би Позлатена Сглобка от Али Експрес, между червената партия и розовите...
Verified by MonsterInsights